Jest cos jeszcze co nalezy od razu po zakupie zrobic, odinstalowac czy wlaczyc badz wylaczyc? Czy monitory po wyciagnieciu z pudelka nalezy jakos konfigurowac?
Wersja do druku
Tak. Należy go skalibrować/oprofilować.
No one niby sa ok po wyciagneciu z pudelka pod wzgledem kalibracji, ale to sprawdze na podstawie odbitek. Aledlaczego zatrzymywac funkcje jasniej ciemniej, w pokoju pracuje i w nocy i w dzien, przy zarowce i swietle dziennym.
Na podstawie czego???!!!
Monitor trzeba skalibrować, bądź przynajmniej wyregulować do standardu wynikającego z profilu pracy.
Bo oczy-mózg przyzwyczaja się do pewnego obrazu a ten będzie się zmieniał. Przy pracy gdzie ważny jest kolor dążyć należy do jak najbardziej stałych warunków oświetleniowych i nie kombinować nic z monitorem.
Osłona poprawia "gammę" ponieważ ogranicza rozpraszanie się światła otoczenia na powierzchni ekranu, ale nie ma znaczenia przy słabym oświetleniu. Tego typu monitory powinny być użytkowane w ciągu dnia lub świetle sztucznym je symulującym. Wówczas osłona daje dużo.
Michał, dzięki za opinię. Ja wciąż nie mogę się zdecydować.
Im więcej czytam naszego tasiemca, również tego na nikoniarzach tym większy mętlik :-?
Też pewnie pójdę w kierunku s2243 bo to chyba najlepszy wybór cena/jakość.
Nie ukrywam, że przez chwilę myślałem aby szarpnąć się na NEC'a PA241 bo już za 3700 można go dostać (czyli ok 1200 drożej). Ale jak zobaczyłem taki oto filmik z różnicami między matrycami IPS a PVA:
http://www.youtube.com/watch?v=PUCpr...eature=related
to chyba sobie odpuszczę, ponieważ ja będę obrabiał i oglądał zdjęcia głównie w słabym oświetleniu w nocy...
a powiedzcie, czy ktoś z Was ma Eizo sx2262w ? Wart swojej ceny ?
arekgd - ja tam spec od monitorów nie jestem , też pytałem speców o najrozsądniejszy wybór i wybrałem 2490wuxi2. Po kalibracji jest rewelacyjnie, wydruk w najdrobniejszych szczegółach identyczny jak to co widzę na monitorze. Więcej mi nie potrzeba.
A gdybym miał patrzeć na podobne testy to musiałbym kupić świetnego gatewaya za tysiaka a nie nec'a za prawie 3. Odpowiedz sobie jak często obrabiasz fotki siedząc pod takimi kątami do wyświetlacza lub tak blisko, żeby dostrzec tę przypadłość IPS?
Ja siedzę ok 60-80cm, nie widzę nic z tych rzeczy, nawet w ciemnościach, choć przyznaję, iż rzadko kiedy obrabiam zdjęcia w takich warunkach, gdyż są niezbyt optymalne do takiej pracy.
Technologia S-IPS jest archaiczna i obecnie niestosowana, a zdjęcia czy film przesadnie eksponują efekt. Można też nakręcić równie przerażający horror z rzeznikiem_lcduf w roli głównej - efekt na PVA będzie równie żałosny, jak srebrzenie czerni na IPS-ie. Każda technologia ma jakieś wady i w zależności od tego, co się chce udowodnić można eksponować jedne, a bagatelizować drugie.
Sugeruję dokonanie wizji lokalnej i ocenę we własnym zakresie tego, co nas bardziej wqvia. W Krakowie mam zaprzyjaźnione salony, mogę zaproponować prezentację PA231, 241 lub 271W i porównanie ich z EIZO CG241W na S-PVA.
Zawsze, gdyż siedząc na wprost jest inny kąt parzenia na środek ekranu a inne w narożniki. I to dodatkowo każdy z kątów jest inny, bo patrzymy okiem dominującym, czyli niesymetrycznie.
