http://cgi.ebay.com/OpTech-Reporter-...A1%7C294%3A200
Wersja do druku
tylko podlacz do tego lampy...
Moze i trzeba , nie zawsze sie da , wiec imho wedlug mnie taki gadzet malo uzyteczny.
Nie mam pojęcia jak rozwiązać problem wygodnego przenoszenia i sprawnego manewrowania dwoma korpusami z obiektywami i lampami w kościele.
Można teraz prosić kilka (dziesiąt) postów na ten temat?
Jeśli chodzi o jeden aparat to są ponoć jakieś szelki, dużo wygodniejsze od standardowych pasków na szyję, ciężar rozkłada się na ramionach i nie szkodzi na kręgosłup.
Nie widziałem tego, tylko słyszałem, ma ktoś jakieś namiary?
Szelki na aparat ? Chyba na futeraly na obiektywy itp.
2 wygodne paski , jeden krotszy moze byc , ten na froncie , drugi dluzszy na boku , oba na szyi , juz tak robilem. Coz cudu nie ma wygodnie to to nie jest ale trudno zeby z dwoma takimi setami moglo byc jakkolwiek wygodnie ;]
Jeden aparat wieszasz na szyi, na krótkim pasku, drugi aparat wieszasz na (np.) prawym ramieniu, tak aby wisiał trochę poniżej pachy, ale żeby nie dyndał jak dziadowski bicz na wszystkie strony. Całkiem wygodnie.
Co sądzicie o takim zestawie:
Canon EOS 5D Mark II + Canon 24-105mm f/4L IS USM
Canon EOS 5D Mark II
Canon EF 35mm f/1,4 L USM
Canon EF 50mm f/1,4 USM
Canon EF 85mm f/1,8 USM
SanDisk Extreme III CompactFlash 8GB x3
Canon Speedlite 580 EX II x2
Canon Deluxe Gadget Bag 10EG
Akumulator Canon LP-E6 x4
Hoya UV x4
cena +/-: 38,500zł
24-105L to do użytku prywatnego bardziej niż do fotografii ślubnej, czasem warto też mieć coś bardziej mobilnego ;)
Prosiłbym o ewentualnie o propozycje co można by było zastąpić, ale proszę o propozycje z "życia wzięte" a nie takie o których się czytało w Internecie.
z góry dziękuję za pomoc i cierpliwość w wałokowaniu tego samego tematu ;]
Zestaw dla kogoś z doświadczeniem. Brakuje szerokiego na pojedyncze kadry i czegoś w ok. 135 - 150mm. Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie w wyczuwaniu ogniskowych, to nie poradzisz sobie na weselnych tańcach. Przy 35mm to jednak dość trudne.
No i filtry.. kup jakieś normalne.
Dziękuję za opinię. Normalność filtru określasz jako...?
Wlasnie a propo 35 , tancowania , generalnie jest ciasno poprostu i przez to problematycznie ? W sumie w sobote slub bede mial sie okazje przekonac :D
Tak, najczęściej jest ciasno, a bywa strasznie ciasno. :P ;) W ostatnią sobotę na "wyprawy na parkiet" najczęściej miałem 17-40 i dzięki niemu się tam jakoś odnajdywałem. ;) Tylko w tym wypadku też nie można przeginać ze względu na zniekształcenia na 17mm. (FF)
W zestawie 5II i 35L dokręcając taki filterek pozbawiasz się szczegółów i ostrości a flary dostajesz gratis. Kupuj B+W w ciemno, nie będziesz kombinował, czy aby nie zrobiłeś źle.
Wiesz.. trafisz na dużą salę i mało ruchliwych gości i dojdziesz do wniosku, że wszystko jest ok. Czasem mi 16mm brakuje i gdyby nie te cholerne przerysowania, to pewnie byłoby to najwygodniejsze szkło do takich dynamicznych tańców w ciasnych salach.
