i teraz pewnie mnie zbiczują bo przerywam dyskusję ale gdzie mam napisac jak nie tu ? :D
Eizo S2233W czy Eizo S2243W ??
Wersja do druku
i teraz pewnie mnie zbiczują bo przerywam dyskusję ale gdzie mam napisac jak nie tu ? :D
Eizo S2233W czy Eizo S2243W ??
W gruncie rzeczy jedyna róznica pomiędzy tymi monitorami to podwyższona rozdzielczość (1920*1200) w modelu S2243W. Dla S2233W to 1680*1050.
S2233W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=11
S2243W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=30
ee czyli nie będę przepłacał...1680*1050 wystarczy
Ok, jeszcze jedno pytanko. Zamówiłem i w poniedziałek jadę odebrać tego Eizo... Na co w sklepie zwrócić uwagę ? Ustawić czarne tło czy jakieś białe i patrzeć czy nie ma przebarwień tak ? Oraz pod jakie wejście najlepiej podpiąć monitor DisplayPort czy DVI-I ?
Sprawdzić białe tło i przebarwienia, czarne tło i piksele. Ale proszę się nie martwić, jakby coś miało wyskoczyć to na nowym nie, dopiero po paru dniach w domu. Dlatego odbierać osobiście powinno się monitor wygrzany, który ma min 100 godzin na liczniku. Port nie ma znaczenia, byle nie VGA.
dzięĸi śliczne za pomoc
Kiedyś rozmawiałem z Panem Tomkiem z Alstor i powiedział mi sam, że w tych monitorach to jak najbardziej naturalne.
Miałem jedną sztukę S2433W która ewidentnie górna i dolna część miała zafarb w strone czerwonego albo zielonego (nie pamietam co było na górze, a co na dole).
Druga sztuka jaką mam na początku nie wykazywała nic, teraz lewa strona idzie lekko w stronę czerwonego, prawa w stronę zielonego. Różnica są minimalne, ale są. Przy obróbce zdjęć tego nie widać, przy pracy na białym/szarym kolorze czasami jest widoczne.
Spanikowalem bo mialem tylko czas do piatku rozwiazac ta sprawe (wymiana monitora na nowy) pozniej tylko naprawy.
Rozmawialem z serwisem sklepu w ktorym kupilem i pozniej z serwisem Eizo i sprawa rozwiazana oprogramowanie sciagnelem najnowsze ze strony Eizo i wszystko dziala. Kolory co prawda roznia sie na pulpicie wzgledem obrazu w PS ale teraz profile skalibrowane przez wbudowany kalibrator sa super porownywalem je do zdjecia z labu i prawie identyczne.
Dzisiaj jeszcze raz ide do innego labu poprosic o profil i wydrukowac kilka zdjec zeby porownac obraz z ps do odbitki. Stworzylem 2 profile jeden do obrobki i internetu (gama 2.2, 6500k) drugi do porownywania zdjec (gama 1.8, 5000k i to bylo standartowy profil)
Ponowie pytanie które kila razy przewinęło się przez wątek... czy w trójmieście funkcjonuje firma / osoba zajmująca się profesjonalnie kalibracją monitorów?
A ja postawiłem dziś na biurko Eizo s2233W o którym niedawno pisałem i.... pierwsze co zmieniłem to temp. barwy z 6500 na 7000k bo bardzo żółtawa wydawała mi się biel...
Ale kolejny problem już nie jest taki błahy... Gdy ustawie czarny ekran - widze jasne plamy na ekranie, tak jak bym lekko przyciskał ekran... Plamy mają z 7cm długości i z 3 szerokości... Przy jaśniejszych kolorkach nie widać.. Przy czarnym widać... No i biel jest w rogach ciutke ciemniejsza (jak by żółtawa minimalnie)... Rozumiem że monitor do wymiany tak ?
Takie plamy mam o
http://img576.imageshack.us/img576/4094/plamy.jpg
huh, wygląda to na odbicie okna w monitorze:)
no ale odbicie to nie jest ;]
Znalazłem taki test w którym piszą jednak o osłonie, to w końcu ona jest dodawana czy nie.
http://www.swiatobrazu.pl/eizo-flexs...a-20029.html,1
Cyt."
