Odp: Utopiłem 6D + 16-35/4
Cytat:
Zamieszczone przez
lucas_g
Witam ponownie.
Dziś dostałem telefon z informacją, że aparat i obiektyw działają, zestaw jest wyczyszczony i gotowy do odbioru. Całkowity koszt naprawy stanowi 30% wstępnej wyceny serwisu na Żytniej. Do tego dostaję pół roku gwarancji na naprawę.
Zalecenie od właściciela jest takie, żeby aparat przez najbliższe 2-3 miesiące nie leżał. Trzeba go przestrzelić raz w tygodniu. Jeśli przez ten czas nic nie wyjdzie, to jest szansa, że aparat będzie działał jeszcze długo. Tyle z doświadczenia właściciela. Czas pokaże jak będzie w tym przypadku.
Daj znać za kilka miesiecy jak się sprawuje sprzęt. Ile cię łacznie wyniosła naprawa ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Daj znać za kilka miesiecy jak się sprawuje sprzęt. Ile cię łacznie wyniosła naprawa ?
Dziś odebrałem aparat. Jak tylko będzie pogoda, zabieram go w testy terenowe. Łączny koszt naprawy to 600zł za szkiełko i 800zł za body.
super że tak się Tobie udało, pieniądze w sumie śmieszne, oby jak najdłużej służył.
Dobrze, że się udało, wygląda na to, że miałeś więcej szczęścia, niż oni: https://www.lensrentals.com/blog/201...ty-sony-a7sii/
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Uuuu źle to wygląda, bardzo źle. Pan Jan powinien się tym zainteresować.
Pomijając wycieczkę osobistą ;) to w opisie dołączonym do zdjęć można znaleźć ciekawą informacją - uszczelnienia "od góry", poza uchwytami paska, i pewne "potencjalnie problemowe miejsca" od dołu korpusu. Ciekawe, czy w korpusach innych firm (np. takiej jednej na C) sprawa wygląda podobnie? W sumie deszcz pada najczęściej z góry, więc położenie nacisku na ten kierunek wydaje się słuszne, ale jak się okazuje może to nieść problemy przy takich przypadkowych "chlapnięciach" z innej strony.
Całe szczęście, że DxO takimi trywialnymi sprawami, jak budowa aparatu się nie zajmuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
super że tak się Tobie udało, pieniądze w sumie śmieszne, oby jak najdłużej służył.
Po ponad trzech tygodniach od naprawy stwierdzam, że wszystko działa jak należy. Może nie zrobiłem jakiejś kosmicznej ilości zdjęć w tym czasie, ale nie zauważyłem choćby najmniejszego uszczerbku i mam nadzieję, że tak zostanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Pomijając wycieczkę osobistą ;) to w opisie dołączonym do zdjęć można znaleźć ciekawą informacją - uszczelnienia "od góry", poza uchwytami paska, i pewne "potencjalnie problemowe miejsca" od dołu korpusu. Ciekawe, czy w korpusach innych firm (np. takiej jednej na C) sprawa wygląda podobnie? W sumie deszcz pada najczęściej z góry, więc położenie nacisku na ten kierunek wydaje się słuszne, ale jak się okazuje może to nieść problemy przy takich przypadkowych "chlapnięciach" z innej strony.
Mimo wszelkich dziur w obudowie, nie wierzę, że przypadkowe chlapnięcie czy nawet kilka spowodowałyby taki efekt.
Raczej korpus siedział w płytkiej wodzie przez jakiś czas, może w jakiejś obudowie nie całkiem wodoszczelnej, albo się całkowicie zanurzył, po czym stał aż woda powoli wyciekła ze środka przez dolną część,