A co jest nie tak z video, AFem czy EVF?
Wersja do druku
EF 35mm f/1.4L II to Finally Come as Well? [CR2] ÂŤ Canon Rumors
Podobno przy okazji premiery 100-400 na niemieckiej stronie Canona był też wyciek szerokokątnego zooma ale szybko wywalili.
No to szykuje się następca 5D2.
50MPx na FF to mniej więcej matryca 7D2 w formie FF. Oby tego nie zepsuli ;)
High Megapixel Camera Coming in 2015 [CR3] ÂŤ Canon Rumors
Ależ te RAW'y będą wielkie :shock: .
Canon 3D Ť NEW CAMERA
Dlaczego wielkie?
Nikon D800 7360x4912
50MPx 8660x5774
To będzie nieco większe od 36MPx Nikona.
Jeśli jesteś kotleciarzem, reporterem, hobbystą który nie potrzebuje rozdzielczości. To chyba nie obrazisz się za funkcję 7D2 w 5D4? ;)
Crop mode dający zbliżony obrazek zachowując zbliżoną funkcjonalność (AF, FPS).
Nie no 50 mpx to jest moje marzenie. Śnię po nocach o takiej rozdzielczości. Po co mi duży DR czy gładkie wysokie iso bez bandingu, to mi jest do niczego niepotrzebne. Za to możliwość wydrukowania bilboardu lub fototapety spędza mi sen z powiek :lol:. Czekam z niecierpliwością na to cudo, najchętniej już bym się zapisał w komitecie kolejkowym 8-).
jeśli użyją matrycy od sony to może nastąpi przełom, na miarę odkrycia ameryki, użytkownicy canona dostaną matrycę z większym DR, aż nie wierzę w co piszę i to może być jedyna realna korzyść z tego nowego aparatu.
A ja to bym chcial zeby wrocili do matryc 12-16 mp jak 5d classicu
Wysłane z mojego SM-N910C
Nie sądzę żeby był jakiś przełom. Te matryce Sony które są w innych puszkach mają dobry DR tylko przy niskich iso. Do tego dla mnie kolory z nich są dyskusyjne. Szumy wcale nie lepsze.
Canon. Po pierwsze jakiś czas temu chwalili się, że mają matryce o takiej gęstości, po drugie rozwijają technologię dualpixel nie po to żeby stosować rozwiązania innych firm. Pomijam już że nie dawno pisali i był chyba nawet paten nowej technologii matryc. Dla mnie się to kupy nie trzyma ale w sumie to możliwe jest wszystko.
Chyba nie wziąłeś tego co pisałem na poważnie ;).
Kolejne źródła potwierdzają, że w przyszłym roku oferta firmy Canon powiększy się o lustrzankę z serii EOS-1, w której zostanie wykorzystana matryca o rozdzielczości około 50 Mpix.
Inne że będzie to Canon EOS-3D.
Ciekawe jaki będzie zakres tonalny tego aparatu. Na razie cisza w canonie. Ldzie w okół coraz więcej o tym gadają a oni nic - jak by ich to w ogóle nie dotyczyło.
A może ktoś z forum dotarł do bardziej miarodajnych informacji?
Jeśli chodzi o dynamikę i kolor to tylko seria eos-1 jest ok. Np. 5d mk II w cieniach dominuje czerwień ,a w modelach 4 cyfrowych jeszcze gorzej. Przeciętny człowiek nie wie co to DR ,więc trzeba ładować w cyfry ,im więcej Mpix tym lepiej :)
Canon Confirms Development of High Megapixel Camera ÂŤ Canon Rumors
Ciekawe. Czyżby mieli wypuścić do tego jakieś super eLki?? Strach się bać ile to będzie kosztowało?
No proszę, czyżby miał się wreszcie ukazać legendarny model 3D? Nowym forumowiczom przypomnę, że jeden kolega z forum podobno widział go już jakieś 6 lat temu.
Nawet jeśli, to teraz już muzeum ;).
Gdyby ktoś nie zauważył to na zdjęciu jest zupełnie nowy korpus. Najbardziej wygląda na mocno udoskonalonego Rebela (górny ekranik, blokada wybieraka etc.). 750d? Najprawdopodobniej,ale może być też coś zupełnie innego... Np Rebel FF albo EOS M3.
