-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Również poproszę. Popieram ql17 jako bazę.
Biorąc pod uwagę jakie jest ssanie rynku na np q3 czy zf to canon już powinien mieć taki model w ofercie. Przynajmniej odeszły by pokusy na kupno zf ;)
-
Tylko jak w tych niby dalmierzach zmieścić wystający wizjer? Bez wizjera, sam LCD i focenie na zombie? To byłby błąd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Tak szczerze - lubicie taki design?
Ja tak ale bardzo wątpię, że Canon takie coś wypuści.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Tak szczerze - lubicie taki design?
Tak :)
Ale osobiście wolę model Canon P Rangefinder niż Canona QL17, który jest MZ zbyt zabawkowy.
Załącznik 15336
https://www.youtube.com/watch?v=UqAE3xWYiEg
Z uwagi na fakt, że cały czas mam również Canona F1N to chciałbym zobaczyć również jego w nowej cyfrowej odsłonie.
Załącznik 15337
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Tylko jak w tych niby dalmierzach zmieścić wystający wizjer? Bez wizjera, sam LCD i focenie na zombie? To byłby błąd.
Nie wiem czy o to chodzi ale w q3 sobie z tym poradzili. Tam jest jeden z topowych evf
https://leicastore.pl/wp-content/upl...ca-q3-back.jpg
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
W Sony już dawno funkcjonuje chowany wizjer EVF, tak więc problemu nie widzę.
Załącznik 15338
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W Sony już dawno funkcjonuje chowany wizjer EVF, tak więc problemu nie widzę.
Ja widzę.
Bardzo niewygodny w użyciu.
-
Tylko te aparaty jakie pokazujecie mają malutkie bagnety, a ML Canona ma duży. No i może chcecie stabilizowana matrycę FF? Wizjer sie po prostu nie zmieści w małym body. Duży dalmierz by wyglądał głupio. No i jak by wyglądał aparat dalmierzowy lub kompaktowy bez charakterystycznych okienek z przodu obudowy?
Naśladowanie Canona F1 oczywiście byłoby super, choć chyba z innym kształtem pryzmatu. Zresztą F1 miał do wyboru wizjerów od groma.
-
Canon bada, pewnie nic sensownego nie wydumają :)
Ale niech zaskoczą.
-
Juz niedługo bo 2 listopada Canon ma ogłosić premierę nowego telezooma, RF 200-800mm f/6.3-9 IS.
-
niech trzyma te 6.3 do 600 :)
-
Watpie by trzymał 6.3 przy 400mm, ale możemy marzyc :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Juz niedługo bo 2 listopada Canon ma ogłosić premierę nowego telezooma, RF 200-800mm f/6.3-9 IS.
Rzekomo ten obiektyw ma kosztować około 2500 EURO , czyli 2200 dolarów, czyli w Polsce nie mniej niż 12.000 zł.
Pozostaje tylko pytanie, czy system ustawiania ostrości będzie wystarczająco szybki do fotografowania sportu i dzikiej przyrody, czy też wolny jak 800 mm f/11.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Tylko te aparaty jakie pokazujecie mają malutkie bagnety, a ML Canona ma duży. No i może chcecie stabilizowana matrycę FF? Wizjer sie po prostu nie zmieści w małym body. Duży dalmierz by wyglądał głupio. No i jak by wyglądał aparat dalmierzowy lub kompaktowy bez charakterystycznych okienek z przodu obudowy?
Naśladowanie Canona F1 oczywiście byłoby super, choć chyba z innym kształtem pryzmatu. Zresztą F1 miał do wyboru wizjerów od groma.
Będzie body mark I bez stabilizacji oparty na r8.
Taki r8 duży nie jest porównując do zf czy q3
https://cameradecision.com/sizecompa...comparison.jpg
https://cameradecision.com/sizecompa...comparison.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Watpie by trzymał 6.3 przy 400mm, ale możemy marzyc :D
do 400mm to będzie 5,6:lol:
-
ciekawe jak, gdy 200 ma się zaczynać od 6.3 :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marek Kowal
do 400mm to będzie 5,6:lol:
Nawet RF 100-500 nie ma 5,6 na 400 mm :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Kluczowa będzie cena na początku i po ustabilizowaniu.
