-
Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Co da AI w telefonie komuś, kogo główną motywacją w fotografii jest zarejestrowanie miejsca takim jakim było w danej chwili?
Wyprostuje mu kadr? Nasyci kolory? Przecież jak mu z automatu usunie np reklamy czy samochody, to nie będzie to już dokładnie takie samo miejsce jakim je widział
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
-
Nie bądźmy tacy przewrażliwieni. Krytyka albo ostrzejsze epitety nie wulgarne, nie szkodzą. Granice obrazalstwa są jakieś ciasne. Co Rowan Atkinson podkreślał
-
Dla mnie sprawa jest jasna. Administracja dba wyłącznie o to, żeby Janowi P nikt nie przeszkadzał w realizowaniu jego zlecenia. Dlatego jemu wolno nas prowokować, a gdy my się irytujemy, dostajemy po tyłku? Ja dostałem już drugie upomnienie, właściwie za nic.
Wymaganie od ludzi, żeby nie reagowali na prowokacje, jest po prostu nieuczciwe. Są tylko dwie możliwości. Albo administracja tego nie widzi, albo przedstawiciele wiadomej firmy skontaktowali się z administracją i ta ma zwyczajnie związane ręce.
Gdyby było inaczej, to ten wątek byłby zamknięty już dawno. Znam forum, na którym wątki typu "rozważania o możliwościach smartfona, czy sztucznej inteligencji", są z marszu usuwane. Bo tam ludzie zdają sobie sprawę, że to jest trolling i prowadzić może tylko do kłótni, z "rozwaleniem" forum włącznie. A tu, zastawiacie się "wolnością wypowiedzi". Tylko czyich wypowiedzi???
Ponieważ mój poprzedni post został usunięty, więc zamieszczę go jeszcze raz (chyba mogę?), tylko BEZ FRAGMENTÓW, którym można by było zarzucić, że są "hejtem". Bo jeśli to jest dyskusja, to mam prawo wyrazić swoje zdanie. Tym bardziej, że zdanie to podziela wiele osób tutaj.
JP, Ja i większość kolegów ma dość twojego uporczywego i konsekwentnego okazywania braku szacunku do większości użytkowników. Cały czas używasz słowa "fotografia", pomimo że o fotografii w ogóle nie mówisz. Definicja "Fotoamatora" też była tu omawiana wielokrotnie, ale to bez sensu.
Tobie NIE CHODZI o ustalenie, co jest fotografią, a co nie, ani o ustalenie, kto to jest fotoamator, i jaka jest jego definicja. Ty po prostu UPRAWIASZ SWÓJ TROLLING i desperacko próbujesz podtrzymać tą beznadziejną dyskusję, co do tej pory świetnie Ci się udaje. Za wszelką cenę musisz reklamować ten telefon i nic innego się nie liczy.
Gdyby rzeczywiście chodziło Ci o ustalenie pewnych rzeczy, a nie o posłuszne wypełnianie woli zleceniodawcy, to REAGOWAŁBYŚ na wszystkie rzeczowe argumenty, które wysuwamy. Ale Ty NIE REAGUJESZ, bo po prostu nie masz ŻADNYCH swoich argumentów. Nie pokazujesz żadnych zdjęć (o co wielokrotnie Cię proszono), cytujesz tylko w kółko materiały, których nie jesteś autorem.
Trolling właśnie na tym polega. Na ignorowaniu rzeczowej dyskusji, na podtrzymywaniu jej za cenę nawet najgłupszych wypowiedzi, na cytowaniu ulotek marketingowych (jak się już nie ma co powiedzieć) i na konsekwentnym oskarżaniu wszystkich, którzy nie łykają tego kitu, o hejt.
Mówiłem to już ze sto razy, ale powtórzę. Twoje zachowanie, twój trolling i to, że traktujesz użytkowników forum, jak głupków (co niejednokrotnie, literalnie wyrażałeś), jest tak naganne, że WSZYSCY powinni się od Ciebie odwrócić!
Tyle, że Tobie to wisi. Twoje pierwsze przykazanie, od "boga" szefa samsunga, czy innej korporacji, to "udawać, że się nie słyszy" i spokojnie dalej cytować ich propagandę".
