Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Miałem - wspominam fatalnie.
Mam ambitny zamiar zrobienia nią chociaż jednej rolki :) . Kupiłem ten aparat wieki temu jako złom fotograficzny z zamiarem zastosowania jej jako przycisk do papieru (w tej roli sprawdzała się znakomicie). Aż to dziś po raz kolejny ją wybebeszyłem i... światłomierz ruszył, diody błysnęły, a migawka zaczęła pracować na wielu czasach (wcześniej kłapała stało-migawkowo :) ). Osobiście naście lat temu przesiadłem się z zenka 122 od razu na nikona F70.
Wiem, że to off-top, ale chciałem zaakcentować co oznacza "tania pełna klatka" w wartościach bezwzględnych :) . W dodatku z jasną stałką :) .
Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Już o tym pisałem, ale dla przypomnienia chętnie powtórzę. W USA 6D kosztuje 2100 dolarów. W dniu premiery 5D kosztował 3300 dolarów, 5D Mark II kosztował 2700 dolarów, a 5D Mark III - 3500 dolarów. Jakby nie liczyć, 6D jest modelem najtańszym spośród wszystkich pełnoklatkowych lustrzanek Canona, jeśli uwzględnić ceny nowych modeli w dniu premiery. To, że z czasem cena spada, to oczywiste. To, że ceny modeli starszych i używanych są niższe, to oczywiste. To, że cena w złotówkach jest zależna od kursu walut i że w czasach 5D Mark II złotówka była dość mocna, to oczywiste. To, że statystycznie zarabiamy mało i 7 kawałków za aparat to sporo, to również oczywiste. Ale te wszystkie oczywistości w niczym nie wpływają na fakt, że 6D jest najtańszym pełnoklatkowym modelem od Canona.
Sorry ale to że jest najtańszy z automatu oznacza że jest tani? Nie "tania pełna klatka" tylko "najtańsza pełna klatka Canona*".
*w dniu premiery
iPad + Tapatalk HD
Tani to pojęcie wyjątkowo względne. To, że dla Ciebie aparat nie jest tani, nie oznacza, że nie jest tani dla innych.
Panowie-Tapatalkowie dwaj!
Ale o co Wam chodzi z tą taniością?? :roll:
Potraktujcie zwrot "tani FF" tak jak wszyscy - jako skrót myślowy "tani jak na FF".
I problem sam się rozwiąże... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Potraktujcie zwrot "tani FF" tak jak wszyscy - jako skrót myślowy "tani jak na FF".
tak se ne da :(
Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Tani to pojęcie wyjątkowo względne. To, że dla Ciebie aparat nie jest tani, nie oznacza, że nie jest tani dla innych.
Żadne tłumaczenie, tak można o wszystkim. Dla jednego tanie dla innego nie. Dlatego ja napisałem jakie są fakty a Ty względnie.
Inna sprawa że ja inaczej do tego podchodzę. Dla mnie kablówka za 70 zł / mies. jest za droga bo nie oglądam a 3 x droższy abonament Adobe Creative Cloud już nie bo używam, tak jak 2 x 5dmkII z resztą...
iPad + Tapatalk HD
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
ano tak właśnie trzeba to rozumować. Bo cena będzie jak na pełną klatke dobra i musi być też różnica pomiędzy aps-c a ff cenowa oczywiście. Bo jakby tak różnica była tylko 500- 700 zł to by każdy ff kupował. Będzie tania ze względu na cene do 5D II, która w tym momencie jest troche zawyżona bo i po 7400 zł są nówki, więc porównać z tą co będzie za 6D jest oki. W ten sposób trzeba porównać tanią pełną klatke i będzie wszystko oki. Im więcej sklepów będzie oferować to ceny spadną tak jak to jest z nikon d600 już spadły po kilku dniach i to samo będzie z 6D. Canon nie pozwoli sobie na to i pewnie nawet mniej niż 7799 zł będzie kosztował 6D po pojawieniu się. Większość pewnie myślała, że tania pełna klatka to 4 czy 5 tyś zł będzie kosztować czy więcej no bez przesady. Napisać do canona co znaczy tania u nich i powiedzieć, że tania nie jest bo nie kosztuje mniej o 2 tyś np. Czas pokaże i ustali cene.
Lucky Luck ja o tym samym pisałem wcześniej bo tak będzie i cena będzie niższa niż obecnie 5D II kosztuje co ponad 3 lata temu miała premiere. Pozdrówki
[QUOTE=Merauder;1112027]A mnie zastanawia marketingowe określenie "tania pełna klatka". Niektóre osoby tutaj też to połkneły. Jaka z 6D tania pełna klatka? , Przecież cena oscyluje wokół ceny mark II, który nigdy tani nie był i nie był tak nazywany.
A więc bełkot marketingowy robi ostro papkę z mózgu.
Można na ten problem spojrzeć przyszłościowo ... po wycofaniu 5dm2 i utrzymaniu ceny na 5dm3
6d rzeczywiście stanie się "tanią" FF. Po prostu ceny przeniosły się na inny poziom czy nam się to
podoba czy nie. Mnie też bulwersuje cena nowego 24-70 II , ale dzięki temu 24-70 I za który
dałem mniej niż 5tys. .... teraz wydaje mi się tani. :) Ale dopiero teraz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
ano tak właśnie trzeba to rozumować. Bo cena będzie jak na pełną klatke dobra i musi być też różnica pomiędzy aps-c a ff cenowa oczywiście. Bo jakby tak różnica była tylko 500- 700 zł to by każdy ff kupował. Będzie tania ze względu na cene do 5D II, która w tym momencie jest troche zawyżona bo i po 7400 zł są nówki, więc porównać z tą co będzie za 6D jest oki. W ten sposób trzeba porównać tanią pełną klatke i będzie wszystko oki. Im więcej sklepów będzie oferować to ceny spadną tak jak to jest z nikon d600 już spadły po kilku dniach i to samo będzie z 6D. Canon nie pozwoli sobie na to i pewnie nawet mniej niż 7799 zł będzie kosztował 6D po pojawieniu się. Większość pewnie myślała, że tania pełna klatka to 4 czy 5 tyś zł będzie kosztować czy więcej no bez przesady. Napisać do canona co znaczy tania u nich i powiedzieć, że tania nie jest bo nie kosztuje mniej o 2 tyś np. Czas pokaże i ustali cene.
Lucky Luck ja o tym samym pisałem wcześniej bo tak będzie i cena będzie niższa niż obecnie 5D II kosztuje co ponad 3 lata temu miała premiere. Pozdrówki
Trzy razy czytałem ten post, żeby zrozumieć ocb... ;)
hah no to coś ze zrozumieniem nie tak skoro tyle razy musiałeś czytać. Post napisany poprawnie, treściwie a tym bardziej jest zrozumiały:). No, ale wątek jest o 6D, więc nie ma co odbiegać od niego.
To już każdego indywidualna sprawa i nie ma co się chwalić tym:). Pozdrówki