-
1 załącznik(ów)
"Boso, ale w ostrogach" Canon RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z zostanie ogłoszony w tym tygodniu
W czwartek, 2 listopada 2023 r. firma Canon dostarczy trzy obiektywy RF/RF-S. Dwa z nich, o których już wiesz, to RF 200-800mm f/6.3-9 IS USM i RF-S 10-18mm f/ 4,5-6,3 JEST STM.
Trzeci obiektyw, o który ludzie prosili od chwili powstania tej witryny internetowej ponad 15 lat temu, to RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z.
Załącznik 15390
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
"Boso, ale w ostrogach"
Canon RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z zostanie ogłoszony w tym tygodniu
W czwartek, 2 listopada 2023 r. firma Canon dostarczy trzy obiektywy RF/RF-S. Dwa z nich, o których już wiesz, to RF 200-800mm f/6.3-9 IS USM i RF-S 10-18mm f/ 4,5-6,3 JEST STM.
Trzeci obiektyw, o który ludzie prosili od chwili powstania tej witryny internetowej ponad 15 lat temu, to RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z.
Załącznik 15390
Jak dobrze rozumiem, na zdjęciu jest ten najmniejszy, czyli 10-18? :mrgreen:
-
-
To Z na końcu nazwy 24-105 ma sugerować unikalny ficzer kompatybilności międzysystemowej? Znaczy do Nikona tez się nada? :D
-
fajny :)
razem z 100-300 2.8 będzie stanowił unikalne połączenie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To ile?
Obstawiam 5k USD
Obstawiam minimum 15.000 zł na starcie! - to pierwszy zoom o takiej jasności na rynku ;) Świadczy o tym literka "Z" w nazwie wskazująca, że cena będzie Zabójcza :mrgreen:
-
Z = zoom zmechanizowany ;)....
-
Ja już nie wiem, czy się robi śmieszno, czy straszno. Firma unika- jak diabeł święconej wody- tego, co robią już prawie wszyscy, czyli zooma z 600 mm f/6,3 na długim końcu, a odwala za to jakieś kujawiaczki nie do ogarnięcia.
Skoro zoom ma f/6,3 przy 200 mm, to ile będzie przy 400 mm? F/8 czy już ciemniej? Przecież ten ich zoom RF 100-400 mm z f/8 na długim końcu już jest szyderstwem, raz z racji ciemnicy, a dwa- z racji dużo gorszej separacji planów, niż przy f/5,6.
O ile do f/5,6 przyrost GO jest w miarę płynny, o tyle przejście z f/5,6 na f/8 daje ten przyrost skokowy i mocno drastyczny.
Także ten zoom UWA- dlaczego nie zrobią wersji 10-22 mm, jaki był EF-S, a nawet nie skopiują EF-M 11-22, tylko robią ciemniejszą wersję EF-S 10-18 mm? Mi np. by bardziej zależało na równoważniku ogniskowej 35 mm na długim końcu, niż na szerszym widoku na krótkim.
Coś mi się wydaje, że o ile DSLR będą odchodziły do lamusa, to optykę do nich jeszcze czeka długie życie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Coś mi się wydaje, że o ile DSLR będą odchodziły do lamusa, to optykę do nich jeszcze czeka długie życie.
no ale przeciez na tym to sie opiera. srodek rynku, czyli cala masa pasjonatow (amatorow), ktorzy nazbierali po 4-5 uczciwych i nienajtanszych szkiel EF, nie jest w krotkim terminie realnym targetem optyki RF. ci pasjonaci beda sobie z czasem wymieniac 80D/7D2/6D2/5D3 na jakis korpus RF z zespawanym adapterem EF-RF na razie - bo dobrego zestawu szkiel EF nie wymienia sie tak po prostu w calosci - to zbyt duzo kosztowalo juz raz, a wyprzedaz i zakup odpowiednikow RF to gruby cios po portfelu. mozna sobie przekalkulowac ile sie zyska z odsprzedazy zestawu typu 6D2 + EF 16-35/4 + EF 24-105/4 + EF 70-200/4 IS i ile promili ceny R62 + RF 14-35/4 + RF 24-105/4 + RF 70-200/4 to bedzie.
bo o ile nowy korpus RF jeszcze mozna jakos racjonalnie uzasadnic, o tyle optyka byla jest i bedzie EF, siempre vive!
