ale nada się do eksperymentów do wątku FF vs Crop - ma wbudowany crop 1.3 i 1.6 - nie trzeba już będzie malować ani zaklejać matrycy :-)
Wersja do druku
to jest tak, ze redukujac l. pixeli zmniejszasz szum.
jak w n800 - w skali 100% szum jest nieco wiekszy niz w C , ale redukujac do 21 mpx szum jest wyraznie mniejszy niz w C - mozna uzywac wiec wyzsze iso - choc osobiscie nie wiem czy zyciu zrobilem 10 zdjec na 6400 ISO - unikam jak diabel swieconej wody.
jesli po redukcji 50 mpx do np 20 - 24 mpx obraz bedzie mniej zaszumiony niz z aktualnych puszek , a i rozroznialnosc szczegolow moze byc troche lepsza - to te 50 mpx nie beda mi przeszkadzac.
ale widze , ze pokretlo trybow ma to zabezpieczenie - po cholere takie utrudnienie?
jesli sie pojwi ten aparat wkrotce na rynku , to i tak z zakupem trzeba bedzie poczekac z rok , jak zostana usuniete objawy choroby dzieciecej.
Prawda, ale... na drukarce 254 ppi jakiej używa jp trzeba będzie robić obrazki 58 x 87 cm, bo inaczej będzie kicha, wycinanie pikseli i wtedy nie ma po co takiej matrycy kupować. Nawet nie wspomnę monitorów. A jak się zrobi większe zdjęcie, to też kicha bo będą dodawane puste piksele. I pozostaje nierozstrzygnieta kwestia, czy ona jest z tego samego wafla co krop....:confused:
Pocieszające jest to, że bez względu na to jak małe bedą piksele zawsze bedzie się dało je tak powiększyć, żeby im się dokładnie przyjrzeć. :p
Wychodzi na to, ze jakiś mały żółty człowiek z Tokio czyta to forum i zaintrygowany dyskusja w sprawie ff i aps postanowił przekonać zarząd canona do włączenia sie w projekt przygotowany przez jp.
z ust mi to wyjąłeś, canon nie konsultuje nowych produktów z forumowymi guru, może nawet naszego forum nie czyta, zgroza normalnie :mrgreen: jak żyć, panie kolego
może dodadzą drukarkę 658 dpi (gratis) wtedy będzie można mniejsze wydruki robić bo tak to sensu nie ma :mrgreen:.
Jaka grupa użytkowników sensownie potrzebuje/wykorzysta ?
I jakie obiektywy by to miało sens ?
No ale z gęstością pikseli "wyląduje" na poziomie 7D2
Być może "nie wypada" marketnigowo nie mieć .
A podają, że sprzedaż aparatów foto im spada.
jp
-
Nie sądzę żeby to był następca 5D mkIII.
A co do tych parametrów to wydaje mi się że puszka/i/ we wtorek będzie je miała inne 8-).
Janie - globalna sprzedaż aparatów spada, bo smartfony mają coraz lepsze aparaty. To jest nieuniknione, ale sprzedaż dslr w segmencie o którym mówimy to zupełnie inna bajka i nie sądzę żeby tu były jakieś powiązania i nie wiemy też tak naprawdę jak tutaj wyglądają słupki sprzedaży.
jeśli chodzi o mój osobisty pogląd na megapixele to dla mnie 20-24 megapixeli na FF jest na dzisiaj optymalne ale ja nigdy nie kadruję zdjęcia po zrobieniu i nie mam ochoty kupować nowego kompa i kolejnego dużego dysku, ale dopuszczam możliwość że inni ludzie mogą mieć inne potrzeby i znacznie szybsze komputery i większe dyski :).
Też się nad tym zastanawiałem. I doszedłem do wniosku, że to jest idealna puszka np. … dla mnie. I dla każdego fotografa przyrody. Daje mi swobodny wybór pomiędzy dużą rozdzielczością (zaleta cropa) i małym szumem (FF). W zależności od potrzeb i sytuacji. Zamiast nosić 7d2 + 5d3.
--- Kolejny post ---
Oczywiście, że nie. Będzie 5d4, jeszcze w tym roku.
50 Mpix to (254ppi) wydruk natywany 89cm x 56cm.
Mam na ścianie większe ale "nie narzekam".
Rozumiem że będą tacy którzy mogą tego potrzebować.