Proszę może nie naciągać rzeczywistości co? ;)
Wystarczy przyłożyć czarną kartkę do ekranu i porównać. Albo spojrzeć na czarną ramkę monitora i ekran w lewym dolnym rogu (dla prawoocznych). Świecenie czerni na monitorach graficznych IPS'owych, jest widoczne nawet w dzień przy lekkim zacienieniu stanowiska pracy.
Do pewnych zastosowań (portret, śluby, akt) trzeba obowiązkowo użyć monitorów IPS-owych i ich czerń jest wówczas złem koniecznym, które trzeba zamaskować. Odpowiednio zaaranżować miejsce pracy, unikać czarnego tła, dobrać dynamikę do właściwości postrzegania. W zamian za trudności "użytkowe" monitor da pięknie liniowy obraz i naturalną skórę. Nie zamiatajmy jednak tej wady pod dywan, bo trzeba specjalnych zabiegów aby ją zminimalizować, normalnie widać ją jak cholera.
Racja. Przyznam, że po kliknięciu tego posta chciałem go edytować bo, źle to zabrzmiało, ale ehh ten brak edycji...
Bardziej chodziło mi o taką funkcjonalność - wieczór, salon, kilka źródeł światła na ścianach, włączony na LCD pokaz slajdów , które ogląda kilka osób (stąd te kąty). Teraz już wiem, że tak źle nie jest i spokojnie do tego się nada.
No właśnie, w Trójmieście można pomarzyć o takiej możliwości. (albo czegoś nie wiem...)
Za tydzień będę w Warszawie, i prawdopodobnie skorzystam z pomocy Pana Tomasza :-P
Jeśli Pan pozwoli, zmodyfikowałbym powyższe zdanie następująco: Każda technologia ma jakieś wady i w zależności od zastosowań, warunków w miejscu pracy, trzeba je po prostu uwzględnić.
Wniosek jaki z tego wypływa jest wałkowany do znudzenia. Dobór monitora na siłę może prowadzić do nieporozumień. Pomyłką będzie użycie monitora PVA dlatego, że po ciemku chcemy obrabiać zdjęcia ślubne jak i IPS-owego do użytku ogólnego. Monitor jest jednym z elementów warsztatu pracy. Nikt nie stawia tokarki w pokoju dziennym, i analogicznie nie powinno się wdrażać monitora bez uwzględnienia stanowiska.
Panie Tomaszu, w kwestii matrycy IPS vs PVA. W wielu miejscach podkreśla Pan, że do obróbki portretowej (w tym ślubnej) niezbędna jest matryca IPS.
Czy to są aż tak znaczne różnice w stosunku do PVA? Wiem, że wielu fotografów ślubnych używa np Eizo klasy S z matrycami PVA i oglądając ich zdjęcia w sieci nie można się przyczepić do takich kwestii jak kolor skóry. Czy to nie jest tak, że do obróbki zdjęcia którego docelowym środowiskiem będzie www , albo wydruk w normalnym Labie spokojnie wystarczy "przyzwoity" monitor PVA ?
W Pana, i w oczach innych, skrajnie fachowo podchodzących do sprawy specjalistów brzmi to absurdanlnie, zdaję sobie z tego sprawę :)
Ja jednak monitora używam do obróbki zdjęć, nie przyglądam się panelowi z wyświetlonym czarnym tłem, nie przykładam czarnych kartek - po protsu cieszę się ze sprzętu, który za 1000zł mniej niż analogiczny Eizo daje mi wszystko czego potrzebuję, czyli efektu finalnego w postaci wydruku. Reszta rozrywki typu net, filmy to już szczegół. Siedzę na tyle daleko, że wspomniane kąty widzenia nie powodują nadmiernej ekspozycji w.w. wad.
Gradację pożądanych cech monitora powinno się dokonywać jako:
1. Co będziemy robić?
2. Gdzie będziemy pracować?
Pierwsza cecha jest ważniejsza, gdyż drugą zawsze można zmienić. Pierwsza wynika z profilu pracy, więc jest stała.