W sumie to na nowego rebela czas najwyższy.
Natomiast górny ekran w rebelu - nie ma takiej opcji - to raczej nie to??
6d mk2 ? :)
to by moglo miec sens, gdyby zamiast linii xxxD zrobili cos pomiedzy obecnymi Rebelami a dwucyfrowkami, a od dolu "oflankowali" to bezlusterkowym Rebelem (EF-S i jak najbardziej z nazwa Rebel/Kiss, kojarzaca sie z gross zyskow dzialu foto Canona!)
nie wiem tylko co w tej sytuacji z 80D... pewnie by to oznaczalo, ze wejdzie za dobre 1,5-2 lat jako 7D mk2 lite.
a tak po prawdzie: jakby sie Canon szarpnal na maly ale naprawde porzadnie wykonany korpus cropowy, najlepiej do tego z gibanym ekranikiem i porzadnymi bateriami (LP-E6 a nie taki szajs, co normalnie daja do Rebeli)... nie powiem, bym sie mocno zastanawial. dla mnie to by bylo perfekcyjne uzupelnienie plecaka...
No jeszcze zoomy naleśnikowe by się przydały.
jestem zdania, ze w odniesieniu do canonowskiego cropa, to wlasnie slowo "przydalo" jest kluczowe, chociaz chetniej bym je zamienil na po prostu "bezczelnie brakuje". bo oni to taki szerokim lukiem zlewaja, ze naprawde malo jest aspektow, w ktorych APS-C Canona m cos atrakcyjnego dla tego nieco bardziej wymagajacego uzytkownika (nie poczatkujacego, ale i nie zawodowca). w korpusach albo kupujesz solidna ergonomie i jednak wieksze body (60D/70D) albo cos mniejszego (chociaz nadal nie malego - 700D), o pokastrowanej ergonomii - albo jak sie bardzo uprzesz takie 100D, gdzie nawet w japonskich lapkach to jest za male (i w obsludze jest jeszcze gorsze od Rebeli)...
do kompletu z tym "wyborem" korpusow jest kilka ostrych inaczej wersji kita 18-55, dwie wersje 18-135 (nie zeby wiele lepsze optycznie), 18-200 (zaciela mi sie plyta :D ), potem 55-250 (milcze) i w zasadzie jedyne sensowne szklo w postaci 60 macro (bo male i ostre, a amator nie zauwazy nawet zimnych kolorow). z porzadnych optycznie szkiel EF-S sa jeszcze 15-85 (super ostry), 17-55 (nie mialem), 10-18 czy 10-22. i raczej niszowe 24/2.8, wypuszczony chyba tylko dlatego, ze wystarczylo zmniejszyc EF 40mm. i na tym sie konczy oszalamiajacy wybor. dosc powiedziec, ze te lepsze z wymienionych szkiel, po zamocowaniu na sensownym korpusie chocby 60D, daja zestaw gabarytowo niezbyt mniejszy od takiego 6D + 24-105. gdzie roznica miedzy matryca 6D a zwlaszcza cropami 18Mpix jest kolosalna.
nie wiem... rano jest, ledwo kawe wypilem... ;) chce sobie niedlugo dokupic cropowy korpus Canona z gibanym ekranikiem (tak pod szklo macro jak i pod telerurke), ale frustruje mnie brak sensownego wyboru. Rebele sa dolujace ergonomicznie, a jedyny dla mnie majacy sens 60D wcale nie jest taki maly...
Nie lepiej poczekać na nowego M ?
Władze canona zapowiadają szybko i rewelacyjny
jp
M to jest niestety zupelne przeciwienstwo tego co szukam.
chce aparat, nie mydelniczke. taki z celownikiem optycznym, normalna ergonomia do pracy w trybie manualnym, gibanym ekranikiem, pewnym AF-em, porzadna bateria na 500 zdjec. i bez zadnych adapterow, bo zamierzam uzywac praktycznie tylko szkiel EF (chyba ze stanie sie cud i Canon zrobi szanujacego sie optycznie kita 18-70, sklonny jestem przebolec, jesli to bedzie nieco wieksze). z checia doloze pare eurasow jesli bedzie mial GPS-a, bo to mi wiele ulatwia...
