-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To szkło ma chyba ze dwadzieścia lat więc może kiedyś trafią z rumorsami 8-).
Nawet pełnoletnie nie jest...;)
Myślę, że premiera w listopadzie jest już nieodwołalna.
Szkiełko będzie wymiatać, sadząc po jakości C70-300L IS.
Fajnie by było, żeby opinie nie kończyły się wyłącznie na biadoleniu odnośnie ceny. W końcu potencjalni kupujący mają czas od lipca, żeby się z ta ceną oswoić (pewnie ok. 8700 PLN).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Nawet pełnoletnie nie jest...;)
Pisałem z głowy :oops:.
No zobaczymy. Zobaczymy też czy będą tak świrować z ceną jak w wypadku większości premier nowych eLek.
-
Ale już np. 400/5.6 L ma 21 lat! I raczej bezpośredniego następcy nie należy się spodziewać. Następcą może być właśnie nowy 100-400 o ile Canon pójdzie o krok dalej niż w przypadku wspomnianego tu 70-300. Czyli da lepsze MTF-y (np. przez zastosowanie elementów fluorytowych) i możliwość pracy z extenderami.
-
Z trochę innej beczki: https://translate.google.com/transla...-de-sigma.html
Bardzo ciekawa lektura, wbrew pozorom także sporo o Canonie.
-
1. Dzisiaj "dowiedziałem się" dlaczego nie ma nowych ultrajasnych szkiełek (f/1.2, f/1.4, f/1.8 itp.). Niestety nie mogę nic więcej napisać na ten temat (proszę też nie pytać na PW), ale przynajmniej jest zaczyn do rozmyślań ;)
2. Zupełnie BEZ ZWIĄZKU z pkt. 1 kolejna ciekawa lektura http://www.canon.com/ir/conference/pdf/conf2014q3e.pdf. Ogólnie pozytywy są, choć lekko nie jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
1. Dzisiaj "dowiedziałem się" dlaczego nie ma nowych ultrajasnych szkiełek (f/1.2, f/1.4, f/1.8 itp.). Niestety nie mogę nic więcej napisać na ten temat (proszę też nie pytać na PW), ale przynajmniej jest zaczyn do rozmyślań ;)
unia europejska ich ogranicza :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie będzie jasnych szkieł - nie będzie problemów z BF/FF ;)
-
A mi się marzy jasna sigma 85 f/1.4 w wersji ART albo 135 f/1.8... Coś tam kiedyś na rumors było ale ucichło.
Więc skoro Canon odpuści to może chociaż Sigma nie zawiedzie.
-
A czego ty chcesz od 135L
-
A ja się dowiedziałem że Canon w ogóle zmienia branżę i będą robić mieszadła do mleka dla dzieci - nie pytajcie skąd to wiem, bo nie mogę powiedzieć ale przynajmniej będzie można snuć rozważania co dalej i czym trzeba będzie robić zdjęcia :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
1. Dzisiaj "dowiedziałem się" dlaczego nie ma nowych ultrajasnych szkiełek (f/1.2, f/1.4, f/1.8 itp.).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A ja się dowiedziałem że Canon w ogóle zmienia branżę i będą robić mieszadła do mleka dla dzieci
Więc Zelmer będzie robił średni format?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A ja się dowiedziałem że Canon w ogóle zmienia branżę i będą robić mieszadła do mleka dla dzieci - nie pytajcie skąd to wiem, bo nie mogę powiedzieć ale przynajmniej będzie można snuć rozważania co dalej i czym trzeba będzie robić zdjęcia :mrgreen:.
No w mieszaniu Canon zły nie jest :)
ale i tak znajdą się tacy którzy powiedzą, że nawet do tego się nie nadaje :D
-
Kolekcjoner pisał ostatnio, że biorą się za uprawę ogórków. Teraz okazuje się, że będą je mieszać z mlekiem. I narobił mi smaku na mizerię. To pierwsza dobra wiadomość :)
Druga jest zaś taka, że tylko dzisiaj i jutro nowy Canon 6d w Polsce efektywnie za ca. 4500!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Druga jest zaś taka, że tylko dzisiaj i jutro nowy Canon 6d w Polsce efektywnie za ca. 4500!!!