Do wszystkich Kolegów (nie wiem, czy mamy Koleżanki) mam apel. Skończmy z tym, bo JEDYNE, co nam przynosi ten wątek, to kłótnie i rozdrażnienie wszystkich. I gubimy w tym to, co jest najważniejsze. To, po co tu jesteśmy. I w ogóle uważam, że dawno należało ten wątek zamknąć. Nie powoływałbym się na "wolność wypowiedzi", bo trolle używają tego argumentu, jako perfidnej broni. Kierowałbym się raczej dobrem atmosfery na forum, która, od kiedy istnieje ów wątek, znacznie się pogorszyła...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Administracja dba wyłącznie o to, żeby Janowi P nikt nie przeszkadzał w realizowaniu jego zlecenia. Dlatego jemu wolno nas prowokować, a gdy my się irytujemy, dostajemy po tyłku? [/I]
Nachalny i wulgarny marketing na zlecenie firmy uwikłanej zresztą też w smartfony prowadzi tylko jedna osoba i nie jest to Jan P.
Nam się to podoba , adminom też - takim forum jesteśmy.
Jak ktoś się wychylił to dostawał po łbie.
-
Nie piszmy tu i wątek zdechnie. Lub powstanie nowy chwytliwy i ktoś się nabierze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Dla mnie sprawa jest jasna. Administracja dba wyłącznie o to, żeby Janowi P nikt nie przeszkadzał w realizowaniu jego zlecenia. Dlatego jemu wolno nas prowokować, a gdy my się irytujemy, dostajemy po tyłku? Ja dostałem już drugie upomnienie, właściwie za nic.
Wymaganie od ludzi, żeby nie reagowali na prowokacje, jest po prostu nieuczciwe. Są tylko dwie możliwości. Albo administracja tego nie widzi, albo przedstawiciele wiadomej firmy skontaktowali się z administracją i ta ma zwyczajnie związane ręce.
Gdyby było inaczej, to ten wątek byłby zamknięty już dawno. Znam forum, na którym wątki typu "rozważania o możliwościach smartfona, czy sztucznej inteligencji", są z marszu usuwane. Bo tam ludzie zdają sobie sprawę, że to jest trolling i prowadzić może tylko do kłótni, z "rozwaleniem" forum włącznie. A tu, zastawiacie się "wolnością wypowiedzi". Tylko czyich wypowiedzi???
Co Ty masz z tymi teoriami spiskowymi? Tu moderacja ma związane ręce, bo firma się skontaktowała, ja jestem z partii...
Sam piszesz o Chinach i ich permanentnej inwigilacji oraz ograniczonym dostępie do informacji, a chcesz kasować wątki, bo one Tobie nie odpowiadają. Narzucasz innym jak mają fotografować, bo inaczej nie są świadomymi fotografami i czego nie wolno robić w normalnym świecie. Może zmień nick na KimIrSen?
Powtórzę to co kiedyś Ci napisałem:
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Ja jak uważam, że jak jakaś dyskusja jest bezsensowna to nie biorę w niej udziału. Polecam.
Ewentualnie wciśnij przycisk "ignoruj".
Cytat:
Zamieszczone przez Heldbaum
"Mówiłem to już ze sto razy, ale powtórzę. Twoje zachowanie, twój trolling i to, że traktujesz użytkowników forum, jak głupków (co niejednokrotnie, literalnie wyrażałeś), jest tak naganne, że WSZYSCY powinni się od Ciebie odwrócić!"
Czemu sam pierwszy nie wystąpisz z tej dyskusji, która Tobie nie odpowiada tylko nawołujesz do zasypania wątku offtopem?
-
Nikomu nic nie narzucam. A dyskusja mi nie odpowiada, ponieważ to nie jest dyskusja, tylko właśnie agresywny marketing. Trolling jeśli wolisz. Skoro jestem więc użytkownikiem forum, to mam prawo chyba powiedzieć, że się z tym nie zgadzam? NIKT prawie się nie zgadza, i co?
I ja nawołuję do offtopu? Przecież cały ten wątek jest jednym wielkim off topem. Od pierwszej strony, jego twórca, nie odpowiedział nawet na JEDNO pytanie i nie zamieścił nawet JEDNEJ merytorycznej wypowiedzi.
