dla mnie zdjecia ze studia jada tandeta na kilometr :)
Wersja do druku
dla mnie zdjecia ze studia jada tandeta na kilometr :)
Już chyba było pisane, że zdjęcia z komórki w Twoim wykonaniu się nie bronią...
Szpilkodziurka :
574.
Czas powrócić do mojej najlepszej według was dziedziny - reportażu. W końcu poczułem co to znaczy mieć zaległe zdjęcia i nie mieć czasu/chęci na ich obrobienie.
Materiał z października :
Gala finałowa Art&Fashion Festival
Wystawa Photography, Drawing i Writing :
575.
576.
577.
578.
579.
580.
581.
582.
572, 573 WTF? :) bezcelowa zabawa spryskiwaczem?
577 i 581 - mają w sobie to "coś".
Micles, z Twoich rawów można by o wiele więcej wyciągnąc.. uważam że te 2 klatki na przykład są warte dłuższej obróbki..
Nie. Bo parafraza nie zmienia sensu wypowiedzi, a tutaj grom cytatów które mówią, że zrobiłeś negacje znaczenia.
I nie mierz wszystkich swoją miarą, ja nie potrzebuje mamy, żeby samemu się wyżywić.
cytat + parafraza. Szukać dalej? Bodajże Shadow pisał, że reportaż najbardziej mi leży, ale na prawdę nie mam zamiaru przeglądać 2900+ postów.
Troll już nakarmiony?
skąd Ty Agę znasz?! zdjęcia z nią mogą być, ale podobna sesję juz widzialam :) wiem, że stac i ciebie i ją na więcej
Pewnie połowa tych postów jest Twoja (jak nie więcej). Z tej połowy (w najlepszym przypadku) może 5 % jest w miarę merytorycznych, a więc godnych wzięcia ich pod uwagę (bo jeszcze trzeba wziąć poprawkę od kogo są). Uważasz, że forumowe, lakoniczne komenty typu "dobry repo", "ciekawy", "bardzo dobry", "świetny", "wspaniały", "ekstra", "fajny" etc., etc. i pokrewne peany (w najlepszym przypadku ze zdawkową, niepełną i lakonicznym wyjaśnianiem "dlaczego") są odpowiednim miernikiem? I to ma być argument o własnej fotograficznej "awensome"?Cytat:
przeglądać 2900+ postów
Nie gadaj, tylko dawaj foty. :)
Przed galą :
583.
584.
585.
586.
587.
588.
Nie napisałem tego, żeby "komuś dojechać". Bo i po co. Część komentujących robi sobie z Ciebie najzwyklejsze jaja (co jest wynikiem, za kogo sam się uważasz...), a Ty odbierasz to całkowicie poważnie i dodatkowo próbujesz wysnuć daleko idące wnioski.
A propo.
Ok. Wracaj Panie "Tomaszewski", lecz to że niektórzy uważają, że najlepiej wychodzi, nie znaczy, że tak jest. Jeśli komentujący ogranicza się do lakonicznego stwierdzenia "super", "ekstra", "fajne" bez uzasadnienia, taki koment nie ma znaczenia i niczym się nie różni od komentów typu "do ****", "kiepsko", "słabizna", "tandeta".Cytat:
Czas powrócić do mojej najlepszej według was dziedziny - reportażu.
Od jakichś kilku czy kilkunastu setów Twoja "reporterka" to wąskie kadry, którą "kawałkujesz" reportaż. Zawsze sądziłem, że szerokość pozwala na pełniejsze ujęcie tego, co się dzieje w kadrze. I to jest trudniejsze, a nie pójście na "wąską" łatwiznę (takich klatki można robić setkami, lecz 99% będzie tylko dobra, ale bez "awensome"). Nie wydaje mi się, żeby którykolwiek kadr z Twoich ostatnich "reportaży" ukazywał pełnię wydarzenia. Wydarzenia, do którego podpis nie jest potrzebny. Gówno mnie obchodzi, że to jakaś "Gala finałowa Art&Fashion Festival", skoro Ty to pokazujesz, jak jakąś supermarketową promocję, gdzie ludzie tylko stoją, biją gwoździe, strzelają karpia.
Jakieś zabawy z bokehem (i planami), skupienie na cząstkowych - raczej niekoniecznie ważnych elementach wydarzenia (lanie wody z dzbanka, przybijanie gwoździa?), brak dynamizmu w kadrach, marazm i brak życia w ogóle, brzydki postporcess, ciągłe żale, tłumaczenia, przytyki i utyskiwania, robienie z siebie ofiary i autorytetu zarazem. To szczeniackie i niereporterskie. Summa summarum na te 2900 postów fotograficzne "awensome" można policzyć na palcach (raczej chodzi o kadry, nie sety).
586 bomba!
Kartki poleciały.
Proszę o ostudzenie dyskusji.
Co nie zmienia faktu, że k. Konski napisał bardzo sporo merytorycznej prawdy...
Nie od dziś wiadomo, że micles filtruje w głowie to co ludzie mówią, potrafi się zachwycać krótki "super", a jakąkolwiek krytykę ignoruje.
Ale to nie moja sprawa.
588 na tak !
Nie wiem co się tutaj działo. Jakąś kartkę dosałem za coś. Przeszło mi obok nosa.
Mniejsza z tym. Powiem jednak że kocham kreatywność, a nienawidzę ględzenia o sprzęcie i o domorosłych teoriach. Mam nadzieję że kiedyś to forum dorośnie aby promować kreatywną fotografię, a nie mamlanie jęzorami o obiektywach i sensorach.
I dlatego podobają mi się te fotografie. Bo są kreatywne. Kropka.
Mimo iz jedna, moze dwie klatki z ostatniego wrzutu pokazuja jako tako festiwal to mi sie podoba! Gdyby te klatki byly wzbogaceniem albumu - rewelacja. Fajne kadry, fajny wieloplan.
Ale na pewno wiecej z samego wydarzenia pokazesz ;)
Gala :
589.
590.
591.
592.
593.
594.
595.
596.
597.
598.
599.
600.
601.
602.
603.
Mam jeszcze standardowe shoty modelek na wybiegu na wprost, tak jak to się robi normalnie na wybiegach, ale są one zbyt banalne, by był sens się nimi chwalić, więc nie wrzucam.
moim zdaniem twoj najlepszy reportaz, poza kilkoma reszta super ;)!
Podobają mi się: 589, 593, 595, 600.
No dobraaa...
589 fajne otwarcie
590 masz zupełnie nieciekawą fotę i próbujesz ją uatrakcyjnic zmieniając format i dodając więcej niczego i nieciekawości??
591-594 nuda
595 fajne ale jakoś oderwane od całości. Przydała by się druga fota, po co to serce (albo najlepiej pokazac to od razu na pierwszej)
596 fajnie pokazuje trochę "kuchni" interesujące
597 gdyby ta środkowa szara kobieta łapała się w GO byłoby dobre
598 nuda
599 i 600 mi się najbardziej podobają (oprócz bez sensu wyciągniętej prawej strony na 600 bo to nic nie wnosi)
601 fajne
602 totalnie w Twoim stylu - bezsensowne, niepotrzebne, nic nie wnoszące, mega nudne i kiepskie użycie UWA :mrgreen:
603 z lewej się nic nie dzieje
No Micles,
dojrzewasz.
Bardzo udane repo. Wiekszosc ciekawych klatek.
Zadnego bajerowania z obrobka, klasycznie, ciekawie, bardzo fajne porozkladane swiatlo.
Obejrzalem z zainteresowaniem.
Zanim wstawisz nastepny - przemysl,
zeby nie zabic klimatu poprzedniego ;)
Slabe. Micles badz arcyobiektywny i sprobuj skomentowac te zdjecia z doza czepliwosci znana Twojej osobie... umiesz tak? Jestem pewien, ze nie :)
Nie umiem, bo akurat przy Art&Fashion starałem się na 105% (także przy zdjęciach z samych warsztatów, które wrzucałem już dawno dawno temu, O TU SĄ), no i z gali wyszło mi o wiele lepiej niż zakładałem, że mi wyjdzie - z kilku zdjęć cieszę się do dziś. Przede wszystkim fajne było to, że nie mieliśmy wyznaczonego miejsca i mogliśmy poruszać się praktycznie po całym terenie Starego Browaru. No i na pewno ciekawiej mi wyszło niż wszystkim tym, którzy całą galę stali na tym śmiesznym podeściku 3x4m i robili foty tego typu (oczywiście ja też takie zrobiłem, bo doświadczenia nigdy nie za mało, a i w PF się przydadzą) :
Catwalk :
604.
605.
606.
607.
608.
609.
610.
611.
612.
No ale klepać banały do gazet musi ktoś, żeby kombinować mógł kto inny. Ja byłem dla siebie, więc miałem pełną dowolność no i poszedłem tą drogą. Czy dobrą - już trochę oceniliście.
No dobra to jedziemy:
590, nie podoba mi sie ten czarny pasek po prawej, poza tym ta przestrzen nad glowami chyba nie wyszla korzystnie na to zdjecie. Madzia M jak zwykle zjawiskowa (to Ona prawda?)
592, wydaje m sie czy jest lekko poruszone?Chyba mi sie tylko wydaje, w kazdym badz razie zostawiles za duzo miejsca z lewej strony Kasi, te 3mm bardziej bym kadrowal na prawo, poza tym z balansem bieli cos nie bardzo.
593, modelka mogla by byc w mocnym punktach, mogles sie bardziej wychylic na wybieg bo ten tlum po prawej przeszkadza w odbiorze.
594, podobnie jak z modelka, glowa jacykowa mogla by byc w mocny punktach, poza tym ta trzecia babeczka z prawej przeszkadza w tym kadrze, mogles zrobic wieksze zblizenie.
596 jedynie mi sie podoba. Moglbym tak dluzej pitolic glupoty, ale nie mam tyle wolnego czasu co Ty na glupie recenzje :)
Tak minimalistycznie chciałem zrobić, teatralnie :p Tak, to ona. No i Meller.1/80s iso3200 2.8 185mm więc warunki nie sprzyjały, aczkolwiek megaporuszone to to nie jest.Pomaga. Kompozycyjnie zamyka zdjęcie, a informacyjnie pokazuje, że była również i widownia.Tak, prawa babka mi przeszkadza, ale nie chciałem ciąć mikrofonu i rąk środkowej babki, do kwadratu też nijak, a proporcji pomiędzy kwadratem i 3:2 nie toleruję.
barierki jak barierki i jeszcze ten kwadrat... jak by na nich była jakaś kiecka, gacie, kartka z czymś, ogólnie element wiążący barierkę z art&fashion i uzasadniający jej obecnośc w kadrze.
Wieloplany są fajne, jeżeli każdy z pojedynczych planów coś wnosi.
Barierki nic nie równoważą, wręcz przeciwnie ciążą i ciągną zdjęcie niepotrzebnie w lewo.
Fakt prowadzą wzrok, pierwsze rzucają się w oczy i jak myślisz o co chodzi i szukasz sensu w zdjęciu to w końcu trafisz na modelkę :mrgreen:
Mogłeś spokojnie obciąc to repo do 6-8klatek + ew. 1 typowe zbliżenie z catwalku które pokazałeś później (na przedostatnie np.) i wtedy na koniec Ci kolesie co są ostatni (choc brak ewidentnie modelki na lewym skraju kadru!)
Widzisz Micles, ale to jest czepianie sie, wazne w fotografii jest cos zupelnie innego. Te posty mialy jedynie na celu dac Ci lekko do zrozumienia jak w wiekszosci bezsensowne sa Twoje recenzje cudzych prac :) IMO te rzeczy ktory wypisalem sa malo istotne. Madzia jest boska ehhhh :)
Ania G.
613.
reportaż bardzo fajny, ciekawy, dobrze się ogląda. ostatnie...hm, nawet, tylko strasznie przyciemniłeś niebo i wieża po prawej prawie czarna tak jak i czubki drzewa na środku
"Dachowe" bardzo przyjemne! Choć troszkę chłodne mi się wydaje, ale w sumie pochmurno było. ;) Za to, jak wspomniał Tim, to drzewa i wieża bardzo kiepsko wygląda, jakbyś na szybko obrabiał. ;)
Potwierdzam - zobacz o której godzinie to wrzuciłem :D (a dzisiaj pobudka 7:40 następne zdjęcia :P)
No i dowód rzeczowy nr 2 :
Założyłem że możecie się tego doczepić, ale wszyscy wiemy jakby to wyglądało jakbym zrobił dokładnie, no i nie psuje to aż tak odbioru zdjęcia, a przede wszystkim błąd nie znajduje się na jego temacie.Cytat:
Zamieszczone przez rozmowa na fejsie
Co Ty masz z tym łażeniem po dachach? Może kominiarzem powinieneś zostać?
A co do zdjęcia, to tło wyszło super. Modeka jest natomiast jakaś bardzo "klockowata" i zdecydowanie lepiej gdyby jej nie było w ogóle :-)
jak dla mnie nogi mogles obrobic podobnie do brzucha, bo wyszly nieladnie.
a modelka nie klockowata tylko normalnie zbudowana:)
Co za roznica czym tykana skoro beznadziejnie obrobiles niebo? ;) Ogolnie masa wkurzajacych detali w tle nad ktorymi nie zapanowales.
idealnie obrobione zdjęcia, świetny poziom. Zazdroszczę ;)