więc tak.. sprawdzałem oczywiście na Auto w ZC, korekta w aparacie na 0, iso 100, 1/125 f4, na aparacie tt1 i ZC albo nie, pomiar wielosegmentowy, lampy na flexach - 1x 580 i 1x 580II. wyniki:
bez ZC nie ma znaczenia czy na flexie ustawione są na A,B czy C - błyskają jednakowo tak samo jak wtedy gdy na aparacie jest też ZC (jednakowo czyli każda błyska z identyczną mocą) - tak jak lampy byłyby w grupie A..
klatka leciutko prześwietlona - raczej mniej niż 1 EV - generalnie histogram wychodzi trochę za prawą stronę. Natomiast gdy na aparacie jest ZC i na flexach są ustawione grupy A i B (odwrotnie też ale to znaczenia nie ma, jest identycznie) to zdjęcie wychodzi ok - histogram w najjaśniejszym kanale ma około 10% "luzu" do prawej..
wg mnie to nie jest jakaś poważna wada - skoro obie lampy będąc w jednej grupie mają błysnąć tak samo to nawet minimalne różnice w ich odległości od celu będą przekładać się na to że do obiektu będą docierać różne ilości światła.. natomiast jak są dwie grupy to każda z nich jest osobno analizowana i dlatego dokładniejsze naświetlenie bez przepaleń..
powyższe testy przeprowadzone na obu piątkach, z tym że na 5d1 wyniki są bardziej do zbliżone czyli zdjęcia są tylko nieco różne czyli na 5d2 i 5d2 troszkę inaczej naświetla - różnice większe są na 5d2 i powyższy opis ich dotyczy.
W sumie nie wiem dlaczego u ciebie tak to wygląda - u mnie nie ma takiego problemu, a nawet jest lepiej bo z grupami nie ma żadnego przepału i nic nie trzeba korygować..