gietrzy, ależ ty się karmisz tymi plotkami... ;-)
"Waiting over" to będzie jak szkła będą dostępne w sprzedaży, a testy... zobaczymy. Albo najpierw powali na kolana jakością a potem dobije ceną, albo będzie jak z nową pięćdziesiątką... ;-)
Wersja do druku
gietrzy, ależ ty się karmisz tymi plotkami... ;-)
"Waiting over" to będzie jak szkła będą dostępne w sprzedaży, a testy... zobaczymy. Albo najpierw powali na kolana jakością a potem dobije ceną, albo będzie jak z nową pięćdziesiątką... ;-)
http://www.northlight-images.co.uk/c...Canon_60D.htmlCytat:
Zamieszczone przez NL
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Edited
Tu masz pravdu, jak za rok od anonsu będzie można spokojnie pojechać do B&H i przestrzelać uznam to za sukces nie za normalną sytuację, mimo wszystko w USA ludzie PŁACĄ już w chwili anonsu i... czekają ;)
A ja już miałem 14-24...
Jeśli najpierw powali jakością nie widzę problemu w wyższej cenie. Szkła typu nawet N14-24 to przysłowiowe czołgi a jak [Vitez friendly]_spartolić_[/Vitez friendly] pięćdzieśiątkę to pięknie pokazał właściciel logo w lewym górnym rogu ;)
Oczywiście o 50L.
Są:
1. 50/1, nie przeskakuje do tyłu
2. Stare (chyba Nikony) 55/1.2 Noct, bokehowy neverland
3. i pewnie jakiś stary Olek
czyli da się. Mi 50L wielkości 85L by nie wadziło....
Koniec OT.
Taa, szczególnie na nikoncafe/lenslust ;) a do D700 LNIB powoli dojrzewam :mrgreen:
Z prognozowaniem nowości to jest tak:
-zawsze wiadomo, że prędzej czy później będzie coś nowszego.
-zawsze w mniejszym lub większym stopniu się trafi. Ewentualnie zawsze można potem powiedzieć, że testowało się inny prototyp ;) Także z różnego rodzaju pewniakami, trzeba uważać. Sam miałem już kilka pewniaków, które potem okazały się czyjąś bujną fantazją.
"Cudów nie ma" dotyczyło Canonowych pięćdzisiątek, z naciskiem na 50/1.4 (bo taką mam i znam najlepiej). Na tle współczesnych pięćdziesiątek z AF nie ma się czego wstydzić.
Mnie na cyfrowe FF nie stać, więc jako substytut kupiłem sobie EOS-a 3 ;-)Cytat:
Taa, szczególnie na nikoncafe/lenslust ;) a do D700 LNIB powoli dojrzewam :mrgreen:
[QUOTE=Merde;674141Mnie na cyfrowe FF nie stać, więc jako substytut kupiłem sobie EOS-a 3 ;-)[/QUOTE]
Merde zrobiłem tak samo i jestem szczęśliwy :)
Ile bym dal za 50 szybka jak 85/1.8 .. moze byc nawet ze swiatlem 1.8.
50L nie lubie za AF, nie wiem jak oni toto zrobili ale szkla tam przeskakuja az aparat drga jak jezdzi AF(oczywiscie w 80% przypadkow nie zdaza). Reszta parametrow znosna(choc bez uniesien) tyle ze za ta kase .....
iekawe przewidywania/analiza przyszłości Nikona:
http://bythom.com/nikonroadmap.htm
jest sporo o segmencie micro:
"The Panasonic G1 and G1h, and the Olympus E-P1 have shown that the gap between compact cameras and DSLRs is real and can be exploited. Those products need to be shut down before they establish a firm grip on that gap. Panasonic, in particular, has a very strong LX3 and G1 that positions them into the serious-but-not-too-expensive realm. Indeed, those products established Panasonic as a real player, as they can now point to a solid compact line that extends very seamlessly up to the G1h. Panasonic isn't going to be challenging the D3 and D4 any time soon, but they have effectively made you wonder about how successful a D3000 will be. Likewise, the Olympus E-P1 also fits in this gap and has attracted a lot of attention (I predicted the initial production run would sell out, and it looks like I'm correct). New low-end, traditional DSLR designs are going to be met with yawns from customers. Thus, if I were in charge of Nikon's development, I'd have fast tracked something, anything, that fits into this gap segment. A P6100 and a D3000 is not going to hold serve. Indeed, the risk is that those two cameras will define Nikon as "not getting it." The only saving grace is that Canon and Sony don't get it, either. But seriously, Nikon, what do you think you will sell to the next generation at Best Buy when most of the local camera stores are gone?
