sprawa oczywista nie godna wspomnienia:wink:
Wersja do druku
Kilkustronnicowa ślicznie oprawiona książeczka w formacie ca. karty kredytowej ze zdjęciem, nazwą firmy (+logo), zdarza się że i godłem :), numerem, nazwą "legitymacja służbowa", podaną w 4 językach formułką np.: "władze cywilne i wojskowe w kraju oraz placówki dyplomatyczne i konsularne w kraju i za granicą proszone są o udzielenie mu poparcia i pomocy w wykonywaniu obowiązków słuzbowych" i coroczna prolongata. A do tego ID na plastiku (na smycz) ze zdjęciem w laminacie, naazwa, logo, numer i duży napis Press. Na odwrocie ta sama formuła w 2 językach. Albo laminat ze zdjęciem, dużym napisem Prasa, nazwiskiem, numerem, terminem ważności (zdarza się bezterminowo) i podpisem naczelnego, nazwą redakcji i na odwrocie: "Wszystkie osoby i instytucje prosimy uprzejmie o udostępnienie naszemu dziennikarzowi wszelkich informacji" +eng. NIgdzie nie ma ISSN ani jakichkolwiek kodów. Takie dwa przykłady kwitów dziennikarsko/fotoreporterskich ludzi, którzy rzeczywiście pracują w lub dla prasy.
Hi...
Moja miała format legitymacji SB (składana wzdłuż krótszego boku mniej więcej format karty kredytowej - celowy zabieg ;). Wytłoczone logo na zewnętrznej okładce ze skaju, w środku imię, nazwisko, zdjęcie, numer, stanowisko, prośba o udzielenie pomocy i miejsce na pieczęcie z ważnością.
A tak naprawdę to może mieć nawet wielki napis **** bo nie ma żadnego wzoru takiej legitymacji. :)
Nie wiem jak w Polsce, ale może i tu przyda się coś takiego:
http://bighugelabs.com/flickr/badge.php
Gdzie i za ile można takową legitymacje zamówić? ;) Jestem chętny
Zamówić? O tempora o mores. Ja mam dwie z dwóch różnych firm, jedna jak z Ormo - redakcja, druga porządniejsza - agencja. Ale nie rozumiem dlaczego legitymację (czyli dowód legitymizujący/uprawniający człowieka do realizowania zadań w imieniu firmy X) ma dostać każdy kto chce mieć legitę press. To jakaś paranoja.
Myślałem ze legitymacja jest dla użytkowników sprzętu foto, dla tego kto chce takową posiadać.