-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Dziękuję.
Próbuję sobie wyobrazić użytkowanie tego aparatu i mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie (tak, szukałem!!!!): ze względu na to, że interfejs jest tak bardzo oparty na dotyku - jak aparat (a w zasadzie jego LCD i ten górny pasek-gładzik) zachowuje się, jeżeli jest mokry? Przykładowy scenariusz to duża temperatura + obfite ilości naszego potu (przepraszam), czy lekka mżawka.
Pytanie wynika z tego, że niektóre urządzenia z interfejsem dotykowym wariują, jak mają mokre ekrany.
Ja ogólnie w aparatach mimo dotykowych ekranów nie używam w zasadzie "dotyku". Zawsze mnie drażnił zmacany ekran, guzikami da się wszystko ogarnąć.
Nie ma tez co demonizować tego, że guzikologia trochę inna, czy nie ma josticka. Szybko się przyzwyczaisz.
Aparat robi zdjęcia a AF wymiata i to jest najważniejsze ;)
-
Hasło klucz w polu wyszukaj na yt: eos r vs 5d mark iii
-
Kolega @jagular ma w pewnym sensie rację co do bałaganu w wątkach dotyczących konkretnego modelu. Nawet o EOS R są 2 albo 3 duże wątki. Dla każdego znaczącego aparatu/obiektywu przydałby się jeden (może nawet przypięty) poświęcony tylko jemu, bez wycieczek osobistych, bez offtopów, bez innych marek ;) z bezwzględną moderacją postów nie związanych z tematem. A do luźnego gadania, spekulacji, porównań, rozczarowań, gróźb porzucenia systemu "jeśli coś tam się niedługo nie pojawi" itd. po prostu inne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Hasło klucz w polu wyszukaj na yt: eos r vs 5d mark iii
To wspaniała rada, drogi kolego.
Można oglądać wręcz godzinami filmy z kiepską, bezpłciową, ale za to ściągniętą za darmo z bazy muzyką, w których to (filmikach) jutuberzy porównują funkcje ciężkie do samodzielnej oceny czy znalezienia: takie jak ilość megakisieli, ilość przycisków, jakość zdjęć (wszystko to na skompresowanym filmie YT full hd niezbyt ukrywającym jednak ****** poziom retuszu), czy też tak podstawową cechę aparatów, jak zachowanie RAWów po podniesieniu ekspozycji o półtora biliona EV.
Niestety, porównania praktyczne np. AF są już cięższe do realizacji. Nie widziałem filmu pokazującego jutubera operującego [częścią] ekranu LCD w celu zmiany punktu AF, co dla mnie, prymitywa wychowanego na jojsticku jest (chyba) ważne.
Wiem, mogłem się kurde postarać i obejrzeć przynajmniej chociaż z 1400h jutuby :D
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Aparaty ML generalnie bardzo słabo sobie radzą w wysokich i niskich temperaturach. Zawieszają się, zwalniają z reakcją. Tu dslr radziły sobie znacznie lepiej. Gładzik olej, bo go nie będziesz używał praktycznie wcale. Servo ze śledzeniem i ramką na środku. Preferowane ustawienia i tyle. Przesiadka kompletnie bezbolesna i przyjemna dla kieszeni. Szkła masz po EF a baterie z 5d pasują.
Chcesz coś więcej pisz priv. Tu mam dosyć gówno burzy od pewnych osób. Mam ten aparat od ponad roku. 5dIII tez miałem.
Dzięki za informacje!
W zasadzie to zwróciłeś uwagę na coś, co może dla posiadacza ml jest oczywiste, ale ja o tym nie mam pojęcia.
Jak sobie przypomnę, to urządzenia, których używałem do wideo, klękały przy wysokich temperaturach. Może (czyt. gdybam sobie, bo się nie znam) to jest związane z potrzebą ciągłego używania matrycy? Może dlatego też ml, które w końcu też praktycznie cały czas używają matrycy, również wysiadają po przekroczeniu pewnej temperatury roboczej?
-
Fociłem w upale pokazy lotnicze i nic się nie działo. Inna kwestia, że zawsze pilnuję, by aparat nie leżał na słońcu w przerwach (z lustrami tak samo robiłem).
-
Ale że co, że jak? Pojadę do dżungli gdzie panuje duża wilgotność i jest 35 stopni i aparat będzie się zacinał?
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
-
eRka lubi łapać zawiechy jak jest wilgotno i gorąco, zwłaszcza na newellach, co w zasadzie udowodniliśmy z technik8pl. DR5000 też opisuje problem grzania się a7III na weselach i ich wyraźnego spowolnienia. Ponadto chyba jedynie panasonik deklaruje pracę ML poniżej zera stopni. Reszta to zakres 0-40 Oczywiscie zaraz się ktoś znajdzie co pracował na ML przy minus 30 ale to nie znaczy, że aparat będzie działał zawsze.