The good news is that neither the G1 nor the E-P1 got everything right. These initial gap products both have liabilities that can be exploited. The Panasonic G1/G1h really messed up on the ergonomics, in my opinion, which is surprising, because they've been very photographer-centric and had good ergonomics in their previous designs. The E-P1 has focus performance issues and the messiest menu system of any serious camera. But by the time Nikon could put anything into this space, we'll have a G2 and an E-P2, so there's no room for mistakes.
Ultimately, I think Nikon has to put an APS compact and an mini-APS interchangeable lens camera into this space. The former to "solve" the Coolpix high-end weakness, the latter to protect the low-end DSLR realm. My personal opinion is that Nikon should target the high-end of this low-end. That means that you tackle the "poor man's Leica" with the interchangeable lens camera: strong user control, optical or EVF viewfinder, a set of small primes (28, 35, 50, 85mm), and clear image quality improvements over the m4/3 G1 and E-P1. Likewise, the APS compact should be targeted at the DSLR user who wants a compact camera to carry around all the time: strong user control, collapsing 28-70mm lens minimum, clear image quality improvements over every compact, still at a compact (shirt pocket) size. "
(BestBuy)
18-200 VR II
70-200 VR II
D300s
D3000
D300s nawet wiadomo co będzie miał:
http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=963
W sumie nic nadzwyczajnego.
ale co gonic? korpus za 1100 EUR (nie wiem jaki jest aktualnie przelicznik PLN/EUR ale domyslam sie ze soliiiidny), jesli sam sprzedaje nieco tylko gorzej obrazujace korpusy za 650/850 EUR?
D300 to jest inny sprzet niz 40D/50D. i Canon nie bedzie wypuszczal bezposredniego odpowiednika tego korpusu. czy to jest naprawde tak trudne do pojecia?
ale d300 jest mimo wszystko nieco wyzej pozycjonowany niz 50d, wiec wyzsza cena nie powinna tez dziwic...
generalnie bezposrednio przyrownywac nie ma co, bo obu producentow pozycjonowane sa troche na zakladke...
faktem z kolei jest ze rozwiazania z puszek z wyzszego segmentu szybciej adaptuje to nizszego... z czego z kolei uzytkownicy raczej nie narzekaja...
ma wieksze dysproporcje miedzy najwyzej pozcycjonowanymi body a tymi z nizszej polki...
W sumie to bardziej ciekawią mnie pozostałe nowości, które mają zostać zaprezentowane w czwartek
mnie też. Ale te co wymieniają - nie. 18-200 miałem, jest OK, ale to DX. On jest w wersji VR II (co oznacza drugą generację VR), wątpię więc w jego następcę.
70-200/2.8 - jak dla mnie nie trzeba poprawiać, to super szkło.
Ja chcę stałki krótkie tele !!!
Mam na mysli jakieś nowości.
200/2 jest bez sensu - za ciężki do normalnej pracy, "zwykłych" portretów. Nie przeczę, że to super szkiełko, bawiłem się nim w sobotę i dziś za kilka godzin będę znowu miał okazję. Ale 180/2.8 na codzień jest praktyczniejsza (albo równie mało praktyczna - to taka niepotrzebna mi ogniskowa)
A nikkor 135 2.0? Na czarnym forum przecież chwalą;).
Przecież wiem :) Optycznie są OK. Ale śrubokręty niechętnie zmieniają ogniskowanie o malutkie odległości - rzędu 1 - 2 cm, co przy ruszeniu się modela ma znaczenie. Czekam na AF-S 85 lub 105 lub 135. Obojętnie który. Najlepiej by mi pasował 135/2.
Nie chcę go kupić teraz, jeśli za niewielki czas by mieli wypuścić następcę.
Na razie pracuję na 85/1.4
Coś mi się wydaje , że najprędzej to właśnie 85 AF-S wypuszczą, tylko pytanie czy 1.8 czy może 1.4 ?? skoro jest 50/1.4 AF-S to logika podpowiada 85/1.4
ale przynajmniej Nikon daje w d3000 calkiem sprawny AF, zamiast imitacji jak to jest w canonach nizszych polek
I te poza centralnym są tak samo do kitu jak w Canonach. Jaka więc jest różnica? Żadna, IMHO. Jak się chce mieć ten słynny AF Nikonowski, to i tak trzeba wyskoczyć z circa about 5800 zł na D300. W Canonie za 2 koła mniej masz bardzo przyzwoity AF w 50D, lub jeszcze taniej 40D (póki co - można jeszcze kupić nówkę). Serwo gorsze, trzeba przyznać, ale punkty boczne są bardzo OK. Więcej czujników doceniłbym dopiero przy eye control.
