Jak chcesz coś szerokiego to popatrz jeszcze na Tokine 16-28/2.8
Wersja do druku
Jak chcesz coś szerokiego to popatrz jeszcze na Tokine 16-28/2.8
Moim zdaniem 4.0 nie da rady, możesz go spokojnie zostawić w domu jeśli będziesz miał te dwie stałki.
Co do wspominanego tu C28 1.8 to miałam i rzadko korzystałam, chociaż szkło kosztuje ok.2tys to wolałam zasem pracować z klasyczną 50-tką. Ogniskowa w 28 jest co najmniej dziwna jak na śluby ;-) Zmieniłam na 35 L, dokupiłam 85 1.8 i chyba niczego już mi do szczęścia nie potrzeba ;-)
Przesiadam się powoli na system Canona z systemu Sony. Sony a99 mam obstawione jak dla mnie wystarczająco (sigmy 24-70 2.8, 70-200 2.8, minolta 50 1.7, 20 2.8).
Teraz przeszedł czas na canona 5d mkIII. Mam ograniczony budżet, a potrzebuje praktycznie cały zestaw dla jednego fotografa (odpuszczam tele). Interesuje mnie sprzęt nowy. Zastanawiam się czy kupić sigme 24-70 2.8 czy canona 35 2.0 i 85 1.8?
Co Wy byście wybrali. Obrazek z sigmy 24-70 2.8 znam. Nie chciałbym mieć gorszego obrazka i gorszego af niż jest na sigmie.
Jakieś podpowiedzi?
Z góry dzięki.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Polecam Sigmę 35mm 1.4 DG + Canona 85mm 1.8, lub jeśli może być troszkę ciemniej i drożej Canona 100mm L
Ja osobiście bym zaproponował zamiast 85mm 1.8 żeby kupić 100mm 2.0. Niby oba obiektywy to bliźniacza konstrukcja jednak uważam że 100mm 2.0 daję lepszy obrazek, a przy tym to kozak pod światło ;)Przynajmniej ja tak uważam. Na FF nie powinno być widocznej dużej różnicy w ogniskowych.
Jeszcze 1 dylemat. Lampa. Napaliłem się na 580exii w bdb stanie. Może lepszym rozwiązaniem był by nowy Yongnuo, ale 2 szt? Zawsze to nowa lampa a w tandemie powinno dać lepsze efekty. Jak lampy tej firmy spisują się podczas intensywnej pracy? Myślałem o 565ex w tandemie + radiowy wyzwalacz
yn568exII podczas intensywnej pracy spisuje się bardzo dobrze. Spokojnie polecisz serią. Na aku sanyo 2000 mah spisuje się bardzo dobrze. Kupisz dwie za za 2000 masz 2 lampy i do tego wyzwalacze yn622. Można już próbować bawić się w jakieś strobo w plenerze. Jeśli chodzi o nowy sprzęt to polecam z czystym sumieniem. Canona nowego niestety kupisz tylko jedna sztukę . Chyba że używki ale sprzęt ma służyć do pracy intensywnej jak sam określiłeś więc w używane zabawki z nie wiadomo jakim przebiegiem bym się nie pchał.
Myślałem o modelu niższym czyli 565. Ew lampę na body dać 568 a słabszą na statywie.
Witam!
Szukam pewnego filmiku w sieci.
Japonskie wesele i dwu fotografow robiacych zdjecia, wchodzacych sobie w kadry i kadr kamerzysty.
Cos w tytule bylo: Find a photographer.
Prosze o linka.