to ma byc uzupelnienie do 6D pod makro czy, gdyby sie stal cud z takim sensownym kitem, na rodzinne wyjazdy zamiast Fuji X-E1. ale na to sie nie nastawiam, Canon musialby sie bardzo postarac, zebym odlozyl to Fuji...
ja mam czesto wrazenie, ze w kwestii rozumienia slowa "rewelacyjny" moja wizja jest skrajnie odmienna od wizji Sushi-sana czy Gyoza-sana w Canonie ;) nie winie Canona, bo to ja wyraznie nie pasuje do ich wizji komu chca sprzedawac aparaty cropowe... ale wydaje mi sie, ze takich osob jak ja, ktore chcialyby naprawde sensowny w obsludze maly aparat z mocowaniem EF(-x) moze byc troche wiecej niz sie wydaje...
Mogę tylko powiedzieć, że będę pierwszym nabywcą tego 750d na forum. Ewentualnie domniemanego nowego EOS M. Zależy, który pierwszy się pojawi (wszystko wskazuje, że jednak 750d). Zakup z powodów pozafotograficznych. Nie sadzę, żeby ktoryś z tych aparatów zasługiwał na miano "rewelacyjny".
Nie bardzo za to rozumiem utyskiwania na ergonomię. Używam wielu puszek Canona i nie widzę, żeby Rebele odbiegały na niekorzyść. A ten nowy będzie mieć obsługę dokładnie jak puszki z wyższej półki (dwa kółka) i ekranik na górze. I pokrętło trybów + włącznik w wersji dla mańkutów :lol:
w moim przypadku: niewygodny i wolny wybor punktow AF i kompensacja ekspozycji (w manualu przelacznik do zmiany przyslony). same z siebie nie sa wielkim problemem ergonomicznym dla takiego pocztowkowca jak ja, przyznam. zdecydowanie wiekszym mankamentem dla mnie sa baterie LP-E8 w 600D. i fakt, ze w zestawie z 15-85 to wcale nie jest wiele mniejsze od 6D + 24-105. biorac pod uwage przepasc w jakosci matrycy - nie widzialem powodu, zeby trzymac tego cropa.
ale pewnie i cene niewiele nizsza niz 70D...
w zasadzie, jak tak o tym pomysle, to gdyby Canon wlozyl do puszki 700D matryce i baterie z 70D (czyli zapewne ciutke wiekszej tej puszki niz 700D), to dla mnie jest juz sprzet do kupienia. nad ficzerami nie bede sie gryzl, rozumiem, ze wszystkiego miec nie mozna...
Ta puszka MOŻE mieć lepszą matrycę niż 70d. I piszę to jako bardzo zadowolony posiadacz 70d. Dodatkowo DIGiC 6 też daje pewne możliwości, zwłaszcza jeśli chodzi o filmowanie.
Kiedy już pojawi się car-puszka Canona okaże się, że matryca 50 mpix jest canonowa.
Na pytania wtf? Maeda-san opdpowie: "Przecież obiecałem, że wybierzemy najlepsza matrycę bez względu na producenta. Taka jest polityka Canona":mrgreen:
--- Kolejny post ---
Przeciętny Joe nie kupuje aparatu za kilka k$, a fascynacja megapikselami nieobca jest nawet największym koneserom, ekspertom i artystom.
Za niedługo, przewiduję, osobny system AF zniknie wraz z pryzmatem pentagonalnym.
Będziemy, może i przez wizjer patrzeć ale już elektroniczny.
Same zalety z wyjątkiem utrwalonych nawyków/przyzwyczajeń.
FF, APS-C, bezlusterkowce, kompakty, smartfony/tablety to chyba za dużo segmentów.
Myślę że "ostaną się ino" FF, bezlusterkowce z matrycami formatu APS-C oraz telefony/komputery z funkcją foto.
jp
szczerze? watpie. robie czesto zdjecia w slabym swietle, takim ze juz blisko granicy funkcjonowania punktow AF 6D ze szklem f/4. w tych warunkach celownik optyczny funkcjonuje bez zastrzezenia. elektroniczny ma lagi. i tego technologia wyswietlaczy nie jest w stanie zmienic. bo zakladam, ze kiedys ta technologia dojdzie do stanu uzytecznosci. w tej chwili nie jest - Fuji X-E1 ma niezly EVF, ale to "niezly" jest lata swietlne za wygoda nawet porzadnego cropowego celownika optycznego, o pelnej klatce nie wspominajac.
w mainstreamie zapewne tak. ale przy obecnym zawezaniu rynku jest tez miejsce na (drogie bo drogie) produkty niszowe. i wypasiona lustrzanka cropowa takim czyms jest i pewnie jeszcze jakis dluzszy czas bedzie.
