na razie jakoś go wogóle w sklepach nie widać, w paru jest na zamówienie, czyli jak wiadomo "nie wiadomo" ;)
Wersja do druku
To w video już światło nie jest potrzebne?
Jest. Zrozum proszę, że w m43 są szkła na każdą kieszeń. To jest budżetowe, jeżeli ktoś uzna, że za ciemne niedługo będzie mógł kupić zumy 2.8 POIS, jeśli nadal będzie niezadowolony ze światła może kupić Viotki .95; tych już są całe dwie sztuki 35 i 50mm (liczone klik-klakiem).
Rozumiem, że użytkownik systemu Nex może być zdziwiony tą mnogością szkieł, ale tak już w m43 jest a będzie jeszcze lepiej :mrgreen:
Tak samo jak nowy Canon 5DmkIII, nowy 24-70mm f/2.8L, nowy 70-200 f/2.8L IS, jak ceny paliwa i mnóstwo innych rzeczy... Niestety, wszyscy nas chcą skubnąć a my za mało zarabiamy.
U Olka jednak cena spada szybciej niż u Sony czy Fuji. Taka polityka, najpierw dla najbardziej napalonych drogo, potem taniej, a przy nowym modelu wyprzedaż... Resztki EPL1 wyprzedają się teraz w USA chyba po 150$.
Ja bym potrzebował jedynie jedno szkło, coś co by dało ekw światła i g.o coś jak 35 1.8 na apsc. Wcale nie jestem uwiązany do Nexa.
gavin to w micro masz na razie Panasa 20mm f/1.7 i 25mm f/1.4.
Natomiast 12-50mm to budżetowy zoom, jak się spojrzy na to co oferuje (12mm, uszczelnienia, zoom elektryczny do filmowania, mała waga) i porówna z ceną to wygląda to bardzo atrakcyjnie. Tak więc nie uznał bym go wpadką ale bardzo ciekawym szkłem. Gdyby do lustrzanek było coś takiego za taką cenę to by się świetnie sprzedawało. Problem jest gdzie indziej, po prostu w micro (i innych bezlusterkowcach) nie ma jeszcze innych zoomów, jasnych i z trochę wyższej półki.
1.7 to nie jest ekw. 1.8
a ten Panasonic 25 to jest w jakimś sklepie?