a pro po iso25 czy filtry szare nie załatwiają sprawy ??
Wersja do druku
a pro po iso25 czy filtry szare nie załatwiają sprawy ??
Jest. Ale tylko na tych gorszych forach :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Świetne rozwiązanie, szczególnie jak masz ze 4 średnice filtrów na obiektywach. I gwarantuję Ci, że zawsze najbardziej będą potrzebne te obiektywy, które mają tę samą średnicę a filterek będzie dokręcony oczywiście na tym drugim. Teraz widzisz przewagę rozwiązania z ISO?
A tak mnie naszło: dotykowy tylny ekran, na którym ruchem palca nakłada się szarą software'ową połówkę na takiej części i pod takim kątem, jaki akurat jest potrzebny.. ale by fajnie było, co?
pomijajac ta kwestie - filtry ND nie sa idealnie neutralne barwnie. i to niestety w okolicach pory wieczornej potrafi wyraznie wyjsc na wierzch, niekoniecznie na plus zdjec.
kwestia druga - filtr szary kradnie swiatlo, a przy standardowych dla landszafciarzy szklach f/4 to juz jednak AF nie ma sie z czym rozpedzac i byle ND 4x daje f/8, co czesto mocno utrudnia zlapanie ostrosci. a przy dluzszej rurce to ja jednak wole nie ostrzyc na oko MF-em.
kwestia trzecia - w moim wypadku mowa by byla o uzyciu ISO 25 i juz jakiegos filtra szarego badz chocby polara. z powodow wymienionych w punkcie dwa seksapil nakrecania kolejnego filtra jest mocno ograniczony...
mi nie, ale chcialbym czujnik RFID wbudowany w korpus (plus software'owy support w Lightroomie) , tak zeby mozna bylo sobie na filtry, czy cokolwiek innego ponaklejac chipki i miec od razu w softwarze na kompie odczytane co bylo uzyte na zdjeciu. takie male marzenie, bo ani to realne, ani niezbedne (ot, chciejstwo), ale technicznie jest calkiem latwo do zrobienia, a byloby czasem wygodnie wiedziec, co tam sie na tym szklo mialo...
ale to co innego odzyskiwać szczegóły z przepaleń a co innego od razu naświetlić przykładowe niebo 2EV niżej. W LR to już nie to samo...
ale tobie chodzilo o taki magiczny trik, ze czesc pikseli na matrycy dostaje mniejsza czulosc, czyli robi hardware'owo szara polowke?
o ile wiem, teoretycznie sie da sterowac wzmacnianiem sygnalu czesci przetwornikow ADC od photosite'ow, ale w praktyce nie mam pojecia jakie by byly koszta matrycy z takim cudem wiankiem.
mnie natomiast chodzilo o cos innego: uzywam sobie filtrow jak zawsze, tylko LR mi je automagicznie rozpoznaje dzieki czytnikowi*. bo teraz to musze pamietac (co sie rzadko udaje), albo zapisywac.
* - czytnik dzialajacy dokladnie na zasadzie karty zblizeniowej do parkowania czy tego typu ustrojstwa. sie takie rzeczy robi juz od dobrych paru lat...
Wystarczyłoby wymienić filtr AA na matrycy na ND i już macie swoje iso25 i do tego ostre (choć aparat będzie się upierał, że to iso100) :P
Canon 14.5-60mm f/2.6, ehhh szkoda, że nie EF ;)