Eizo FlexScan SX2462W to tegoroczny zdobywca Złotego Fotonu w kategorii Najlepszy Monitor. Jest to panel z serii FlexScan, dedykowanej do pracy biurowej, systemów CAD, ale także dla fotografów – posiada aż 98% pokrycia przestrzeni barw adobeRGB. Zapraszamy do przeczytania testu tego interesującego monitora!
Zawartość opakowania, instalacja i obsługa
Monitor dostarczany jest w sporym, kartonowym pudle. Niestety, dwa wycięcia znajdujące się po bokach mające służyć za uchwyty umieszczone są zbyt wysoko. W efekcie przenoszenie monitora staje się dość uciążliwe.
W opakowaniu znajdziemy, oprócz dobrze zabezpieczonego panelu, osłonę przeciwodblaskową, 5 letnią gwarancję, instrukcję szybkiego uruchomienia, płytę z pełną instrukcją użytkownika i oprogramowaniem oraz komplet potrzebnych kabli. Warto podkreślić, że monitor jest właściwie od razy gotowy do użytku – wystarczy umieścić go na biurku, podpiąć przewód zasilający, sygnałowy, USB i można przystąpić do pracy. Odpadają problemy z montowaniem podstawy, przykręcaniem jej, itp."
Podepne sie pod wątek o tych osłonach. Czy są poza produkcji EIZO sprzedawane takie osłony uniwersalne w rozsądnych pieniądzach? Mam okno po prawej stronie biurka i taka osłona bardzo przydałaby się. Czy ktoś ma może doświadczenia z wykonaniem takich osłon samodzielnie i zechciałby się podzielić wiedzą?
Tutaj jest o tym: http://www.canon-board.info/showpost...postcount=2425
Trochę taniej, ale czy rozsądniej to sam przemyśl.
Witam!
Co Panie i Panowie myślicie o czymś takim: Lacie Electron 22 blue 2 DIAMONDTRON NF (http://allegro.pl/item1193895093_lac...ar_6m_c.html)?
Bo to, że monitor jest używany i pewnie dość sporo to pewne (chyba nikt nie kupuje tej klasy sprzętu po to, aby stał na półce), ale czy mimo to warto brać w tych pieniądzach?
Chyba nie muszę dodawać, że póki co to nie stać mnie na nowy monitor (LCD) za kilka tysięcy, dlatego szukam używek CRT.
Oczywiście chodzi głównie o obróbkę foto.
Dzięki za rady.
Pozdrawiam.
Oczywiście trudno się nie zgodzić z tą wypowiedzią:???:
Pytanie, czy jest jakaś alternatywa dla tego starego "pro" w cenie do 500 zł, np. nowy marketowy LCD - kiepsko, jeszcze tańszy i "złomowaty" CRT Trynitron - podobnie, bo monitor laptopa (ACER) to już w ogóle odpada?
Hom_er poszukaj sobie w swojej okolicy ludzi którzy handlują sprzętem po-leasingowym. W tym temacie tego typu oferty były już opisywane ale jeżeli masz możliwość sprawdzenia i testowania przed zakupem to może być to całkiem dobre rozwiązanie biorąc pod uwagę twój budżet.
Wszystko pięknie dopóki się czyta ten wątek, ale gdzie do cholery jasnej kupić w Wawie tego PA241W tak aby można go było sprawdzić jeszcze w sklepie. Oferty niby na allegro są, ale jak co do czego to sprzętu na stanie brak.
Witam , proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu...
Monitor nec2470wnx podłączony do laptopa
kalibrator I1 Display 2 , soft basICColor display
... po kalibracji(profil oczywiście ustawiam jako domyślny) włączam rzeźnika , wygląda zupełnie "przyzwoicie" i tak jest dopóki nie wyłączę komputera.
Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu komputera/monitora z ciekawości włączyłem ponownie tablicę testową(rzeźnika) iii... kolorowo jak na jarmarku.