W przypadku fotografii ślubnej problemem są detale w cieniach (spodnie Pana Młodego) , skóra (zbliżenia z ceremonii), detale w światłach (suknia Pani Młodej). Sęk w tym, że PVA będzie samodzielnie modyfikował wyświetlanie zależnie od kąta widzenia. I nie chodzi o oglądanie monitora z boku a nawet niewielkie ruchy na krześle, a w przypadku dużych monitorów nawet przesunięcie zdjęcia na bok obszaru roboczego. Praktyka wygląda tak, że fotograf widzi czarną plamę czarnych spodni a lekko odchylając się w fotelu zaczyna widzieć załamania materiału i fakturę. I teraz pytanie, co tak naprawdę wyjdzie na odbitce? Problem jest do ugryzienia przez empiryczne wysłanie fotografii na maszynę i sprawdzenie a potem obróbka na pamięć. Sęk w tym, że jak sądzę ani Pan ani nikt nie byłby szczęśliwy wydając spore pieniądze i nadal pracować w ciemno.
Oczywiście opisywany problem nie jest istotny przy fotografii np pejzażowej, sportowej, makro. Wśród monitorów PVA jest również spory rozrzut nasilenia przedmiotowej wady. Najmniejszy jest na monitorach EIZO S2433W, CG241W. Na ostatnim efekt jest tak mały, że zdarzyło mi się wdrażać taki monitory w firmie robiącej opakowania, etykiety i nawet na grafice będącej reklamą opony (czarnej jak wiadomo) nie było zastrzeżeń grafików którzy je testowali.
Mam kolegę grafika, pracował w kilku średnich drukarniach w Trójmieście. Pracuje w środowisku PS, Corel etc i... jak kiedyś wypytałem go o monitory Eizo, to zrobił wielkie oczy i powiedział "pierwsze słyszę o takiej marce" :wink: a na pytanie na czym pracuje w zawodzie, to mówi że najczęściej na jakiś tam DELLach :mrgreen:
Trochę zbiło mnie to z tropu, cały czas celuję w S2243 a tu czytam takie rzeczy:( Co w takim razie powinienem kupić? fundusze około 2500 - przeznaczenie foto ślubna, miejsce pracy pokój jak na obrazku poniżej,
w oknie rolety bambusowe, zatem w dzień wpuszczają światło niestety, w nocy dowolna świetlówka w lampie pod sufitem, ewentualnie dodatkowe oświetlenie w lampce np stojącej na parapecie, biurku etc.
aha czyli mój wymarzony S2243:), no i to rozumiem:)
Czyli tak jak pisałem poprzednio zgłoszę się pewnie za 2 miesiące z powrotem:), tym razem po monitor:P
powiem Ci tak:
nie chcę tutaj specjalnie słodzić Panu Tomaszowi, bo zaraz ktoś powie że z rodziny jestem albo coś w tym stylu, ale jeśli Tom01 mówi że w segmencie do 3 000 zł ten Eizo jest bezkonkurencyjny, to ja mu wierzę.
Mógłbym jeszcze drążyć temat, czytać testy, wykresy itd.. ale po co ?
za 3 tys mam skalibrowany monitor. I obrabiam foty.
Panie Tomaszu, zastanawia mnie taka kwestia. Coraz częściej na rynek trafiają laptopy z dwoma kartami graficznymi, które automatycznie przełączają się miedzy sobą. Np w Asusie jest technologia Optimus i z tego co wiem nie można w niej na stałe włączyć jednej z kart.
Jak to wygląda w praktyce jeśli chodzi o podpięcie profilu i ingerencję w kartę graficzną gdy monitor nie ma sprzętowej kalibracji (np Eizo s2243). Czy wtedy jest konieczne ustawienie dla dwóch kart ? Czy są tutaj jakieś problemy? Pytam, bo laptopa też muszę kupić ;-)
Jeśli w systemie operacyjnym są widoczne jako dwa urządzenia, trzeba przeprowadzić osobną konfigurację ekranu, profilu do niego i sprawdzić czy jest ładowany poprawnie.