35mm do tańca nie jest aż tak wąski, w większości "tanecznych" sytuacji częściej przydatny niż 24mm. Chyba, że jest bardzo, bardzo ciasno. Ale radko jest tak przez całe wesele. Warto mieć jeden i drugi, ale wybierając jeden 35mm jest zdecydowanie bardziej pożądana. Często o decyzji wyboru obiektywu decydują przyzwyczajenia fotografa związane z ogniskową, decyzje te i w ogóle jakiekolwiek inne rzadko są "jedynymi" słusznymi. Tak naprawdę wiele podobnych ujęć można wykonać zbliżonymi ogniskowymi, zwłaszcza gdy posiada się jasne obiektywy: 24-35. 50-85, 85-135. Ogniskowa to jedno. Fotograf który ustawia się w różnych miejscach i nie jest niecierpliwy to drugie.
no nic , faktycznie ostatecznie w praniu wyjdzie , ale po glowie i tak chodzi mysl o czyms przynajmniej 20mm bo fish to jednak nie to samo
no ja na weselu (tańce w tłumie) najczesniej uzywam 16-35 na 1d, czyli crop 1.3
docelowo bedzie to 24L, ktory z cropem da 31mm i bedzie git
Do tanca jak ktos nie potrafi sie zdecyzdowac pomiedzy 24 a 35 jest duzo tanszy 28/1.8 - pionowe kadry lapia akurat pelne postacie, nie przerysowuje jeszcze tak mocno jak 24mm, a chwyta o wiele wiecej otoczenia niz 35-tka.
Kazdy ma swoje ulubione ogniskowe - moja czesto wykorzystywana para w tancu i nie tylko to 28mm i 50mm.
A ja ostatnio uzywam glownie 85 bo bardzo lubie robic portrety - to raz, a dwa to jesli robie z wiekszej odleglosci ludzie nie widza ze robie zdjecia i nie pozuja
- i pisze wlasnie o tancu.
Czesto uzywam tez fisha, pozniej 35.
85 1.8 jest do sprzedania - przesiadlem sie na 85L i pomimo ze jest wolniejszy w stosunku do 1.8 to daje rade :)
Jeżeli chodzi o egzemplarz fabrycznie nowy, to zwracam honor w takim razie :) Ceneo widać nieaktualne...
Własnie jestem po dofinansowaniu z UP , zestawik złozyłem z nastepujacych elementow.
Body 5DMK II - głowne
5D - stare jako backup
24L
50L
85L
15 Fish
Z zestawu jestem strasznie zadowolony, mam za soba juz 2 zlecenia i zakresik pokrywa sie idealnie, jedynie praca na 2 korpusy sprawia mi jeszcze problemy ale mysle ze to kwestia czasu.
Zestaw marzenie :) Powodzenia w opanowaniu 2 puch, z czasem przyjdzie rutyna :)
przy pracy na dwa body to w zasadzie, tylko w jednym zmieniany czasami szkla w drugim zawsze powinno byc jakies tele (85L) aby lapac ciekawe momenty (dotyczy kościoła)
A jak oceniacie przydatność takiego zestawu plenerowego: http://www.fotoellite.pl/?136,power-mate-300 ??
No i jeśli jest sens przeznaczyć pieniądze na takie wsparcie to może znacie inne opcje, np. o lepszej proporcji jakość/cena.
bardziej myślałem o użyciu przy robieniu zdjęć plenerowych pary młodej, w innym dniu, tak aby mieć czas :)
Witam,
mam dylemat i potrzebuję rady. Posiadam torbę Tamrac Pro 8 i trochę sprzętu, dokupiłem jednak 2 body i nie bardzo się wszystko mieści.
2 body z gripami
50/f1,4
85/1,8
16-35II/2,8
70-200/f2,8
2 światełka
kilka kompletów aku do lamp i pstrykałek
ładowarki i wiele innych pierdół
problem jest taki że zastanawiam się nad zmianą torby na plecak bądź dokupienie do torby pasa +2 sakwy gdzie podczas ślubu wcisnę na zmianę 70-200 albo 16-35 i drugą mniejsza na zmianę 50/85.
Obecnie i tak używam takiej większej torby biodrowej gdzie wciskam 50 i 85 jak trzeba to i wcisnę tam na chwile 70-200 i sprawdza się super.
Więc reasumując:
- zamiana torby na plecak - jeśli tak to jaki na taką ilość sprzętu żeby nie było to ściśnięte jak teraz w torbie
- czy do torby dokupić pas co jest bardzo wygodnym na narzędziem jeśli pas to jaki polecacie:
http://fotozakupy.pl/pasek/lowepro-s...tbelt-13,3521s
http://www.fotto.lublin.pl/index.php...&art=kamizelki
http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-pas-...11-p-6867.html
- czy zmienić torbę na większą np. Tamrac PRO 12
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-pro-12.html
Doradźcie bo niebawem zlecenia się zaczną a tu nie ma się jak upchać.
