Bardzo dobra decyzja :) . Nie dałeś się zwieść na "niewłaściwe", zoomowe ścieżki ;) . Powodzenia.
Wersja do druku
Panowie z kim Wy chcecie wojować i uczyć dobrej roboty , tam co dzień jest inny operator maszyny a on wie tylko gdzie się naciska guzik START . Oni mają czas na sądy i szkoda czasu , to moja rada na przyszłość .Poszukaj dobrego laba ( a takie są -sam prowadzę) i z Nimi nawiąż współpracę.
Następny zestaw jaki biorę pod uwagę. Niestety ale poprzedni został skorygowany ze względu na zmienność cen. Również tym razem proszę o komentarz, co ewentualnie byście zmienili.
5D MKII body
5D MKI body
15 2.8 Fish
35L
50L
85 1.8
Do tego:
Lampa 580 EXII (jako główna)
Lampa 430 EXII (jako zapasowa)
Karta CF Sandisk EXIII 8GB x3 (1 zapasowa)
Bateria LP-E6 (pasuje do MKI ?) x2 (po jednej do body na zapas)
Monitor Eizo CG19 (coś konkretnego do obróbki)
Całość powinna mi się zmieścić w dofinansowaniu unijnym, dlatego ewentualne propozycje od was raczej wolałbym żeby obejmowały dany przedział cenowy.
Bateria nie pasuje do mkI ( do mkI zamiennik daja swietnie rade i sa tanie )
przy tych ogniskowych wyrzucil bym 50L a kupil 85L , poprostu roznice miedzy nimi niewielkie , wiec zakladajac na jedno 35 na drugie 50 smiem watpic ze rzadko kiedy bys zmienil ktores na 50 , latwiej jest krok podjesc czy sie cofnac zazwyczaj , i szybciej ;].
Ale to mowie w oparciu tylko o wlasnie widzimisie itp.
A jesli juz 50 to 50/1.4 i 85L , nie pozalujesz.
Lampke druga bym wzial 50EXI ale nowej sie nie kupi a rozumiem ze taka potrzeba , poprostu ergonomia i wygoda lepsza niz 430 ( przyciski glowne )
Tak czy owak zestaw bdb z "-" ;]
Nowy sprzęt nie musi być, ale musi być wystawiona faktura albo paragon. 85L brałem pod uwagę, ale zbyt duża różnica cenowa między 50L a 85L. W tym zestawieniu budżet mam wykorzystany w jakiś 95% więc 2k - 2,5k już bym raczej nie "dorzucił", no chyba że jakieś używane słoiki by się znalazły.
nowe 85L to cos 8k , 50L jakies 5.5k + 1.5k za 85 , mysle ze duzo bys nie musial dorzucic i jakos bys sie zmiescil , przekonywac nie bede , dla mnie 50L to najslabsza stalka z elek , a juz tym bardziej w porownaniu z 85L , no i ta ogniskowa w tym zestawie jak pisalem wedlug mnie zbedna , tak czy owak swoje dwa grosze dorzucilem ;]
tak czy inaczej dzięki za opinię :)
85 to za dużo jak na FF i kościół
wpisuj dane i licz
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
-np 85mm /f 1.8 dystans 5 m i wychodzi ci GO niecałe 40 cm-będą Ci uciekać wszyscy z ostrości-a kupowac 1.8 tylko po to żeby przymykać to strata kasy
Przy tej ogniskowej super wychodzą portrety-ale byś musiał stać Tyłem do ołtarza a to jest trudne .a policz sobie jakie będzie GO dla 24mm ;) i od razu robi się fajnie.50-tkę polecam Sigmy-ja jestem w niej zakochany
Wszyscy to nie beda ;] , uzywalem 85 to zdaje sobie sprawe co i jak , roznicy miedzy 50 a 85 takiej nie ma w tej ostrosci zeby az tak sie tym przejmowac. Portrety owszem nie tylko , kosciol to nie samo stanie przy oltarzu , sa rozne koscioly zreszta , czasem do oltarza jest dobrych kilka metrow a czasem dwa i ciasno.
Kurcze zamiast 50L to bierz albo zwykłego Canonowskiego 50 USM albo Sigmę(trochę ponad 2 koła stoi) A z tego co widziałem to jak wybierzesz dobry egzemplarz to jest ostra od pełnej dziury. oszczędzasz te 2k na jakieś inne szkiełko np. żeby dorzucić na 85L.
Thedoc ja nie wierzę aby tam gdzie mieszkasz nie było fachowca do takiej obróbki.Proponuję naświetl sobie film , ten sam motyw , potnij na kawałki i daj do obróbki do kilku labów , efekt ocenisz Sam. Podstawa wiesz - dobrze skal. monitor i dopiero porównania. Ja szczerze mówią pracuję na rynku miejscowym i jeszcze nie dorosłem do współpracy z pocztą . Jak byś chciał osobiście -zapraszam.
Witam,
Mam do was kilka pytan, jakiej blendy uzyc do ślubow? Jaki rozmiar bedzie uniwersalny, w jakiej odleglosci ja ustawiac od fotografowanej osoby? Mam tu na mysli fotografowanie w ostrym swietle slonecznym podczas gdy nowozency stoja np tylem do slonca. Moze jeszcze ktos wie jakiego kolor bedzie najlepszy i ogolnie cos o technice wykonywania zdjec tego typu.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Grzesiek.
Planuje zakup zestawu lamp studyjnych, głównie będą używane na salach weselnych :
Jestem już prawie zdecydowany na :
Zestaw Elinchrom D-Lite 2/4 TO GO z akcesoriami
W skrócie :
1 - Jedna lampa jest 400WS.
2 - druga lampa 200WS.
+ oczywiście akcesoria - statywy, softboxy itp
Mam kilka pytań do osób które używają lamp studyjnych na salach weselnych:
- Czy lampa (200 WS) nie będzie za słaba ?
- Czy to dobry pomysł do moich zastosowań kupować dwie lampy o różnych mocach.
W razie czego, jeśli uważacie że zdecydowanie warto dołożyć to kupię ten zestaw :
Elinchrom D-LITE 4 TO GO z akcesoriami – ma dwie lampy 400ws
złota ładnie oddzieli skórę panny młodej od jej białej sukni
Ze tez w ogole pokusiles sie o oddanie filmu do MM...
Mam niejasne wrażenie, że jeszcze sporo sesji napsujesz, zanim w ogóle przydadzą Ci się te lampy. Pytania pomocnicze do zapytania o moc 200Ws:
- gołe je będziesz stawiał, czy może planujesz jakieś modyfikatory?
- na jakich salach będziesz to rozstawiał?
- na jakich iso będziesz pracował?
- ilu ludzików zamierzasz umieszczać w kadrze?
- wolisz miękkie światło, czy ostrzejsze, tylko na kontry?
- wiesz coś o tym, czy zamierzasz później eksperymentować?
Pytania tylko częściowo były ironiczne. Jak widzisz, spokojnie mogę uzasadnić Ci, że 3x 1000Ws będzie mało. Jeśli jednak podejdziesz do tego z głową, będziesz wiedział gdzie, z czym i jak to rozstawić, to największe pomieszczenia oświetlisz za pomocą 2x 100Ws.
osobiście nie lubię złotej - lepiej srebra lub biała z zależności od ilości światła
Masz racje, nie mam zbytniego doświadczenia z lampami studyjnymi a więc co logiczne muszę poćwiczy i nabrać w tym temacie doświadczenia, jednak kupując lampy chciałbym skorzystać z doświadczenia innych, nie chciałbym za kilka miesięcy wymieniać lamp, bo sie okaże że nie fortunnie dokonałem wyboru.
Softboxy będę miał w zestawie, parasolki także planuje dokupić.
Na weselnych :) czyli uogulniając na salach:
1. wielkich i jasnych.
2. wielkich i ciemnych (czy tu 200 Ws wystarczy)
3. małych i jasnych (czy tu 400Ws wystarczy by pracować na małych przysłonach F 1.4)
4. małych i ciemnych.
