Też przyłączam się do pytania
Wersja do druku
Jeśli dotyczy okna aplikacji to na pewno nie dotyczy monitora.
Na kółkach, jak ogromna większość foteli komputerowych :roll: .
1920x1200Cytat:
Domyslam sie ze masz wysoka rozdzielczosc monitora
Jakoś nie czuję takiej potrzeby. Sporadycznie przy dokładnym retuszu skóry przybliżam się, by skoncentrować się tylko na niewielkim wycinku zdjęcia.Cytat:
to przy czytaniu tekstu sie przyblizasz a do obrabiania oddalasz :lol:
A możesz się określić do czego właściwie zmierzasz?
Może ja się określę - jeśli ktoś na monitorze 20parę cali lata oczami to znaczy, że ma po prostu niepoprawną ergonomię pracy.
Albo ustawienia biurka/monitora/fotela do poprawy albo ustawienia systemowe (wspomniane przez Toma01 używanie okienek a nie do wszystkiego fullscreena) - do poprawy. Zależy jak komu wygodniej.
Możliwości zmiany ustawień tak by było wygodnie jest mnóstwo - należy najpierw tego spróbować, zamiast od razu narzekać na wielkość monitora :roll: .
Cześć
Przeczytałem ten wątek, i wiem jakie monitory nadają się do obróbki grafiki, niestety tych w cenie 2-3 tyś nie moge w tej chwili kupić.
Mam na to 1000+kilkaset zł i plan jest taki że chcę kupić sobie monitor tak na 1 - 1,5 roku, a potem kupić jakiś lepszy a ten wyląduje jako dodatkowy ekran na narzędzia. Zajmuję się wizualizacjami architektonicznymi, czyli render + PS.
Nie wchodzi też w grę NECp221w, bo jest w praktyce droższy przez kalibrację i Dell 2209a, bo mimo że chcę kupić monitor w sumie przejściowy zależy mi jednak na minimalnym komforcie pracy a to rzekome "wypalanie oczu" go dyskwalifikuje. Do tego podobo nie ma czerni w praktyce.
Generalnie chcę kupić coś co będzie miało w tym zakresie cenowym najlepszą jakość w sensie przejść, czerni itp.
Znalazłem taki monitor - NEC Multisync EA 191M 19'VA - ma matrycę PVA więc jeśli będzie miał w miarę sensowne przejścia, "czarną" czerń i nie będzie miał jakiś wielkich przekłamań, to dam radę. Co sądzicie o tym modelu? Czy to jest jakiś wariant 3:4 jednego z monitorów o których była mowa? (mam na myśli te 22'' itp ).
Ja mam dokładnie taki monitor stojący na boku obok głównego Neca 2690WUXi. Jakiejś dużej różnicy w obrazie, jasności, kontraście, czerni, kolorach itp. między nimi nie widzę, nie miałbym żadnych oporów, żeby obrabiać na nim zdjęcia w razie potrzeby.
BTW, zależało mi właśnie na *VA, że względu na kąt widzenia monitora stojącego z boku. Szkoda tylko, że w większych modelach serii EA NEC nie daje podobnej matrycy...
Dzięki, muflon. To będzie ten Nec :).
Witam ponownie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi... koniec końców są 3 typy NEC'a, króre rozważam:
1. EA195M @ pva - który wskazał przedmówca
2. P221W - @ pva
3. EA231WMi @ ips
Reszta raczej odpada, choć spoglądam jeszcze na ten LG p2220w :mrgreen:
Na koniec - jak to jest z filmami na matrycy PVA w przypadku dwóch pierwszych
- da się coś obejrzeć czy nie?? bo opinie są różne... a sporadycznie chciałbym może jakiś film zobaczyć... ale bardzo sporadycznie...
czy ISP jest nowszą i szybszą technologią od PVA? bo już mi się totalny mętlik zrobił w głowie...
Witam
Szukam monitora - obecnie jako tymczasowy do FOTO. Cena to maksymalnie 1500 zł.
Który byłby "najmniejszym złem" w tej cenie ??
Monitor nie będzie dodatkowo kalibrowany sprzętowo
Przymierzałem się do:
P221W i EA231WMi
Proszę nie polecać czegoś lepszego i droższego. Monitor nie ma być docelowy.
Chodzi o najrozsądniejszą "jakość" w tej cenie.
Pozdrawiam
Zdecydowanie P221W.
PS1. Proszę pamiętać, że nieskalibrowany monitor będzie świecił jak chciał, czyli Pana zdjęcia nie będą wyglądały tak jakimi one są na dysku, ale będą zniekształcone przez widzimisię monitora.
PS2. EA231WMi nie jest sprzętowo kalibrowany. P221W formalnie zresztą też, choć*jest to możliwe.
Myślę nad wymianą monitora. Rozważam zakup Nec 2490WUXi² lub Eizo S2433W.
Nec jest sporo tańszy ale czy gorszy?
Czy ktoś moze mi coś powiedzieć o monitorze Dell UltraSharp U2311H? Warto toto kupić? Mam do dyspozycji TYLKO 1000zł a mój obecny monitor zaczyna delikatnie mówiąc padać.
Panowie,
3-4k do wydania na monitor, poprosze o ofe na priv.
generalnie jestem za:
http://allegro.pl/monitor-nec-2690wu...296202801.html
ale jestem otwarty na propozycje.
pozdr,
Piotr.
Witam.
W zasadzie juz postanowilem o zakupie EIZO S2402WFS .
Niestety - informacji za wiele nie zdolalem uzyskac w temacie.
Byc moze ktos juz uzytkuje w/w nonitor ? lub mial w przeszlosci stycznosc z nim ?
czyli generalnie rozumiem, ze w tej cenie stawiamy na Neca? Eizo jest znacznie drozsze jesli porownamy bezposrednio ta sama polke?
sorki ale kompletnie nie siedze w monitorach a na codzien pracuje na dwoch U2711, natomiast do zdjec potrzebuje czegos wiecej..zastanawiam sie tylko czy nie bedzie za maly ten Nec...i rozumiem ze tej cenie nic lepszego nie kupimy...?
z gory dzieki za oswiecenie!
pozdr.
czy za pomocą i1display2 można skalibrowac Nec P221W?
Nie ma nic lepszego, niezależnie od ceny. Wersja Reference jest trochę staranniej przygotowywana niż standardowy PA i ma lepszą gwarancję, ale z uwagi na wysoką jakość serii różnice są minimalne. Z uwagi na wyższą rozdzielczość warto ew. dołożyć do PA271W.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Można, o ile użyjemy oprogramowania Spectraview Profiler aka basICColor display. Z uwagi na b. słabą powtarzalność i trwałość kolorymetrów i1d2 efekt niekoniecznie będzie idealny, ale lepszy rydz niż nic.
DZięuję za za odpowiedż, i mam jeszcze jedno,
do kalibracji jakiej grupy monitorów albo jakie konkretne modele można skalibrowac i1disoplay2 i dołączone do niego oprogramowanie i1Match3
(sądziłem że ten nec lub eizo1932 to przecież półka amatorska i nie powinno byc kłopotów z kalibracją,czy to oznacza że wywaliłem te parę stuwek na darmo?
będę wdzięczny za odpowiedź)
jestem amatorem ,więc czy kalibracja tym urządzeniem może byc jak dla mnie wystarczająca?
NEC P221W to wyjątek w swojej klasie, ponieważ został wyposażony w pełną, automatyczną kalibrację sprzętową z wykorzystaniem wewnętrznego, 10-o bitowego LUT monitora. Aby jednak z owego dobrodziejstwa skorzystać, konieczne jest oprogramowanie Spectraview Profiler|basICColor display 4 (a lada dzień po niedzieli - 5).
Optymalnie nie można.
Jest jeśli nie lepsze to porównywalne z różnicami w różnych aspektach w obie strony. Ale nie o tym chciałem, niedługo będzie w sprzedaży armata w porównaniu do pacek na muchy. Nie chodzi o to że że PA jest złe, bo jest znakomite, ale wejdą niebawem rozwiązania na tyle rewolucyjne, że wymusi znów ruchy na rynku. Więcej informacji niebawem.
