Odp: [Max13] Krajobrazy i podróże
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Cieszę się Max13 , że kontynuujesz prezentację zdjęć.
Coś tam jeszcze pokażę :) - chociaż właśnie jeden z forumowiczów ocenił te zdjęcia jako "słabe" czyli gorzej już nie można :) - dlatego kieruję zainteresowanych bardziej do Galerii i Zeszytu a na pytania mogę odpowiedzieć na priva.
Dzięki za opinie.
471. Dzieci z plemienia Hamar
472.
473.
Twoje fotki są interesujące.
Gratulacje.
Inna sprawa:
fotografowanie biedy.
W wielu przypadkach ja się poddałem.
Nie umiałem biedakowi patrzeć w oczy i fotografować.
tryton - dzięki
zysk - popełniasz typowy błąd myślowy i emocjonalny oceniając te zdjęcia jako "fotografowanie biedy". Biedę to można fortgrafować w Europie, Polsce, w USA..... Tam np. plemię Hamar należy do najbogatszych i żyją szczęsliwie i w harmonii wg ustalonych zasad. To typowy "błąd" w podejsciu do problemów Afryki. Błędem jest porównywać to co dostępne jest w naszej cywilizacji z tym co dostępne jest np. plemionom Omo Valley w Etiopii - niektóre dzieci w wioskach które odwiedziliśmy widziały pierwszy raz białego człowieka i na nasz widok uciekały z krzykiem...
Odpowiadam na pytanie z priva: zdjęcia 471 i 473 - zrobione 200 2.8, zdjęcie 472 - zoomem 70-300 DO("zielonym")
474. Kobieta Hamar podczas tańca "bull jumping"
Uwielbiam fotografię czarno -białą, ale niektóre zdjęcia inaczej niż w kolorze nie oddadzą tego klimatu,który chcesz nam pokazać.Czekam na kolejne ujęcia bo pewnie Afryki i tej kultury etnicznej nie zobaczę a Ty przybliżasz mi to .
pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
zysk - popełniasz typowy błąd myślowy i emocjonalny oceniając te zdjęcia jako "fotografowanie biedy"
Możliwe,ale uwaga nie dotyczyła Twoich fotek,
tylko mojego spotkania z prawdziwa biedą .
Może następnym razem będę twardszy .
Co do Twoich fotek :zgadzam się są swietne.
Trochę kontrastu brakuje jak na mój gust na niektórych (np. 469). Jakąś wyraźniejszą obróbkę bym tu widział.
Dzięki, Cień, za techniczne uwagi.
1. Co do kontrastu - można dyskutować, sam miałem taką "chęć" nieco mocniejszego kontrastu ale ostatecznie zdecydowałem tak, jak jest - choć zgadzam się, że tutaj jest sprawa odbioru i trochę gustu.
2. Termin "wyraźniejsza obróbka" nie znaczy dla mnie nic (i wszystko :)) - mógłbys sprecyzować?
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Uwielbiam fotografię czarno-białą
475.
Jedno tylko... i nic więcej :)
Rozumiem, jedno dziennie.