Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jest sposób na to by automatyka (pomiar, naświetlanie) w A7R3 działał "jak RAW".
Przy przejściu "jak jpg" -> "jak RAW", przy tym samym "oknie na świat" histogram w EVF/monitorku się cofa w lewo
Zebra w obu przypadków zaczyna działać gdy wykres histogramu dotknie swojej prawej krawędzi.
Zebra w "jak jpg" NIE pokazuje granicy przepału w RAW, pokazuje go dopiero zebra w trybie "jak RAW"
jp
To jak się ten tryb "Jak RAW" włącza?
Zebra pokazuje RAW jeżeli poziom odcięcia jest ustawiony na 109% przy profilu standardowym lub 100% przy HLG.
paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
To jak się ten tryb "Jak RAW" włącza?
Zebra pokazuje RAW jeżeli poziom odcięcia jest ustawiony na 109% przy profilu standardowym lub 100% przy HLG.
paw
Wiedziałem że kiedyś gdzieś czytałem, odnalazłem w nocy, teraz "się bawię", porównuję z wywoływarką itd.
https://www.dpreview.com/reviews/son...k-iii-review/4
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tak, dokładnie tak jak pisałem.
HLG powinno mieć jeszcze jedną zaletę - histogram powinien również być znacznie bliższy temu co jest w RAW (niestety na 6500 nie mam HLG więc nie mam jak sprawdzić)
paw.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Tak, dokładnie tak jak pisałem.
HLG powinno mieć jeszcze jedną zaletę - histogram powinien również być znacznie bliższy temu co jest w RAW (niestety na 6500 nie mam HLG więc nie mam jak sprawdzić)
paw.
Czyli jesteś jak ksiądz bez biblii.
1.
Przy przejściu z trybu jpg na tryb RAW histogram w EVF się cofa
2.
Różnica pomiędzy pojawienie się zebry w trybie jpg a w trybie RAW to od 2 do 2,5 EV (jak do tej pory u mnie)
3.
Dokładnie powtarza się to przy porównywaniu plików RAW naświetlonych w trybie jpg i trybie RAW w wywoływarce RAW DxO PhotoLab
To są 2 różne zagadnienia :
a. czy i jak można (w A7R3) uzyskiwać dynamikę w pliku RAW taką jaką dysponuje matryca i scena za obiektywem
b. czy i kiedy oraz do czego fotograf tą funkcję potrzebuje.
W trybie RAW :
b.1 Jak pojawi się zebra to :
- na pewno szczegółów z tego obszaru nie odzyskam
- i histogram zachodzi na lewą krawędź to tylko bracketing +/- EV daje szczegóły
- ......
b.2
- ....
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czyli jesteś jak ksiądz bez biblii.
Lepszy ksiądz bez biblii niż pastor z fałszywą ;-)
Tym nie mniej cieszę się, że pochyliłeś się nad tematem i zrozumiałeś istotę.
Czy ktoś tego potrzebuje czy nie to oczywiście sam musi ocenić. Moim zdaniem jeżeli swoje prace ogląda się na przeciętnym monitorze lub papierze - gra nie warta świeczki.
p,paw
Tymczasem ponoć 5 września mamy zobaczyć:
EOS R body
EOS R 24105 kit
RF 35 mm F 1.8 M IS
RF 50 mm F 1.2 L USM
RF 28 – 70 mm F 2 L USM
RF 24 – 105 mm F4 L USM
M adapter R
Jeżeli to prawda, to bardzo, bardzo dobry ruch ze strony Canona.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Tymczasem ponoć 5 września mamy zobaczyć:
EOS R body
EOS R 24105 kit
RF 35 mm F 1.8 M IS
RF 50 mm F 1.2 L USM
RF 28 – 70 mm F 2 L USM
RF 24 – 105 mm F4 L USM
M adapter R
Jeżeli to prawda, to bardzo, bardzo dobry ruch ze strony Canona.
p,paw
i ;
28MP full frame sensor
Dual Pixel Auto Focus
IBIS (In Body Image Stabilisation)
10fps shooting
4k@30fps
1080p@60fps
Priced $1,900
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Na pewno nie są podzielone, inaczej DPAF nie miałby szans działać :)
Nie wiem czy stwierdzenie "wyraźnie" jest uzasadnione, nie śledzę na bieżąco porównań. Jeśli szukać przyczyn, to prawdopodobnie jest ich wiele. Canon na razie (bo wszystko jest teoretycznie w patentach) nie stosuje ani BSI ani dual gain i pewnie kilku innych jeszcze rozwiązań. Powód jest prozaiczny: $$$. Przyjdzie pora (raczej nieprędko), to niechętnie, ale będą musieli je wydać.
I tu trafiłeś w sedno.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Oczywiście, że zdaje sobie z tego sprawę. Z moich testów wynika, że w Canonie, Nikonie i Sony (do innych formatów RAW nie miałem dostępu) różnica pomiędzy dobrze naświetlonym JPG-iem a RAWem wynosi conajmniej 2 EV (przy czym chyba w Nikonie odległość jest największa).
p,paw
Jak w Nikonie największa, jak w Nikonie najmniej się da uzyskać ze świateł? Coś tu mi się nie zgadza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Jak w Nikonie największa, jak w Nikonie najmniej się da uzyskać ze świateł? Coś tu mi się nie zgadza.
Co to znaczy "uzyskać" ze świateł. Im większa odległość tym więcej da się odzyskać świateł z "prześwietlonego" w JPG zdjęcia.
p,paw