Oczywiście - nikt nie mówi, że np. CG243W jest gorsze. A co do rewolucji, to pożyjemy - pomierzymy... ;)
Oczywiście można użyć oprogramowania i1match do kalibracji P221W, tyle że nie wykorzysta ono w pełni potencjału tego wyświetlacza, a z uwagi na to, że jest to monitor szerokogamutowy, kalibracja i pomiar mogą być obarczone pewnymi błędami.
PA231W - ale przy założeniu że mamy dobrą sztukę i1d2 i oprogramowanie Spectraview II.
Ale ja nie miałem na myśli nowych monitorów, tylko pewne rozwiązania techniczne stawiające na głowie obecny rynek monitorów klas uniwersalnych i półprofesjonalnych. W stricte profesjonalnych z tego co mi wiadomo nie są planowane żadne rewolucje, co zresztą jest normalne i pożądane z uwagi na specyfikę rynku. Ale skoro jesteśmy przy mierzeniu, to faktycznie, niedługo będą dwa nowe, bardzo ciekawe modele EIZO CG271W i SX2762W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=32&t=189&p=1050#p1050
Witam,
stoję przed wyborem monitora, w rozsądnej cenie [1000-1500zl]. Aktualnie używam 17"CRT, więc każda zmiana będzie skokiem, ale chcę kupić w miarę możliwości "raz a dobrze". Po kolejnym dniu przekopywania specyfikacji i ofert, skłaniam się ku Eizo EV2023WH.
Tutaj pojawia się moje pytanie, czy ktoś użytkuje taki monitor, lub może się wypowiedzieć na jego temat [Tom01?] :wink:
Pozdrawiam
a kto powiedzial ze maja stac na jednym biurku? :-)
oddzielne stanowisko do pracy i oddzielne stanowisko do obróbki zdjęć..
wewnętrzny dylemat rozgrywa się pomiędzy:
1. EIZO S2433W
2. NEC 2490WUXi
3. NEC PA241W
jest jeszcze jakiś który powinienem wziąć pod uwagę?
kto mnie oświeci który do obróbki zdjęć będzie najlepszy? i generalnie jakie plusy i minusy na korzyść którego monitora (oczywiście te najważniejsze)..im więcej chodzę po necie tym bardziej jestem w skołowany;/
z góry dzięki!
Małe porównanko:
S2433W - S-PVA 8bit na podświetleniu szerokogamutowym, z 10-o bitowym LUT
2490WUXi2 - H-IPS 8-bit na podświetleniu normalnogamutowym, z 12-o bitowym, sprzętowo kalibrowanym LUT i elektroniczną kompensacją równomierności podświetlenia.
PA241W - pIPS 10-bit na podświetleniu szerokogamutowym z 14-o bitowym, sprzętowo kalibrowanym 3D LUT o 16-o bitowej precyzji przeliczeniowej, z elektroniczną kompensacją równomierności oraz starzenia się podświetlenia.
Czyli pozycja nr 3 bądź 3 ze wskazaniem na 3.
Panowie Experci, pytanie czy jest zasadniczna roznica miedzy:
S2433W
EV2333W
poza calem roznicy oraz sensorem ruchu?
Pytanie było do Expertów, ale co tam, odpowiem..
Jest bardzo duża różnica. EV ma okrojone sterowanie matrycą. Producent podaje 10-bitów, ale jest w tym pewna kombinacja z użyciem FRC. W efekcie monitor jest mniej liniowy niż S. Druga różnica to proporcja boków, EV2333W wizualnie jest wielkości 22-ki czyli S2243W a nie 24-tki.
Pytanie trochę nie na temat. Dlaczego świetlówka do Colour Confidence GrafiLite nie chce świecić w zwykłej lampce 230V 50hz 0,165A?
Ponieważ wymaga napięcia 50V. Wszystkie lampy do których są dedykowane świetlówki G23 mają wbudowany transformator. Więcej informacji tutaj: nikoniarze
skromni widze jak zawsze:-)
dzieki!
Fushiro mam taką samą lampkę jak na załączonym zdjęciu i czasami świetłówka jak się pomanipuluje to zaświeci. O co chodzi?