Oczywiście chodzi o dobry system do fotografii ślubnej - dlatego piszę w tym wątku a nie w poście np. W czym nosić sprzęt.
Pas. O ile preferujesz taki system , radze sprawdzic sobie zanim kupisz. W ta sobote tak pracowalem w kosciele/przed i najlepsze rozwiazanie , torba sie majda nie potrzebnie , plecak lepszy ale malo wygodniej taszczyc cos na plecach. Mialem na sobie 2 body z lampami i pas + 3 futeraly ( 4 szkla i 1 futeral zawsze wolny to zmian szkielek zeby dwoma jednoczesnie w reku nie zonglowac )
No torba (Tamrac Pro8) jest tylko do przenoszenia w transporcie na ogół mam torbę biodrową jak zaczynam gdzie mam wpakowane od razu 85 i 16-35 na body 50/1,4 z dużej torby zmieniam 70-200 jak potrzeba. Takie samo zestawienie używam w kościele. Więc system z pasem mniej więcej znam, dlatego mam dylemat.
Jednak trochę myślę o plecaku bo plenery różne też się robi, choć plecaków w plener turystycznych mam aż 3 więc jak trzeba ładuję pstrykałkę bez gripa do małej torby na aparat z 85 i na 70-200 i 16-35 mam oryginalne pokrowce. Jednak w typowym plecaczku foto jest sprzęt bezpieczniejszy. :D Ale jakoś nie wyobrażam sobie na ślub z plecakiem, choć moim 2 znajomków używa.
Od niedawna mam 2 body i zamierzam jechać na dwie pstrykałki do tego więc pas poręczniejszy by był - przynajmniej tak myślę.
MM możesz polecić który jeśli już ??
Firma to rybka wedlug mnie , ale sprawdz czy wolisz szerszy np Lowepro Deluxe czy moze wystarczy wezszy , czyli zwykly Lowepro albo Mekko np. , ja wolalem wezszy bo az tyle na nim nie wisi a i upchnac sie da pod ciuch jakos. W dziale testy jest o Lowepro , opisywalem tam co i jak.
jasne że węższy, bez marynarki nie będę wyglądał jak bym się odchudzał :) sakwy na 1 lampę i najwyżej 2 obiektywy wystaraczy, dzięki za radę Michał, jednak chyba zdecyduje się na pas. Wybór plecaka może poczekać.
Używasz tego: Lowepro pas S&F Light Belt
Nie , mialem deluxe i zmienilem na mekko wlasnie typu light belt
Dzięki za rozwianie moich myśli o plecaku :D
Pozdrawiam.
troche czytem ten watek ale jest juz tyle postow ze jak mialbym je wszytskie przeczytac to boje sie czy dalbym rade do przyszlego miesiaca :P ale do rzeczy
mam problem ze szklami i nie wiem co wybrac , prosze o rade :
1. Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC MACRO
2. Canon EF 28-135 mm f/ 3.5-5.6 IS USM
3.Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC MACRO
4.Canon 28-105 mm f/3.5-4.5 USM II
chodzi o kościół oraz plener a kas jaka mam do wydania to 2000zl
Jakbyś jednak zadał sobie trochę trudu i co nieco poczytał, dowiedział byś się że w kościele przydają się jasne szkła więc żadne z wymienionych. Przy tym budżecie, 50/1.4, albo dołóż trochę i kup 28/1.8 i 50/1.8.
Wybierz Tamrona 17-50 f2.8 oraz Canona 50mm 1.8 - przy kupnie używanych zmieścisz się w budżecie 2000 PLN. Ale generalnie w kościele bez lampy to tylko jasne stałki plus wysokie ISO
ok thx a co powiecie o lapmie Nissin Speedlite Di466 ? ma ktos z was taka lampe ?
Przy tej ogniskowej IS w kosciele to chyba to szerokich kadrow i statycznych ujec , i tak lepiej z czasem ponizej 1/80 no 1/60 nie schodzic wiec IS jakos nie jest specjalnie potrzebny.
Ale wziąwszy pod uwagę, że gość chce kupić Tamrona 17-50/2.8 i 50/1.8 - to wg mnie 17-55/2.8 będzie najlepszym wyborem. Szybki i pewny AF.
50/1.8 - no chyba nie trzeba pisać, co to za obiektyw :mrgreen:
Tamron - no ostry jest - sam miałem i byłem zadowolony, ale AF na sali weselnej przy przyciemnionych światłach ...powodzenia.... :mrgreen::mrgreen: