Odp: [Dawid_Gaszynski] Sport
czysta przyjemność z oglądania
Skąd ta obwódka na nodze na pierwszym planie - 1891?
#Eberloth - nei wiem, czy to się nie tworzy przy suwaku przejrzystości i/lub kontrastu, ale poczekajmy na odpowiedź autora.
Normalna nieostrość. Obiekty, które są bliżej obiektywu niż punkt ostrości tak wyglądają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
To było bardzo wyciągane we wszystkie strony suwakami. Zdjęcie było pod słońce, przy takim dosyć białym niebie - stąd pewnie takie artefakty.
Prócz tego 24mm 1.4 ma dosyć małą głębię więc tak jak ktoś wspomniał, noga była mocno nieostra.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
LR o jego usuwanie aberacji. Najbardziej wyłazi jak masz skopiuj wklej preset. W c1 nie wiem co to aberracja a w fotkach z LR co jakieś czas widzę te słynne krawędzie. No i też kewsta szkła. 24L to już nie ta generacja optyki jednak.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
To było bardzo wyciągane we wszystkie strony suwakami. Zdjęcie było pod słońce, przy takim dosyć białym niebie - stąd pewnie takie artefakty.
Prócz tego 24mm 1.4 ma dosyć małą głębię więc tak jak ktoś wspomniał, noga była mocno nieostra.
OK, dzięki.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
LR o jego usuwanie aberacji. Najbardziej wyłazi jak masz skopiuj wklej preset. W c1 nie wiem co to aberracja a w fotkach z LR co jakieś czas widzę te słynne krawędzie. No i też kewsta szkła. 24L to już nie ta generacja optyki jednak.
To Photoshop, ale nie wiem czy to coś zmienia. Trudno powiedzieć czy 24mm 1.4 II jest jakoś specjalnie winna czy to kwestia, że po prostu jasne szerokie kąty w takich sytuacjach są kiepskie.
Dajcie spokój z tymi obwódkami w nieostrościach. Zdjęcia świetne.
Zaglądam do tego wątku od dawna. Prywatnie mam znajomego co również foci sport.