-
Panowie (bo Panie już stąd dawno uciekły), trochę więcej luzu. Nie bądzcie Jackami_Z! Jasiu jest folklorem tego forum i przynosi wszystkim swoimi postami naprawdę dużo rozrywki. Nie jest ani trollem, ani przedstawicielem jakiegokolwiek koncernu. Jest emerytem gawędziarzem. A że czyni to wyjątkowo nieporadnym językiem polskim, wspartym równie nieporadnymi tłumaczeniami z google to już inna sprawa. Stara się chłop jak może nadrabiać swój brak wiedzy i umiejętności fotografowania mądrymi (we własnym mniemaniu) wpisami, skopiowanymi skąd popadnie. Z instrukcji, z blogów, z folderów reklamowych. Nie wyzywajcie go jednak. Jest jaki jest i się nie zmieni. Owszem, korygujcie bzdury, które wypisuje, bo jak ktoś go nie zna na forum, lub nie ma elementarnego pojęcia o fotografii, to jeszcze uwierzy w te banialuki i stanie się kolejnym fotoklepaczem. Innej krzywdy przecież Jasiu nie robi nikomu. W odróżnieniu - jak zresztą @marfot słusznie zauważył, od rzeczywistego trolla, który pozując na mega gwiazdę fotografii wypisuje tu co jakiś czas obrzydliwe teksty promujące aktualnie posiadaną markę, obrażając przy tym wielu i wplatając co rusz nawiązania do swoich dewiacji politycznych.
Jasiowi dajcie spokój! Niech się bawi tutaj, bo tylko tutaj mu to wolno (gdzie indziej chłop otrzymał banany). Ceńmy, że właśnie to forum wśród fotograficznych jeszcze pozwala na swobodną wymianę spostrzeżeń (przynajmniej gdy nie zagląda tu arcyksiąze moderacji).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Przecież cały ten wątek jest jednym wielkim off topem. Od pierwszej strony, jego twórca, nie odpowiedział nawet na JEDNO pytanie i nie zamieścił nawet JEDNEJ merytorycznej wypowiedzi.
W dużej części się tu z Tobą zgadzam. Sam wątek nie jest jednak pozbawiony sensu i warto dyskutować o zagrożeniach oraz aktualnych możliwościach smartfonów. Możemy się pośmiać z marketingu, ale nie powinniśmy ignorować tego jak w tak krótkim czasie dokonał się na naszych oczach duży postęp w tej dziedzinie. Sam mam Pixela 7 i czasem jestem pod wrażeniem jakie to małe urządzenie potrafi wypluć pliki. W mojej ocenie jednak nie daje to takiej frajdy jak obcowanie z prawdziwym aparatem. Responsywność, pewność i powtarzalność w każdych warunkach jeszcze długo będzie największym atutem "prawdziwego" aparatu. Dodatkowo ja często blyskam zdalnie.
Wielu jednak moich znajomych przesiadło się z aparatów entry level na smartfona z dobrym aparatem. Do zdjęć z wakacji im wystarcza, a mieści się w kieszeni i zawsze jest pod ręką. To niezaprzeczalna zaleta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Panowie (bo Panie już stąd dawno uciekły), trochę więcej luzu. Nie bądzcie Jackami_Z! Jasiu jest folklorem tego forum i przynosi wszystkim swoimi postami naprawdę dużo rozrywki. Nie jest ani trollem, ani przedstawicielem jakiegokolwiek koncernu. Jest emerytem gawędziarzem. A że czyni to wyjątkowo nieporadnym językiem polskim, wspartym równie nieporadnymi tłumaczeniami z google to już inna sprawa. Stara się chłop jak może nadrabiać swój brak wiedzy i umiejętności fotografowania mądrymi (we własnym mniemaniu) wpisami, skopiowanymi skąd popadnie. Z instrukcji, z blogów, z folderów reklamowych. Nie wyzywajcie go jednak. Jest jaki jest i się nie zmieni. Owszem, korygujcie bzdury, które wypisuje, bo jak ktoś go nie zna na forum, lub nie ma elementarnego pojęcia o fotografii, to jeszcze uwierzy w te banialuki i stanie się kolejnym fotoklepaczem. Innej krzywdy przecież Jasiu nie robi nikomu. W odróżnieniu - jak zresztą @
marfot słusznie zauważył, od rzeczywistego trolla, który pozując na mega gwiazdę fotografii wypisuje tu co jakiś czas obrzydliwe teksty promujące aktualnie posiadaną markę, obrażając przy tym wielu i wplatając co rusz nawiązania do swoich dewiacji politycznych.
Jasiowi dajcie spokój! Niech się bawi tutaj, bo tylko tutaj mu to wolno (gdzie indziej chłop otrzymał banany). Ceńmy, że właśnie to forum wśród fotograficznych jeszcze pozwala na swobodną wymianę spostrzeżeń (przynajmniej gdy nie zagląda tu arcyksiąze moderacji).
Prawda to. masz słuszną rację :)
Bo niektórzy moderatorzy tak potrafią powycinać wątek, żeby było na temat, to jest zupełnie ogołocony z życia i sensu.
