@Bangi następnym razem zastanów się 2 razy zanim zapodasz jakiś temat do dyskusji :D :D :D
Wersja do druku
@Bangi następnym razem zastanów się 2 razy zanim zapodasz jakiś temat do dyskusji :D :D :D
Przepraszam, że tak późno.
Sprawdziłem u siebie ten zestaw: R + EF135/2 + kenko 1.4 teleplus pro 300 i w exifie otrzymuję ogniskową 189 mm i przysłonę 2.8 na największej dziurze - prawidłowo. Przy EF70-200 f/4 pokazuje 5.6, też w porządku.
Natomiast dla 50/1.4 jest 1.4, dla 50/f1.8 i dla 85/f1.8 jest 1.8. Więc, jak w tym porzekadle.... na dwoje babka wróżyła.
Problem jest "małej wagi" skoro naświetlenie jest poprawne.
Ale ciekawy, dlaczego jest różnica pomiędzy 6D2 a R.
Przy "tym samym" obiekcie fotografowanym skoro różne (w zapisie Exif) przesłony to czy też różne czasy ekspozycji skoro oba zdjęcia wyglądają na poprawnie naświetlone ?
jp
[QUOTE]toz pisalem i powtorze
do pomiaru swiatla w ogole nie jest to problemem. Nie ma znaczenia.
przyklad, to moze skapujesz.
powiedzmy ze matryca musi dostac 100 lux aby prawidlowo naswietlic. ( liczba z sufitu , ale zawsze musi byc taka sama dla okreslonego ISO).
pomiar wykaze , ze pada na matryce 400 lux , a wiec nalezy skrocic expozycje 4 razy .
majac bledna wartosc przyslony np 2,0 z exif choc rzeczywiscie jest to 2,8 , automatyka domknie przyslone o 2 stopnie ( 4 razy mniej swiatla - tyle ile wykazal switlomierz ) , a wiec do wartosci 4.0 , chociaz to naprawde odpowiada przyslonie 5,6.
nie ma znaczenia dla expozycji oznaczenie przyslony.
Jesli podepniesz stary obiektyw np heliosa, ktory w ogole nie ma zadnej elektroniki , to oczywiscie tez mozna prawidlowo naswietlic , tyle tylko ze przyslona nie zostanie domknieta automatycznie - musisz to zrobic recznie.
nastawiasz dowolna przyslone ( powiedzmy, ze starly sie napisy i tym pierscieniem bez rastra nastawiasz cokolwiek na wyczucie ) , pomiar swiatla wskaze Konieczny czas aba matryca dostala swoje 100 lux ( liczba przykladowa.)Automatyka naswietli prawidlowo w ogole bez znajomosci liczby przyslony. Tak jest w canonach , w nikonie jest troche inaczej w niektorych modelach.
W obiektywach z wewnetrznym ogniskowaniem zmieenia sie ogniskowa, czyli i przyslona. mimo ze masz z exif np 5,6 , to ze zmiana odleglosci rzeczywista liczba przyslony sie zmieni. Pomiar to uwzgledni w doborze czasu.
[QUOTE=Bechamot;1398184]Ostatni raz !Cytat:
toz pisalem i powtorze
do pomiaru swiatla w ogole nie jest to problemem. Nie ma znaczenia.
przyklad, to moze skapujesz.
powiedzmy ze matryca musi dostac 100 lux aby prawidlowo naswietlic. ( liczba z sufitu , ale zawsze musi byc taka sama dla okreslonego ISO).
pomiar wykaze , ze pada na matryce 400 lux , a wiec nalezy skrocic expozycje 4 razy .
majac bledna wartosc przyslony np 2,0 z exif choc rzeczywiscie jest to 2,8 , automatyka domknie przyslone o 2 stopnie ( 4 razy mniej swiatla - tyle ile wykazal switlomierz ) , a wiec do wartosci 4.0 , chociaz to naprawde odpowiada przyslonie 5,6.
nie ma znaczenia dla expozycji oznaczenie przyslony.
Jesli podepniesz stary obiektyw np heliosa, ktory w ogole nie ma zadnej elektroniki , to oczywiscie tez mozna prawidlowo naswietlic , tyle tylko ze przyslona nie zostanie domknieta automatycznie - musisz to zrobic recznie.
nastawiasz dowolna przyslone ( powiedzmy, ze starly sie napisy i tym pierscieniem bez rastra nastawiasz cokolwiek na wyczucie ) , pomiar swiatla wskaze Konieczny czas aba matryca dostala swoje 100 lux ( liczba przykladowa.)Automatyka naswietli prawidlowo w ogole bez znajomosci liczby przyslony. Tak jest w canonach , w nikonie jest troche inaczej w niektorych modelach.