-
Przy dużej eksploatacji pewnie to się zdarza, np przy seriach weselnych. Zresztą lustrzanki nawet wyglądają solidniej. Rozumiem że dla zawodowców w pewnych dziedzinach fotografii może być to kłopotale dla reszty to nie może być jakiś duży problem, skoro pół świata mieszka w tropikach.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
-
Aż przejrzałem z ciekawości instrukcję, ale nie znalazłem informacji o zakresie temperatur "referencyjnych" w jakich może pracować R, a kojarzę, że chyba przy lustrach były takie informacje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Aż przejrzałem z ciekawości instrukcję, ale nie znalazłem informacji o zakresie temperatur "referencyjnych" w jakich może pracować R, a kojarzę, że chyba przy lustrach były takie informacje.
https://www.canon.pl/cameras/eos-r/specifications/
Takie same dla 1d 5d i R
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Witajcie!
Moje poniższe pytania pewnie już znalazły odpowiedzi w wątku, ale no...ten, tego, 289 stron to jest za dużo, żeby cokolwiek znaleźć - w związku z tym je zadam, ale najpierw umieszczenie w kontekście:
Jestem posiadaczem 5D3, za 2 miesiące będę w sytuacji, w której bardzo, bardzo niesłitaśnie byłoby, gdyby mi mój staruszek padł, a jednocześnie będzie wystawiony na ciężkie warunki 'środowiskowe' typu wysoka temperatura, wilgotność.
Zastanawiam się, co by było, gdyby moje pstrykadełko padło w takim momencie. Do niedawna miałem 2 body, teraz tylko jedno - pojawia się wobec tego myśl, na razie teoretyczna, o dokupieniu dodatkowego body...być może właśnie EOS R.
Moje pytania:
- czy ktoś, na podstawie własnych doświadczeń, jest w stanie porównać AF 5D3 z R-ką? Zarówno statyczny, jak i powiedzmy trochę dynamiczny?
- jak wygląda współpraca R-ki z obiektywami z dslr (oczywiście uwzględniając przejściówkę)? Czy są może jakieś wyjątki, które mogłyby nie zadziałać właściwie?
- jak szybko można zmieniać punkty AF maziając po tylnym LCD z przyłożonym okiem do wizjera? Z tego, co widziałem na jutubach, wybierak działa po prostu wolno.
- jak precyzyjny jest AF punktowy? Da się z nim precyzyjnie pracować z np. ostrzącym na oko 85L2?
Cytat:
- czy ktoś, na podstawie własnych doświadczeń, jest w stanie porównać AF 5D3 z R-ką? Zarówno statyczny, jak i powiedzmy trochę dynamiczny?
Przed R-ką używałem przez kilka lat 5DS, tam jest ten sam układ AF co w 5D Mark III tylko chyba nieco bardziej podkręcony ponieważ aparat jest obsługiwany przez dwa procesory DIGIC 6. AF statyczny w R-ce jest bardziej powtarzalny, natomiast dynamiczny (czyli co, masz na myśli Servo AF?)... Połączenie opóźnienia w EVF (przy wyłączonym podglądzie zdjęcia zaraz po zrobieniu), obiektywu z mocowaniem EF podłączonego przez przejściówkę oraz najszybszej na świecie karty w standardzie UHS-II (Sony SF-G Tough) przy używaniu Servo AF w różnych trybach jego pracy przy wyzwalaniu migawki ustawionym na "Szybkie serie zdjęć" to jest ****a jakiś dramat.
Cytat:
- jak wygląda współpraca R-ki z obiektywami z dslr (oczywiście uwzględniając przejściówkę)? Czy są może jakieś wyjątki, które mogłyby nie zadziałać właściwie?
Nie ma żadnych problemów z obiektywami Canona z mocowaniem EF, no chyba że fizycznie jest coś z nimi nie tak (źle osadzone soczewki, zużyty układ AF itp.) to wtedy cud się nie stanie i nawet R-ka nie pomoże. Problemy mogą wystąpić z obiektywami firm trzecich, ponieważ mogą wymagać aktualizacji firmware żeby zaczęły współpracować z R-ką. Dlatego przy zakupie ewentualnej używki należy domagać się od sprzedawcy informacji na temat wgranego firmware, a później sprawdzenia na stronie producenta czy przy tej wersji firmware obiektyw będzie współpracował z R-ką.
Cytat:
- jak szybko można zmieniać punkty AF maziając po tylnym LCD z przyłożonym okiem do wizjera? Z tego, co widziałem na jutubach, wybierak działa po prostu wolno.
Maziając po tylnym LCD z przyłożonym okiem do wizjera punkty AF można zmieniać bardzo szybko. Wybierak nie nadaje się do bardzo szybkiego wyboru punktów AF ponieważ tychże punktów AF jest zdecydowanie zbyt dużo do ogarnięcia, ale przydaje się do bardziej precyzyjnego dobierania kolejnego punktu AF w obrębie tego już wybranego.
Cytat:
- jak precyzyjny jest AF punktowy? Da się z nim precyzyjnie pracować z np. ostrzącym na oko 85L2?
