Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Edytko widze ze krotko jestes na forum i z fotografia chyba zaczynasz :-)
Canon ma swoja polityke i to po ile zakupili sprzet ich sprzedawcy nie ma znaczenia. Chcesz nadal sprzedawac sprzet i zarabiac no to sie musisz zastosowac do ich wytycznych. Wspolpraca z Canonem nie jest prosta.
:))) xx na forum jestem krótko, a z fotografią żyję już jakiś czas ;) Jestem fotografem noworodkowym. Sprzęt raczej nie jest przedmiotem moich zainteresować - bardziej interesuje mnie zdjęcie i potem obróbka z nim związana. Ostatnio zmieniałam system z Nikona na Canona (Nikon był cudowny do momenty ciągłego brudzenia się matrycy - miałam problem raz, drugi i za trzecim dałam nikonowi ultimatum - albo nowy model, albo się rozstajemy i tak się stało, że znów tylko wyczyścili więc dotrzymałam słowa i zmieniłam system). Nie znam się na szkłach Canona, a nie miałam czasu na testowanie. Uratował mnie znajomy pożyczając mi Sigmę Art 50 do mojego body 5dsr. Sigma jest wręcz oszałamiająca... teraz byłam w Polsce i podłączyłam od okolicznego fotografa 50mm L 1.2 ze względu na fajny cashback organizowany przez canona. To co zobaczyłam trochę jednak mnie zniechęciło i nie wiem czy to Canon jest taki słaby czy Sigma taka dobra. Nawet autofokus wydaję mi się szybciej działał z sigmą. Przy okazji mam duży dylemat czy kupić 35mm Art, 35mm L 1.4 ii i do któregoś z nich sigmę 50mm art, a może 24-70 L II zamiast 35mm - nie wiem... podobno ten zoom jest doskonały, a może lepiej zostać przy stałkach może Ty mi doradzisz?
Wracając do tematu, jeżeli canon tak podchodzi to chyba psuje rynek - to się zmowa cenowa nazywa czy jakoś tak :).
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Canon ma swoja polityke i to po ile zakupili sprzet ich sprzedawcy nie ma znaczenia. Chcesz nadal sprzedawac sprzet i zarabiac no to sie musisz zastosowac do ich wytycznych. Wspolpraca z Canonem nie jest prosta.
To absolutnie pewna informacja?
Sprzedawca nie ustala ceny?
Pytam konkretnie bo w mojej mieścinie był taki sprzedawca, który zdzierał niemożebnie na sprzęcie AGD i tłumaczył, że mu producenci nie pozwalają sprzedawać taniej.
Oczywiście już ślad po nim zaginął.
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
Wracając do tematu, jeżeli canon tak podchodzi to chyba psuje rynek - to się zmowa cenowa nazywa czy jakoś tak :).
Nie, pokiełbasiło Ci się... to właśnie organizatorzy zmowy cenowej oskarżają tych co się wyłamują z dyscypliny o psucie rynku.:roll: Zawyżanie cen to jest właśnie naprawianie rynku.;)
Praktyki cen w sklepach "sugerowanych" przez producenta oraz cen minimalnych są powszechne i raczej nie są ścigane. W USA każdy poważny sklep ma obecnie dokładnie taką samą cenę na 5d4, i ogólnie w Canonie jest znacznie bardziej jednolicie niż w Polsce. Gdyby Coca Cola się umówiłą z Pepsi to co innego...
No to gdzie te ceny na 5d3 8-9 tys. ? Chciałbym 2 kupić :) Na razie padł tylko link do MCF, no ale u nich chyba nie kupię, musiałbym podanie napisać, czy cuś a i tak nie wiem, czy rozpratrzą pozytywnie :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No to gdzie te ceny na 5d3 8-9 tys. ?
No jak:
Lustrzanka Cyfrowa Canon EOS 5D Mark III Body
Jeśli cena jest najważniejsza to tam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No jeśli można odebrać osobiście i zapłacić przy odbiorze to może warto? ;)
Odp: Ceny 5D MkIII, MkIV itp.
Osobiscie czyli gdzie i jak ? Wysyłają średnio po kilku tygodniach z Anglii i zapewne - do czasu aż się nie rypnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Osobiscie czyli gdzie i jak ? Wysyłają średnio po kilku tygodniach z Anglii i zapewne - do czasu aż się nie rypnie.
Właśnie dlatego mój post miał charakter ironiczny bo w cuda to ja nie wierzę.
Tymczasem czekam na odpowiedź od firmy MCFoto bo chciałbym kliknąć "kup teraz" i odebrać osobiście bo widzę, że można :mrgreen:
Za tyle sam bym kupił jeden, ale z drugiej strony może warto poczekać*na 6d2? Af na pewno już*poprawią bo jeden punkt krzyżowy nie przejdzie, nowa matryca też*powinna mieć lepsze parametry, jeszcze lepsze iso... Co więcej trzeba? Cena pewnie podobna do obecnych 5d3.
Trzymam za słowo, że poprawią AF w 6dmk2. Jak nie będzie miał kilku lub kilkunastu punktów krzyżowych to podziękuję.