ja od siebie moge dorzucić yongnuo 565 z modyfikatorem odbłyśnikiem :P
no chyba, że uda mi się dokończyć bjuti disza DIY.
Do tego wyzwalacze yongnuo rf-603 :)
Wersja do druku
ja od siebie moge dorzucić yongnuo 565 z modyfikatorem odbłyśnikiem :P
no chyba, że uda mi się dokończyć bjuti disza DIY.
Do tego wyzwalacze yongnuo rf-603 :)
w zamian za możliwość podpatrzenia pracy i nauczenia się czegoś ciekawego w ramach obserwacji mogę udostępnić 430 EX II :smile:
metz 58af2
YN 460II
parasolka duża ~120cm srednica chyba
Przypominam o tym, że sama lampa kija daje - podobnego zonka już raz na plenerze z Cichym zaliczyliśmy, jak się okazało, że IR nie działa tak jak sobie wyobrażamy :)
Ja tam się nie znam, ale mogę potowarzyszyć. Mogę przynieść c430 i cztery albo i sześć rf603. A jeśli ma to się odbywać w lokalu, to może i Quantuum PT-200 co by akumulatorki oszczędzić:> Jakieś statywy, blendy i parasolki też by się znalazły.
Właściwie tylko weekendy i w sumie może być krucho z czasem.
Dobra skoro nikt nie precyzuje gdzie robimy to przyjmuje z góry, że robimy PLENEROWY STROBING - z racji tego, że w większości proponujecie właśnie lampki systemowe.
Teraz pytanie do Was robimy strobing jeszcze przed świętami? tzn. teraz na dniach
czy czekamy do stycznia?
ja jestem za tym żebyśmy spotkali się jeszcze w grudniu.
------------------------------
jak ustalimy wspólnie datę zapodam wam szczegóły dotyczące miejsc, modelek i innych...
powiem tylko z wierzchu, że zdjęcia możemy zrobić w kilku charakterystycznych miejscach architektonicznych w centrum Poznania.
Żeby było kreatywnie i żebym się też cieszył jakoś tym projektem, proponuję część pleneru poświęcić na "nocny strobing wielkoformatowy". Wybieramy część przestrzeni, rozstawiamy ludków z lampkami, odpalamy aparaty na 30" i błyskamy oświetlając jak najciekawiej daną scenę. Mile wskazane również latarki, światła chemiczne itp.
Mogę się podjąć reżyserii/współreżyserii takiego oświetlenia żeby wyszło w miarę fajnie.
Godziny zdjęć gdzieś tak 12-18 zawsze można zacząć chwilę później i skończyć też później
zakładam, że większość z Was może pracować więc proponuję
przyszłą SOBOTĘ albo NIEDZIELĘ
10 grudnia ALBO 11 grudnia
-------------------------------
decydujcie, żebym miał czas na znalezienie modelek, wizażu może stylizacji...
W przyszły weekend na 95% kręcę teledysk w Bydgoszczy :)
micles jestem za "nocnym strobingiem wielkoformatowym" ale to trzeba jakąś fajna miejscówkę znaleźć. I czas o wiele dłuższy niż 30s :P Ale to musi być ciekawy kawałek przestrzeni, masz pomysł?
Przyszły weekend tak sobie. W ogóle grudzień tak sobie (obiecałem wszystkim parom, że przed świętami dostaną zdjęcia :P) a jeszcze jeden projekt muszę skończyć na uczelnię...
Nie wiem, zobaczymy co czas pokaże.
To co panowie, ten weekend?
Na 90% w ten weekend mogęm, ale jest początek tygodnia, 8 rano i jeszcze nie zebrałem w myślach ustaleń z tego weeekendu :)
Ode mnie:
580EXII
540EZ
3xwyzwalacze phottix (:/) i nadajnik.
2x parasolki
1x blenda
no dobra to jak jest tutaj 3 foto chętnych i ja razem 4 to wystarczy żeby zorganizować jedno porządne stanowisko...
-------------------------------------------------
Proponujecie jakieś miejsca czy ja mam to załatwić>? jest nas 4 to można by zrobić 4 miejsca i cztery modelki...
ja dla siebie chciałbym teatr wielki wieczorem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha SOBOTA CZY NIEDZIELA? start 12.00?
Panowie bez jaj jak się umawiamy poważnie to oczekuje poważnych zobowiązań. Muszę wiedzieć ilu będzie fotografów, którzy będą robić zdjęcia modelkom, żeby ustalić ile zdjęć z każdego miejsca w ramach wynagrodzenia otrzymają modelki.
To jest przede wszystkim spotkanie w celu robienia zdjęć modelkom, z punktu widzenia organizatora niema co liczyć na osoby, które wpadną podpatrywać bo nie mają zobowiązania i mogą wpaść a nie muszą...
Przyjmuje, że dzisiaj jest ostatni dzień na nasze forumowe ustalenia:
Oczekuje jasnej deklaracji od osób, które będą ze mną fotografowały modelki:
SOBOTA CZY NIEDZIELA
CZY PASUJE STRAT OD 12.00
MACIE SWOJE MIEJSCE CZY MAM JE ODGÓRNIE WSKAZAĆ JA
W tej chwili wychodzi na to, że poza mną jest gotowych do fotografowania modelek jeszcze dwóch Panów i zaczyna się robić niefajnie...bo lampki i blendy ktoś przytrzymać będzie musiał a rąk jest na styk do podstawowych setupów...
Przecież od początku mówiłem, że nie jestem zainteresowany czynnym robieniem zdjęć modelkom.
To jak tak stawiasz sprawę, to mnie policz, a zamiast mnie, moją lampkę będzie trzymał mój statyw.
Widzę, że już zaczyna się wstępna frustracja ;) Tylko nie skacz z okna!
micles rola organizatora musi być bezwzględna, prawie jak z księcia machiavellego, tylko wtedy jest szansa na powodzenia sprawy. Z oczywistych powodów nie mogę Cie policzyć ale będzie mi/nam miło jak wpadniesz i w razie czego pomożesz
PS nie obrażaj się na mnie
Teatr Wielki wieczorem... mam nadzieję, że w środku :)
Jeżeli chodzi o mnie to niedziela brzmi bdb, nie wiem jak z godzinami otwarcia miejsc do których chcielibyśmy się przejść.
Tak na szybko co jeszcze proponujesz? Może jakaś kawiarnia, klub, hotel (jest problem, żeby na korytarzu hotelu zrobić zdjęcia? Bo w pokoju to raczej bez brania pokoju odpada :))
Ps. masz jakieś portfolia ew. modelek, które by brały udział?
Na ten weekend nie ma najmniejszej szansy na zorganizowanie sesji w kilku wnętrzach dla grupy kilkunastu osób (bo tyle z wizażem i modelkami) byśmy liczyli. Chyba, że Ty masz dobre wejścia i mógłbyś coś takiego załatwić na wczoraj albo ktoś z kolegów. Wg. mnie na dzisiaj nie mam informacji, które mógłbym przedstawić osobom kierującym określonymi miejscami...
Dlatego od samego początku napisałem PLENER STROBINGOWY - czyli zdjęcia na zewnątrz...bo stosunkowo łatwo zorganizować dla dużej grupy ludzi.
Co do modelek to nie będę ich zapraszał dopóki nie będę miał dla nich konkretów.
Albo inaczej, żadna rozgarnięta nie umówi się ze mną na sesje, o której nic nie wie poza tym, że będzie w weekend...a gruszek na wierzbie nikomu obiecywał nie będę bo za chwile może się okazać, że nie ma chętnych.
Kolejność jest taka najpierw my dajmemy od siebie a potem oczekujemy od modelek czyli: najpierw my umawiamy miedzy sobą szczegóły a potem ja zapraszam modelki i wysyłam wam ich portfolia. Im dłużej zajmie nam umawianie szczegółów tym mniej czasu na zaproszenie modelek a co za tym idzie mniejsze szanse na to, że coś zrobimy w ten weekend wspólnie (bo ja tak czy siak wyskakuje na zdjęcia)
Myślę, że skoro tak szybko przyszło nam ustalenie jaki kto ma sprzęt strobingowy i co może wnieść tak szybko damy radę dzisiaj ustalić te trzy kwestie:
SOBOTA CZY NIEDZIELA
CZY PASUJE STRAT OD 12.00
CZY MACIE SWOJE MIEJSCA CZY MAM JE ODGÓRNIE WSKAZAĆ JA
-------------------
mi niedziela pasuje tak samo jak sobota
pasuje mi od 12.00 żeby złapać trzy fazy światła
i od siebie proponuje sesje w plenerze przed teatrem Moniuszki
Niedziela, bo w sobotę są m.in. Lampiony, które raczej wolę kręcić niż fotografować.
12+, bo ciemnawo (czytaj - przyjaźnie dla lampek systemowych i x-sync + otwartej dziury)się zaczyna robić dopiero koło 16.
Nie, nie mamy miejsc - swoją część - oświetlanie przestrzeni mogę zrealizować prawie że gdziekolwiek - na pewno w promieniu ~800m znajdzie się coś fajnego.
Również wybieram się na lampiony, więc faktycznie niedziela brzmi dobrze. Godzinowo to właśnie też tak myślę, że po 12:00. Nie znam menedżerów klubów, kawiarni, teatrów itd. :(
może być niedziela 12. Tylko co, jak będzie ew. zacznie gibać?
Ja się piszę jak najbardziej na wszelkiego rodzaju spotkania. Raczej w ten weekend mi się nie uda. Może tylko kilka godz znajdę wolnego ale się nie deklaruję.
W przyszłości mogę zaoferować beauty dish lampę 580 i 540 kilka parasolek.