Ale co z obiektywami ?
jp
--- Kolejny post ---
jotes
Ok, zastąpić Ci może 7D2 i 5D3 gdy jasno.
Może, bo nie znamy innych danych (dynamika, .....)
jp
Jeśli potraktujesz tę puszkę tak jak ja czyli jako 7d2 + 5d3 w jednym, to nie ma żadnego problemu. Albo używasz pełnej rozdzielczości na wycinku kadru (czyli tak jak APS-dzisiaj, powiedzmy 7d2) albo skalujesz całą klatkę w dół z 50 do 20Mpix i wtedy ewentualna niewydolność obiektywu na brzegach i tak Cię nie interesuje.
Obiektywy są już przygotowywane od pewnego czasu. Dlatego np. taki 100-400 II jest cięższy od poprzednika, bo walczy głównie o większą rozdzielczość na brzegu klatki.
P.S. Samo 50MPx jako takie z FF zupełnie mnie nie interesuje. Obecne 20 zupełnie wystarcza. I pewnie tak będzie dla ca. 90% użytkowników. Ta puszka to produkt niszowy. Niemniej niepokojące jest, że inni też idą w tym kierunku. Niektórzy nawet w przekomiczny sposób i za wszelką cenę (patrz Olympus).
Taaaa, wpierw trzeba by mieć co oddać :lol: zresztą Canon chyba nie będzie chciał zwrotów 7d2 tuż po rozpoczęciu sprzedaży. Zwłaszcza, że świeżo upieczeni nabywcy mogą mieć za parę dni małego kaca po pojawieniu się 750d/M3 ;)
Myślę, że bardzo ważne będzie, czy to jest matryca Sony, czy nie. Przymajniej dla wielu tych, którzy patrzą na słupki wydajności.
Więc będzie następca 5D2. Jeśli uporają się z szumem odczytu dla niskich ISO, będzie idealnie.
Widziałbym jeszcze w takiej puszce analogowe ISO 50, zawsze to 1EV więcej DR i ogólna poprawa obrazka.
No powywraca się trochę w przyszłym tydźniu ;).
Chyba jeszcze nie było? Czyżby ten nowy sensor miałby być od Sony:
Canon 5Ds' 53-megapixel sensor will be made by Sony
:?:
To prawdopodobnie dopiero druga (po 7d2) aplikacja nowego procesu w dużych matrycach. Na zmianę architektury chyba jeszcze za wcześnie, może w 5d4 albo 6d2. Inaczej mówiąc matryca 50MPx będzie raczej mieć właściwości jak znane nam dotychczas.
--- Kolejny post ---
Raczej bzdura.
Pomijając już prawdziwość takich newsów to bardziej mnie intryguje skąd ktoś posiada taką szczegółową wiedzę. Tego typu kwestie są bardzo poufne i firmy się bronią przed ujawnianiem zbyt dużej ilości szczegółów, a tu proszę wiadomo co kto i dla kogo będzie produkował, czym się wymienią, wiadomo już że podpisali jakieś porozumienie itd. - jak rozumiem piszący te głupoty był pod stołem negocjacyjnym :lol:.
Jeśli o mnie chodzi to mogą sobie wziąć ten sensor nawet od Olympusa :)
Ciekawe co robił pod tym stołem...? ;)
Na tym etapie nie ma pewności są tylko domysły i spekulacje.
1) Faktem jest,że Sony robi najlepsze matryce. Produkują je dla Nikona, Phase One, Pentaxa, Apple'a, Samsunga, Mamiya, LG, Huaweia, Panasonica, Hasselblada itd. itd. a od jakiegoś czasu również dla niektórych modeli Canona,
2) Rynek DSLR zmniejsza się na rzecz bezlusterkowców. Spada sprzedaż lustrzanek, zyski więc i poziom inwestycji. Najwięcej w matryce w ostatnich latach zainwestował Sony, dlatego nie widzę powodów by Canon zamiast pakować setki milionów dolarów w rozwój własnych matryc za ułamek tej ceny kupił gotowy produkt od Sony.LINK widać to też gołym okiem. Co drugi zawodowy fotograf jakiego znam ma prócz Canona, nowego Soniaka bez lustra. Sam bym takiego kupił.