Stalo sie, jestem posiadaczem Pa271W! Powstal jeden problem, wszytskie suwaczki od DPP sa piekielnie malutkie, ledwo to to widac na ekranie. Gozba utraty wzroku jest naprawde duza. Zmniejszanie rezdzielczosci z 2560 do 1440 powoduje zamglenie ikon i suwaczkow w programach. Jak to ustawic do odpowiedniej postaci aby zachwoac ostrosc i powieszyc te okienka DPP??
Proponuję przysunąć się bliżej. Poważnie.
No chyba tak bede musial zrobic, tym bardziej ze on nie swieci tak jak poprzedni monitor. Mam tez kalibrator Spectra view, robiony dla NEC-a, ustawilem na 80cd/m2, chyba wystarczy. Tylko za nic nie moge dojsc gdzie moge recznie ustawic kanaly RGB, on to robi automatycznie a ja nie bardzo ufam takim ustawieniom, a moze powinienem? Czy ktos z posiadaczy takiego zestawu podpowiedzial by mi gdzie te kontrole mozna wlaczyc??
A profiler jaki jest? Jeśli SVII to on sam zmodyfikuje nastawy monitora wg zadanych parametrów.
Wszystko jedno - w SVII też po prostu definiuje się punkt bieli, jaki sobie zawinszujemy. Gain jest ustawiany automatycznie przez oprogramowanie - a jeśli uzyskany punkt bieli wizualnie nam nie odpowiada, to możemy go wystroić opcją Edit>Target...>Edit...>Visual Match
Monitor jest bajka. Po kalibracji SVII nawet nie widac jak laduje sie profil, po prostu nie ma roznicy. Tak prawde powiedziawszy to troche sie obawialem mi sie nic laduje :)
Problem mam tylko z tymi malenkimi oknami, naprawde meczace jest wpatrywanie sie takie okienka. Tak jak radzil Tom01 przysunolem monitor blizej ale to nie ejst rozwiazanie dla mnie, teraz po takim wielkim ekranie trza sie niezle nakrecic glowa aby cos odnalezc. Mam nadzieje ze sie przyzwyczaje, bo jak nie to wymiana na 24"...
Bo się nie ładuje, w takim sensie jak przy kalibracji programowej, przy tym monitorze i sposobie kalibracji nie ma takiej potrzeby.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja też pracowałem. Aż kilka lat temu zauwazyłem, że mi się wzrok posypał. :cry:
Nie widać jak ładuje się korekta linearyzacyjna do LUT karty graficznej z profilu podczas startu systemu, bo monitor jest idealnie skalibrowany i wspomniana korekta nie jest potrzebna.
Sam profil wykorzystywany jest przez aplikacje wyposażone w moduł zarządzania barw, takie jak Photoshop - ale odbywa się to w tle, podczas wyświetlania zdjęć, więc nie rzuca się to w oczy. Widać to dopiero, gdy porówna się zdjęcie wyświetlone w Photoshopie i w aplikacji bez modułu zarządzania barwą, np. w Internet Explorerze.
Monitor ma sporą rozdzielczość i nie idzie objąć go wzrokiem za jednym zamachem, ale to bez znaczenia - dzięki temu możemy powywalać na wierzch więcej paletek, odpalić np. dwie aplikacje w dwóch oknach na raz i nie tracić czasu na otwieranie i zamykanie potrzebnych nam okienek - nie staraj się za wszelką cenę oglądać go w całości, a wykorzystaj jego powierzchnię roboczą - niewielki ruch głową jest szybszy niż gmeranie za potrzebną w danym momencie paletką czy okienkiem, więc jak się przyzwyczaisz zyskasz na produktywności.
Co sądzicie o monitorze Dell U2410 ?
A jak myślisz co jest na pozostałych 268 stronach wątku?
Padało już kilka razy to pytanie, resztę sam sobie dopowiedz...
Generalnie na temat "psucia" wzroku krąży wiele legend, jak choćby ta, że od czytania po ciemku, czy w słabym świetle wzrok się psuje. To są legendy nie mające nic wspólnego z prawdą.