W obiektywach z wewnetrznym ogniskowaniem zmieenia sie ogniskowa, czyli i przyslona. mimo ze masz z exif np 5,6 , to ze zmiana odleglosci rzeczywista liczba przyslony sie zmieni. Pomiar to uwzgledni w doborze czasu.
Interesujące jest dlaczego w Exif 6D2 i R są inne zapisy przesłony mimo tego samego obiektywu z tym samym ustawieniem światła i tego samego extendera
A skoro inne zapisy przesłony a zdjęcia z obu sytuacji zdjęciowych mają takie same (poprawne) naświetlenia to czy są inne zapisy czasu.
Tylko.
jp
odpowiedz jest tak trywialna , ze az wstyd odpowiadac.
Mamy wiec 2 "problemy" zapisu przesłony w Exif przy podpięciu do EOS R obiektywów poprzez extender(y) Kenko :
1.
a. zapis prawidłowy :
135/2, 70-200/4 (Lki ?, droższe ?, nowsze ?)
b. zapis nieprawidłowy
50/1.4, 50/1.8, 85/1.8 (tańsze ?, starsze ?)
2.
dla 135/2 u szandor zapis prawidłowy a u Bangi nieprawidłowy (różne Kenko ?)
jp
PS
nadal ciekawym jest czy z nieprawidłowym/prawidłowym zapisem przesłony związany jest jakoś prawidłowy/nieprawidłowy zapis czasu ekspozycji
nigdy zapis nie jest prawidlwy
to sa przyslony geometryczne.
w rzeczywistosci obiektyww ma jakas transmisje i to rozna dla roznych przyslon geometrycznych.
powiedzmy na 2.0 ma transmisje np 60 % teoretycznej wynikajacej z geometrii , a na przylonie 5,6 moze miec np 80%.
mimo ze jest na obudowie napisane 2.0 w rzeczywistosci to moze byc np 2,6 . Waznym jest aby nastepny stopien dawal okreslona ilosc swiatla mniej.
tego oczywiscie nie ma w exif i byc nie musi , gdyz do pomiaru swiatla nie jest taka informacja potrzebna.
poniewaz przeslona jest nastawiana w krokach 1/3 ev , drobne i subtelne roznice sa wyrownywane korekta czasu w sposob plynny.
dla np 1/1000 sek czas moze wynosic np 1/857 sek. Czasem to jest napisane w exif , czasem nie ma.
wazna jest skala wzgledna tzn 2 razy wiecej/mniej itp . L przyslony moznaby oznaczyc dowolnie np 1 , 2 , 3 - waznym jest aby na kazdym stopniu byla okreslona ilosc switla mniej. Automatyka nie robi nic inngeo jak kompensuje wiecej / mniej w stosunku do pomiaru bezwzglednego.
zawsze kenko mial w sprzedazy konwertery , ktore nie przenosily w calosci exif.
zaleta tego jest to , ze nie wylacza AF na ciemniejszych przyslonach , gdyz aparat mysli ze przyslona jest mniejsza.
^
|
|
|
Problemy pierwszego świata :D
Bechamot pisze dobrze.
Ja dodam, że problem się może pojawiać wtedy gdy nie polegamy na pomiarze TTL w aparacie i na jego automatyce, a przechodzimy na tryb M i pomiar zewnętrznym światłomierzem. Taka sytuacja jest typowa dla studia fotograficznego, no ale w studiu nikt nie pracuje na telekonwerterze :)
To były (głównie) odpowiedzi na moje powtarzane pytania
To może Ty mi "przetłumaczysz" wypowiedzi Bechamota na odpowiedzi na moje 2 pytania
Problem
A.
Aparat rozpoznaje że podpięty jest obiektyw przez extender (zapis w Exif o dłuższej ogniskowej)
B.
Ustawiamy w aparacie przesłonę obiektywu na "maksymalną dziurę" a automatyka ma dobrać czas ekspozycji
Pytania
1.
Co oznaczają różne dla różnych obiektywów zapisy w Exif że zdjęcie jest wykonane na przesłonie o wartości równej :
a. "maksymalnej dziury" zmniejszonej o krotność extendera (zgodnie z prawami fizyki)
b. "maksymalnej dziury"
2.
