Zalezy mi na bardzo dobrym af i dobrej wspolpracy ze szklami ef ;)
Wersja do druku
Zalezy mi na bardzo dobrym af i dobrej wspolpracy ze szklami ef ;)
Miałem telekonwerter Kenko, inni, starszy model (1.5x). Też dawał dziwne wpisy w exif. Wg mnie to tylko błędy w oprogramowaniu konwertera. Ekspozycja była OK, choć wartości ogniskowej raz były w exifie x1,5 a raz nie. Zależy jaki miałem podpięty obiektyw (body to samo).
Nie kontynuujmy OT, odpisałem bo cytując mnie przywołałeś.
Elektroniczna migawka i czas 1/100 ;)
Załącznik 2856
Do wyprostowania liquify ;)
https://www.youtube.com/watch?v=kfH1...=youtu.be&t=98
tak mi sie tylko skojarzylo... :mrgreen:
"Elektroniczna migawka i czas 1/100"
to moze byc dlugo poszukiwany dowod zamachu.
to mozna paroma kliknieciami wyrownac:
Załącznik 2857
transformacja - ma ja chyba kazdy program do obrobki.
o prosze nie mowilem
wlasnie mu sie wygina belka ogonowa i jedna smiga , niechybnie zaraz odpadna.
mamy dowod na zamach- lepszy od parowek.
Załącznik 2858
Nie będę się w to bawił. Nie chce mi się. Myślałem że DPP ma wbudowane jednokliknięciowe narzędzie.
DPP nie ma pralktyczie zadnych narzedzi , to sa jedynie podstawowe funkcje.
z Luxemburga:shock:
10.10 kliknięte kolo 16 ,12.10 jest o 9 w domu
naprawdę niezły czas
kupione dwie h wcześniej Patony maja być 16.10
7 baterii, przez 4-6 dni będę bez możliwości ładowania
aż żałuje ze 5dmk3 sprzedałem ;D
Czy u was tez pliki z Rki w RAW czyli CR3 aplikacja windowsowa ZDJECIA nie pokazuje ich. W CR2 z 80D pokazywała je normalnie wyswietlajac a tych nie. W rawach z tego co wiem zaszyty jest jpg zeby mozna bylo go obejrzec pod przegladarkami. Oczywiscie PS otwiera go normalnie pod camera raw.
Dodam ze w oknie eksploratora tez nie ma podgladow... sa tylko ikony. Troche kiepsko.
Mi Windows nie "daje" miniaturek.
Jako przeglądarkę używam Faststone i tam widać miniatury.
Może kiedyś wyjdzie odpowiednia aktualizacja.
A tymczasem można jeszcze poczytać
https://www.dpreview.com/forums/thread/4347927
https://m.dpreview.com/news/28128467...windows-10.amp
Ok. Z tym da się żyć.
Mam jeszcze jedno pytanie do osób posiadajacych Rke. Czy używa ktoś z was Sigmy A 40/1.4. Jeśli tak to jak ona współpracuje przez adapter?
Może to i autostrada ale wizjer elektroniczny to mnie nie przekonuje. W R miał być świetny ale ta sztuczność obrazu nie przypomina tego co widać na ekranie. Jak dla mnie to można oceniać na zasadzie jaśniej, ciemniej.
Kolory w lightroomie takie jakby je przepuścić przez pralkę Frania.
Poza tym będzie super aparat tylko trzeba go bedzie ogarnąć.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Wizjer w R jest świetny co łatwo sprawdzisz porównując w zasadzie z czymkolwiek innym... Ekranik zresztą też.
Że też Ci się pralka Frania przypomniała :lol:
Chyba przywykłeś, że kolory w LR są na starcie dość wyblakłe (niezależnie od body) ale potencjał jest.
Będzie Pan zadowolony ;)
Też tak sądzę [emoji3] Po lustrzankach to pierwszy szok, trzeba się będzie polubić albo kupić moherowy beret
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Co do kolorów ja niezmiennie polecę przejście na Capture One. Z każdego aparatu są idealne :D W Adobe coś chyba skopali z profilem, bo dużo osób pisze, że im wszystko lecie w żółto-zielony. Może warto poszukać po sieci jakichś alternatywnych profili.
