wiesz, w takich ujęciach trzeba wyważać między eksponowaniem zmarszczek/zmęczenia, a zdjęciem, które mogłoby znaleźć się w poradniku z dziedziny dermatologii
Wersja do druku
Dziewczyna ładna. Trochę mało ostrości - wyostrzyłeś po zmniejszeniu?
Ja bym skadrował tak, by nie było widać prawej ręki. I lekko odwrócił jeszcze całe ciało modelki (lewe ramie do tyłu), tak by nie musiała aż tak krzywić głowy.
Odrosty to coś co mnie tam przeraziło, bo z ładnej dziewczyny pokazałeś tyle, że nie dba o siebie. Tu jeszcze pewnie wiatr przeszkodził, że widać skórę głowy. Może z rozpuszczonymi i za uchem byłoby lepiej?
Śliczny uśmiech i ładna sukienka :). Możesz spróbować delikatnie usunąć worki pod oczami. Na zdjęciu oczy spowodowały, że widać zmęczenie. A mimo to się cieszy :).
Fajne :).
A no i zapomniałem. Jeśli to bliska znajoma to przed zrobieniem zdjęcia krzycz: "cycki do przodu". Jeśli nie tak bliska, to mów: "proszę się wyprostować". :)
Pytanie do osób, które używają dodatkowego oświetlenia w plenerze. Zakupiłem niedawno 580EX II do body 40D, chciałbym wyzwalać tę lampę umieszczoną na statywie oświetleniowym zdalnie. Jakie jest wg Was najlepsze i w miarę możliwości niedrogie rozwiązanie do pleneru? Czy używanie wyzwalania "po kablu" ma sens? A jeśli tak, to jakiej długości powinien być kabel i czy powinien przekazywać informacje systemu E-TTL? Czy można zastosować kabel PC używany do lamp studyjnych? Będę wdzięczny za pomoc:)
MMM - czy mógłbyś zdradzić sekret w jaki sposób wyzwalałeś lampę z SoftBoxem robiąc zdjęcie z postu #2432?:)
http://canon-board.info/showpost.php...postcount=2448
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=165
Ja zacząłem od pożyczanego chińczyka pt-04. Chińczyk ma za mały zasięg w użytku z 70-200 na cropie, więc przerzuciłem się na kabel PC. Kabel PC był wkurzający pod względem zmiany mocy lampy (ciągłe łażenie 20m po to żeby przekręcić na +2/3 jest wkurzające), dlatego kupiłem eTTL i dorobiłem gniazda PS/2. Teraz jest wszystko gites, do sesji w sam raz. Za 5 lat jak już będę miał stały i wysoki dochód, sprawię sobie nowe Pockety, bo na przykład na koncerty, albo do imprez sportowych latanie z kablem może być irytujące :D
micles, dzięki:) rozwiązanie z PS/2 jest świetne, spróbuję coś takiego zrobić ale najpierw muszę kupić kabel. Zamiennik oryginalnego OC-E3 od tip'a będzie się nadawał?:)
Tak. Ja mam jakiegoś Tristar'a bo akurat Delt nie było. Z tym że ludzie mają problemy z kablami dłuższymi niż 2m w połączeniu z lampami Sigmy i Metza. Na Canonach śmiga mi jak na razie 20m.
Edit : Z tym że sprawdzałbym przy zakupie, czy jeszcze niepocięty kabel działa, bo gdzieś na CB ktoś pisał, że dopiero piąta z kolei sztuka Delty mu działała poprawnie ^^
A ja mam takie zapytanie, być może to nie dotyczy bezpośrednio tematu ale nie wiedziałem gdzie zapytać aby otrzymać odpowiedź.
Czy możecie mi powiedzieć za jakim oprogramowaniem powinienem się rozejrzeć i za jakim kablem aby podłączyć aparat z komputerem? Chodzi mi o to aby móc oglądać zdjęcia na kompie zaraz po naciśnięciu spustu migawki?
Właśnie znalazłem w necie że do takiego podłączenia najlepszy jest kabel FireWire ale tylko tyle znalazłem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie mam LV, mam Canona 20D i chciał bym podłączyć go do kompa aby robiąc zdjęcia w studiu można było oglądać je na dużym ekranie na bieżąco.
Kabel USB i Zoombrowser EX (ten z płyty Canonowskiej).
Wielkie dzięki za pomoc, a już myślałem że będzie łatwo :mrgreen:, no cóż czas zmienić aparat :-D.
Na coś z LV, HDMI i możliwością podpięcia gripa Wi-Fi.
Dawno już nic nie wrzucałem. Wreszcie udało mi się coś pstryknąć. Moja etatowa modelka - Ania. Światło okienno-drzwiowe + blenda (srebrny owal). Mam trochę problemów z prawidłowym użyciem blendy więc będę wdzięczny za wszelkie rady i tipsy.
1.
2.
3.