Dlaczego dla tego samego extender + obiektyw w Exif dla 2 różnych aparatów były te dwa różne zapisy :
- 6D2 zapis a
- R zapis b
jp
pozwolicie zmienić temat?
zaliczyłem z R pierwszy wyjazd i nie jest dobrze
4 dni-2,5 baterii to wynik godny fujii a nie canona
ponieważ teraz jadę w kompletną głoszę gdzie nawet dróg nie ma będę zmuszony do moich 3 oryginałów dokupić ze 3 zamienniki
czytałem wcześniej ze niektórzy zwalają wine za problemy z aparatem na Nowell,pchać się w niego czy może w duracel albo coś innego?
Miałem Newell, ale dla mnie On był mniej pojemny niż oryginał, o jakieś 30-40% mniej zdjęć na nim robiłem.
właśnie zamówiłem w DE podwójną ładowarkę+2 lp-e6 wszystko Patona
i chyba dokupię jednego tego nowella:?:
albo duracela
a ktos moze testował takie cuda???
https://allegro.pl/oferta/bateria-lp...hip-5617174479
sklep niedaleko ode mnie....
Ja już kompletnie zrezygnowałem z zamienników od momentu przesiadki na R.
Po 1. Słaba pojemność. Na oryginale robię 900-1000 zdjęć z bardzo częstym przeglądaniem zdjęć na ekraniku. Na Newellu raz wyszło mi coś około połowy tego co na oryginale, także dziękuję. Na DSLRach zamienniki były bardzo ok, bo spokojnie 1100 fot szło zrobić. Na bezlustrach z wiadomych względów już tak różowo nie jest.
Po 2. Jedyny zwis jaki miałem do tej pory był na Newellu.
ja Patony stosuje w Fuji i w sumie bardzo sobie chwale, wiec może i z C będą żyć w zgodzie:confused:
czytam i rechocze... autostrada i przyszlosc... :mrgreen:
podwojna ladowarke USB mam, owszem. zabieram na 3-4 dniowe wyjazdy z kumplem, bo wtedy mozemy sie obaj z jednego gniazdka ladowac przez noc. a jak jade sam to przy bardzo intensywnym uzytkowaniu i tak nie ma imperatywu codziennego ladowania, nawet jak to jest jakis zamiennik (de facto nowe "chinskie" LP-E6 u mnie maja lepsza wydajnosc niz moje 3-letnie oryginalne LP-E6N).
i jeszcze oprocz go* zywotnosci baterii jest elektroniczny podglad :) plus w R (w odroznieniu od M) to nawet nie da sie powiedziec, ze z tego funkcjonalnego syfu jest korzysc w postaci mniejszej optyki. bo wrecz odwrotnie :)
Ma ktos canona rp? Chce sie dopytac jak to naprawde jest z ta matryca... Chce zmienic a6300 na jakies nie drogie FF, ale jednak z AFem ;)
tak naprawdę jest jak w specyfikacjiCytat:
jak to naprawde jest z ta matryca...
ja mogę być bez prądu jakieś 6-8 dni:/
przy 5dmk3 to bym się tylko uśmiechnął ale teraz mi nie do smiechu
CIPA R oryginału aku to 370 zdjęć ale użytkownicy piszą że :
- znacznie więcej zdjęć można wykonać (są w doniesieniach wartości 648, 745, 1116)
- gdy obiektyw ma stabilizację to znacznie spada aż do 141 zdjęć tylko
Miałem też taki kłopot (A7R3) gdy czas do uśpienia miałem ustawiony na 30 minut.
Po aktualizacji softu w smartfonie gdy teraz łączność z body (BT+lokalizacja) się "wzbudza" sama ustawiłem czas do uśpienia na 5 minut.
Średnio teraz mogę na aku wykonać jakieś 40% więcej zdjęć niż podaje CIPA
jp
zrobiłem 430 zdjec:/
podpięty był chwile 35/1.8 a potem już tylko 16-35/4
Na moim ostatnim wyjeździe do Patagonii robiłem średnio 350 fotek dziennie plus około 5 min filmu. Goetagowanie realizowałem za pomocą GP-E2 (wsuniętego w sanki lampy), który ma własne zasilanie, używałem szkieł stabilizowanych. Przeglądanie zdjęć, zmiana parametrów, realizowałem z pomocą wizjera - unikam używania okularów. R-ka zjadała przeważnie 2 szt LP-E6N i czasami nadgryzała 3-letniego newela, który pozostał mi po 6D. Każdej nocy ładowałem 3 baterie (podwójna ładowarka Patona + org. z R),tak że różowo nie było. Nie widzę rozwiązania w sytuacji braku prądu przez 8 dni, chyba, że jakiś duży powerbank i ładowarka usb + worek baterii.
