Odp: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy
Myślałem raczej o zestawie typu 2 lampy, statywy, parasolki lub softboxy. Są takie gotowce - najcześciej 2x300Ws ale nie mam żadnego pojęcia o ich solidności i przetrwaniu wielokrotnego składania,przewożenia, rozkładania.
Nie mam też doświadczenia co do potrzebnej mocy - na hali raczej nie ma co liczyć na odbicie od ścian czy dachu. Pewne jest to, że z zasilaniem nie ma problemu. Jest też dość czasu żeby wszystko poustawiać i poeksperymentować.
Nie chciałbym wystartować od kompletnie chybionego zestawu np. typu malutkie domowe studio z lichymi statywami.
Myślę, że każdy zestaw, nawet najdelikatniejszy chiński wytrzyma czterokrotne poskładanie w ciągu roku (o ile będzie to robione z wyczuciem).
Sprawdź jaką potrzebujesz głębię ostrości, jak daleko jesteś od obiektów - to da informację o ilości potrzebnego światła, i może pomóc w określeniu mocy lamp. To nie jest moja tematyka, ale spodziewam się wymagań typu duża głębia ostrości + równomierne oświetlenie sporych płaszczyzn, a to może wymagać dużych modyfikatorów, założonych na lampy o większej mocy niż 300Ws.
Dotychczas robisz przy zastanym, czy myślałeś o świetle ciągłym? Najczęściej poleca się błysk, ale (sądząc po Twoim opisie) nie musisz zamrażać ruchu, więc światło ciągłe i wydłużenie czasu w celu uzyskania odpowiedniej głębi ostrości mogłoby się sprawdzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Potrzebuję skompletować zestaw przenośny do oświetlenia urządzeń w hali fabrycznej/magazynie. Wielkość obiektu to zazwyczaj 3x2x2 m. Nie ma problemów z zasilaniem 230V. Chciałbym aby zestaw znosił jakoś składanie/rozkładanie z postaci transportowej.
Ponieważ, jest to moja amatorska działalność koszt widziałbym na poziomie do 2000 zł. Dotychczas fociłem w świetle zastanym ze statywu ale kolorystyka oświetlenia w halach jest makabryczna. Poza tym wolałbym mieć jednak nieco wpływu na ogólny rozkład światła. Taka "sesja" trafia mi się 3-4 razy do roku.
Nie posiadam póki co nic do błyskania tak więc sterowanie też trzeba jakoś skonfigurować.
Może ktoś ma jakieś gotowe przemyślenia i doświadczenia w tym zakresie i podsunie propozycję takiej konfiguracji.
Przy takim budżecie możesz skompletować całkiem niezły zestaw błyskowy. Nie mówię że światło ciągłe byłoby złym pomysłem ale wydaje mi się że przy błyskowym łatwiej o modyfikator. Jeżeli światło ma być miękkie przyda się większy softbox minimum to 60x90 ewentualnie parasolka dyfuzyjna + lampa o przyzwoitej mocy. Coś takiego powinno dać radę: 2x Zestaw oświetleniowy DP III 500 Ws SOFT 60x90 Jinbei ewentualnie oddzielnie lampa + statyw + parasolki dyfuzyjne i od tego bym właśnie zaczął bo za parasolki zapłacisz grosze, a może się okazać, że wystarczą.
PS.
łatwiej byłoby gdybyś podrzucił jakiś przykład tego co chcesz fotografować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ulisses
łatwiej byłoby gdybyś podrzucił jakiś przykład tego co chcesz fotografować.
To co mam jest bez osób a więc zupełnie nie idzie chwycić proporcji nawet dla osoby obeznanej. Jako odniesienie mogę podać, że mniejsze obiekty to jak stół kuchenny na 4 osoby a najwieksze jak meblościanka wysoka na 2m i długa na 3m.
Rzeczywiście zależy mi na dosyć miękkim oświetleniu i w miarę równomiernym. Dotąd fociłem C17-40 i C50/1.8 a detale C100/2.8 macro. Maksymalnie szeroki kąt to 35mm ze względu na zniekształcenia. Zakres przysłon to 5.6-8 na szerokim i 2.8 na 100mm (detale).
Przyznam, że wolałbym światło błyskowe bo może udałoby się wprowadzić ludzi przy pracy (do tej pory poruszali się i nic nie wychodziło).
Wstępnie myślałem o zestawie 2x Quantuum 300 R+, 2 statywy (jakie?) i softboxy lub parasolki (jakie?).
Do wyzwolenia może jakaś pożyczona lampka na sankach (?).
mam takie pytanie, czy orientuje sie ktos gdzie mozna kupic taki sofftbox: Softbox 60x90 cm moc. Bowens - szybki montaż FreePower WSSX-JB-UMB60X90 - Softboxy - Fripers.pl
fripers dopiero za 2 tygodnie bedzie mial ponownie je w swojej ofercie, a mi zalezy na czasie. jakies pomysly?
Z tego co kiedyś szukałem tylko ona handluje takim sprzętem. Znalazłem wtedy bodajże 1 sklep który miał parasolkowe softboxy, ale ceny miał takie że wątpię żeby Ci się AŻ tak spieszyło
A czy byście doradzili coś do :
1. Oświetlenie błyskowe wyzwalane radiowo zasilanie , zastosowanie montaż na konstrukcji przy imprezach plenerowych. Zdjęcia przy zmiennym oświetleniu i często ciemnym tłumie cięzko doświetlić lampa błyskową na aparacie.
ja rowniez mam jedno pytanie. obecnie posiadam 430ex II, ale chcialbym miec druga lampe w plener, myslalem o studyjnej tego typu: Przenośny zestaw oświetlenia błyskowego CD 600 FreePower WSST-JB-ZEST600DC - Studio W Terenie - Fripers.pl mam do wydania 2000zl. pytanie brzmi: czy jest jakas inna opcja? duza rozncia bedzie miedzy tym a 600tka canona/580tka? modyfikatory, ktore planuje instalowac to softbox 60x90 i w przyszlsci dish. zalezy mi na mobilnosci.
a dlaczego nie Quantuum? Lampa mobilna Quantuum R+ Dual Power 600Ws
będziesz miał taniej.
Cytat:
duza rozncia bedzie miedzy tym a 600tka canona/580tka?
Różnica spora i chodzi tu nie tylko o moc ale kształt palnika. 580-tkę zostaw sobie na tego softboxa, do reszty możesz wykorzystać studyjną
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
.Irwusek
Uważaj tylko na ten z E-TRADE - mam wrażenienie że nie działa on na zasadzie parasolki więc w tym przypadku hasło "szybki montaż" to tylko "tani chłyt marketingowy"