Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Sprzet do zdjęc sportowych w hali....

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie Sprzet do zdjęc sportowych w hali....

Witam, przejrzałem sporo postów na forum,ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem - wiec prosze o porade co wybrać.
    Potrzebuje sprzetu za nieduża kase do robienie zdjęć "sportowych" w halach - często w nienajlepszych warunkach oświetleniowych - konkretnie KOSZYKÓWKA (raczej odpada używanie lampy błyskowej, wiec racze musi byś spore ISO - minimalne szumy, wskazany zoom i przyzwoity AF).
    Czy istnieje coś takiego za niewielką kase??
    (Skłąniałem się ku EOS 350 + dodatki ( obiektyw(-y) )
    Obecnie posiadam Canona G3 i mimo że nie uważam że to słaby aparat - to w tych czasach (niestety) czas już na cos lepszego.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

350D może być, ale te dodatki (obiektywy) raczej nie będą "za małą kasę". Do hali potrzebujesz szybkiego i jasnego szkła (szkieł). Może być np: Canon 70-200/2.8 bez lub z IS. W pierwszym przypadku to wydatek rzędu 4500 zł. do drugiego musisz dołożyć jeszcze 2,5 tys. Stałki to też niemałe pieniądze. Dużo zależy też z jakiego miejsca będziesz robił te zdjęcia - być może przyda się coś szerszego.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

odwieczny dylemat - dobry sprzet za mala kase ..

350d i szumy na 1600 sa na przyzwoitym poziomie - naprawde jest to wystarczajaca jakosc!!jesli chcesz, sample moge wysalc Ci na maila..

ze szklami to juz inna historia..tu niestety przydał by sie jasny, szybki obiektyw np. 70-200 f2.8L ale..wlasnie, ale ;-).. tansze, szybkie (ultrasonic) zoomy kupisz od 1200zl ale to juz swiatlo rzedu 4,5 do 5,6 na dlugim koncu.. choc przy wysokim iso zrekompensujesz nawet przymkniety obiektyw..

ps. no i znow Robson01 byles pierwszy ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    odwieczny dylemat - dobry sprzet za mala kase ..

350d i szumy na 1600 sa na przyzwoitym poziomie - naprawde jest to wystarczajaca jakosc!!jesli chcesz, sample moge wysalc Ci na maila..

ze szklami to juz inna historia..tu niestety przydał by sie jasny, szybki obiektyw np. 70-200 f2.8L ale..wlasnie, ale ;-).. tansze, szybkie (ultrasonic) zoomy kupisz od 1200zl ale to juz swiatlo rzedu 4,5 do 5,6 na dlugim koncu.. choc przy wysokim iso zrekompensujesz nawet przymkniety obiektyw..

ps. no i znow Robson01 byles pierwszy ;-)
    Pewnie mam szybszą klawiaturę :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

albo łącze .. ale tak czy siak piszemy to samo wiec nie ma co - ide sobie kolacje zrobic ;-) ..

pozdrawiam

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

witam,
    W zeszłym sezonie maltretowałem mecz hokeja na lodzie zestawem:

- Canon EOS 300D
    - Sigma 70-200/2.8
    - telekonverter x2 od czasu do czasu

300D oczywiście z wymienionym softem. Co do body to szumy przy wysokich iso raczej duże ale 350D daje rade roche lepiej (szczególnie przy włączonej redukcji szumów).

Co do szkiełka to osobiście jestem w nim zakochany - a obecnie można go zakupić za ciut więcej niż 2000 zł (lekko używane na allegro lub czymś podobnym).
    Z telekonwerterem zestaw też działał dobrze ale w moim subiektywnym odczuciu ostrzenie wtedy jakoś niewyrabia tak dobrze.Koszt ok.1000 chyba że ktoś z USA zwiezie - mnie wyszło ~550zł.
    Szy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spino
    Potrzebuje sprzetu za nieduża kase do robienie zdjęć "sportowych" w halach - często w nienajlepszych warunkach oświetleniowych - konkretnie KOSZYKÓWKA (raczej odpada używanie lampy błyskowej, wiec racze musi byś spore ISO - minimalne szumy, wskazany zoom i przyzwoity AF).
    Czy istnieje coś takiego za niewielką kase??
    (Skłąniałem się ku EOS 350 + dodatki ( obiektyw(-y) )
    Zestaw "ostatecznie moze byc" to 350D+Canon 100-300 USM (choc lepiej 70-210 3.5-4.5 USM bo jasniejszy ale trudniej znalezc).
    Jesli umiesz sie bawic stalkami to 350D + 85 1.8 (ew na wszelki wypadek 50 1.8 i 30 2.0) tez moglby zdac egzamin a wiecej swiatla by dawal.

Jesli powazniejsze podejscie do tematu to powiem ci ze na pilce halowej 20D+grip+70-200 2.8 IS L ledwo daje rade (choc i od fotografa wiele zalezy - refleks, umiejetnosc przewidywania, czy umie sie ustawic itp).
    Ledwo to znaczy - AF bywa za wolny, kadr bywa za ciasny, blackout czasem przeszkadza, seria czasem za wolna/za krotka. Gdyby zmienic 20D na 1DMkIIN to powyzsze mankamenty poza kadrem moglyby sie sporo zmniejszyc.

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swaligora
    witam,
    W zeszłym sezonie maltretowałem mecz hokeja na lodzie zestawem:

- Canon EOS 300D
    - Sigma 70-200/2.8
    - telekonverter x2 od czasu do czasu

(...)
    Z telekonwerterem zestaw też działał dobrze ale w moim subiektywnym odczuciu ostrzenie wtedy jakoś niewyrabia tak dobrze.Koszt ok.1000 chyba że ktoś z USA zwiezie - mnie wyszło ~550zł.
    Wywołany temat hokeja to i ja cos dorzuce.
    Kolega tez działa na takim zestawie i efekty ma całkiem dobrem, tylko ja osobiście nie widze żadnej potrzeby używania extendera , chyba ze zdjęcia robi sie wysokich trybun. Ale praktycznie na większości lodowisk można załatwić sobie podejście pod samą bandę.

Domyślnie

Robiłem pare razy zdjęcia na meczach koszykówki kobiet i 70-200 f4 L daje spokojnie rade. Czasy miałem jakies 1/320 i 1/400 na ISO 1600.

Coś już napisał
    Miasto
    Michigan, USA

Domyślnie

Wszystko zalezy jaka hala, jakie swiatlo, czasami f2,8 nie wystarczy.
    Ja mysle ze 20-stka to niezbedne minimum jesli chcemy uzyskac zadawalajacy efekt....duzo lepszy AF, 5fps - mozna uchwycic dobre momenty...oczywiscie dobra reka oraz refleks nie sa bez znaczenia.

--
    Marnow

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów