Odp: Ślub cywilny, szklarnia i porady, szybka akcja
Cytat:
Zamieszczone przez
ZuN
Witam. Jest to mój pierwszy post tutaj, więc na początek chciałbym się przywitać - dzień dobry :).
No to do tematu...W tą sobotę fotografuję swój pierwszy ślub cywilny. Państwo Młodzi(moi znajomi) poprosili mnie o to, ponieważ wiedzieli, że pasjonuję się fotografią i widzieli moje prace. Ślub będzie w USC w Częstochowie. I tu dochodzimy do sedna, myślę nad doborem obiektywów. Obecnie mój sprzęt to Canon 70D, Sigma 18-35 1.8, Samyang 10 2.8 i...Helios 44-m4 :). Generalnie myślałem jak dobierać obiektywy w trakcie uroczystości. Wymyśliłem, że do chwili aż goście usiądą mógłbym zrobić na 18-35. W międzyczasie, podczas "kazania" mógłbym wykorzystać Heliosa(ostra sztuka od pełnej dziury). Manualne ostrzenie to nie problem, szczególnie, że na aparacie jest Magic Lantern. Po kilku zdjęciach znów przepinka na 18-35(jakiś czas przed wstaniem i przysięgą). Samyanga użyłbym na końcu, chwilę przed i przy wychodzeniu. Później już tylko Sigma 18-35(życzenia, grupówka, zewnątrz itp.) Przez cały czas mógłbym się wspomagać lampą yongnuo yn-685, w zależności od światła. Generalnie śluby cywilne nie trwają zbyt długo, więc tu są moje obawy. Na pasku będę miał sakwy na obiektywy, więc zmiana może być dość szybka(10-15s), ale mimo to nie jestem pewien czy nadążę.
Dodatkowo muszę narobić wystarczająco ciekawych kadrów na fotoalbum ze samego ślubu + ew. początku przyjęcia, więc musi być tego dość, żeby książkę zapełnić. Uwaga: nie robię przygotowań, pierwszy raz zobaczę Parę Młodą przyjeżdżającą samochodem pod USC. Walczyłem o to, żeby tak nie było, ale Pani Młoda tak postanowiła. Wiem, nietypowe :)
Co o tym wszystkim sądzicie? I czy Te obiektywy są ok? Prosiłbym o jakieś rady, bo to jednak nie to samo, co zwykle robię (sesje, portrety, architektura, krajobrazy) i nie ma tyle czasu co gdzie indziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Dlaczego mam wrażenie, że odpisujesz w wątku, którego nie czytałeś?
Chyba dlatego, że gdybyś przeczytał pierwszą wiadomość, z pytaniem, to wiedziałbyś, że nie chodziło o to, co kupić, tylko czego i kiedy najlepiej użyć, w określonym miejscu, z posiadanego przez pytającego sprzętu.
A teraz poszukaj mojej pierwszej wypowiedzi w tym wątku. Potem prześledź jego rozwój ;-)
Ale sprostuję, nie do końca miałem na myśli "kupić to i to" tyle co "zastosować to i to".
Taką radę można dać tylko będąc w tym samym czasie na miejscu, jak kolega sam nie będzie w stanie ocenić co i jak zrobić, to będzie miał problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Taką radę można dać tylko będąc w tym samym czasie na miejscu
??
Jakoś jak widzisz, nasze rady przyczyniły się jednak do zrobienia lepszych zdjęć.
Potwierdzam. Sam bym bawił się w zmiany obiektywów podczas ślubu, nie użył CTO. Zamiast pocket bouncera użyłbym stofena. Dzięki Radom kolegów zrobiłem to lepiej. Na sali jest mało czasu na myślenie, decydujące momenty to 3-4 min.
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
??
Jakoś jak widzisz, nasze rady przyczyniły się jednak do zrobienia lepszych zdjęć.
Żeby coś było lepsze, musi być porównane do czegoś co istnieje ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
ZuN
Potwierdzam. Sam bym bawił się w zmiany obiektywów podczas ślubu, nie użył CTO. Zamiast pocket bouncera użyłbym stofena. Dzięki Radom kolegów zrobiłem to lepiej. Na sali jest mało czasu na myślenie, decydujące momenty to 3-4 min.
Gdzieś te zdjęcia zobaczymy ?