W R-ce można pomniejszyć 1-punktowy AF (tak się to nazywa w instrukcji obsługi) dzięki czemu powstanie mniejszy kwadracik którym będziesz celował. Ten pomniejszony kwadracik to ma być ponoć punktowy AF. Daje to większą precyzję celowania, ale nie jest to tak precyzyjne celowanie jak używanie AF punktowego w 5DS. Tylko że przy ostrzeniu na oko Ciebie to w sumie nie powinno interesować, bo jest tutaj dostępny Eye AF. Eye AF moim zdaniem działa zdecydowanie lepiej w trybie SERVO niż w trybie ONE SHOT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Przed R-ką używałem przez kilka lat 5DS, tam jest ten sam układ AF co w 5D Mark III tylko chyba nieco bardziej podkręcony ponieważ aparat jest obsługiwany przez dwa procesory DIGIC 6. AF statyczny w R-ce jest bardziej powtarzalny, natomiast dynamiczny (czyli co, masz na myśli Servo AF?)... Połączenie opóźnienia w EVF (przy wyłączonym podglądzie zdjęcia zaraz po zrobieniu), obiektywu z mocowaniem EF podłączonego przez przejściówkę oraz najszybszej na świecie karty w standardzie UHS-II (Sony SF-G Tough) przy używaniu Servo AF w różnych trybach jego pracy przy wyzwalaniu migawki ustawionym na "Szybkie serie zdjęć" to jest ****a jakiś dramat.
Nie ma żadnych problemów z obiektywami Canona z mocowaniem EF, no chyba że fizycznie jest coś z nimi nie tak (źle osadzone soczewki, zużyty układ AF itp.) to wtedy cud się nie stanie i nawet R-ka nie pomoże. Problemy mogą wystąpić z obiektywami firm trzecich, ponieważ mogą wymagać aktualizacji firmware żeby zaczęły współpracować z R-ką. Dlatego przy zakupie ewentualnej używki należy domagać się od sprzedawcy informacji na temat wgranego firmware, a później sprawdzenia na stronie producenta czy przy tej wersji firmware obiektyw będzie współpracował z R-ką.
Maziając po tylnym LCD z przyłożonym okiem do wizjera punkty AF można zmieniać bardzo szybko. Wybierak nie nadaje się do bardzo szybkiego wyboru punktów AF ponieważ tychże punktów AF jest zdecydowanie zbyt dużo do ogarnięcia, ale przydaje się do bardziej precyzyjnego dobierania kolejnego punktu AF w obrębie tego już wybranego.
W R-ce można pomniejszyć 1-punktowy AF (tak się to nazywa w instrukcji obsługi) dzięki czemu powstanie mniejszy kwadracik którym będziesz celował. Ten pomniejszony kwadracik to ma być ponoć punktowy AF. Daje to większą precyzję celowania, ale nie jest to tak precyzyjne celowanie jak używanie AF punktowego w 5DS. Tylko że przy ostrzeniu na oko Ciebie to w sumie nie powinno interesować, bo jest tutaj dostępny Eye AF. Eye AF moim zdaniem działa zdecydowanie lepiej w trybie SERVO niż w trybie ONE SHOT.
Wyłącz podgląd zdjęć, bo to jest k***** dramat w servo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Na to nie trafiłem, najciemniej pod latarnią ;)
-
Oooo. Nie wiedziałem, ze "dziala" od 0C. No, ale u nas ponizej zera to juz święto...
-
Dziękuję za wypowiedzi.
Temperatury rzędu 40+ st.C chyba już nie są nawet w Europie czymś niesamowicie rzadkim, prawda?
Wydaje mi się (ocena laicka), że z wilgotnością może być czasami lepiej niż w przypadku dslr: zwłaszcza przy przechodzeniu pomiędzy środowiskami o mocno różnej temperaturze - ze względu na mniejszą pojemność energetyczną/temperaturową(?) mniejszych korpusów, w których nie ma również komory lustra ze stosunkowo dużą objętością.
-
Uważam, że dużo bardziej niebezpieczne dla sprzętu będą nagłe zmiany temperatury, niż używanie go poza wartościami podanymi dla producenta.
Całe ferie przechodziłem z R w plecaku w temperaturach do -10 stopni i nic się nie działo ;)
-
Zamieniłem 6D i 6DmkII na Rkę. W sumie nikogo nie zdziwię pisząc, że jestem bardzo zadowolony. Pobawiłem się w domu, zrobiłem dwie małe sesje portretowe ze starymi poczciwymi EF 50 1.4 i 85 1.8. Eye-AF - baaaajka. Myślę tylko o kadrze i świetle, odpada problem przekadrowywania, sprawdzania ostrości... Zrobiłem jakieś 400 zdjęć na tylko tych mini sesjach. Ilość odrzuconych przez brak ostrości - zero.
