-
1/250 też da radę.
stultus - lampa do sportu jest niepotrzebna... Chociaż jest sobie pewien fotograf co z racji swojego ciemnego obiektywu dopala zdjęcia lampą :D (100-400L + 550ex)
Na dniach przychodzi do mnie 70-200/2.8L, następnie jak uzbieram fundusze robie upgrade puszki - 3kl/s to zdecydowanie za mało :(
-
Witam, to mój pierwszy post tutaj.
Zadam pytanie jak "blondynka":oops: .....ale trudno.(książkę do nauki fotografii też zakupiłam)
Zabawę z lustrzanką dopiero zaczynam , d 30 w drodze. Do tej pory fotografowałam hybrydą coś tam o świetle, czasie wiem, ale nie mogę się połapać z obiektywami.
Czy możecie mi powiedzieć jakie ograniczenia ma ob 85/1,8 (taki mi w sklepie doradzono) na hali przy robieniu zdjęć w czasie meczu Futsalu. Wiem , że muszę przy tym obiektywie robić zdjęcia z linii , mam taką możliwość, ale czy on dalszych obiektów nie ostrzy .......tu się pogubiłam .
Nie przecierajcie oczu;) .....tylko proszę pomóżcie. Może ze stałek 50/1,4 lub 50/1,8
-
katee - dalsze ostrzy ale będziesz od nich daleko chyba ? :)
-
Nie no wolałabym polatać z nimi:D ale forma już nie ta ...mogę tylko popatrzeć;)
Czyli 85 nie złapie wyraźnie drugiej bramki , nawet potem kadrując?
Ale na początek zdjęcia da się tym robić? (brakować mi będzie zoomika:( z hybrydy ) czy lepiej od razu na głęboką wodę raty i 70-200/2.8 ale bez stabilizacji ?
-
nie za bardzo wiem o co chodzi Ci z tym niełapaniem dalej ostrości :)
-
Katee 85/1.8 to bardzo dobry obiektyw. Do hali jest super jeżeli chodzi o światło, minusem jest to, że to stałka i trzeba się trochę nachodzić.
Co do jak piszesz "ostrzenia dalszych obiektów" to chyba chodzi Ci o tzw. głębię ostrości. Jeżeli ustawisz przysłonę np. 1.8 to obiekt na który ostrzyłaś wyjdzie ostry natomiast wszystko za wyjdzie "rozmyte", chcąc tego uniknąć wystarczy dać przysłonę np. 5.6 lub więcej i po kłopocie.
-
Uważam że stałka do sportu nie jest zła tylko jak dla mnie jedynym minusem 85 jest to że może być trochę za krótka
-
Dzięki
głębia ostrości właśnie o to mi chodziło. Ja dalej myślę kategoriami cyfrowego kompaktu :???: Tam całe (brakuje mi znowu słowa) powiedzmy zdjęcie wychodziło ostre. Oczywiście przyzwoite zdjęcia wychodziły na boisku, na hali mój kompakt sobie nie radził .....albo ja. Dlatego zdecydowałam się na lustrzankę , tylko jak was czytam to czuję sie takim..........że zaczynam zastanawiać się czy sobie poradzę.
Pewnie jeszcze nie raz zadam pytanie z serii "głupie".
Na razie kupię 85/1.8 a potem pomyślę.
Dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość:wink:
-
Pierwszy i najważniejszy krok masz za sobą - zakup lustra :-).
A co do pytań to po to między innymi jest to forum, każdy kiedyś był lub będzie na Twoim miejscu.
-
ja wbrew roznym opiniom sport foce stalkami i dobrze mi z tym ;) jednak f2 i f1.8 robia swoje. poza tym stalki jednak generuja lepszy obraz. fakt, ze trzeba sie nachodzic, ale ja to robie tak, ze jestem pare minut przed impreza, ogladam obiekt/trybuny i znajduje kadry. a pozniej tylko chodze z A do B po drodze zmieniajac szkla.