Witam! Na 148 doświetlenie tła za modelką od dołu ładnie wyciągnęło kibić modelki, aż się prosi o prawe, boczne, może lekko tylne delikatne światło na głowę i włosy. Na 147 chyba rozjaśniłeś tło wokół głowy programem - efekt nijaki, bo wlosy i tak zostały wklejone w tło. Wydaje się, że masz za mało źródeł światła, stąd przepaly, bo natężenie światła łatwiej ogarnąć niż moc, nie bądź na mnie zły, modelki robią większe postępy. W miejsce modelek postaw wieszak z płaszczem i na spokojnie pomęcz się ze światłem, co na obiekt, co za obiekt i z której strony, bo na powtarzanie tych samych mankamentów, to trochę szkoda czasu tych uroczych dam.
@totamten przy tych zdjęciach użyłem tylko jednej lampy... Na zdjęciu 147 nie rozjaśniłem tła, to źródło światła z deep octy która była nad modelka skierowana w dół pod delikatnym kątem.
Jak znajdę trochę czasu to może poćwicze na sucho.
Wrzucam jeszcze jeden kadr, źródło światła nad modelka a od dołu blenda 120.
149.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 17-01-2021 o 20:34
Zgrabnie ogarnąłeś temat przepałów, ale coś za coś, bo w punkcie "co autor miał na myśli" nieodgadnona zostaje kwestia, czy chodzi o subtelnie prowokujący portret,czy zdjęcie reklamowe z efektem użycia kremu do pielęgnacji skóry. Jedną lampą i blendami można porządzić w plenerze w słoneczny dzień, w zamkniętym pomieszczeniu choć bohatersko walczysz, temat się nie przebije.
Wszytskie te zdjęcia zrobiłem jedna lampa i blendą. Uważasz że to nie wystarczające? Mam jeszcze jedna reporterkę ale niestety statyw został w bagażniku a auto jest na serwisie.
Następnym razem pokombinuje z drugą lampą.
Bardzo ładnie! Spróbuj tez fotografować w innym ułożeniu. Osobiście lubię gdy tułowie jest bardziej obrócone do tyłu, ale tak też jest dobrze.
Przy 149 też ładnie , ale też bym bardziej odwrócił plecami.
Zrób sobie taki set, że modelka powoli obraca się dookoła , a Ty robisz zdjęcia pod różnymi kątami obrócenia postaci. Zobaczysz o co mi chodzi.
Nie bój się tego, że modelka patrzy do tyłu przez ramię, to też bardzo dobre ustawienie.
Popatrz w sieci na zdjęcia innych fotografów i tego , jak ustawiają swoje modelki. Po pewnym czasie będziesz miał już takie ustawienia w głowie.
Ostatnio edytowane przez candar ; 18-01-2021 o 15:43
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
@@candar dziękuję... chciałbym jeszcze dopytać o szczegóły w temacie obrotu, czy modelka jak będzie się obracać, to głowę powinna mieć skierowaną w jednym kierunku?
A zdjęcia 145 i 146 są zrobione w podobnym stylu tylko innym modyfikatorem, też są ok?
A jak widzisz kwestie oświetlenia, odpowiada Ci czy byś coś zmienił?
Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 18-01-2021 o 16:35