Bardzo proszę zakończyć te personalne przepychanki.
Wersja do druku
Bardzo proszę zakończyć te personalne przepychanki.
Pare dni temu robiłem sobie porównanie AF ciągłego pomiędzy 5dIII i 1dIII, na biegającym psie, przy maksymalnej ilości klatek (dla danego aparatu) na sekunde. Pomijam ilość trafionych do wykonanych zdjęć, ale samo śledzenie obiektu w ruchu jedynką, było o wiele przyjemniejsze pomimo wielu nowości w konfiguracji AF 5dIII. Chodzi mi o zaciemnienie wizjera podczas szybkiej serii. W jedynce jakby nie istniało, stąd i łatwiej było utrzymać psa w centrum kadru, pomimo, że tu mogłem używać tylko jednego punktu. Nie wiem czy jest to wziązane z szybkością powrotu lustra, czy ilości kl/s. W sumie to pamiętam że w poprzednim 7D pomimo 8kl/s też występowało podobne zaciemnienie. Jak tutaj to wygląda w 7DII?
Ja nie zauważyłem,zresztą w 5DIII tez nie,ale być może sprawa zaaferowania podczas fotografowania :roll: .
Sorry ,ze tak monotematycznie,ale ,żadne inne szybkie akcje w okolicy się nie odbywają :confused: .
AF w 7DII jak się już do czegoś przyczepi to naprawdę trudno go oderwać.
Co ciekawe, mam wrażenie że coś za często ostatnio mam do czynienia z aberracją. Zjawisko prawie zupełnie mi nieznane za czasów 60D....
Sprawdzałeś czy AF nie przeskakuje z obiektów na kolejne? (podam przykład piłkarski albo można go przerobic na inny dowolny :P) Np łapiesz Bekhama na celownik, biegnie...biegnie przed niego wpada Adams i zasłania go na 0.5/1 sek Beks go mija... i czy AF nadal jest na Bekhamie czy został na plecach Adamsa ?
Sprawdzałem. Do tego służy ustawianie czułości AF. Wbrew pozorom im mniejsza tym lepiej. Tzn AF mniej będzie skakał po różnych obiektach. Parę razy "przeprowadziłem" z sukcesem lecącego ptaka przez gałęzie drzew. Tylko mam wrażenie że wtedy słabiej utrzymuje pojedynczy obiekt. Tzn robiąc serię więcej zdjęć będzie niecelnych. Może to tylko moje wrażenie...
A z tą 0.5 / 1 sek to chyba trochę przesadziłeś :) Mogę się zgodzić na 0.05 / 0.1 sek :)
Irek widzę, że jesteś z Krakowa będę w Krakowie od 18 Kwietnia na Mistrzostwach Świata w Hokeju czy była by możliwość abyśmy się spotkali i pomógł byś mi w ustawieniach 7D MK II, gdyż będę go już posiadał a zawsze pracowałem na Nikonie chciałbym aby mi ktoś pomógł ustawić optymalnie.
No z tym 0.5/1 sek tak orientacyjnie... :D w 6d trzymanie celu jest słabiutkie niestety ;/