Co do R faktycznie przejście z DSLR boli, ale jest coraz lepiej. Najgorzej jest niestety z cenami szkieł RF. Stałki L są wspaniałe, ale...no właśnie 13k zł/sztukę :D
--- Kolejny post ---
Ten obiektyw w ogóle ma bardzo mało osób. Jest dosyć "egzotyczny". Ciężko o opinie.
Używam natomiast S35/1.4art, S50/1.4art i tamrona 85/f1.8 - wszystkie chodzą idealnie(AF), bardzo dobrze wykorzystują rozdzielczość matrycy.
Ogólnie rzecz biorąc te wizjery to wciąż jeszcze jest początek "autostrady" 8-). Tu nie ma zmiłuj się i trzeba lat rozwoju żeby to ogarnąć.
Przy czym jedno, ja akurat wcale nie chcę (jak niektórzy) upodabniania obrazu do luszczanki ;). Dla mnie obraz z dslr to żaden wzorzec.
Nie wiem co niektórych tak boli przejście z DSLR, ale ja jestem mega zadowolony. Dla mnie praca AF wynagradza wszystko.
Czasami mam okazje "popatrzeć" przez OVF Nikona F6 i z odczuć/porównać z OVF 5D3.
Lepiej tego wątku nie rozwijać.
Dla mnie pierwszy kontakt z EVF (Minolta DiMAGE 7i) to był duży szok.
Teraz to mam "pełny komfort"
Decyzja "o zdjęciu" zapada przed podniesieniem aparatu do oka.
Wizjer służy mi tylko do kadrowania i ewentualnie (wspomaganie powiększeniem) do oceny ostrości oraz korekty ekspozycji
Rozumiem że są sytuacje zdjęciowe że opóźnienie może przeszkadzać.
W A9 II ponoć opóźnienie jest już "niezauważalne"
Jakie cechy/własności powinien mieć idealny EVF ?
Ponieważ używać aparatu może więcej niż jedna osoba to automatyczna korekcja wad wzroku ?
jp
EOS R to moja 10ta lustrzanka Canona. Za każdym razem przestawienie się na nowy korpus zajmowało kilka chwil. Tym razem zmian jest sporo. Nie tylko w całkowicie innym wizjerze, ale też zupełnie nowej koncepcji aparatu. Brak typowych, tradycyjnych guzików, brak joya, tylnego kółka, samodzielna konfiguracja pod swoje potrzeby...ale im dłużej focę tym jest lepiej :)
AF faktycznie wreszcie działa tak jak to powinno mieć miejsce już w 5dII. Tymczasem canon do dzisiaj daje w DSLR punkty AF rozmieszczone głównie na środku. Przy czym tylko ten środkowy tak na prawdę działa jak trzeba z jasnymi stałkami. Dlatego jak sony w III-iteracji dopracowało swoje puszki w cholerę ludzi przeszło na nie z Canona i Nikona. Przymknęli oko na stratę kasy przy zmianie systemów, lipny EVF, na porąbane menu i gorszą ergonomię, bo wreszcie mogli komfortowo pracować na przesłonach f1.4-2.8, również w reportażu.
Cieszę się, że canon jednak wypuścił R a nikon Z. Dla wielu to aparaty jeszcze niedopracowane i nie warte zachodu, ale jednak od firm o bogatej tradycji fotograficznej. Jest to przyszłość. Czy to się nam podoba, czy nie.
R- jest świetne. Osobiście polecam!
ale masz jakies wsparcie? :mrgreen:
https://i.ytimg.com/vi/bVT0KZX99HM/hqdefault.jpg
co do rozmieszczenia punktow to sie zgadzam. natomiast nie co do ich skutecznosci. byle 6D2 dziala piknie na kazdym jednym punkcie. o 5D/7D/1D nie wspominajac
poza tym w 6D2 jest tryb LV i tam pokrycie kadru jest praktycznie 100% :) nie zapominajmy o tym
alez nikt nie twierdzy, ze jest inaczej. ja z checia w przyszlosci sobie zamienie EF na RF. ale w takiej przyszlosci, kiedy to bedzie mialo dla mnie spojny sens. w znaczeniu: uzyteczny korpus i dopasowana do niego i do moich potrzeb optyka. w tej chwili na kazdym jednym z tych punktow jest d* zbita :)
EVF najbardziej przeszkadza tym , ktorzy go nie Maja.