Przy założeniu, że tablet się sprzeda za 1100zł. Co daje nowe 6D w cenie używanego Marka II.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czapix
Przy założeniu, że tablet się sprzeda za 1100zł. Co daje nowe 6D w cenie używanego Marka II.
no to wakomy potanieją na allegro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
no to wakomy potanieją na allegro
Niekoniecznie. Sprzedaż w tej promocji pewnie nie była duża, no i nie każdy tablet trafi na allegro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Kolekcjoner pisał ostatnio, że biorą się za uprawę ogórków. Teraz okazuje się, że będą je mieszać z mlekiem. I narobił mi smaku na mizerię. To pierwsza dobra wiadomość :)
Błeeee, nie lubię mizerii.
-
-
Moim zdaniem jest to mało prawdopodobne. Zbyt dużo zainwestowali żeby teraz to odłożyć na półkę, nie mówiąc już o tym że Canon nie jest firmą robiącą tylko foto więc różnej maści sensory wykorzystują w bardzo wielu sprzętach i zwyczajnie opłaca im się mieć i rozwijać własną technologię. O ile wiem część też /po cichu/ sprzedają. Byłoby to mało logiczne działanie.
A przykład jakiegoś kompakta jest o tyle bezpodstawny że oni od dawna małpy czy kamery wyposażali (chyba do dziś tak jest) w sensory Sony, więc to nie jest nic nowego.
No chyba że to przejaw Japońskiej solidarności i chcą pomóc upadającej siostrzanej firmie ;).
-
Kto wie. Zobaczymy ile prawdy w tej plocie, ale tez nie sadze by Canon pchal sie w cos takiego.
-
Nie wykluczam takiej możliwości. Canonowi i tak pozostanie produkcja matryc dual-pixel dla APS-C i kamer Cxxx więc będą mieli co robić i nie oznacza to wycofania się. A multilayer od Sony tylko do najwyższych modeli gdzie jakość obrazu musi być bezkompromisowa i gdzie dual-pixel jest zupełnie zbędny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No chyba że to przejaw Japońskiej solidarności i chcą pomóc upadającej siostrzanej firmie ;).
W tym już pomagają gracze, niekoniecznie dobrowolnie.
Ceny gier na konsole biją wszelkie rekordy zdzierstwa :-)
-
Jak widać marnie. Bodaj wczoraj był artykuł o ogromnych problemach finansowych firmy.
-
Spojrzałem w raport finansowy Sony za II kwartał. Działka foto daje niewielki zysk (!), natomiast działka produkcji sensorów kwitnie :) Ale już komórki Sony z tymi sensorami przynoszą spore straty. Dział konsol rzeczywiście zamiata konkurencję.
P.S. Po publikacji danych finansowych akcje Sony wzrosły w ciągu ostatnich dni o jakieś 20%
-
Za chwilę będzie jednak nowy 100-400. Czyli dość konserwatywne posunięcie. Jest za to kilka drugorzędnych ciekawostek natury mechanicznej, a inne może i też.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Za chwilę będzie jednak nowy 100-400. Czyli dość konserwatywne posunięcie. Jest za to kilka drugorzędnych ciekawostek natury mechanicznej, a inne może i też.
a skad to wiadomo? rzuc jakims linkiem, jesli masz...
-
canonrumors.com
--- Kolejny post ---
P.S. Zdjęcie wygląda bardzo wiarygodnie.
--- Kolejny post ---
PS2. Ostatnimi czasy zdjęcia wyciekają zwykle dzień lub dwa przed premierą, więc raczej już b. blisko jest.