Gdy korzystałem z 6D z włączonym gps, 1 bateria starczała mi na jeden dzień, ale bałbym się gdzieś wypuścić bez zapasu. Czasami 1 nie wystarczała.
R na jednej baterii ( włączony non stop i robiący zdjęcia LV/EVF plus wifi podczas ślubu/wesela ) u mnie działa przez ok 4 godziny. Można zrobić 200 i można śmiało 1500 a po 4 godzinach i tak padnie.
Stara bateria z 5dIII trzyma dłużnej niż nowy newell z N na końcu. Z tym, że newelle po 60zł a canony drogie.
Wlasnie zamowilem Rke. 8 k to chyba sensowna cena? - w abfoto.
80d z moja ulubioną sigma pojdzie chyba do sprzedaży :( , bo ona tylko do apsc.
Co byscie polecili w zamian za te sigme ?
@akustyk - a jakie masz chinole? Możesz jakiegoś linka podać?
RAVPower Canon LP-E6 & LP E6 N... https://www.amazon.de/dp/B072557DF4?...p_mob_ap_share
Jeszcze wczoraj cena była 8950 a dziś kilka sklepów ma po 8000 tysi. Ciekawe skąd taki nagły spadek cen, cashback będzie, Black friday czy co?
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Ten spadek jest jak najbardziej okej. Ciekawi mnie tylko nagły spadek cen w kilku mniejszych sklepach na Ceneo. Nie sądzę by miało to zwiastować szybkie nadejście następcy erki. Sam się posępiłem i zamówiłem.[emoji14]
Faktycznie te ceny pospadały :) Ja jeszcze wkleję linka do rtv euro agd. Tam jest trochę droższy, bo 8700, ale za to są raty 50x 0%.
...i proszę nie pisać, że to 700zł różnicy to jest właśnie te 0% :D bo jest to dystrybucja PL z gwarancją producenta. Te po 8000zł są z prywatnego importu (Azja przez UK) i mają gwarancję sprzedawcy. Aparat jest oczywiście taki sam, ale dla niektórych ma to spore znaczenie.
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-w...ef-eos-r.bhtml
O to ciekawe, bo ja w informacji do sprzedawcy napisałem że ma być nie macany i z gwarancją canon Polska. Ciekawe czy mi coś napiszą czy wyślą tak na pałę że może nie zauważę
Na abfoto są po 9600
To nie jest szmuglowanka :D nie wiem jak dokładnie to wygląda, ale najczęściej odbywa się to przez firmy z UK z fakturami itd. to jest legalne, ale ze względu na inną dystrybucję nie masz gwarancji PL od producenta. W USA to się nazywa grey market.
Masz rację, że w cyfrowe jest Polska dystrybucja. AB nie wiem, bo u nich jeszcze nie kupowałem. Zatem jeśli w tym pierwszym jest R-ka za 8000 zł to tym bardziej jest to korzystne. Polecam ;)
Ja zamowilem z odbiorem w sklepie wiec na miejscu sobie obejrze czy nie byl rozpakowywany macany itp... Jak bedzie coś nie tak to nie biore. Ma byc nowka proste.
--- Kolejny post ---
Z rabatem 1250 do 30.10 ale jak napiszesz zeby ci dali taki jak w cyfrowe.pl to dadza czyli 1500 rabatu i wychodzi 8099 zl.
Ja po jakimś roku z 6d2 tak się polubiłem z dpaf, że stwierdziłem iż muszę spróbować z aparatem opartym tylko na takim af-ie.
Ogólnie af był dla mnie najczęściej przyczyna zmiany body. W canon-ie zawsze dawkują jego skuteczność. Tak żebyś nie był za szczęśliwy ;)
A co powiecie o rp za 5k? Jest sens ?
Zależy do czego. Jeśli masz ciśnienie na małego bezlusterkowca z ff i akurat canona to może. Ale za te pieniądze można znależć ciekawsze aparaty