Śmiało Paenka,nie krępuj się;)
Gunia-wiem,że buty to mógł zdjąć.Te zarzuty już słyszałem i się z nimi zgadzam.
Wersja do druku
Śmiało Paenka,nie krępuj się;)
Gunia-wiem,że buty to mógł zdjąć.Te zarzuty już słyszałem i się z nimi zgadzam.
ALe ja się nie znam :D
tylko jak buty zdejmiecie następnym razem to skarpety tez ! ;)
Nie musiał zdejmować, mógł zalożyc inne. Te za cholerę nie chcą pasowac po prostu:-) Na temat zdjęc się mocno nie rozpiszę, bo na chlopcach się nie znam..:lol: ale można się dopatrzeć kilku szczegółowych błędów:
- może mam źle skalibrowany monitor, ale nie widzę prawej nogawki przy drugim zdjęciu. Pojawiający się but "z nikąd" jakoś dziwnie wygląda. Przydałaby się kontra, albo inne ustwaienie światła głownego (bo chyba tylko takim dysponowałeś). Problem polega na tym, że chcąc oświetlić tą nogawkę musiałbyś zaświecić jeszcze bardziej centralnie co z kolei wpłynęłoby dośc niekorzystnie na całóśc oświetlenia (choc i tak nie ma rewelacji:-))
- Prawe ucho; na obu ujeciach mocno czerwone; rozumiem, że to z powodu niedoboru oświetlenia po tej stronie głowy,ale i tak brzydko to wygląda.
- Nie wiem jak innym się to podoba, ale dla mnie żyły na rekach nie wygladają zbyt sexy. Mogłeś poprosić modela o ugięcie reki w stawie łokciowym, (jak prawa ręka na #1-wszej fotce i ustawieniu się w odpowiedniej pozie dopiero chwilę przed zdjęciem. Z tym, że trzeba się z tym spieszyć, bo ów efekt powstaje dośc szybko:-)
To tyle odnośnie uwag. Ogólnie zdjęcia poprawne, ale jak już mówiłem, ja na chłopcach się nie znam..:-)
Pozdrawiam
Dysponuje dwoma lampami SB-800 na statywach z parasolkami. Próbowałem pobawić się kontrą wcześniej,ale coś mi nie wychodziło.
A teraz konkretnie:
Na moim monitorze (choć to tylko leciwa matryca w laptopie) widzę wyraźnie nogawkę. Przy obróbce zwróciłem na to uwagę,ale może rzeczywiście laptop mnie ,,oszukuje".
To jak,troszke saturacji odjąć mu?A na przyszłość jak sobie z tym radzić?Dopalić,schować je całkowicie w cieniu czy może przestawić głowę by zakryć je?Cytat:
- Prawe ucho; na obu ujeciach mocno czerwone; rozumiem, że to z powodu niedoboru oświetlenia po tej stronie głowy,ale i tak brzydko to wygląda.
Tu mogę dodać,że to chyba kwestia gustu...znaczy,ja tam poprawnie ukierunkowany jestem jakby ktoś się pytał:PCytat:
- Nie wiem jak innym się to podoba, ale dla mnie żyły na rekach nie wygladają zbyt sexy. Mogłeś poprosić modela o ugięcie reki w stawie łokciowym, (jak prawa ręka na #1-wszej fotce i ustawieniu się w odpowiedniej pozie dopiero chwilę przed zdjęciem. Z tym, że trzeba się z tym spieszyć, bo ów efekt powstaje dośc szybko:-)
Dziękuję za szczegółowe uwagi.Mam nadzieję,że następnym razem wprowadzę je w czyn:)Cytat:
To tyle odnośnie uwag. Ogólnie zdjęcia poprawne, ale jak już mówiłem, ja na chłopcach się nie znam..:-)
Pozdrawiam
Aha.Jeszcze co do:
Wiadomo,że skarpety też;) A z czego się wycofałaś w pierwszym poście?:)Cytat:
Zamieszczone przez Paenka
Tzn, że tutaj kontry nie używałeś? Patrząc po odbiciu w oczach, to jedna lampa była dość centralnie umieszczona. Można było też bez zabawy kontrą, ale rozstawić obie pod dość ostrymi kątami (główną jakieś 60" do osi aparatu, dopełniającą trochę mniej) w stosunku błysku 1:4 , żeby lepiej zarysować hmm.. "rzeźbę"?:grin:
Nie, to raczej mój oszukuje. Po dokładniejszym przyjrzeniu, nogawkę widzę "ledwie co" ale zauważyłem, że mój monitor słabo wyciąga szczególy w cieniach.. potem sie tym pobawię..:-)Cytat:
Na moim monitorze (choć to tylko leciwa matryca w laptopie) widzę wyraźnie nogawkę. Przy obróbce zwróciłem na to uwagę,ale może rzeczywiście laptop mnie ,,oszukuje".
Hmm.. myslę, że mozna było trochę rozjaśnić, albo nadać bardziej delikatny, różowawy odcień, żeby nie ogbiegało tak kolorystycznie od ucha dominującego, natomiast jesli uznałbyś, że ucho nie jest tak potrzebne, po prostu przyciemnić. Ewentualnie już na samym poziomiej zdjęcia, mozna lekko obrócić glowę modela, robiąc delikatny półprofil, żeby ucha nie było wogóle widać..;-) to już zależy tylko od Twojej inwencji, bo tak jak podałes przykłady, można sobie radzić na kilka sposobów.Cytat:
To jak,troszke saturacji odjąć mu?A na przyszłość jak sobie z tym radzić?Dopalić,schować je całkowicie w cieniu czy może przestawić głowę by zakryć je?
Pozdrawiam
Mi się nie śpieszy;)
No to 3 i chyba na razie tyle;)
Nie ważne z czego ;)
Na 1 zdjęciu niesmoawicie sztucznie wyszła poza i jeszcze ta koszula rozwieszona jakby się suszyła;)
U mnie nogawkę tez widać;) A waskularyzacja owszem jest wskazana jak ktoś się kulturyzuje :D Natomiast rzeczywiście to kwestia gustu, mnie się osobiście nie podoba ale nie przeszkadza.
Ok,dzięki za wypowiedzi. Całość materiału pojawi się w ciągu paru godzin na mojej stronie;)