-
W porządku. W takim razie niech Jan też nie obraża nas (mnie), oskarżając nas o hejt, zacofanie, zazdrość i to, że "dowartościowujemy się sprzętem". Niech nie ignoruje ostentacyjnie dyskutantów i ich argumentów i niech pokaże choć raz coś SWOJEGO.
Ja wtedy uderzę się w piersi pierwszy i na pewno nie będę się go czepiał.
-
Mnie to wisi co on pisze, betonowy.
Nie umie pokazać zdjęć, woli sobie wyobrazić co ma być.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
W porządku. W takim razie niech Jan też nie obraża nas (mnie), oskarżając nas o hejt, zacofanie, zazdrość i to, że "dowartościowujemy się sprzętem". Niech nie ignoruje ostentacyjnie dyskutantów i ich argumentów i niech pokaże choć raz coś SWOJEGO.
Ja wtedy uderzę się w piersi pierwszy i na pewno nie będę się go czepiał.
Ale Jasiu Ci nie odpowie. Nie potrafi niestety odpowiadać na żadne pytania. Zwyczajnie się boi, bo musiałby dać coś od siebie, rozwinąć temat, a ma tylko gotowce i ograniczony repertuar tych samych zwrotów używanych przez inteligentną funkcję copy/paste.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Ja chciałem tylko zwrócić uwagę, że to, co kolega @
Kolekcjoner nazwał hejtem (usuwając przy okazji mój post i dając mi upomnienie), jest tolerowane, gdy to JP hejtuje. Przez grubo ponad 200 stron.
Od wczoraj bodaj od południa (tylko sprawdzałem) z tego wątku nie został usunięty żaden post. Jestem przeciwnikiem cięcia wątków bo robi się straszny bałagan, a późniejsze pretensje są niezrozumiałe.
Jak uważacie że wpisy Jana kogokolwiek obrażają, czy naruszają regulamin to prosimy o zgłaszanie.
-
Dobrze, będę zgłaszał. I przepraszam za moje zarzuty do Ciebie.
-
Problemów jest kilka w tym wątku.
Żeby on się w ogóle trzymał tematu, to każdy anons o konkretnej funkcji i możliwości smartfona powinien zostać okraszony konkretnym przykładem wizualnym, a nie samym pitoleniem, jak ślepemu o kolorach, a skoro ma to być "versus aparat", to także porównaniem ze zdjęciem z aparatu.
JP ma i smartfona, i aparat, oraz miał rok czasu, aby przećwiczyć i zwizualizować wszystkie możliwości zarówno jednego, jak i drugiego sprzętu, a tego nie zrobił.
Głoszenia reklamy smartfonów oraz hiobowych wieści dla użytkowników aparatów nie powinno tu być w ogóle, albowiem to jest i prowokacyjne, i dyskomfortowe.
Nam sprawia satysfakcję pozostawanie w niszy użytkowników normalnego sprzętu foto, a nie bycie w awangardzie ścigających uciekający autostradą pociąg postępu i wskakiwanie do niego w biegu. Niech sobie spier...la, podjedzie następny, to wsiądziemy spokojnie, bo nigdzie się nam nie spieszy :mrgreen:
-
Dokładnie o to mi chodziło. Z tym, że to co pisałem, to co napisał teraz @atsf to jest prawda, która nikogo nie obchodzi. Nikt na to nie odpowie, a za chwilę dostaniemy kolejną porcję marketingowego bełkotu. I nawet nie można z tym dyskutować, bo to "hejt".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nam sprawia satysfakcję pozostawanie w niszy użytkowników normalnego sprzętu foto, a nie bycie w awangardzie ścigających uciekający autostradą pociąg postępu i wskakiwanie do niego w biegu. Niech sobie spier...la, podjedzie następny, to wsiądziemy spokojnie, bo nigdzie się nam nie spieszy :mrgreen:
Jeśli Wam obywatelu to sprawia satysfakcję to bardzo dobrze. Nam też to sprawia satysfakcję i dodatkowo siedzimy w tym pociągu. Następny pociąg będzie jeszcze bardziej awangardowy, jednak my już będziemy na następnej stacji, a Wy obywatelu będziecie dopiero rozpoczynać podróż ;) Są też tacy co siedzą tylko w tym pociągu, okropni, źli ludzie ;) Czemu patrzycie na te osoby tylko przez pryzmat "nieustępliwego" Jana? Może dla niego jakość jest już akceptowalna pokazywanych zdjęć w materiałach reklamowych, może przegląda galerie zdjęć zrobionych telefonami i stwierdza: "da się". Sam nie osiąga takich wyników, ale jak chyba sam przyznał takich wyników nie osiągał też A7RIII (o ile dobrze zapamiętałem model).