Sprawdzałem w autostarcie , nie mam żadnego programu z nvidi(taką mam kartę)
Teraz pytanie czy jest możliwość że to monitor nie "trzyma" ustawień, czy może ja robię gdzieś błąd ?
Z góry dziękuję za pomoc
ps. system operacyjny komp.to Vista
Proszę*przetestować poniższe rozwiązanie: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=56#p170
witam,
chciałbym kupić monitor do obróbki zdjęć, ale nie wiem nawet, czym różnią się serie Eizo :/
szukam monitora w cenie 3-4 tys zł
spodobała mi się rozdzielczość 1920*1200, choć rozmiar nie jest najważniejszy (lub jakieś wymiary choć trochę podobne do 3:2 zdjęcia)
chciałbym, aby miał w miarę prostą możliwość kalibracji sprzętowej (i jak byście od razu kalibrator mi polecili)
obrabiam zdjęcia do labu (nie do druku, nie drukuję też sam zdjęć)
to chyba tyle, co wiem... a, jeszcze wejście DVI, Windows
co byście polecili?
Proszę rozważyć EIZO S2433W. To dobry uniwersalny monitor do fotografii. Co do kalibracji, najkorzystniej zlecać co jakiś czas usługowo, bo przyrządy do każdego współczesnego monitora szerokogamutowego są drogie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. Jeśli ma mieć możliwość kalibracji sprzętowej wówczas EIZO CG223W.
dziękuję za odpowiedź
faktycznie, to najsensowniejsze modele, pomyślę
W tym przedziale cenowym na dzień dzisiejszy chyba bym brał NEC PA241W. Właściwie pod każdym względem jest lepszy od wspomnianego S2433W.
A jak się prezentuje w zastosowaniach fotograficzno-graficznych seria SX? Nie znalazłam wyszukiwarką żadnej wypowiedzi na temat tych monitorów, a na stronie eizo.pl spozycjonowany jest on w przedziale monitorów do fotografii.
Zastanawiam się nad modelem SX2462W, warto poświęcić mu nieco uwagi czy lepiej za wszelką cenę próbować dołożyć do CG241W? Wiem, seria CG jest cacy i w ogóle... ale w przypadku wspomnianych modeli różnica w cenie jest na poziomie 1400 zł, a to dla mnie naprawdę niemało i nie wiem, czy dam radę.
CG241W to ultrauniwersalny monitor graficzny. Oparty o PVA przez co można na nim pracować niemal w ciemnościach kosztem niewielkich defektów kątowych. Liniowość jak przystało na graficzne jest bliska ideałowi.
SX2462W natomiast to jest niemal dokładnie to samo co CG243W bez możliwości sprzętowej kalibracji. Przy czym przy fotografii nie jest to żaden ból, bo fabrycznie zlinearyzowany jest tak:
Czyli warto kupić SX? :-)
No SX są spoko :)
A oferty EIZO SX2462W ma bezdyskusyjnie najlepszy współczynnik jakości do ceny.
Hmmm... teraz zauważyłam, że ten SX ma matrycę IPS. Jak on się sprawuje w ciemnych pomieszczeniach? Bo zazwyczaj pracuję wieczorami...
Proszę o ocenę wyników kalibracji(Nec2470WNX)
http://img831.imageshack.us/gal.php?g=beztytuuja.jpg
Z góry dziękuję za pomoc:!:
Z wykresu wynika za niska gamma monitora, na oko o jedną*wartość. Jeśli monitor ma regulację*gammy proponuję*zwiększyć*o jedną*działkę*i wykonać*profilowanie jeszcze raz. Poza tym typowy dla tej klasy rozjazd charakterystyk jasności. Punkt czerni celowo ustawił Pan na 0,4 nita? No i czemu tak jasno?
Na minimalnym punkcie czerni zanikało zbyt wiele odcieni w najciemniejszych partiach , po kilku próbach 0,4 okazało się najlepszym kompromisem.Co do gammy monitor niestety nie posiada regulacji(chyba że w trybie serwisowym:confused:), mogę coś na to poradzić programowo?