:)
staram sie nie przekraczać ISO 800.
Maksymalnie Tylu ilu sie zmieści swobodnie tańczących osób przy ogniskowej 24 mm, bo nie mam szerszego szkła ;) - takich szerokich kadrów robię około 30 %.
- większe lub mniejsze zbliżenia dwóch osób około 50%.
- większe lub mniejsze zbliżenia grupy osób około 20 %
to zależy ale ogólnie, wolę miękkie światło.
Jak już wspomniałem wyżej nie wiele wiem na ten temat, kilka sesii z lampami miałem okazję przeżyć, ale to było w małym pomieszczeniu i martwa nartura, więc tak jak bym nie miał, jak kupię lampy to będę nabierał doświadczenia.
ok, rozumiem, ale to mnie raczej oddala od zakupu lamp niż przybliża
P.S. może zadam w takim razie pytanie inaczej:
Jakich lamp studyjnych używacie (o jakiej mocy, ile sztuk) na salach weselnych i czy jesteście z nich zadowoleni (szczególnie z ich mocy)?
Pozdrawiam
A propo skoro juz temat lamp wyciagniety na tapete , Oskarkowy uzywales "golych lampek" blyskowych jedynie z kloszami , do mocnego rozswietlenia i duzego kontrastu , ewentualnie ty uzywasz takich lampek , jak efekt i sama praca.
czarna albo zielona...?? robisz sluby i nie używałeś nigdy blendy..?? a czym się różni używanie blend przy ślubach od uzywania blend przy innej fotografii ludzi..??
Blenda smolista (Zawiera do 4% uranu i 1,4·10-4% radu) super świeci, nawet jak nie ma słońca :mrgreen:
ewentualnie odbiegajac od tematu stosujecie jeszcze stary dobry odblysnik ??
Chcialem zauwazyc, ze moj temat zamiescilem w kategori dla poczatkujacych, więc chyba jasnym jest to ze dopiero zaczynam. Jesli nie masz nic mądrego do powiedzenia oprocz wymądrzania sie to poprostu nic nie pisz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mozecie podeslac jakies ciekawe linki gdzie moglbym zobaczyc fotki z uzyciem poszczegolnych blend?
Po co się ograniczać np.do białej ? Kup sobie 5 w 1 i używaj. Praktyka czyni mistrza. W każdej niemalże aukcji na allegro jest opis, która blenda do jakiego zastosowania sprawdza się najlepiej.
hm..
piszecie o body ze padlo, a jak padnie Wam karta tak nieodwracalnie, to co wtedy?
Osobiscie robie na 2korpusach i nr 3 back-up ....
Wymiana obiektywow n-razy w kosciele to n-razy smieci na matrycy wiecej, 2 korpusy ograniczaja liczbe zmian, zabezpieczaja przed awaria karty...
Dawno temu padla mi 512 Kingstona (tak dla nowych - takie pojemnosci mniej niz 1GB istneje ;-) i uratowalo mnie to ze mialem zdjecia z drugiego body.
Dodatkowo jesli uzywacie stalek to przy przysiedze :
zdj. 1 - cale postacie
zdj. 2 - zblizenie na dlonie i obraczki
jak stalka zrobicie lub szybko podmienicie ;-), zoom nozny ;-)
a tak 35mm na jednym i 85/135 na drugim i "czysto, sucho i wygodnie ..." a jak potrzebujecie adrenaliny to sa inne ciekawe zajecia jak skoki na bu..., lub z opoznionym otwieraniem spadochronu... a parze mlodej oszczedzcie w ten dzien wrazen inncyh niz te ktore powinni miec ;-)
Poprzednio odpowiedziałem głupio, bo pytanie było głupie. Ale teraz na poważnie coś napiszę :) Nie polecam 5w1, mam taki jeden wynalazek w domu. Nakładane na ramę powłoki odbijające nie mają odpowiedniego naciągnięcia. Efekt jest taki, że mała blenda 90cm oświetla lepiej, niż 5w1 180cm. Z tych 90cm cały odblask idzie w jednym kierunku, a w 5w1 świeci na wszystkie strony, za to nie tam, gdzie chcę.
