Chciałoby się raczej usłyszeć, że Canon w swoim najnowszym sensorze APS-C zastosuje technologię zbliżoną do takiej jaką ma Sony :D
Oprócz kompaktów serii G chyba Canon sensorów Sony nie stosował. I to w czasach przed DPAF.
Wersja do druku
Ja myślę że większy ból głowy dla nich od pomijalnych różnic w matrycach to wciąż spadający wolumen sprzedaży. Cała branża ma z tym problem. Ciekawe kiedy ta tendencja się zatrzyma, bo na razie wygląda to kiepsko, a przywołane kompakty umierają w oczach więc się nimi nic nie nadrobi.
Myślę że coraz lepsze funkcje foto w smartfonach (lepsze matryce, wielo_matrycowe/ogniskowe, AI, ...) oraz łatwość przesyłania, "każdy ma" szybko "załatwią" kompakty inne niż FF
Być może pojawi się np. hybryda typu DSC-RX1x (FF, dużo pikseli) z dużym monitorem, kartą SIM i Androidem
Nie jestem też przekonany że w segmencie w wymienną optyką "uchowa" się inny rozmiar/typ niż tylko ML FF
jp
Na razie jedyne co generuje sensowną sprzedaż to apsc więc do tego że zostanie tylko FF droga imho daleka.
Ale czego nie wiesz? U Canona M50 to hit. Wyciągnął ich na pierwsze miejsce w sprzedaży ML na świecie. Chwalą się tym nawet u siebie na stronie.
Troll mode on....
Dopiero teraz, kiepściutko :lol:. Widać jak są zapóźnieni, Nokia miała taką matrycę 42 mpx z dekadę temu ;)...
Ten sensor Sony 48Mpx ma kilka fajnych rozwiązań, ale rewolucji żadnej tam nie ma. Nadal będzie obrazek jak dotychczas z każdej innej komórki.
Ktoś czekał z tego co pamiętam na ten korpus APS-C ;) Ploteczki są dość ciekawe: https://www.cameraegg.org/sony-a6700...-dual-sd-slot/
Za taką specyfikację kolejnego canona R w APS-C bym się nie obraził, szkła nieważne ;)
Swoją drogą ciekawe, co się realnie szybciej ukaże w APS-C na rynku :) canon R /7D III, czy sony 6700/7000 ?
Wygląda na to, że jeszcze przyjedzie mi poczekać. W sumie mnie to nie martwi, pewnie będzie dzięki temu większy wybór. Choćby A9 potanieje do tego czasu ;)
Osobna sprawa czy nowe APS-C spełni moje oczekiwania:
- najważniejsze, to AF działający ze szkłami Canona równie dobrze jak w A9,
- użyteczna migawka elektroniczna - i z tym może być problem, bo na razie nigdzie nie ma pogłosek o APS-C w architekturze stacked.
Reszta na pewno będzie OK :) W tym np. IBIS, bo przyznam szczerze, że fotografowanie w lesie szkłami 135/2 czy 200/2.8 bez stabilizacji sprawia mi pewną trudność. Ciężko to w ręce ustabilizować, bo małe i lekkie... Od biedy wspomagam się monopodem, ale to też nie to.
Co do następcy Canona 7d z bagnetem RF jestem sceptyczny (za dwa lata może), prędzej jakieś niewielkie nadzieje mam związane z następcą M5.