Jako mały "all-rounder" dokupiłem RF35 1.8. Bardzo fajny uniwersalny obiektyw w podróż, do streeta... I nawet makro jest fajnym bajerem, jesli ktoś nie ma dedykowanego szkła do macro. Ostrzenie bardzo w porządku... Jeśli wypuszczą tej klasy 50 i 85 ze światłem 1.8 - biorę oba od razu (zakładając cenę również na poziomie RF35 ;) )
Jedna specyficzna rzecz jaką zauważyłem - przy jednym i pomniejszonym punkcie pomiaru ostrości, jest problem ze skakania z najbliższej mozliwej odległości na coś oddalonego o kilka metrów. Chyba obraz jest po prostu zbyt rozmyty i aparat nie widzi czegokolwiek, czego mógłby się "złapać". Ale w każdej innej sytuacji ostrzy błyskawicznie i pewnie.
Entuzjastyczny post, ale zadowolony jestem bardzo. :)
-
Witajcie ponownie.
Jestem od około tygodnia posiadaczem eRki, udało się mi ją kupić w bardzo okazyjnej cenie, chyba można założyć że na dni przed eskalacją Wiadomego Problemu.
Przede wszystkim, chciałbym podziękować wszystkim, którzy starali się odpowiedzieć na moje pytania. Dzięki za pomoc!
A wrażenia? Porównując 5D3 vs R, mogę powiedzieć już teraz, że eRka nie będzie backupem dla piątki, a raczej piątka będzie backupem dla eRki.
Mimo idiotycznych (dla mnie, subiektywnie) rozwiązań, eRka po prostu dostarcza pewniej materiał, niż piątka.
Subiektywnie, w stosunku do 5D3, co mi się podoba:
- AF (!). Na kilkaset próbnych zdjęć, robionych zazwyczaj na pełnej dziurze, kilka jedynie było nietrafionych z powodu mojego błędu. Jedno zdjęcie na kilkaset, aparat lekko przestrzelił - jakieś 2mm na odległości. Skuteczność dslr przy czymś takim to jest poziom skuteczności kilka rzędów niżej. Praca pod światło już nie jest hardkorem. AF działa dalej.
- pomiar ekspozycji - o wiele lepszy od 5D3, zwłaszcza przy pracy pod światło.
- możliwość obserwacji finalnej ekspozycji w EVF - na plus, mimo że jakoś tam sobie radziłem z dslr, to jednak to bardzo duże ułatwienie.
- szybko się przyzwyczaiłem do zmiany punktu AF mazianiem po LCD.
- aparat jest na dolnej granicy używalnych wymiarów dla mnie, mniejszy oznaczałby problemy z ergonomią
- aparat bezproblemowo współpracuje z obiektywami z dslr, jak i np. systemem błyskowym Godoxa
- nie ma konieczności kupowania egzotycznych, nowych baterii, nowych drogich kart pamięci
- aparat dobrze współpracuje z obiektywami APS-C. UWA APS-C może uratować cropa filmów 4K przykładowo.
Co mi się (subiektywnie) nie podoba:
- dizajn body to rzeczywiście żart. Jest wyraźnie optymalizowany w kierunku pracy z LCD. Wygląda to, jakby wśród działów r&d, które się tym projektem zajmowało, dział odpowiedzialny za fizyczne kształty miał naprawdę słaby okres :)
- pasek do gładzenia rzeczywiście na granicy nieużywalności
- obudowa wizjera twarda, gorsza od lustrzankowego, wygląda niestety na niewymienną
- górne pokrętło z tyłu jest zbyt mocno schowane; podobnie z przyciskami - mam problemy ze znalezieniem ich na korpusie bez patrzenia
- nie ma oficjalnego "minigripa" obecnego w ofercie dla EOSa RP. Są chyba dostępne od "producentów niezależnych", ale jednak to chyba niedopatrzenie
- aparat zżera baterie zauważalnie szybciej niż dslr; to jest jednak chyba oczywiste.
- obiektywy, które dobrze sobie radziły na 5Dc, potem akceptowalnie sobie radziły na 5D3, już zaczynają nieco klękać przed 30mpix. To nie jest jednak problem z aparatem samym w sobie. Po prostu rosną wymagania. Zawsze też można zlać detal na 100% powiększeniu :)
Reasumując, zmiana ogólnie na bardzo plus. Mimo, że na horyzoncie krystalizuje się już R5, dalej bym polecił (nawet przed premierą R5) starszego R dla większości użytkowników. Dlatego, że jest już wystarczająco dobrym aparatem, przynoszącym skokowo większe możliwości w stosunku do dslr. R5 będzie oczywiście lepszy. Za wielokrotność ceny, co powoduje dylematy.
Pozostaje zacząć ślinić się do elek systemu R. Ale oczywiście najpierw przetrwać obecną katastrofę, czego wszystkim forumowiczom gorąco życzę.
-
Ja kupiłem ten grip na 4 palec - jak mam wieksze szkła. Solidny, klapka przenoszona jest co oznacza normalną wymianę baterii. Czasem jest promocja. Mi udało się za 43$
https://pl.aliexpress.com/item/33026511483.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
- dizajn body to rzeczywiście żart. Jest wyraźnie optymalizowany w kierunku pracy z LCD. Wygląda to, jakby wśród działów r&d, które się tym projektem zajmowało, dział odpowiedzialny za fizyczne kształty miał naprawdę słaby okres :)
- pasek do gładzenia rzeczywiście na granicy nieużywalności
Jest chyba spora rozbieżność w oczekiwaniach różnych użytkowników co do wielkości body. Dla mnie 5DII było za wielkie. Idealne były stare korpusy na kliszę.