to wtedy wysyła się ją w miejsce gdzie specjaliści odzyskują utracone dane. A z padnięciem karty, to myślę że żaden dobry ślubny fotograf (no chyba że ktoś robi w jpeg'ach) nie idzie na ślub tylko z jedną kartą pamięci...Cytat:
a jak padnie Wam karta tak nieodwracalnie, to co wtedy?
no oczywiste!!!!
a karta padla tak ze ontrack sie poddal mimo ze wycenil usluge na ok 2 000 pln bo wszelkie inne recovery nie pomogly; wiec wybacz wiem co pisze :twisted:
a jak powiesz parze ze nie masz akurat zdjec z kosciola bo ta konkretna karta ci padla .....
No i tu właśnie dochodzimy do tematu używania body bez dwóch złącz na karty pamięci... :p
Ceny deesów w górę:)
z tymi smieciami na matrycy to troche przesadzasz ;] , predzej na szkielku cos siadzie , bo kto robi foto z f9 zeby sie martwic czy cos lezy na matrycy ?
co do ilosci body kazdy ma na tyle na ile go stac , ile chce miec i na ile fachowo podchodzi do swojej pracy
Myslisz ze cos takiego? http://www.allegro.pl/item657349380_..._quantuum.html
Ten wątek dał mi troche do myślenia w kwestii gdzie powinna być zapasowa puszka ...
Do tej pory zawsze byla gdzies w plecaku ktory nie zawsze leżał w pobliżu miejsca akcji.
W sytuacji kiedy w trakcie obrączkowania miałbym defekt sprzętu to można by nie zdązyć z podmianka ... Coś czuje że w najbardziej newralgicznych momentach pora zacząć nosić kiligram wiecej na szyi
Jak myślicie, czy jest szansa na zakup 5D MKI w dobrym stanie za około 5 k pln? chciałem się starać o dotację z PUP ale chyba sobie odpuszczę bo cały ten proceder jest bardzo bardzo niewygodny a i pracy nie można podjąć do roku;]i dokupiłbym do mojej 40-tki 5D, tammiego 17-50 bym sprzedał, 85-tke zostawił;) no i jezszce jakąs stałkę bym zakupił, jestem zakochany w 35 1.4 L ale tyle kaski narazie nei dam;] może 28 1.8? choć ma opinie nienajlepszej optycznie;/
Doradźcie:)
Za 5k starą piątkę powinieneś bez problemu kupić, w niezłym stanie a może i z gripem. 28/1.8 mam, używam właśnie z 5D i bardzo sobie cenię.
Jest bez problemu , poprzez ogloszenie albo na Allegro sa od czasu do czasu.
Ja tam nic nie widze poki co czegos niewygodnego w zalatwianiu dotacji , w sumie 4-5 wizyt , miesiac czekania i pozniej tylko sie rozliczyc ze wszystkiego.
Ciekawe. Też mam taki jeden "wynalazek" (5 w 1) w domu. Nie jest to narzędzie, które bym często używał. Skoro masz oba rodzaje blend i widzisz różnicę to tak jest :) . Uważam natomiast, że procent światła padającego w innym, niepożądanym kierunku jest jednak znikomy. Muszę sam kiedyś sprawdzić np. z taką podwójną.
Pozdrawiam.
W kościele robiłem zdjęcia dopiero raz, miałem 2 puchy, 5D i 40D, na 5D głównie 28 na 40, 85. Następnym razem, jak nie uda mi się skombinować drugiej piątki, to będę robił jedną puchą, pod koniec ceremonii i tak robiłem zdjęcia tylko 5D, żonglować się da bez problemu, jest dużo czasu na wszystko, zwłaszcza że scenariusz ceremonii jest znany. 50 praktycznie nie dotykałem, tylko 28 i 85.
co za bzdura... zrob zdjecie przy f/1,4-1,8 i pozniej to samo zrob przy f/22... i nie mow ze nie widzisz roznicy ?