od przybytku glowa nie boli ;) wole miec wiecej i skorzystac z nich raz na miesiac niz nie miec i kombinowac z przekadrowywaniem...
ale coz to i tak nie moje zmartwienie bo ani d3000 ani 1000d nie mam i nie bede mial, wole wieksze zabawki ;)
eye control jest fajny ale trojeczka juz niewiele robie zdjec....
co do "premier" to nikon jest chyba mniej zrozumialy niz canon.
ja z tego w sumie to nic nie rozumiem. Po co i dlaczego wlasnie takie elementy w systemie zmieniaja.
d3000? prezciez jest d5000
d300s tu filmy ( choc konkurencyjnie to do d700 powinni wrzucic
szkla? ktos na nie narzekal? nawet jesli to nie tak jak na dziury ktorymi nikon ( wg mnie, choc moze malo wiem) traci klientow.
CCC - i na co liczą: więcej niewolników (szkła) w swoim obozie
Solidny, prawie idealny krop za groszę, zdecydowanie nie jest propozycja dla właścicieli D300
Bythom pisał, że ten rok pokaże kto ma lepszą płynność finansową. Zeskalowali produkcję w dół zbyt zachowawczo (chyba komplement) i sklepy świecą pustkami. Pierdziu szkła za $2+k, ale brakuje nawet N35/1.8.
To pokazuje, że nie chcą ryzykować bardziej (D700 zjada sprzedaż D3). Mogli by zaanonsować z 6 szkieł na które czekasz tylko nie kupiłbyś ich do 2012.
Imho to pokazuje gdzie jest Canon, co osobiście mnie przeraża. Szczęście od Boga, że Nikon dał im kopniaka w dupsko z ceną 2/VR i się opamiętali. To samo Panas z już nie tylko LX3 ale wręcz całą linią kompaktów.
no to taka hiperbola troche byla ;)
ale to dziala tak: w entry level jest nieco gorzej niz u konurenta ale i wyzej zwykle troche brakuje...
a ja czekam ze zmiana backupowej puszki 20d od paru lat i nie moge sie doczekac na cos co nie jest zbyt duzym kompromisem...
chcialem zmienic piatke i tez czekam na cos z afem bardziej sensownego...
a nie chce mi sie dzwigac jedynek...
Co prawda informacja nie dotyczy bezpośrednio lustrzanki tylko aparatu kompaktowego ale wydaje mi się dość interesującym rozwiązaniem. Fragment informacji prasowej:
„ COOLPIX S1000pj to najnowszy aparat kompaktowy Nikona, który jako pierwszy na świecie posiada wbudowany projektor multimedialny. Aparat wyposażono w matrycę o rozdzielczości 12,1 mln efektywnych pikseli, 5-krotny zoom optyczny oraz szerokokątny monitor LCD o przekątnej 2,7 cala.
Projektor zastosowany w modelu COOLPIX S1000pj wyświetla obraz w rozmiarach od ok. 5 do 40 cali (ok. 13 do 100 cm)1. Dodatkowo, do aparatu dołączony jest pilot, który umożliwia wygodne, bezprzewodowe sterowanie funkcjami zarówno projektora, jak i aparatu. Przy korzystaniu z projektora, specjalnie zaprojektowana podstawka pozwala umiejscawiać sprzęt w dowolnym miejscu, by wygodnie oglądać zdjęcia.”
Tymczasem:
Akcje Nikona, japońskiego producenta aparatów fotograficznych i sprzętu precyzyjnego, spadły najbardziej od dziewięciu miesięcy, ponieważ ogłosił on zaskakującą obniżkę prognozy wyników finansowych.
Więcej:
http://gielda.onet.pl/0,2021541,wiadomosci.html
Heh, alby by były jaja gdyby nikon zbankrutował i wykupił by go jakiś panasonic, sony czy inny microsoft;).
Albo Canon ;)
Nikona zjadłoby Sony, wprowadzając równolegle taniego FF i zachęta do wysiłku wcale nie byłaby mała.
http://news.cnet.com/8301-13580_3-98...s&tag=2547-1_3 (może stare dane ale jakiejś rewolucji nie było)
EDIT: Heh z innej strony takie dane: http://www.slashgear.com/two-big-con...japan-3128291/
:)
Z tej samej strony to Sony też nie wygląda za różowo:
http://biznes.onet.pl/sony_i_sharp_z...9,1,news-detal
A jedyna firma z zyskiem to Olympus:
http://biznes.onet.pl/realizacja_zys...mentarze-detal