Zamieszczone przez
nowart
sarkazmu tu nie było. było to uzasadnienie najczęściej odpowiadające takim dziwacznym opiniom na temat sprzętu fotograficznego, zwłaszcza optyki.
Poza tym bez obaw, nie interesujesz mnie kompletnie ale to forum publiczne i jeśli ktoś pisze bzdury na temat świetnego szkła to licz się z ripostą innych użytkowników.
a od kiedy to obiektyw zmiennoogniskowy musi dorównywać jakością obrazka szkłom stałoogniskowym? I niby jak to porównujesz? Przymykasz stałkę do 2.8 i potem oceniasz? Pewnie jedynie ostrość w centrum kadru bo to w końcu kwintesencja optyki :lol: Popytaj dokładniej te "osoby z ogromnym doświadczeniem" bo coś Ci źle wytłumaczyli ...
Pewny focus, światło w stałkach? Możesz mi wytłumaczyć o czym piszesz i co to ma do szkła 24-70 bo chyba za Tobą nie nadążam...
Wytłumacz mi w czym on niby taki "o niebo" lepszy? Pewnie w tym, że sypie się jak liście na wiosnę, blokuje z powodu niedociągnięć konstrukcyjnych, rozklejają się gumy? czy może Twoja "lepszość" ogranicza się wyłącznie do ostrości?