stad tez taki a nie inny wybor szkiel RF teraz. albo szkla pro, dla zawodowcow, ktorzy lyknia wysoka cene nowosci jesli z tego wynikaja nowe mozliwosci. albo jakies ciemne jak w d* zoomy albo jakies porabane stalki (16mm dla vloggerek czy to 35/1.8 o bokehu zooma z lat 80-tych), a wszystko to bez wyciagania za uszy geometrii krzywdzi zeby (bo na oczy juz za pozno) - dla kupujacych system od zera i zajaranych czymkolwiek co pasuje do nowego korpusu RF, najczesciej ktoregos z tych z bateryjka na 100 zdjec... :D :D :D
-
Po co dzielić się kawałkiem tortu z jakimś tamronem jak można wpieprzyć cały torcik samemu! Kosmiczna premiera jeśli plotki się potwierdza.
-
Kosmiczna premiera, to i ceny ko(s)miczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Rzekomo ten obiektyw ma kosztować około 2500 EURO , czyli
2200 dolarów, czyli w Polsce nie mniej niż 12.000 zł.
Pozostaje tylko pytanie, czy system ustawiania ostrości będzie wystarczająco szybki do fotografowania sportu i dzikiej przyrody, czy też wolny jak 800 mm f/11.
Podobno ma być USM i DO ale nie L, a jeśli cena się potwierdzi to pewnie po jakimś czasie go kupię, tak jak R8.
Dla mnie póki co; FF, długie tele i ergonomia to główne bodźce żeby jeszcze kupować nowy sprzęt foto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To ile?
Obstawiam 5k USD
Może kosztować i milion ;), kompletnie nie mój target.
-
12 koła to dziś nie wiele więcej niż eLki po 5-6 koła 10 lat temu, gdzie minimalna krajowa wynosiła ok 1100 zeta na rękę. Mój pierwszy 5dmkII kosztował 9tys. a za 10 koła można było kupić golfa 10 letniego!!! Dziś r6 kosztuje tyle samo, więc generalnie sprzęt foto jest tani jak barszcz :) Pytanie czy na nim zarabiasz czy nie.
-
Canon stawia mocno na branże reportersko-ślubną. Jeżeli dla kogoś obiektyw 28-70mm miał za krotki zakres albo brakowało mu tych kilku mm na szerokości to tutaj ma już wszystko. Na jednym body 24-105/2.8, na drugim np 50 1.2 i ogarnia całą imprezę takim zestawieniem.
--- Kolejny post ---
Ja czekam na bardziej oczywiste konstrukcje jak 28 1.4, 50 1.4. Do typowych portretów mam ef135/2 i nie planuje (nie widzę potrzeby) zamiany na rf135
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Canon stawia mocno na branże reportersko-ślubną. Jeżeli dla kogoś obiektyw 28-70mm miał za krotki zakres albo brakowało mu tych kilku mm na szerokości to tutaj ma już wszystko. Na jednym body 24-105/2.8, na drugim np 50 1.2 i ogarnia całą imprezę takim zestawieniem.
--- Kolejny post ---
Ja czekam na bardziej oczywiste konstrukcje jak 28 1.4, 50 1.4. Do typowych portretów mam ef135/2 i nie planuje (nie widzę potrzeby) zamiany na rf135
R1 + 10-20 + 24-105 + 100-300 i obskakujesz cale igrzyska ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
R1 za 40.000 zł + RF 10-20 4,0 za 12.000 zł + 24-105 2.8 za 20.000 zł + RF 100-300 2.8 za 56.000 zł i obskakujesz cale igrzyska ;)
Lekko licząc wyszło mi 128.000 zł za aparat z 3 obiektywami ;) Dorzuciłbym do kompletu jeszcze RF 600mm F4 za 70.000 zł to wyjdzie prawie 200.000 zł licząc ew. filtry ochronne :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Lekko licząc wyszło mi 128.000 zł za aparat z 3 obiektywami ;) Dorzuciłbym do kompletu jeszcze RF 600mm F4 za 70.000 zł to wyjdzie prawie 200.000 zł licząc ew. filtry ochronne :mrgreen:
Po agencjach to spłynie jak po kaczce, a na olimpiadzie i tak z parku Canona pobiorą. Freelancerzy którzy liczą $ dalej będą na EF jechać które kupili kilka lat temu. Za to bogaci amatorzy w USA już w kolejce się ustawiają tak jak miało to miejsce przy RF 100-300 2.8 a i tak najwięcej zyskają wszelacy "youtuberzy" na spekulacjach i recenzjach publikowanych na swoich :) .