Możemy być całkiem pozytywnie zaskoczeni. Niektórzy twierdzą (w tym na podstawie pomiarów QE względem 70d), że matryca 7d2 jest produkowana już w procesie 180nm. Gdyby tak było, to następny oczywisty krok to zmiana architektury na zawierającą zrównoleglone przetworniki. Superrozdzielcza matryca byłaby jedną z lepszych okazji na wprowadzenie takiego rozwiązania. Ale możliwe, że jest jeszcze za wcześnie.
Napisałem o naleśniku zoomie, bo szczerze mówiąc ja już coraz mniej mam ochotę i przekonanie do noszenia tych krowiatych aparatów podczas gdy Nokią zrobię niewiele gorsze zdjęcia. Oczywiście można pójść na kozetkę i przekonywać samego siębie że: bokeh, kolory, kontrast, mikrokontrast, przejścia tonalne itd. itd ale w wielu wypadkach to ma znaczenie wyłącznie psychologiczne.
Pewnie kiedyś będą, najpierw chyba w EOS M. Ale cena, którą trzeba zapłacić za mały rozmiar jest dość wysoka - mniejszy zakres, brak stabilizacji, pewnie nieco gorsza optyka. Podobnie jest z naleśnikiem EF-S 24. W kicie na 24mm jest światło f/4 i dodatkowo przynajmniej ze dwie działki stabilizacji. W naleśniku na f/2.8 monstrualna winieta.
--- Kolejny post ---
P.S. dla porządku, bo jeszcze nie było chyba - wszystkie nowe puszki konsumenckie będą mieć Wi-Fi + NFC. Profesjonalne za dopłatą :lol: Mam nadzieję, że przy okazji dopracują nieco aplikację EOS Remote. NFC powinno uprościć korzystanie, więc warto pomyśleć zmieniając telefon. Niestety póki co nie na iPhone :lol:
Widzę słabe zainteresowanie newsem i w sumie się nie dziwię, spodziewałem się nieco innego następcy 5d, a tu mamy tylko większą matrycę ze słabszym ISO... Jako, że używam sRawów 10 MPx czekam na jakiś inny wypust Canonowy :)
DualPixel pojechał ... na wakacje :lol:
iso 100-6400 ? Do kotleta się nie nada, oj się nie nada :twisted:
Poza tym już za chwilę 750d przebije tę puszkę gęstością matrycy.
juz przy 36 mpx mam problemy czasowe z obrobka.
na razie nie mam potrzeby uzywania az 50 mpx , ale jesli sie okaze ze bedzie mial sraw ok 20 - 24 mpx i dlan wyraznie mniejsze szumy oraz lepsza dynamike wejscia niz aktualne c5 mk2/3 to gra bedzie warta swieczki - na nastepnych 5 - 8 lat.
obawiam sie ceny . przy aktualnym kursie dolara nie zdziwilbym sie, gdyby podeszla pod 4 k eu.
przy 50 mpx dojdzie do ceny aparatu koszt zakupu najnowszego szybkiego komputera , odpowiedniego software.
tanio nie bedzie.
czego nie chcialbym - to takiego samego zabezpieczenia pokretla trybu pracy jak mk3 - w zimie zeby przestawic musze zdjac rekawiczki. a to koleczko jeszcze nigdy mi sie nie przestawilo samo.
Za to przestawia sie ciagle to na tylnej sciance , a tam wygodnego zabezpieczenia canon nigdy nie wymyslil.
Ale to jest puszka dla tych co potrzebują większej rozdzielczości a nie lepszej dynamiki czy mniejszych szumów.
Przy okazji: jak to możliwe, że większa matryca ma gorsze tzn. niższe max ISO (6400) niż mniejsza matryca o tej samej gęstości w 7d2 (25600) ;)
Od razu zaznaczam, że to jest pytanie retoryczne :lol: