Odp: [test] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6
Pobawiłem się chwilę tym Tamronem.
Daje na tyle fajny obrazek (z 60D), że go sobie zostawiam.
Nie ma żadnych problemów FF/BF.
Ale zastanawia mnie co innego: ten obiektyw sprawia wrażenie niezwykle szczelnego.
Jak ma założone oba dekielki to obracanie pierścienia zooma powoduje zasysanie i wypuszczanie powietrza przez szybkę odległości i pierścienia AF.
Działa jak odkurzacz przy zoom'owaniu od 70 do 300 a przy zoom'owaniu powrotnym daje nawiew, na migawkę (i matrycę)
Pytanie: czy używając ten obiektyw zauważyliście, żeby Wam bardziej brudziła się matryca?
Wg mnie nie ma co się przejmować aż tak bardzo pompowaniem powietrza. Mam 100-400 i tez trochę pompuję. Owszem od kiedy go mam zaobserwowałem, że matryca częściej wymaga przedmuchiwania, ale tragedii nie ma.
Trzeba pamiętać, że zazwyczaj zoom-ujemy, gdy migawka jest zamknięta, więc syfy co najwyżej wpadną do komory lustra. Do tego od kiedy mam 100-400 to cały czas mam włączone autoczyszczenie na wszelki wypadek, ale podkreślam, że jakiejś szczególnej tragedii nie ma. Podejrzewam, że przy Tamim będzie podobnie.
witam
stałem się właśnie posiadaczem w/w obiektywu.
Zamiana i bezpośrednie porównanie za Canona 70-300 is usm...
AF - szybszy, pozwala robić bardziej dynamiczne ujęcia i o to mi chodziło...
Ogniskowa - 300 mm bardziej używalna od Canona, żadnego mydła bardzo porównywalne 70 i 300 mm wybierany z 2 szt. i 2 szt. bardzo podobne także obiektywy są chyba powtarzalne... numer seryjny 15...
kolorki- nie zauważyłem że "koloruje blado" jak to niektórzy przedmówcy mówili (porównywalnie do canona)
Silnik -USD vs micro USM - cichutko szybko celnie lepiej jak w Canonie możliwość ręcznego doostrzania bezcenne komfort pracy dużo większy z Tamim
VC - stabilizacja nieco cichsza jak w Canonie ale też wydaje równie zgrzytające dźwięki po załączeniu i wyłączeniu podczas pracy słychać lekki szum. zamraża obraz jak pisali przedmówcy 1/15 sek i fotki całkiem nieruszone :-)
Jednym słowem jest nad czym myśleć przy wymianie powyższego Canona na Tamiego u mnie się jak narazie sprawdza w tych aspektach o które mi chodziło a mianowicie szybkość AF, używalne 300 mm i USD.
Cytat:
Zamieszczone przez
PRZEMOLO79
żadnego mydła bardzo porównywalne 70 i 300 mm
No nieee, pomiędzy 70 a 300mm w tym obiektywie jest powiedziałbym bardzo duża różnica w ostrości, aczkolwiek 300mm faktycznie jest dobre, lepsze na pewno niż w odpowiedniku Canonowskim. Porównanie na TDP dobitnie udowadnia, że bywają niestety gorsze egzemplarze.
Dajcie mi tego Tamiego do przestrzelania (prośba do kogoś z Bielska-Białej lub okolic) bo się nad nim poważnie zastanawiam.... ale właśnie TDP jedno, użytkownicy drugie :)
też o nim myślę jako szkło na spacery do kwiatka i dziecka, czasem do filmowania i tu właśnie skłaniam się ku Canon 55-250 STM. ( tylko 250 ale wg TDP przepaść do 300 z T link niżej ) ( no i STM ma super odległość minimalną do jakiegoś spełdo makro np motylka :D )
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM Lens Image Quality
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
tak też widziałem tą tablicę i mnie troszkę zbiła z tropu ale dla mnie najważniejsze jest to co widac na zdjęciach dla mnie Tamron jest lepszy w tych aspektach o które mi chodziło, dlatego też wymieniłem...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No nieee, pomiędzy 70 a 300mm w tym obiektywie jest powiedziałbym bardzo duża różnica w ostrości, aczkolwiek 300mm faktycznie jest dobre, lepsze na pewno niż w odpowiedniku Canonowskim. Porównanie na TDP dobitnie udowadnia, że bywają niestety gorsze egzemplarze.
zgadza się 70 i 300 mm to dwie różne bajki ale chodzi mi o używalność 300 mm w tym momencie...w canonie który miałem to zdecydowanie była loteria (do 200mm był świetny)tu (Tamron) na 300 mm zrobiłem kilka ujęć i są bardziej niż zadowalające, poza tym "łapie w locie" szybko przejeżdzający samochód i wyostrza canon nie nadążał za takim ujęciem...
Troche sie bawilem ostatnio, 300mm i AI servo na 7d i latajace mewy. Chyba daje rade. Sporo trafionych, sporo nietrafionych ale to wina opoperatora, uczy sie dopiero ;-) Zdjecia statyczne przy 300 daja rade :-)
Sent from my iPhone using Tapatalk
To jest obiektyw amatorski nie zapominajmy o tym (Tamron 70-300 VC USD) więc nie oczekujmy od niego cudów stosunek jakość-cena jest bezkonkurencyjny...U mnie wygrał z C 70-300 is USM a brałem również pod uwagę C 70-200 L IS jest lepszy owszem. Przede wszystkim AF szybszy wykonanie solidniejsza ale i cena też sporo solidniejsza :-) no i nie ma 300 mm;)