-
no wyglada ciekawie. bede mogl myslec o zamianie 70-300 L na combosik 70-200/4 + 100-400 mkII.
tak jakby 16-35/4 mnie nie kusil... :)
-
Wygląda bardzo kompaktowo, wręcz rewelacyjnie, podoba mi się :)
Ciekawe jaka będzie cena bo o jakość optyki i wykonanie raczej bym się nie martwił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no wyglada ciekawie. bede mogl myslec o zamianie 70-300 L na combosik 70-200/4 + 100-400 mkII.
tak jakby 16-35/4 mnie nie kusil... :)
C16-35/4L + C70-300L po cashbacku dadzą akurat nowiutkiego C100-400L II jeśli podtrzymają cenę 2400 USD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Po co w tym układzie 70-200? 100-400 mkII wygląda kompaktowo (przynajmniej na zdjęciu)
Jeszcze go nie ma a już do mnie mówi "kup mnie" :mrgreen:
-
--- Kolejny post ---
Kompaktowy to on nie jest. Po prostu grubszy i dlatego wydaje się krótszy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Po co w tym układzie 70-200? 100-400 mkII wygląda kompaktowo (przynajmniej na zdjęciu)
zestawem 6D + 24-105 + 70-200/4 bym sobie oblatywal wypady w gorki czy inne familijne w nature
a w plecaku na porzadne statywowe plenerowanie dochodzilby 17-40 (albo 16-35 jak sie kiedys szarpne) i 100-400 II, plus jakies 100D albo inne cropowe malenstwo w roli telekonwertera do dlugiej parowki ;)
70-300 L mi w tej chwili sluzy jako jedyny telezoom. ale w gory jest tak jednak ciut za duzy i za ciezki. a 200mm mi w tym temacie w 95% starcza.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Kompaktowy to on nie jest. Po prostu grubszy i dlatego wydaje się krótszy...
od d* strony ten 100-400 mkII wyglada jak 70-300L. srodek jest wyraznie grubszy i inna nozka statywowa (zapewne nie dodawana w zestawie tylko za kolejne 150 EUR :( ). tak ze to nie bedzie taki malutki sloiczek, tylko kawal grubego dzialka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
i inna nozka statywowa (zapewne nie dodawana w zestawie tylko za kolejne 150 EUR :( ).
Mocowanie statywowe wygląda na zintegrowane jak w supertele, a jedynie sama stopka odkręcana.
-
Nada się do motylków i mniejszych stworzeń, powiększenie max. 0,31, MFD 0,98 metra.
-
że to będzie niezłe szkło to nie mam wątpliwości ciekawi mnie tylko jedno cena :).
-
Też mnie ciekawi. I jestem pełen obaw.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Price: $2199 USD
Już mi przeszło :shock:
To że cena niższa o 200 USD niż zapowiadana to jeszcze nie powód do rezygnacji.
Niska cena nie musi od razu oznaczać marnej jakości. Dobry przykład to C16-35/4L.
-
7k w PL to niska cena? Niewiele jest droższych szkieł...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
7k w PL to niska cena? Niewiele jest droższych szkieł...
Obawiam się, że to w Polsce wyjdzie raczej 7,6 k :(
Gdy w lipcu pojawił się "wyciek" ceny: 2400 USD to nie było wielkiego lamentu na forach. No to mamy...
Nie ma litości dla amatorszczyzny :x Ciemne zoomy "L" w nowszym wydaniu mają swoją cenę.
Z doświadczenia po zakupie C70-300L IS mogę powiedzieć, że dochodzenie psychiki do siebie po absurdalnie dużym wydatku trwa ok. 3 miesiące pod warunkiem, że obrazek rzeczywiście zacny.
-
Cena zawsze oscylowała w okolicach 70-200 (zwykle trochę poniżej) więc wielkim zaskoczeniem bym tego nie nazywał.
-
Odp: 5DmkIII w praktyce
Mam pytanie odnośnie ceny, jak sądzicie czy po nowym roku cena spadnie? Poza tym chodzą już plotki o Mark IV na początku 2015 roku czy ktoś może śledzi rynek pod tym kątem ?
-
oczywiście chodziło mi o cenę Canona 5d mark III
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
oczywiście chodziło mi o cenę Canona 5d mark III
Bedzie jaka jest. Wyjdzie mk4 wowczas mk3 zostanie wycofane z produkcji. Mk4 na poczatku bedzie kosztować wiecej jak to nowości.
Zreszta 5dmk4 moze pojawic sie tak samo w 2015 jak i 2016. Nigdzie nie widzialem informacji o premierze po nowym roku
-
Planowany termin premiery 5dmk4 zgodnie z 3,5 rocznym harmonogramem przypada na jesien 2015 wiex dostepnosc pewnie zima 2015 lub wiosna 2016
-
-
Podejrzewam, że pod koniec 2015 roku prawie wszystkie modele będą już na Digicu 6, pewnie najszybciej pojawi się nowy rebel.
-
Tyle, że z samego DIGICa niewiele dla nas wynika, obojętnie czy 5 czy 6. Canon ma do rozwiązania o wiele większe problemy związane z architekturą sensora i przetwarzania wielokanałowego ADC. One rzutują nie tylko na duży szum odczytu i kiepski DR na niskich ISO, ale także implementację video, AF na matrycy czy możliwość zastosowania EVF. DIGIC to sama końcówka tego potoku.
Pod tym względem przyszły rok zapowiada się pasjonująco. Zwłaszcza, że na Canona nikt nie będzie czekał, a SONY planuje już uderzenie z grubej rury na początku roku.
Co do premier w tym roku, to mam wrażenie, że na 100-400 z grubsza temat się zakończy (choć spodziewam się jeszcze jednego szkła EF-M). Co do korpusów, to już chyba za późno na premierę w kontekście zakupów przedświątecznych. Więc następne premiery pewnie w lutym najwcześniej (choć np. EOS M2 pojawił się dopiero w grudniu, ale on jedynie w Azji sprzedawany jest).
P.S. Właśnie zwrócono mi uwagę, że Canon nie ma żadnego superzooma do filmowania. Czyli np. EF-S 18-300 STM też może pojawić się dość szybko.
PS.2. Ciekaw też jestem czy nowy 100-400 wg Canona ma możliwość współpracy z TC. Nie spodziewałbym się (oczywiście Kenko się ucieszy). I wtedy za rok spodziewałbym się kolejnego tele L w kategorii dla foto-entuzjastów :lol: To jest oczywiście schemat "dojenia", który znamy z korpusów. Choć w przypadku obiektywów na pewno trudniejszy w realizacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Tyle, że z samego DIGICa niewiele dla nas wynika, obojętnie czy 5 czy 6. Canon ma do rozwiązania o wiele większe problemy związane z architekturą sensora i przetwarzania wielokanałowego ADC. One rzutują nie tylko na duży szum odczytu i kiepski DR na niskich ISO, ale także implementację video, AF na matrycy czy możliwość zastosowania EVF. DIGIC to sama końcówka tego potoku.
Pod tym względem przyszły rok zapowiada się pasjonująco. Zwłaszcza, że na Canona nikt nie będzie czekał, a SONY planuje już uderzenie z grubej rury na początku roku.
Co do premier w tym roku, to mam wrażenie, że na 100-400 z grubsza temat się zakończy (choć spodziewam się jeszcze jednego szkła EF-M). Co do korpusów, to już chyba za późno na premierę w kontekście zakupów przedświątecznych. Więc następne premiery pewnie w lutym najwcześniej (choć np. EOS M2 pojawił się dopiero w grudniu, ale on jedynie w Azji sprzedawany jest).
P.S. Właśnie zwrócono mi uwagę, że Canon nie ma żadnego superzooma do filmowania. Czyli np. EF-S 18-300 STM też może pojawić się dość szybko.
PS.2. Ciekaw też jestem czy nowy 100-400 wg Canona ma możliwość współpracy z TC. Nie spodziewałbym się (oczywiście Kenko się ucieszy). I wtedy za rok spodziewałbym się kolejnego tele L w kategorii dla foto-entuzjastów :lol: To jest oczywiście schemat "dojenia", który znamy z korpusów. Choć w przypadku obiektywów na pewno trudniejszy w realizacji.
bo to miał być (był lub nawet jeszcze jest) rok szkieł (chyba przespałem cały), następny rok będzie rokiem korpusów :mrgreen: a kolejny rokiem matryc.