Ale obiektywy dobiera się do tego co chcesz uchwycić na zdjęciu, żadne rady na forum tego nie załatwią. CTO /bez CTO - zależy od otoczenia, balans i tak jest do ustawienia. O oprofilowaniu monitora nie wspominając. Czy pocket czy soften ? Każdy daje inny efekt. Czy lepiej ? Zależy co kto lubi.
Ważne, że klienci są zadowoleni :-)
Cytat:
Żeby coś było lepsze, musi być porównane do czegoś co istnieje ;-)
Oj nie bój się, nie bój...porównałem. Niektóre rzeczy przyjąłem, niektóre zrobiłem po swojemu. Coś mam dziwne wrażenie, że bardzo chcesz na mnie najechać - bez urazy :)
Cytat:
Ale obiektywy dobiera się do tego co chcesz uchwycić na zdjęciu, żadne rady na forum tego nie załatwią. CTO /bez CTO - zależy od otoczenia, balans i tak jest do ustawienia. O oprofilowaniu monitora nie wspominając. Czy pocket czy soften ? Każdy daje inny efekt. Czy lepiej ? Zależy co kto lubi.
Ujął bym to tak...z własnej perspektywy ma się dość ograniczone pole widzenia. Szczególnie, jeśli dany rodzaj fotografii wykonuje się pierwszy raz (w moim przypadku, był to pierwszy ślub cywilny) i to czego się spodziewać wie się z opinii innych, nie z własnych doświadczeń. Forum pozwala zapoznać się z innymi opcjami. Poznać alternatywne sposoby. Później można porównać swoje sposoby z tymi wyczytanymi na forum. I wybrać ten, który lepiej nam odpowiada. Dlatego inny dyfuzor, dorzucony CTO. Owszem, masę rzeczy można zrobić w photoshopie, ale w końcu to fotografia, a nie grafika. Co do obiektywów - jestem przyzwyczajony raczej na spokojne akcje, ślub cywilny to całkowite tego przeciwieństwo. Tak jak napisałem - na początku chciałem używać 10,18-35 i Heliosa(Manual!!). Na jednym body. Nie wykluczam, że można by przez to mieć równie dobre a nawet lepsze ujęcia. Ale to nadal "można by". A co gdyby ważny moment uciekł lub co gorsza w stresie coś stałoby się ze sprzętem? Dlatego w tym wypadku posłuchałem rad z forum. Przed i po ślubie w sali bawiłem się wszystkim. W czasie pobytu na sali ślubu tylko 18-35. Dlatego jestem wdzięczny za rady.
Cytat:
Ważne, że klienci są zadowoleni :-)
I to jest podstawa :). W sumie na tym można by uciąć rozmowy co lepsze, dochodzenie się itp. itd.
Cytat:
Gdzieś te zdjęcia zobaczymy ?
Proszę bardzo. Kilka zdjęć z samego ślubu w tej sali - bo głównie o niego się tu rozchodzi. Fakt, mało emocji. Ale młodzi byli baaardzo w tym momencie zestresowani, podczas całej uroczystości pojawiał się tylko delikatny uśmieszek, ale na zdjęciach głównie, na których widać też inne osoby, więc pozwolę sobie ich tutaj nie wrzucać(wyjątek - jedno gdzie gości zamalowałem :p). :
Wiem, wiem, centrum kadru...jakoś tak wyszło w tej akcji, nie ryzykowałem przekadrowywania, a na ustawianie innego pola AF nie było czasu...albo raczej miałem za duży stres w tym momencie :p
Wybaczcie double post, nie mam już jak edytować :/ Kolorystyka możliwe, że zbyt różowa, u was też tak jest? Bo na innych moich monitorach jest w cały świat - nie są najlepszej jakości. Po prostu jest tak dlatego, że robiłem z profilem icc labu i wysłałem ten, które są pod lab przez przypadek, ale już mi się nie chce zmieniać. Ale teraz inne monitory mi w cały świat pokazują, więc trochę zgłupiałem :p
Zapewniam, nie ma żadnych personalnych wycieczek ;-) Wyślij mi na pw email, podeślę jedno zdjęcie. Sam ocenisz.
Zawsze pierwsze 5-10 ślubów jest najtrudniejsze później wszystko idzie prosto i zgrabnie.