3) Od jakiegoś czasu przebąkuję się o nowej A7RII z matrycą 50mln, mówi się też o partnerstwie Sony-Canon. Być moze matryca z 5Ds to ta sama jaką niedługo zobaczymy w A7RII LINK
4) na pewno ten aparat nie jest dla kotleciarzy. Natomiast do portretu, krajobrazu i przyrody wydaje się idealny. Zoptymalizowany dla niskiego ISO, wysokie ma w poważaniu, podobnie jak dualpixel a robienie nim sRaw to nieporozumienie. Pewnie nie ma też rozbudowanych ficzerów video. Po prostu wypełnia lukę przez którą niektórzy pro uciekali od 3 lat do Nikona (D800, D800E, D810). Teraz w tym segmencie powodów do ucieczki nie będzie o ile matryca jest podobnej jakości czyli pochodzi od........ :)
Ja czekam na matrycę od Sony w 5D4, jak się nie doczekam, kupuję niewyszłą jeszcze A7RII (mam nadzieję, że do genialnej matrycy bez filtra AA dołożą stabilizację), wymieniam stałki Canona na Zeissy z bagnetem E, z focus peeking dadzą radę. brak wymiennej matówki prze EVF nie będzie przeszkadzał. To wszystko za ułamek ceny, rozmiaru i wagi. Dopóki Soniacz nie wypuści jasnych szybkich zoomów zostawię sobie MK3, dwa zoomy, puszkę i lampy do eventów i kotleta.
Więc Canonie jak chcesz mojej kasy dawaj ta nową matrycę ino już! ;)
Nie spodziewaj się matrycy Sony w 5d4.
To że Sony robi najlepsze matryce nie jest faktem tylko oceną ;). Mają bardzo dobre produkty ale np. dla mnie kolory z tych matryc w porównaniu z Canonem nie są zachwycające (pisze to na podstawie moich osobistych odczuć z konkretnymi sprzętami np. bardzo chwalonym A6000). Oczywiście wiem że postproces, PS itd. i że można wszystko to wyprowadzić tylko po co się męczyć jak się ma gotowca. Nie mówiąc już o tym że w wielu tych superwynalazkach Sony to często jest w danym systemie więcej body niż szkieł. Pomijam też że są produkty gdzie jakość matrycy Canona po prostu wymiata pod każdym względem (szumy, DR, kolory) jak np. w serii C.
Moim zdaniem to jest zupełnie bez sensu dyskusja gdyż jak słusznie napisałeś są to wyłącznie spekulacje, przy czym ja osobiście bardzo mocno wątpię w ich prawdziwość. Wątpię choćby z tego powodu że nie widzę rynkowego sensu porzucania własnej produkcji na rzecz innego producenta po to tylko żeby kilku onanistom na forach zaczęły się zgadzać taesty ;).
Pomijam grupę ludzi dla których projektuje się zaawansowane sprzęty i dla których jakieś tam niuanse mogą mieć znaczenie ale Ci z kolei nie są wystarczająco liczną grupą kupujących żeby trzeba było się tym przejmować i ponieść gigantyczne koszty z całkowitym przestawieniem hardware i softu pod nowe układy.
Generalnie dla mnie to czyjaś zupełna fantastyka ale jak zwykle czas pokaże kto miał rację.
Ale wróci. Może nie tym razem, ale canonowy DualPixel może być nawet na matrycy Sony.....
(CW2) Canon/Sony Patent Exchange to Produce Canon's High Resolution Sensor? - CanonWatch
A kiedy to Nikon robił swoje matryce, bo jakoś mam problemy z tym żeby sobie przypomnieć taki fakt ???
Nikon uporal sie z duma i juz nie ukrywa faktu ze nie maja kontroli jakosci a matryce od sony to najlepsze co maja w aparatach
Nikonowskie matryce produkowane są w zakładach Sony ale jednak brandowane są jako produkt Nikona. I co ciekawe Nikoniarze z tej samej matrycy potrafią wycisnąć sporo więcej niż inżynierowie Sony. Link do porównania osiągów tej samej matrycy zastosowanej w Sony A7R i Nikonie D810.
Różnica między Nikonem i Canonem jest niewielka. Canon sam projektuje, Nikon też. Canon sam produkuje, Nikon nie. Dla Nikona trzaskają Renesas, Toshiba i Sony (dział półprzewodników, nie foto!).