No i R ma dla mnie idealną wielkość. Sterowanie całością jak dla mnie o kilka klas lepsze niż w 5DII. Jest kilka irytujących detali np. ekranik nie odchyla się o pełne 180 stopni.
Jeszcze nie spotkałem pozytywnej opinii o tym pasku-gładziku. Mi służy i jest całkiem użyteczny :oops:
-
W tej kwestii wiele opinii może być jednocześnie niepokrywających się, jak i poprawnych , bo w końcu każdy ma inne ręce :)
Dla mnie piątki są blisko wzorca. Jedynki (może poza gripem poziomym) były jeszcze bliższe, ale wiadomo, to klocki, więc z kolei wychodzą inne wady.
Mimo ciągłych prób już teraz wiem, że sobie chyba odpuszczę naukę szukania niektórych przycisków w eRce. Da się jednak tego używać na tyle płynnie, że nie ma co miałkać aż tak bardzo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jest chyba spora rozbieżność w oczekiwaniach różnych użytkowników co do wielkości body. Dla mnie 5DII było za wielkie. Idealne były stare korpusy na kliszę.
No i R ma dla mnie idealną wielkość. Sterowanie całością jak dla mnie o kilka klas lepsze niż w 5DII. Jest kilka irytujących detali np. ekranik nie odchyla się o pełne 180 stopni.
Jeszcze nie spotkałem pozytywnej opinii o tym pasku-gładziku. Mi służy i jest całkiem użyteczny :oops:
Ja również przychylam się do Twojej opinii. Dla mnie ten aparat jest bardzo ładny. Fajnie, że pozwolili projektantom na trochę odświeżone podejście. Górny wyświetlacz, mocowanie bagnetu (ta metalowa tuleja) - bardzo mi się podobają. Wielkość też mi bardzo pasuje.
Guzikologia - tu już gorzej ;) Jeszcze nie do wszystkiego się przyzwyczaiłem. Bardzo mi brakuje guzika na przedniej ściance aparatu (domyślnie przypisanego podglądowi głębi ostrości) a najlepiej jakby dali 2 jak w serii 1D, bo jest kilka nowych funkcjonalności, które można by przypisać dla wygody :) Gładzik to nieporozumienie :D
Wbrew wielu opiniom muszę jednak trochę gorzej ocenić AF:
- Eye-AF + tracking działa bardzo dobrze w sytuacjach oczywistych, statycznych gdzie model patrzy wprost w aparat, pozuje. Praktycznie 100% skuteczności. Spuszczenie wzroku, lekkie odwrócenie i ostrość najczęściej ląduje przed twarzą (nawet nie okiem). Przy zdjęciach moich dzieciaków czasami skuteczność wynosi 8/10 a czasami 1/10 (i szczerze nie znajduję przyczyny, bo jest jasno, obiektyw ostry, one niezbyt ruchliwe w tych sytuacjach). W porównaniu z dslr i tak jest sporo lepiej, bo tam często nie zdąrzyłęm zmienić punku AF, albo przekadrować :) Jeśli ktoś fotografuje osoby, które chcą pozować to ten tryb jest oczywiście wspaniały i już nie ma odwrotu.
- single point AF znacznie pewniej, ale...10x mniej wygodnie :)
Ogólnie z czasem coraz bardziej lubię ten aparat.
-
dotychczasowe R i RP to typowe " przejsciowki " ( cos jak onegdaj pierwszy eos z AF - 650)
nie ma problemu opanowanie najniewygodniejszego nawet aparatu - mozna sie do tego dostosowac.
Gorzej jesli wymiennie stosujesz dwa systemy np dotychczasowy eos 5 i R. Tutaj juz podobienstwo obslugi , odgrywa wazna role.
R przekonuje cena , ktora nie jest wygorowana i mysle ze jest sukcesem canona , glownie z tego powodu.
Jak do tej pory wsrod dostepnych sytemow S , Pa , N , jest to aparat mniej dobry od pozostalych.
Canon do tej pory opieral sie na designie Colaniego . Ten sie z japoni wycofal , widac byl za drogi i pod tym wzgledem Canon aparat popsul.
Mysle, ze spotkal sie z fala krytyki a co najmniej zdziwienia uzytkownikow.
Natomiast R5 wyglada , ze bedzie pod tym wzgledem aparatem lepszym.
wlasciwie R to chyba byl "sygnalista" nowego systemu.
-
No i jest adapter z bagnetu Canon RF na Canon EF
https://www.optyczne.pl/14772-news-M...tra_EF-RF.html
BTW - bez soczewki ani rusz ;)
Można ? Można ;)
-
I znowu 2 posty od takich co EOSa R tylko na obrazku widzieli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
wlasciwie R to chyba byl "sygnalista" nowego systemu.