-
RF 200-800mm f/6.3-9 IS USM to ciekawa opcja może być, ja raczej nie potrzebuję tak długiej ogniskowej - pytanie czy to eLka będzie? (bo biała i USM stosowany zwykle w mniej zabawkowych konstrukcjach) czy jakiś wynalazek z plastikowymi soczewkami?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Musisz im napisac, ze to się nie opłaca ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Po agencjach to spłynie jak po kaczce, a na olimpiadzie i tak z parku Canona pobiorą. Freelancerzy którzy liczą $ dalej będą na EF jechać które kupili kilka lat temu. Za to bogaci amatorzy w USA już w kolejce się ustawiają tak jak miało to miejsce przy RF 100-300 2.8 a i tak najwięcej zyskają wszelacy "youtuberzy" na spekulacjach i recenzjach publikowanych na swoich :) .
No mialem pisac, ze problemy z dostępnością 100-300 trwają do dziś, kto zamówił w przedsprzedaży to używa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Musisz im napisac, ze to się nie opłaca ;)
--- Kolejny post ---
No mialem pisac, ze problemy z dostępnością 100-300 trwają do dziś, kto zamówił w przedsprzedaży to używa.
Myślisz, że np. dla ambasadora Canona Łukasza by się egzemplarz nie znalazł - dalej używa na sporcie EF 400 2.8 III, a 100-300 testował zanim w sklepach się pojawił. Tak na marginesie, jak potrzebujesz w tym momencie mają od ręki w cyfrowym, fotoplusie i fotoformie za 56 tys zł (myślę że jeszcze do urwania cena) więc tylko brać i używać 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
RF 200-800mm f/6.3-9 IS USM to ciekawa opcja może być, ja raczej nie potrzebuję tak długiej ogniskowej - pytanie czy to eLka będzie? (bo biała i USM stosowany zwykle w mniej zabawkowych konstrukcjach) czy jakiś wynalazek z plastikowymi soczewkami?
Nie to nie będzie eLka.
-
Canon wprowadzi do oferty obiektyw RF 400 mm f/4 DO IS USM w 2024 roku
Wersja EF 400 mm f/4.0 DO IS II USM kosztuje 32.940 zł Pytanie brzmi ile kosztować będzie wersja RF? ja obstawiam 50.000 zł ;)
-
Więcej. Ja myślę, że będzie w okolicach 65 tys. 50 To on będzie kosztować po 2-3 latach z cashbackami i zniżkami.
-
Pytanie czy zamowienie EF za 33 tysiące jest w ogóle możliwe, produktu nie ma na magazynie a od dawna jest wycofany z produkcji.
-
przecież RF 400 2.8 kosztuje 60, f4 też po tyle będzie? :D
-
Nawet drożyi :P nie no, nie wiedziałem, że tyle 2.8 kosztuje. W takim razie pewnie z 45tys będzie kosztował.
-
Lepiej niech zrobia 35mm w L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Więcej. Ja myślę, że będzie w okolicach 65 tys. 50 To on będzie kosztować po 2-3 latach z cashbackami i zniżkami.
Nie sądzę. To nie będzie eLka...
-
jeśli wypuszczą w cenie ~30k (jak sony 300 2.8) to szykuje się mały hit
-
I półrocze 2024 prawdopodobnie będzie premiera:
Canon RF 14mm f/1.4L USM
Canon RF 24mm f/1.4L IS USM
Canon RF 28mm f/1.4L IS USM
Canon RF 35mm f/1.4L IS USM
Szczególnie przedostatnia pozycja mnie cieszy jeżeli okaże się prawdą.
Wreszcie szkiełka 1.4 czyli będzie wreszcie taniej pewnie coś kolo 8kzl ;)
--- Kolejny post ---
Ps Po keszbekach oczywiście :)
-
Czyli Sigma Art dalej pozostanie w wielu fotograficznych torbach nie ruszona :)
-
Rf 50/1.4l is usm
Są plotki, że będzie. Piszą że to nie będzie jednak L.
https://dailyweb.pl/stalka/canon-r1-...tywy-w-drodze/