Re: Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
@@candar dziękuję [emoji4]... chciałbym jeszcze dopytać o szczegóły w temacie obrotu, czy modelka jak będzie się obracać, to głowę powinna mieć skierowaną w jednym kierunku?
A zdjęcia 145 i 146 są zrobione w podobnym stylu tylko innym modyfikatorem, też są ok?
A jak widzisz kwestie oświetlenia, odpowiada Ci czy byś coś zmienił?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Najlepiej, aby nie patrzyła w obiektyw (ja za tym nie przepadam :)
No chyba , że ma to być stricte bliski i mocno kadrowany plan z ostrością na oczach.
To tylko moje luźne uwagi, ja tak robię. Ale Ty możesz robić inaczej i nie słuchaj tego , że modelka "pozuje dla kogoś innego" patrząc w bok, bo to bzdura.
Odp: Re: Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Najlepiej, aby nie patrzyła w obiektyw (ja za tym nie przepadam :)
No chyba , że ma to być stricte bliski i mocno kadrowany plan z ostrością na oczach.
To tylko moje luźne uwagi, ja tak robię. Ale Ty możesz robić inaczej i nie słuchaj tego , że modelka "pozuje dla kogoś innego" patrząc w bok, bo to bzdura.
I o takie uwagi mi chodziło... dzięki [emoji4].
1 załącznik(ów)
Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Nie zjedzcie mnie bardzo...
151.
Załącznik 5719
3 załącznik(ów)
Jeszcze kilka z sesji z sąsiadką...
152.
Załącznik 5726
153.
Załącznik 5727
154.
Załącznik 5725
Możesz podać aparat (FF czy APSC), ogniskową i odległości z jakich były robione cztery ostatnie zdjęcia (151 do 154)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Możesz podać aparat (FF czy APSC), ogniskową i odległości z jakich były robione cztery ostatnie zdjęcia (151 do 154)?
Zdjęcia robione już pełną klatką, obiektyw to stałka 50mm, a odległość hmmm... do tych bliższych około 1m.
Tak z ciekawości czemu pytasz ? Znowu skopane zdjęcia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Zdjęcia robione już pełną klatką, obiektyw to stałka 50mm, a odległość hmmm... do tych bliższych około 1m.
Tak z ciekawości czemu pytasz ? Znowu skopane zdjęcia?
też mam wrażenie, że odrobinę przerysowane...
Cytat:
Zamieszczone przez
v.1958
też mam wrażenie, że odrobinę przerysowane...
To pierwsze napewno przerysowane... zależało mi na tym żeby tułowie wyszło szczupłe i optycznie drobniejsze.
Reszta robione z wysokości klatki piersiowej [emoji6]
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Mam prośbę - napisz, jakie zmiany w oświetleniu poczyniłeś względem poprzednich sesji (napiszę, że jest łebsko, ale nie galancie:lol:)? Niżej napisałeś znowu skopane? Skoro to jest wątek: nauka portretu, to nie skopane, ale do korekcji coś będzie, bo z fotografią jest jak z nauką jazdy na rowerze: jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz