Niestety tak, sprzęt mega fajny, ale AF kapryśny, przetestowane organoleptycznie
Wersja do druku
Zdarzają się egzemplarze dobre, ale dużo niestety takich, które są wadliwe pod kątem AF'a. Czasem wystarczy mikrokalibracja, czasem trzeba odpalić USB dock, a czasem serwis...
Qrde to wczorajszy ciemny ślub na dwóch Sigmach do wyrzucenia ;-)
Ale dziwna sprawa chyba mam popsute bo mnóstwo trafionych ;-)
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2
dla ustalenia uwagi, mówimy konkretnie o 50 1.4ART czy ogólnie o sigmach, ogólnie współczuję ja wykonałem kilkaset pstryków i na te kilkaset pstryków to ze dwa razy ustawiła "coś" zamiast ostrości, ale zobaczymy co powiem jak będę focił coś bardziej konkretnego niż tablice, murki czy przyrząd do pomiaru BF/FF :) jak na razie jestem zadowolony, problemy z obrazkiem mogą wynikać z wielu przyczyn np. fotograf przecenia swoje możliwości "utrzymania szkła" przy dłuższym czasie.
lol
Myślę, że można to wpisywać w specyfikacji obiektywu jako klasa szybkości AF :D
1. Krajobrazy
2. Krajobrazy z pierwszym planem
3. Krajobrazy ze szybko zmieniajacymi się warunkami
4. Śpiące zwierzęta
5. Sport - szachy
6. Domy pomocy społecznej
7. Sesje ciążowe
8. Śluby
9. Sport - pozostałe
10. Makro plenerowe we wietrzną pogodę
Zmieniłbym kolejność i dał
...
9 sport
10 makro plenerowe w wietrzna pogodę
11 struś pędziwiatr
12 fotografia neutrin
13 ŚLUBY.
Bo taka jest kolejność.
Wiem, że nie w temacie, ale ostatnio miałem poród i moje 5d i stara S50 trafiły w 100% na 150 klatek. Fakt, że dałem czas 1/50 (sztuczne oświetlenie lepiej robić według mnie z pełnym okresem) i ISO 1600 a aparat dobierał przysłonę koło 2.8 więc nie było jakoś mega ciemno, a 2.8 pewnie maskowało błędy AF (inna sprawa, że dla odległości ostrzenia bliskiej minimalnej to dobrze mieć jakiekolwiek domknięcie bo GO jest płyciutka). Ale poród bym umieścił na pozycji -1 przed wyścigami ślimaków które będą na pozycji 0.
Tutaj natrafiłem na porównanie z L.
Sigma 50mm F1.4 Art Review - Versus 50mm F1.2L