Korpus R jest jaki jest, ale jeżeli "sygnalista" systemu zamiata pod dywan profesjonalne dslr, to chyba można (wreszcie?) brać go na poważnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Eee, no wiesz, chyba nie przeczytałeś treści newsa :)
To nie jest adapter o jakim zapewne myślisz. To coś dla filmówców z R i szkłami FF EF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Korpus R jest jaki jest, ale jeżeli "sygnalista" systemu zamiata pod dywan profesjonalne dslr, to chyba można (wreszcie?) brać go na poważnie.
z definicji , tzn z zasady dzialania wynika , ze AF w dslr potencjalnie obarczony jest wiekszymi bledami niz w ML.
Canon wreszcie wprowadzil to , co inni juz mieli od lat.
pod wzgledem AF dostosowal sie z paroletnim opoznieniem do poziomu oferowanego przez innych.
o tym, ze ML to przyszlosc , dzisiaj juz nikt chyba nie watpi.
jeszcze pare miesiecy temu byly tutaj dyskusje na ten temat.
era dslr wlasnie jest w koncowej fazie ich zanikania.
gdyby nie ten " sygnalista ", Exodus od C do S trwalby nadal.
W ten sposob C dal sygnal - poczekajcie, prawdziwy nastepca swietnie przyjetej przez rynek i zasluzenie cieszacej sie znakomita renoma piatki nadejdzie. Warunki brzegowe zostaly okreslone - a te sa obiecujace , rownieztz pod wzgloedem optyki.
- i nadchodzi.
osobiscie mi przeszkadza filozofia obslugi guzikowej . wierze , ze canona powroci do szybkich rozwiazan znanych w piatce.
wprawdzie jedynka tez nie ma kola pasm , ale to wynika ze specjalistycznego zastosowania tej serii - do reportazu w trudnych warunkach , gdzie ryzyko uszkodzenia pokretel jest wieksze niz przyciskow. Ale seria " domowa" np 5 nie jest konstruowana do ekstremalnych warunkow , choc i takim moze podolac.
Od pierwszej chwili nie mialem watpliwosci, ze R to tylko uwertura do przyszlego modelu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
mozna , ale w druga strone - ogniskowa musi zostac wydluzona , nie skrocona.
jak slusznie zauwazyl przedmowca to Adapter ef > RF , skracajacy ogniskowa , czyli skupiajacy obraz na mniejszym polu , dzieki czemu uzyskuje sie wieksza jasnosc. Kosztem oczywiscie jakiegos tam spadku rozdzielczosci.
tytul artykulu jest prawidlowy , w podtytule jest blad , dalszy opis jest prawidlowy.
aby podpiac RF na EF , trzeba ogniskowa wydluzyc , czyli zawezic kat widzenia.
-
Wiesz...w zasadzie to wszystko jedno, jaką tam filozofię do tego dopasować. Sprzęt to tylko sprzęt.
Okazało się, że już pierwszy model bezlusterkowca Canona, mimo wielokrotnie (także i przeze mnie, wyżej) opisywanych wad, jest sprzętem wystarczająco dobrym, żeby był w stanie dostarczać akceptowalnie wygodnie, wystarczająco dużo dobrych plików.
Praktycznie każdy aparat, poza ostatnimi modelami w danej kategorii (przykład: co po najnowszej jedynce? to chyba ostatni 'sportowy' dslr), jest preludium do następnego modelu aparatu. Rozwój nie stanie na etapie R5.
Mam jeszcze tylko nadzieję, że problemy z AF obiektywów producentów niezależnych to jest przeszłość w świecie bezlusterkowców. Chyba tak, prawda?
-
2 załącznik(ów)
Ze znanych powodów używam do R-ki 4 akumulatorów, jeden był komplecie z puszką, dwa oryginały LP-E6N dokupiłem (po 3 stówy) i czwarty Newell, jedyny z tego towarzystwa nie oryginalny, 4-letni w spadku po 6D. Pierwszy (oryginał) zaczął mi fiksować rok temu - objawy, ładowanie w porządku, po włożeniu do puszki 0. Za jakiś czas zaczął działać, ale tylko na jakiś czas. W tej chwili 2 z 3 szt LP-E6N są martwe, a staruszek newell trzyma się dziarsko zachowujac ~ 80% energii nowego canona.
Załącznik 4259
Załącznik 4260
Nigdy problemów z bateriami nie miałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Nigdy problemów z bateriami nie miałem.
Jednak miałem, kiedyś celnik na lotnisku w Pekinie zarekwirował mi 3 baterie do A7II. Fakt, ale same mi nie wysiadły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Jednak miałem, kiedyś celnik na lotnisku w Pekinie zarekwirował mi 3 baterie do A7II. Fakt, ale same mi nie wysiadły.
Jak to? Dlaczego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jak to? Dlaczego?
Miałem podobnie, wykryli mi aku w bagażu głównym i musiałem przełożyć do podręcznego.