Może ja nie miałem problemu, bo mój pierwszy cyfrowy aparat w życiu to był Fujifilm FinePix S9600 ;)
Roznica w jakosci obrazowania pomiedzy celownikiem np lunetkowym Leiki i.t.p. a EVF to przepasc.
Jakos nikt nie narzeka na celowniki lunetkowe , a tam rzeczywiscie malo co widac - tylko ramki kadru.
pierwszy aparaty cyfrowe jakie mozna byloi kupic , byly z celownikiem lunetkowym . EVF to byl duzy postep - i tak pozostalo do dzisiaj.
Nie kumam żartu ;)
Tere-fere. Miałem 5dmkIII, ciągle mam 6dmkII, który bardzo lubię. Działają "jakotako" w bardzo dobrym świetle.
Dlatego ostatnio z 70% zdjęć wykonuję tym aparatem przez LV. Ogólnie 6d2 to aparat, który ma zalety DSLR i ML w jednym korpusie :)
Z optyką myślę, że potrzebujemy jeszcze kilka lat. Co do użyteczności to opinie są różne ;) Na pewno trzeba się pogodzić z całkowicie nową koncepcją aparatu co również potwierdzi kolejny przewidywany EOS RS. Już zapowiedzieli całkowicie nowy rodzaj JOYa.
Odnoszę wrażenie, że 1DX III to będzie ostatnia ciekawa premiera dla EF.
podkreslilem Ci wczesniej :)
nie mam R, mam M wiec nie bede generalizowac. zdecydowanie wole AF w DSLR, tam gdzie mnie interesuje (Single AF) fazowy 6D2 jest szybszy na kazdym punkcie od brzegu do brzegu. jegoz ukladu AF :)
prawie. nie ma zalety krotszego flange'u korpusu bez lustra. tej zalety jeszcze w R nie widac, w M juz bardzo wyraznie (EFM 32/1.4 jest wy* optycznie a gabarytowo zostawia EF 35/2 IS daleko w tyle)
moze i tak byc... co nie znaczy, ze szklami EF nie bedzie mozna robic zdjec w nieciekawych premierach :) (jak 6D2)
#akustyk
Rozumiem Twoje "żale"
zdecydowanie wole AF w DSLR, tam gdzie mnie interesuje (Single AF) kontrastowy 6D2 jest szybszy na kazdym punkcie od brzegu do brzegu. jegoz ukladu AF
Ale przecież doskonale wiesz że AF fazy z zasady działania jest szybszy od AF kontrastu.
To że w porównaniu subiektywnym jakiś puszek czy zastosowaniach "wychodzi" inaczej to jest to wyjątek.
Są już stosowane AF fazy -4 EV, prace trwają
I trzeba porównywać aparaty z tej samej półki/technologii
jp
dla mnie szybkosc nie jest dla jedynym kryterium.
poza tym DPAF w Canonie tez przeciez nie jest kontrastowy. tylko ze wzgledu na inny pomiar lepiej sie do niego sprawdzaja silniki STM (optymalizowane pod doostrzanie malymi kroczkami) niz USM, ktore smigaja zywiej na klasycznym fazowym AF.
to co sam widze, to ze taki EFM 32mm potrafi mi "pobiec" w niewlasciwa strone i potrzebuje wiecej czasu, zeby odpowiednio naostrzyc. w lustrzankach nie widze takiego efektu z uzywanymi szklami. sa inne efekty (np. "pompowanie" pseudo-USM w 50/1.4 przy pracy w LV, albo glupawe gubienie sie Sigmy EX 50/1.4 w LV na malokontrastowych obiektach) ale to nie sa regularne przypadki
jakby nie wrozyl - dwa rozne pomiary odleglosci ostrzenia o roznych wadach i roznych zaletach. ten przez matryce ma przewage dokladnosci. ten przez celownik IMHO szybszego (przynajmniej pod wartoscia oczekiwana) dobiegania do pierwszego ujecia w serii. dla mnie osobiscie zaden nie jest kluczowy w wyborze sprzetu, chociaz zauwazam je w roznych aspektach uzywania aparatow.