Generalnie wzrok się męczy od wpatrywania w równoległą powierzchnie przez dłuższy czas, ale to dotyczy każdego monitora, z dowolną rozdzielczością. Dlatego poleca się ćwiczyć wzrok odrywając go od monitora i patrzeć w dal, np. przez okno. Dodatkowo można zakraplać oczy jakąś neutralną substancją, np. solą fizjologiczną, żeby poprawić komfort patrzenia.
No a jeżeli to nic nie pomaga i literki są za małe i nie jest to kwestia przyzwyczajenia, to nie pozostaje nic innego jak wybrać monitor o większej przekątnej/mniejszej rozdzielczości, tak aby wyświetlany obraz był większy.
Ustawienie innej niż natywnej rozdzielczości, zawsze będzie powodowało mniejsze, lub większe rozmycie obrazu. Okna Windows można powiększyć, bo rozdzielczość nie jest zmieniana, tylko system wyświetla po prostu większe elementy. Ze zwykłymi aplikacjami, jeśli nie są w ten sposób przewidziane, nie da się tak zrobić.
Witam
Mam dosyć nietypowy problem... po podłączeniu do laptopa monitora zewnętrznego przestaje mi działać internet (a jeżeli zdecyduje się działać to muli jak by miał łącze 256):confused:
Laptop połączony z siecią bezprzewodowo , system Vista (32):evil: , monitor Nec 2190uxi. Kabel połączeniowy hdmi-dvi-d
Jako ciekawostkę podam że przy innych monitorach podłączonych w identyczny sposób wszystko( czyli internet) działa bez zastrzeżeń .
Ma któryś z szanownych Kolegów pomysł z czego może wynikć problem i jak go rozwiązać:?:
Pozdrawiam
Ale nieco inaczej to wygląda przy patrzeniu się z większej odległości na duże rzeczy a inaczej na mniejsze, kiedy wzrok trzeba "wytężać". Zresztą Pańska, słuszna zresztą, porada o spoglądaniu w dal, ma za zadanie zmuszenie mięśni sterujących akomodacją do treningu.
Mój okulista, dobry fachowiec, twierdzi, że wspomaganie oka kropelkami powoduje "odzwyczajanie" od pracy naturalnego nawilżania. Poddałem się jego sugestii w kontekście soczewki kontaktowej którą noszę. Kiedyś*miałem kilka razy na dzień tak suche oko, że musiałem zakroplić bo był duży dyskomfort. Po rozmowie z okulistą przestałem i po okresie przejściowym odstawiłem krople zupełnie.
Dziwny przypadek. Może monitor zakłóca pracę radiowej karty sieciowej? Proszę spróbować odsunąć laptopa od monitor maksymalnie daleko. Ewentualnie zmienić kanał łączności na AP.
Jutro będę w Warszawie, i o ile dzięki Panu Tomaszowi nie ma problemu z obejrzeniem Eizo, tak nie wiem gdzie się udać aby "obmacać" NEC'a PA241. Doradzi ktoś?
Cortland ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 7A
Blisko charaktertystyczny punkty to hala banaha, lasy panstwowe (nie jestem pewny).
lub
Astrol czy jakoś tak.
pomyłka z tym astrolem
http://monitory.mastiff.pl/kontakt_css.php
widzę że już jest dostępny PA231W http://monitory.mastiff.pl/opisy.php...isync%20PA231W spodziewałem się trochę niższej ceny :D zobaczymy czy się coś zmieni w tej kwestii :D pzdr
Witam.
Po lekturze wielu artykułów topiców etc. zdecydowałem sie na zakup samsunga F 2380M (niestety na nic lepszego budżet mi nie pozwolił), proszę o kilka rad, jakiś odsyłajnik, link do informacji w jaki sposób ustawic monitor, żeby w miarę wiernie odzorowywał kolory.
Z góry dzięki za wszlką pomoc w tej sprawie.
Pozdr.
Naprawdę nikt?