widziałem ten test, Tokina lepiej wychodzi w Canonie niż w Nikonie, a jak to jest w praktyce? różnica w cenie jakieś 600zł warto wydać, na plus lepsza pancerna obudowa.
Wersja do druku
widziałem ten test, Tokina lepiej wychodzi w Canonie niż w Nikonie, a jak to jest w praktyce? różnica w cenie jakieś 600zł warto wydać, na plus lepsza pancerna obudowa.
Witam. Po przeczytaniu dość dużej części tego wątku znalazłem sporo użytkowników posiadających 5d 28/1.8 50/1.4 85/1.8.
Przesiadam się na 5dII i posiadam z wyżej wymienionych obiektywów
50/1.4, 85/1.8 i tamrona 17-50/2.8 (zestaw do 40D)
ze względu na przesiadkę, chcę sprzedać tamiego i zakupić 28/1.4
I teraz moje pytanie - zastanawiam się czy nie sprzedać też 50-ki i dokupić tele 70-200
Mój zestaw wtedy składałby się z 28, 85 i 70-200 (na którym lubiłem pracować w plenerze - niestety w którymś momencie go zabrakło...)
to zależy jaki styl fotografowania lubisz bardziej - bliżej pary lub dalej ..
według mnie 50 na cropie to i tak dość daleko oddalasz się od pary, żeby zrobić im fotke w całości ..
proponuje 28 | 50 | 70-200 .. ale to mój typ
pozdrawiam
No właśnie przy 40-ce 50.1.4 często miałem gości poucinanych - nie narzekam bo i tak spełniał swoje zadanie.
Przy większej sali nie ma problemów ale ostatnio trafiła mi się sala 4x4- kameralne przyjęcie.
Przy 5 będzie lepiej ale wtedy mogę zapinać 28. i będę miał gości w całości.
Chodzi mi o to że nie chcę kupować żadnego szerokiego zooma bo naumiałem się robić stałkami i pasuje mi ten sposób fotografowania.
Zastanawiam się tylko czy przy 5-ce z 28 i 85 ogarnę ślub i wesele. A na plener- TELE
50 na cropie jak dla mnie nie sluzy do fotografowania pelnej sylwetki , mozna owszem 300 tez mozna , ale po co i jaki sens kiedy mam inne szkla ktore hmm powiedzmy ze lepiej sie sprawdza , bo tak podchodzac do zakupow mozna kupic np 35 i rocic od portretow po landszafty ;]
tak przy 5 , 28 i 85 "ogarniesz" bo czemu i nie ( ja robilem 35 i 135 )
Zgadzam się, tylko przy 40-ce jak miałem dobre warunki to wolałem 50 canona
niż 17-50 tamrona.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale w ten sposób chciałbym zamienić prace
40d z T 17-50 na
5d z 28/1.8
40d z 50.14 na
5d z 85/1.8
i w tym przypadku sprzedać 50 i zakupić tele na plenery
Potrzebuję rozwiązania - wskoczył mi ślub na wrzesień, a planowałem pełną klatkę na początku przyszłego roku. Mam aktualnie 30D oraz 20/1.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8. Wiem jaką jakość oferuje mi ta puszka, robiłem już nią śluby ale chciałbym zaoferować klientom lepszą jakość.
Mam dwie opcje:
- zamienić 30D na 50D, na początku 2010 zamienić 50D na 5dmk2 - zostaję bez backupu
- zrobić wrześniowy ślub 30D, przeczekać i dokupić 5dmk2 a 30d na backup
Aktualnie puszka backupowa to pożyczany 400D...
Oprócz ślubów robię także między innymi sport, tu zakup teraz 50D jest dobrą opcją , jednak 30D nadal robi zdjęcia a backup na śluby wypadało by mieć własny...
Nie będzie mnie stać na początku na posiadanie 50d + 5dmk2, bo planuję niedługo 35/2 oraz 85/1.8, co po przejściu na FF da mi odpowiednie ogniskowe...
wedlug mnie zamiana z 30D na 50D jakosci ci nie da , zakupil bym 5D a na backup 30D zostawil , zwlaszcza przy ograniczonym budzecie powiedzmy nie widze sensu kupna 5d2 , nie warto przy takie cenie chorej
Zamiast 50D poluj na używany 5D.
proponuję przeczekać, na pewno warto.
Może sprzedaj 70-200 i sigmę 20 za to (ew. niewiele dołożysz) kup 5d + 85/1,8 lub 100/2,0 i będziesz mieć piękny zestaw(5d+24-70 oraz 30d+85/100). Choć wiem jak trudno rozstać się z dobrym szkłem jakim z pewnością jest 70-200.
70-200 zostaje - do sportu
24-70/2.8 to nie L, jest od Sigmy, ze względów jakościowych na 2.8 nie oprę na tym szkle...
20/1.8 kupione niedawno, crop- podstawowe szkło, na FF fajny szeroki kąt.
5D w dobrej cenie (tzn nie za 5,5kzl) jest ciężko kupić, szczególnie niezajechane... Poluję od dłuższego czasu, ale wiadomo, jak to ze starą 5 jest. ;-)
Jeśli chodzi o 50D, to myślałem o używanej - ostatnio miałem możliwość kupić za 3k zł 4- puchę z przebiegiem 15k, dlatego biorę pod uwagę to body. jakościowy jest w do 30D, a szczególnie ratuje jeszcze możliwość użytkowania iso 3200 które na 20x30 jest bardzo przyjemne :)
nie powiedzial bym zeby iso 3200 w 50d bylo jakos lepsze , to predzej pomyslal bym o 40d , tak czy owak uwazam ze nie warto tak sie przesiadac , chyba ze zaczniesz cykac slub czesciej itd to co innego , porownywalem sobie 40d vs 50d , tak tamo 5d vs 5d2 , stad na twoim miejscu sklanial bym sie do polowania za stara 5 a sam odczujesz roznice ;] , ciezko kupic ale sie da
Mnie do 5d - czy to mk1 czy to mk2 - przekonywać nie trzeba, główną barierą są teraz finanse...
Teoretycznie na wrzesień mógłbym mieć 5d mk1, ale to po ostrym spięciu finansowym. Do tego brakowało by mi czegoś szerokiego i jasnego. Teraz zostanę przy 30D, dokupię 35/2 (28/1.8 trochę za drogie) a po nowym roku dokupię FF.
pytałem przedwczoraj w kilku sklepach również w cyfrowe.pl, nie mają w sklepie, a dystrybutor na Polskę nie wie kiedy będzie dostawa.
http://www.allegro.pl/item693906450_...reki_w_wa.html
jest, ale trochę drogi
no właśnie .. cierpliwość albo 500zł w plecy ;) ... w mojej sytuacji mogę pozwolić sobie na cierpliwość
No dobrze, w tamtym wypadku byla taka sama sytuacja, zamowienie i odpowiedz, ze nie wiadomo kiedy bedzie i efekt w postaci czekania Bodajze nie calych dwoch tygodni. Jesli jestes zdecydowany na to szklo, to sprobuj zlozyc w cyfrowych zamowienie i poczekaj, nic nie tracisz. A kolega to szklo otrzymal od cyfrowych doslownie kilka dni temu.
Sam bym tak zrobil, jednak nie mam wszystkich srodkow zebranych i bede musial poczekac, mam nadzieje, ze max do konca sierpnia.
Takie pytanko. Czy na pokrycie 7-8h(slub+wesele) wystarcz 4 baterie do puszki + do 430ex II akumulatorki 2500mha+2 komplety paluszkow? Lampa tylko na weselu. Do tego 2x4gb.
ja na slub biore do 5D dwie baterie (ale ladowarka tez i laduje je na przemian na sali weselnej)
do jednej lampy biore dwa kompety akku i starczy mi to na ceremonie + wesele (błyskam w kościele), akku w lampie wymieniam okolo godziny 22, zeby miec swierze na oczepiny
To zależy od wielu rzeczy, czy max błysk będzie, czy tylko będzie sobie doświetlał itd... a karta to też różnie czy w jpeg czy w raw ewetualnie sraw.
Do obu piątek (starej i nowej) mam po 3 akumulatory, do dwóch lamp mam po 2 komplety akumulatorków, plus jeden komplet "nadmiarowy" i ładowarki do wszystkiego w samochodzie..
mi na "pokrycie" calej imprezy wystarczyl jeden aku w puszce i jeden komplet baterii w metz 58 AF1
Do 30D zabieram jedną baterię w aparacie + zapas w torbie. Do lampy - 430 - podobnie (Ansmann 2600 mAh. W lampie zdarzyło mi się je wymienić w czasie wesela, w aparacie jeszcze nie.
Może szkockie wesela za krótkie, albo ja za mało pstrykam?
znam takich, którzy oddają na płycie ok 900 zdjęć +- 100 :)
wiec oni ze 20gb potrzebuja:)
- karta 8gb staczy, ale teoretycznie też by się przydała jakaś zapasowa..
- 2x aku do puszki to podstawa .. zawsze jeden może się wysypać
- 1x komplet aku do flasha starczy przy samym przyjęciu ale lepiej mieć drugi z powyższego powodu ..