tu akurat ciezko porownywac. mozna porownac LV w 6D2 z RP albo 5DIV z R. ale juz niekoniecznie fazowy AF lustrzanki z ktorymkolwiek Dual Pikselem. mozna sobie co najwyzej we wlasnym przypadku przefocic, porownac i ocenic co sie w konkretnych sytuacjach zdjeciowych lepiej sprawdza z posiadanymi obiektywami. w Canonie mozna z grubsza powiedziec, ze STM bedzie "przyjemniej" pracowal z Dual Pikselem, ale klasyczny USM (taki prawdziwy Ring USM) nieco sprawniej z fazowym.
Czy ten bezlusterowy FF też robi postprodukcje zaraz po zdjęciu? Generalnie mam 5DmII i M100, fotki z 5DmII w porównaniu do M100 to masakra... ciemne i szare, kiedy M100 chyba tam kręci krzywymi itp. Zastanawiam się czy R też tak polepsza fotki? Chyba czas porzucić 5DmII, ciężkie i zdjęcia gorsze niż z iPhone ;)....
Każdy aparat cyfrowy robi "postprodukcję" aby ze świata rejestrowanego przez piksele zrobić świat taki jak widzą ludzie.
W aparatach są ustawienia "domyślne/automatyczne" które dają zadawalający wygląd zdjęcia w szerokim zakresie sytuacji zdjęciowych.
W nowych aparatach oprogramowanie (np. smartfony) często doprowadza/"ulepsza" wygląd zdjęcia do takiego które jest dalekie od tego co widzimy w trakcie robienia zdjęcia a jest bliskie "pocztówce".
W wyższej klasie aparatów (np. 5Dx) użytkownik ma bardzo duży zakres możliwości dopasowania do swoich potrzeb.
Ale to pozwala także na "nieprawidłowe" dobranie ustawień co kończy się ... masakrą
jp
https://www.youtube.com/watch?v=ypj3KRRu2yE
BTW - zmiana aparatu na nowszy nie spowoduje tego, że zacznie się robić lepsze zdjęcia :) Proponuję zapoznać się z bliżej z już posiadanym aparatem ;)
Ale zdecydowanie zakup nowego aparatu będzie łatwiejszy niż poznanie możliwości obecnie posiadanego :p
Wiem o co Wam chodzi, ale tez juz jestem na tym etapie, ze nie chce mi sie krecic suwakami w LR (lightroom) przy setek zdjec z wakacji. W dodatku moj stary LR nie wspiera mojego M100, musze na DEC (o ile pamietam tak sie nazywal) format przerabiac i potem sie tam bawic. No ale relatywne z 5DmII jest wiecej noszenia i potem zabawy, M100 robi duzo fajniejsze zdjecia i sa od razu dostepne, nie trzeba meczyc sie w LR. Dlatego zastanawiam sie czy nie zmienic 5DmII na ta Rke, mniej noszenia i od razu jakas postprodukcja i fajne zdjecia od reki, bez poswiecania czasu w LR.
Znacie jakis picturestyle, ktory zwraca cos jak M100 zaraz po zrobieniu zdjecia? Tak zebym sobie w 5DmII zaladowal, bo moze chociaz tymczasowo rozwiaze problem abym w aparat na wakacje nie inwestowal 10 tys ;).
zacznij robić w jpegach:roll:
czy jest to etap wyzsego zaawansowania , czy krok do tylu ?Cytat:
Wiem o co Wam chodzi, ale tez juz jestem na tym etapie,
pytam , bo chcialbym wiedziec co mnie szeka.
Zostałbym przy tym M100 jeśli zdjęcia z niego wychodzą takie jak trzeba. Serio. Bez żadnych złośliwości.