4.
moim skromnym zdaniem - jeśli to sesja "pozowana" to ogólnie - źle dobrana bluzka - te wszystkie marszczenia itp. - szczególnie na brzuchu wyglądają bardzo źle, w połączeniu z tymi marszczeniami przy ramionach (wiem że te są "fabryczne") bardzo niekorzystnie to wygląda, zdjąć wisiorek - tam gdzie jest wyjęty nic nie wnosi oprócz przepalonego srebra, a tam gdzie schowany - sam wiesz ;)
Co do użycia blendy/ oświetlenia to jest nie najgorzej ;)
ale ogólnie - 1 na tak ;) oprócz wisiorka
2. na nie - pozycja modelki, bluzka, podbródek
3. na nie - kwaśna mina
4. na nie - dziwna pozycja, bluzka, wisiorek - ale ogólnie jest takie jakieś sympatyczne ;)
Pozdrawiam
Pozowana to za duże słowo na kilka minut maglowania siostrzenicy, żeby zechciała trochę zapozować. Przebieranki żadnej nie było. Niestety w sytuacji, gdy cierpię na brak modelek nie mam możliwości wybrzydzania co do ich ciuchów. ;-) To tyle usprawiedliwiania się.
Wisiorek nawet wydawał mi się ok, dopóki mi go nie obrzydziłeś :D Znaczy, przyznaje Ci rację.
3 i 4 to były inspirowane allgsm-owymi zabawami z wiatrakiem. Kwaśna mina... hmmm... w zasadzie to Ania tak się uśmiecha ;-) Ale fakt, powinna być inna minka. Chyba najlepiej wychodzi obojętna i ironiczna. Muszę na to zwrócić uwagę następnym razem.
Co do kwestii blendy - "asystent" trzymał ją pod niewielkim kątem od dołu, tak by doświetlić oczy. Po zgraniu fot zaczęły mnie za to drażnić cienie pod oczami pochodzące od kości policzkowych (ponad nimi), jak i ten na podbródku. Trochę to zredukowałem w PP, ale cały czas nurtuje mnie pytanie czy to taka uroda modelki, czy też właśnie efekt wspomnianego ustawienie blendy.
Jeszcze jedno takie inne trochę:
I ja coś dam:
Pozdr.
Greg - jest bardzo dobrze moim zdaniem
fajna go, kolorki, moze ciut reka ostrzejsza niz twarz, ale to tak zeby sie przyczepic na sile:)
przyjemnie sie oglada;)
IMHO 2 najlepsze, tylko trochę rozświetlić by trzeba, no i lekki FF. Ale kadr przyjemny. Na reszcie najbardziej rażą dłonie, nie najlepiej poucinane. Na 3 (najsłabsze) np. lepiej by było ściąć z góry i dać więcej dołu.
Całość kolorystycznie idzie za mocno w zieleń.
lewe pół fajne:)
ja tez poprosze o wskazówki
a to sory :P
To ja bez powiększania:
Już się podnosi ;)
CrazyEyesDogg
No to tak:
-cień nosa (przeszkadza, odwraca uwage od oczu)
-za bardzo wygładzona skóra na ciele - ratowałeś się chyba dodaniem szumu, ale to jednak widać - wiem to po swoich doświadczeniach
- a na końcu coś nad czym i ja muszę solidnie popracować, a mianowicie ożywienie modelki na zdjęciu, przekazanie jakiejś treści, emocji itd itp
Pozdr. i czekam na więcej
Hmmm, nad światłem cały czas pracuję ;) Już wiem że wąskie prostokątne SB się nie nadają do ładnego 'miętkiego świateła'. ;)
Acha, chciałbym też podziękować za lekcje światła, pracy z modeliną... Mojemu drugiemu mentorowi Robertowi aka robgr85 ;)
No i żeby nie było że zapomniałem o miclesie który dał mi rady jak poprawnie skadrować, naświetlić klatkę na matrycy + podstawowa obróbka cyfrowego negatywu ;) Hmmmh, no i za to że mnie wspiera na gg - tak, tak :D lubi wylać kubeł zimnej wody na kolegę z miasta... :P :lol:
Właśnie chciałem żeby wyszła trochę 'zagubiona' ew. poważna ;) Dziewczyny na 'sesji' ze mną zawsze się ciągle śmieją... :rolleyes:
Dodam jeszcze jedno zdjęcie z tej serii i w następny albo ten weekend powtórka w innym secie ubraniowym + mam nadzieje dodam własne światło do zdjęć - ciekawe co z tego wyjdzie :D
zwykle flesze z dwóch stron, sunpaki
softów sie jeszcze nie dorobiłem
Skoro nikt się nie wypowiedział na temat poprzedniego zdjęcia to wstawiam nowe do oceny:
Pozdr. ;)
Cięcie w osi jak co :D będzie lepiej i przytnij nieco góry bo czoło wygląda na "wysokie" bedzie ok :)
czym doświetlane ? Bo bardzo ładne światło wyszło :)
Pokazałbym jakbym to widział ale nie mam prawa chyba ze autor wyrazi zgodę :) btw super fota... :)
Tak?
Jakoś do mnie nie przemawia ten kadr heh
BTW - doświetlane blendą - srebrna strona
Podzielam uwagi kolegów nt. zdjecia że fajne, a skoro takie fajne to czemu by nie pokazac całej ładnej buzi modelki... to cięcie mnie jakoś drażni... za ładna fotka żeby ją tak ciąć.
No i spoon tez ma racje... nie ma co wrzucac wiecej dobrych fotek, bo szacowne grono expertów nie ma sie juz do czego przyczepić... w tym wątku... trzeb pójść pięterko wyżej.
Powodzenia!
Dzięki bardzo za uznanie :-D
Moje zdjęcia można obejrzeć np. na plfoto.com
Zapraszam, a jeśli macie jakieś sugestie, rady to wystarczy PW
Pozdr.
hmmm mi się takie cięcia nigdy nie podobały...