- ładowarki też lepiej zabrać do auta, tak na wszelki wypadek.
jest taki cytat "Przywódca może przegrać bitwę, ale nie może zostać zaskoczony"
pzdr
miałem na myśli przygotowania.. ;), żeby nie być na straconej pozycji jeszcze w przygotowaniach..
Tzn tamta osoba też w albumie oddaje od 40-100 fotek. Ale dodatkowo płyta ze "wszystkimi" zdjeciami. Tak na prawde to jest to połowa zdjec, no bo tryb seryjny, tu lampa nie błysnęła, tu cos. Co nie zmienia faktu ze ktos pisał ze robi 700 zdjec i z nich wybiera, a są tacy ktorzy z 2000 wybierają połowe;)
witam,
nie fortgrafuję na slubach zawodowo, ale w czerwcu fotografowałem ślub szwagra. wykonałem łącznie około 800 zdjeć, od przygotowań, błogosławieństwa, ceremonii po wesele (które dla mnie skończyło się nad ranem bo rolę miałem podwójną - gościa i fotografa :twisted: ).
1. Mój 40d dał radę na jednej baterii i jeszcze duuużo zostało prądu.
2. 580 EX II dawala radę mniej więcej do oczepin, przed oczepinami już się muliła i zmieniłem - używam baterii GP 2700 mAh. dodam, że cały kosciół i wesele robiłem z lampą. korekcja błysku -2/3
3. Najgorzej było z pamięcią - miałem 2x4GB i gdyby nie laptop pana didżeja i wizyta po soft do canona w domu byłoby cienko :-D
Wnioski: jeden oryginalny aku do puszki powinien starczyć, koniecznie co nammniej 2 kpl. 2700mAh aku do lampy, (w żadnym wypadku nie zwykłe baterie!), gigabajtów nigdy za wiele, minimum 8 GB (dla rawu).
pozdrawiam
Kurczę, ale jesteście oszczędni. Ja przez cały dzień, od fryzjera, przez przygotowania, ceremonię, mini plener i wesele robię ok 2k zdjęć z czego oddaję 60 porządnie obrobionych + 100 tylko po korekcie w LR żeby każdy z rodziny był na zdjęciu.
Ale Jeff Ascough trochę dłużej ode mnie śluby robi. Nie twierdzę że im więcej tym lepiej, ale z drugiej strony, czemu nie skorzystać z dobrodziejstw ery cyfrowej i mieć pewność że na tym jedynym, najlepszym, rewelacyjnym kadrze nikt nie mrugnie, nie ziewnie nie zrobi głupiej miny itp?
Jak idę na cały ślub (od przygotowań do oczepin) to zabieram ze sobą 2x16GB + 4GB + 2x1 GB. Szesnastki idą do 5DmarkII, a czwórka i jedynki do 350d. Akumulatorków mam 3 komplety 2x panasonic infinium 1x eneloop
Akumulatory w gripie w piątce wystarczają bez najmniejszego problemu
Robię przeważnie około 1500 zdjęć. Ile oddaję Klientom, to już zależy od wybranego pakietu oraz od tego czy są to znajomi (daję zawsze wszystkie dobre ujęcia, bez ograniczeń) czy też zupełnie obce mi osoby.
Każda metoda jest dobra jeśli tylko przynosi dobre wyniki.
po to jest wolny rynek, kazdy ma inna oferte, robi inna ilosc zdjec i oddaje inna ilosc obrobionych
ja robie 1200 - 2000 (zaleznie od wesela bo na nim robie najwiecej)
założyłem nowy wątek o tym, jak niepotrzebnie to moderatorzy pewnie przekleją :http://canon-board.info/showthread.php?t=50869
Sprawa wydaje się być ciekawa i dotyczą raczej filozofii robienia zdjęć reportażowych.
Dzieki wszystkim za wypowiedzi. Widze ze jestem dobrze przygotowany :) Uspokoilem sie.
Przydala by sie jeszcze 85 1.8 ale nie dam rady z kasa wyrobic.
W przyszlym roku mam juz slub w ogrodach pieknego hotelu oraz ruinach w przepieknym parku ale do tego czasu bedzie juz 85mm i co najwazniejsze 5d mk2 :D
o ile 5dmkII będzie do tego czasu dostępna:twisted:
A gdzieżby tam! Jeff jest "twarzą" Canona był jednym z fotografów testowych 5dMkII. W sumie obecnie to głównie tym robi, aczkolwiek jego fotografie mają z jego założeniach imitować analoga - co mu z resztą nieźle wychodzi - nawet wydał ostatnio pakiet akcji do PSa w tym celu.