Jeżeli jest prąd z gniazdka to dwie lampy 110ws oraz dwa softy 60x90.
gdybyście chcieli, mogę zapytać w szkole baletowej, tylko w weekend raczej sale czy aula są zamknięte, a i paczki czy pointy we własnym zakresie musielibyśmy mieć.. w razie złej pogody możemy wpakować się do republiki róż, ma przyjemny klimat, a o tej godz jest zawsze pusto
Jak mi się uda to wpadnę użyczyć swoich rąk do blendy albo chociaż popatrzeć na modelki :mrgreen:
Ja tylko w sobote, od +/- 13ej mialbym czas.
czyli jestem Ja, kasparzak, micles(podtrzymujesz zdanie, że nie focisz modelek?) i 2bowler4.
W takim razie proponuje:
od 13.00 do 15.00 na placu wolności pod empikiem porobić fashion - bo te schody całkiem użyteczne - jak będzie słońce to po prostu poblendujemy
od 15.00 do 17.00 chyba najlepszy moment bo niebo granatowe, więc wybierzcie jakąś fajną miejscówkę
od 17.00 do 18.30 pod teatrem moniuszki
a potem to już dowolnie
czyli wychodzi na to, że dzisiaj poszukam 3 modelek, wizażu i może projektantki/stylistki.
Po ile zdjęć (obrobionych) odstępujemy modelkom/wizażowi?
po 10 od fotografa z każdego miejsca?
Może być.Cytat:
Po ile zdjęć (obrobionych) odstępujemy modelkom/wizażowi?
po 10 od fotografa z każdego miejsca?
Rozumiem, że niedziela?Cytat:
od 13.00 do 15.00 na placu wolności pod empikiem porobić fashion - bo te schody całkiem użyteczne - jak będzie słońce to po prostu poblendujemy
od 15.00 do 17.00 chyba najlepszy moment bo niebo granatowe, więc wybierzcie jakąś fajną miejscówkę
od 17.00 do 18.30 pod teatrem moniuszki
a potem to już dowolnie
Jeżeli chodzi o mnie to oryginalnych pomysłów na miejscówki mi brakuje. Możemy iść koło starego browaru/galerii malta na most, a potem ew. do środka (można tak legalnie latać z lampami, blendami po galerii?)Cytat:
Kawiarnia? Klub? Mogę zapytać o wejście do klubu, bo skojarzyłem, że mam znajomą w klubie Czekolada, ale nie wiem jak z niedzielą wyglądają. Chyba, że znajdziesz coś jakąś kawiarnię etc.Cytat:
a potem to już dowolnie
Tak Niedziela....zapytaj w czekoladzie, czemu nie....po galerii latać można ale trzeba odpowiednio wcześnie napisać o zgodę do biura prasowego
Zapytam, ale z góry nic nie obiecuję.
W galerii malta fajna przestrzeń i ściana jest na poziomie 5, mało ludzi tam chodzi (ale pewnie tylko w tygodniu)
Coś sugerujesz? :p
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.
Pisałbym się na niedzielę, ale nie zabrałem ze sobą lampy i yongnuo :p
Kurde szkoda, że nie miałem wczoraj czasu tutaj zajrzeć.
Więc jeżeli ktoś odstąpi nadajnik to mogę focić. Jak nie to nie mam czasu żeby wpaść i tylko popatrzeć :p
jeżeli będzie sprzętu na jedno stanowisko to i tak wystarczy jeden nadajnik, więc nie widzę powodu dla, którego miałbyś nie focić.
Z tego co widzę to i tak każdy z nas ma po nadajniku i odbiorniku. Jak będzie więcej niż 6 foto i więcej świateł to spokojnie będzie można robić dwa stanowiska w każdym miejscu...
@Goomis - ja teoretycznie modelek focić nie będę, więc możesz się wprosić w moje udziały sprzętowe.
@mateuszkaratysz - no tak, ale fajnie by było, jakbyśmy już teraz wymyślili jak rozdysponować sprzęt, żeby na każdym stanowisku były ~3 lampy (bo od takiej ilości zaczyna robić się fajnie :D) z możliwością jednoczesnego ich wyzwolenia. A to jest ciężkie, jak każdy ma inny komplet 1 x Tx + 1 x Rx.
jeszcze gorzej, jak nie ma wcale. Bo ja nie mam. Nawet odbiornika
jakbyście mieli coś indoor to wpadne jak nie to dla mnie za zimno na dworze
+ głos na indoor.
Każdy pewnie wolałby indoor. Panie organizatorze - napiszpan do Starego Browaru - oni są otwarci na niekomercyjne inicjatywy artystyczne. Walnijpan jakieś górnolotne farmazony że chcemy stworzyć jakiś highart to na pewno się zgodzą na udostępnienie nam Słodowni przynajmniej.
Jeżeli indoor - to może też bym się skusił na zdjęcia o ile 1m śniegu nie spadnie ;-)
W razie czego wspomógłbym Dishem 70 + plaster + ewentualnie Softbox 90x60 + 2x430ez + 1x540ez jakiś tam zwykły statywik i większy boom (ciężkie cholerstwo i nie chciałbym z tym po mieście biegać ) + 3 x youngnuo rf602
Chętnie Was poznam na żywo.
może się nauczę czegoś przy okazji :-)
Do kiedy trzeba się określić na 100%
obserwuje z zaciekawieniem, może i mi by się udało dołączyć:)