Podobne restrykcje dotyczą także powebanków.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jak to? Dlaczego?
Od dawna nie można przewozić aku w luku bagażowym.
-
To wiem, ale z tamego postu to nie wynika, w którym momencie to było i jakich okolicznościach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To wiem, ale z tamego postu to nie wynika, w którym momencie to było i jakich okolicznościach.
Niestety baterie były w bagażu głównym i nie pozwolono na o przełożenie do podręcznego. Z zasadzie nie mogłem mieć pretensji, ale zostanie z jedną baterią do A7II to był problem.
Pisałem o LP-E6N, że to mój pierwszy problem z akumulatorami, ale z tymi z sony był wcześniej.:lol:
Teraz na poważnie, czy ktoś miał kłopoty z LP-E6N?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
poza tym, ze jak kazde aku trzeba je po kilku latach wymienic na nowe - zadnych. podobnie z LP-E6 czy wczesniej BP-511 w moim przypadku.
tylko ze ja nie uzywam aparatow z telewizorem, tylko nadal takich przedpotopowych z celownikiem optycznym, one duzo mniej obciazaja ogniwa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
tylko ze ja nie uzywam aparatow z telewizorem, tylko nadal takich przedpotopowych z celownikiem optycznym, one duzo mniej obciazaja ogniwa
@akustyk = Dinozaur :lol: Trafisz jako wypchany okaz do Muzeum Historii Naturalnej w Lądku Zdroju :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Niestety baterie były w bagażu głównym i nie pozwolono na o przełożenie do podręcznego. Z zasadzie nie mogłem mieć pretensji, ale zostanie z jedną baterią do A7II to był problem.
Pisałem o LP-E6N, że to mój pierwszy problem z akumulatorami, ale z tymi z sony był wcześniej.:lol:
Oryginalny w Canonie 7d po 4 latach pokazując dwie z trzech kresek żywotności po naładowaniu do 100% według wskazań aparatu, robił ok 40 zdjęć. Newelle od 7d oddałem do utylizacji, bo po wyłączeniu się ładowarki wskazywały 76 - 83 % naładowania w Canonie R (w 7d wyświetliło się 100%), a dało się zrobić ok 140 - 220 zdjęć w zależności od akumulatora. W sumie do R po 7d został mi jeden akumulator - Phottix - R nie czyta jego jego "procentów" i ilości zrobionych zdjęć, ale na karcie było ponad 400 zdjęć. Robię zdjęcia do szuflady, toteż nie nie miałem potrzeby rozładowania akku do zera, natomiast dla popstrykania od czasu do czasu zawsze wkładam naładowany na full akumulator. Aha - po nabyciu R, tylko dwa razy miałem 7d w ręku - 1 - by wyjąć akumulator, 2 - przeprowadzić wyżej opisane porównanie sprawności baterii. Po prostu AF i szumy to inny świat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
@
akustyk = Dinozaur :lol: Trafisz jako wypchany okaz do Muzeum Historii Naturalnej w Lądku Zdroju :mrgreen:
nie pyskuj mi tu, smarkaczu, bo cie moja laska do podpierania zbanuje :D jak tylko mi sie reka przestanie trzesc i ten patyk rozwinie spomiedzy siwej brody :lol: no i jak sobie przypomne co to tam narobiles :)
Ladek Zdroj akceptuje. ladne miejsce. wiecej gor niz tu gdzie mieszkam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Z 5DS używałem dwóch oryginalnych baterii (drugą dodatkową zakupiłem wraz z aparatem), które przez pierwszy rok używania aparatu po kilka razy gwałtownie traciły swoją moc wydzielając przy tym bardzo dużo ciepła. Czyli tak jakby robiło się gdzieś zwarcie? Aparat był na Żytniej wraz z bateriami i nic nie wykryli. Później już się uspokoiły ("przepaliły" się), i użytkowałem je dalej przez prawie cztery lata ale zjechały obydwie na jedną kreskę z trzech ze swojej pojemności. Baterie były ładowane powiedzmy co dwa dni w oryginalnej ładowarce.
Obecnie używając R-ki i również dwóch oryginalnych baterii (drugą dodatkową zakupiłem wraz z aparatem), jedna z nich po niecałych 7 m-cach użytkowania straciła jedną kreskę z trzech ze swojej pojemności. Jest to bateria z pudełka z aparatem wyprodukowana w styczniu 2018 roku. Ta druga została wyprodukowana w grudniu 2018 roku. Baterie ładuję maksymalnie dwa razy w tygodniu w oryginalnej ładowarce.
Także na ten czas zakup baterii to kompletna loteria, nigdy nie wiesz na co trafisz. Nigdy nie miałem takich problemów z 6D którego posiadałem przed wcześniej wymienionymi modelami aparatów, a gdzie były stosowane baterie LP-E6.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Także na ten czas zakup baterii to kompletna loteria, nigdy nie wiesz na co trafisz.
Zarówno oryginał jak i zamienniki nie mają jednoznacznie podanego producenta. Nie wiadomo od kogo pochodzi dana partia.