Nie jest tak, że Sony produkuje jakieś super matryce. Podobne robi reszta świata. Tylko Canon odstaje wyraźnie. I tylko dlatego, że mu się to CHOLERNIE opłaca. Jak zdecyduje, że chce robić takie matryce jak Nikon czy Panasonic, to pewnie zacznie. Kiedy? Może dalszy ciąg innym razem, bo spać mi się chce ;)
P.S. Następny odcinek będzie o dwóch fabrykach.
Może rzeczywiście nie jest tak,że Sony jest wybitne. Jednak obracając się w świecie FF DLSR wybór sprowadza się w zasadzie do matryc Canona i Sony. Od iluś tam lat siedzę w Canonie, rozjaśniam spory procent zdjęć (zwłaszcza repo). Dlatego ciągle piszę o matrycy Sony jako o jedynej alternatywie. Do Nikona raczej nie przejdę, powstrzymuje mnie ergonomia i szkła.
Jutro fotografuję event, zabieram ze sobą D810 i Nikkora 24-70G f/2.8 pożyczonego od kumpla i porównam go z 5D3 z 24-70LII. Robiłem dziś zdjęcia w tym miejscu (aula SGH) i warunki są raczej słabe. ISO którego używałem to 1600-5000 więc wielkich różnic w ISO czy dynamice nie powinno być, ale może uda mi się coś jeszcze ustrzelić na dworze w niedzielę. Sprawdzę w praktyce czy to rzeczywiście niewielka różnica. Na pewno będę wyciągał z cieni, często potrzebuję tego, dlatego też szukam lepszej matrycy. Już teraz uprzedzam,że manewr z rozjaśnianiem, który prawdopodobnie zastosuję nie ma na celu faworyzowania Nikona bo wiadomo,że w tym jest lepszy, tylko ustawienie możliwie dobrej ekspozycji zdjęć 8-)
No to ciekaw jestem Twoich wniosków z praktyki. Nigdy nie zrobiłem jednego zdjęcia tym Nikonem, ale w teorii przy tych ISO przewaga Nikona w departamencie dynamiki powinna być już praktycznie zerowa, a na wysokim ISO powinien przeważać Canon. Nikon w zasadzie powinien pokazać więcej szczegółów. Jak z nasyceniem i wiernościa kolorów nie wiem.
canon zakupi matryce sony ale do kompaktów, w lustrzankach wątpię w taki ruch - canon nie widzi problemu, a jeśli nie ma problemu to po co zmieniać.
3799$ albo bez filtra 4299$ ?
Canon 5DS Review
sądząc po zainteresowaniu na CB Canon wypuści parę pułkowników - czyli dwa body ozdabiające sklepowe półki :roll:
A w porywach ją nawet przewyższają:
Canon EOS 1DX Digital SLR Camera Body
Gdyby cena była taka sama na pewno bym wybrał 5ds zamiast kloca 1DX, który ma wszystko naj ale sama jakość obrazka jest taka sama jak 6D za ułamek ceny.
Jakoś nie widzę aby ceny 5Ds zbliżały się do 2 letniego kloca Dx. Przede wszystkim muszą być najpierw oficjalnie ogłoszone. Aaa i nawet ze 100 6D taki obrazek jak z Dx sorry ale nie wyjdzie.
Power of the Lens
Wygląda na to że AF z piątki a nie siódemki.Cytat:
Zamieszczone przez CR
Tobie może nie wyjdzie, a mi może wyjść. 8-) DxO jest po mojej stronie....:D
Ja mam tylko jeden dylemat: z filtrem czy bez filtra?:confused:
O a tu nawet kloca daja za jedne $4099.-:shock:;)
TheDigitalPros.com - Canon EOS-1D X Digital SLR Camera (Body Only)
To interesujaca opinia, dlatego, że tak rzadka. Mógłbyś dać jakieś linki do czegokolwiek na wsparcie tej opinii?
Moga być do Twoich własnych wyjaśnień/przykładów na tym forum, bo mam nadzieję, że podzieliłeś się już w watkach o 6d czy innych tymi wnioskami.:idea:
Bo jeżeli jest tak, bo tak i tyle, to ja już z dwojga złego wolę wierzyć DXO....;)
DXO MARK - Top 10 Things You Didn't Know about DX…: DXO MARK - Top 10 Things You Didn't Know about DXO's Sensor Scores - YouTube
Apropo dxo :)