Zamienniki to wszystko nazwy firm konfekcjonujących - raz są super a raz kiepskie. W R używam Newell i nie ma problemów ale nie wiem czy to ciągle ten sam dostawca ogniw.
Częściej chyba wariuje sam chip niż bateria - miałem tak w 5DII z Photixem.
-
Witam!
Użytkuję Canon 70D z obiektywami EF-S 10-22, 17-55 f2.8, oraz EF 50 f1.8, 85 f1.8, 70-200 f4 L, ale coraz śmielej spoglądam w stronę nowszego body, systemu. Głównie fotografuję góry, krajobrazy, osoby, miejsca.
I tu pytanie, czy Canon R, z wyżej wymienionymi obiektywami, plus prawdopodobnie RF 24-105 f4, da mi wyraźny przeskok w jakości obrazka, komforcie pracy, wyciąganiu cieni w LR, celności autofokusa (w 70D jest dobrze, ale nie idealnie)? Może ma ktoś jakieś zdjęcia zrobione Rką z gór?
Czy jest jakaś możliwość na ściągnięcie i wgranie do LR 5.7 profilu nowych obiektywów RF?
Czy dane lokalizacji z modułu gps po zmianie rawu z nowego typu na dng( przez Adobe DNG Converter), tak by LR 5.7 mógł go odczytać, będę widział w wymienionej wcześniej wersji LR?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Witam!
Użytkuję Canon 70D z obiektywami EF-S 10-22, 17-55 f2.8, oraz EF 50 f1.8, 85 f1.8, 70-200 f4 L, ale coraz śmielej spoglądam w stronę nowszego body, systemu. Głównie fotografuję góry, krajobrazy, osoby, miejsca.
I tu pytanie, czy Canon R, z wyżej wymienionymi obiektywami, plus prawdopodobnie RF 24-105 f4, da mi wyraźny przeskok w jakości obrazka, komforcie pracy, wyciąganiu cieni w LR, celności autofokusa (w 70D jest dobrze, ale nie idealnie)? Może ma ktoś jakieś zdjęcia zrobione Rką z gór?
Czy jest jakaś możliwość na ściągnięcie i wgranie do LR 5.7 profilu nowych obiektywów RF?
Czy dane lokalizacji z modułu gps po zmianie rawu z nowego typu na dng( przez Adobe DNG Converter), tak by LR 5.7 mógł go odczytać, będę widział w wymienionej wcześniej wersji LR?
1. TAK.
2. CHYBA NIE.
3. NIE WIEM, ale może to pomoże https://feedback.photoshop.com/photo...-and-dng-files
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Witam!
R + RF 24-105 zapewni w krajobrazie spory skok jakości w stosunku do tego co masz. Mówię na podstawie porównania z moim M50, gdzie matryca jednak lepsza niż w 70D.
Matryca w R jest znakomita do krajobrazu. Obróbka przebiega mało inwazyjnie i daje dużą swobodę. Zauważysz to przede wszystkim w światłach bo z cieniami radzi sobie już teraz niemal każda matryca.
Stabilizacja w RF 24-105 to dla mnie ogromne zaskoczenie in plus. Jakość obrazka w krajobrazie też.
Nie wiem natomiast jak zachowają się w R Twoje obiektywy EF-S. Mało jest wypowiedzi na ten temat, sam nigdy nie podpinałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
R + RF 24-105 zapewni w krajobrazie spory skok jakości w stosunku do tego co masz.
Stabilizacja w RF 24-105 to dla mnie ogromne zaskoczenie in plus. Jakość obrazka w krajobrazie też.
Jeszcze myślę o RF 24-240mm f/4-6.3 is usm ale chyba RF 24-105mm jest lepszy optycznie. W własnego doświadczenia wiem, że po 70-200mm f4 L USM, sięgam najrzadziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Jeszcze myślę o RF 24-240mm f/4-6.3 is usm ale chyba RF 24-105mm jest lepszy optycznie. W własnego doświadczenia wiem, że po 70-200mm f4 L USM, sięgam najrzadziej.
RF 24-105 jest zaskakująco dobry optycznie - kontrastowy, ostry, piękne kolory. Sprawny AF i wydajna stabilizacja. Do tego całkiem przyzwoita cena.
Ze szkieł EF poleciłbym do R C16-35/4L IS. Szkło idealne do krajobrazu w dobrej cenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Nie jestem pewien, bo nie używam LR, ale czy przypadkiem 5.7 to nie za niska wersja do obsługi RAWów CR3?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radetzky
Nie jestem pewien, bo nie używam LR, ale czy przypadkiem 5.7 to nie za niska wersja do obsługi RAWów CR3?
CR3 z M50 na pewno nie czyta.
-
Używałem LR 5.7 i na pewno nie czyta RAWów CR3 z R-ki, musiałem konwertować pliki na Adobe DNG Conwerter. Trochę mnie to denerwowało i przesiadłem się na C1.
-
Bezpłatne wywoływarki rawów ktoś ma, sprawdzał, testował? Np. RawTherapee?
Sorry za off top!