Możesz mi powiedzieć dlaczego piszesz o sobie w liczbie mnogiej? ;)
Ja przyznam, że na początku trochę inaczej odbierałem JP. Pierw jako kogoś kto jest co prawda zafascynowany aktualnymi możliwościami smartfonów i dzielący się informacjami prasowymi ;), ale jednak traktujący to z jakąś rezerwą. Później jednak wykrystalizowała mi się zacietrzewiona postać, która nie ma zamiaru przyjmować argumentów drugiej strony, ani się do nich odnosić. Może ta przemiana nastąpiła w ciągu tego roku stopniowo?
-
https://www.dpreview.com/news/030851...photo-industry
Zeiss zaprzeczył sugestii, że opuścił przemysł fotograficzny.
Zeiss nie wycofał się z rynku obiektywów fotograficznych.
Proste spojrzenie na https://www.zeiss.com/consumer-produ...otography.html lub amazon.com pokazuje, że nadal promujemy i sprzedajemy nasze obiektywy fotograficzne.
Ale musimy spojrzeć prawdzie w oczy. W pierwszych miesiącach pandemii światowy rynek znacznie i nieodwracalnie spadł. A firmy muszą się dostosować.
I oczywiście wnosimy naszą unikalną wiedzę do obrazowania mobilnego. Ponieważ jasne jest również, że konsumenci, a także ambitni i profesjonalni fotografowie, coraz częściej preferują swoje smartfony do fotografii całodziennej.
Czyli nie wycofują się bo sprzedają to co mają ale rozwój obiektywów przenoszą do smartfoto.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
coraz częściej preferują swoje smartfony do fotografii całodziennej.
To redagują chyba te same osoby, które wymyślają "paski" w TVPInfo.
Mimo indoktrynacji "nie patrz w górę", czasem warto spojrzeć w górę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Ja przyznam, że na początku trochę inaczej odbierałem JP. Pierw jako kogoś kto jest co prawda zafascynowany aktualnymi możliwościami smartfonów i dzielący się informacjami prasowymi ;), ale jednak traktujący to z jakąś rezerwą. Później jednak wykrystalizowała mi się zacietrzewiona postać, która nie ma zamiaru przyjmować argumentów drugiej strony, ani się do nich odnosić. Może ta przemiana nastąpiła w ciągu tego roku stopniowo?
1.
Na początku (#1) byłem zaskoczony kto i co powiedział, uważałem że to niemożliwe, nic nie wiedziałem o technologii optyki obliczeniowej ale postanowiłem sie doumieć.
Po wejściu w ten świat, po porównaniu możliwosci foto S20U, S21U, S22U i S23U zrozumiałem że jest realne.
Że pytanie jest nie czy tylko pytaniem jest kiedy smarffoto będzie miało mozliwosci robienia zdjęć takie jak klasyczne aparaty i robiło zdjęcia o porównywałnej jakości z klasycznymi aparatami.
2.
Nigdy nie pisałem (ani tak nie myślę) że smartfoto będzie robiło lepsze jakościowo zdjęcia od aparatów.
Dziwi mnie dlaczego w tym wątku traktuje się smartfoto jako wroga zamiast jako dodatkową szansę na rozwój hobby.
Pokazuję rozwój smartfoto, co nowego w tym świecie, a także swoje zdjęcia z porównania smartfon a aparat, swoje zdjęcia z testowego wyjazdu do Stambułu, swoje przykłady możlwości postprocesu i w tym rolę AI....
Tylko tyle
3.
Na jakiej podstawie uważasz że jestem zatrzeciewiony i do jakich to merytorycznych argumentów się nie odnoszę, mógłyś je pokazać w tym wątku ?
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
To redagują chyba te same osoby, które wymyślają "paski" w TVPInfo.
Mimo indoktrynacji "nie patrz w górę", czasem warto spojrzeć w górę.
To (w italic) to jest oficjalny komunikat Zeiss
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Że pytanie jest nie czy tylko pytaniem jest kiedy smarffoto będzie miało mozliwosci robienia zdjęć takie jak klasyczne aparaty i robiło zdjęcia o porównywałnej jakości z klasycznymi aparatami.
To akurat jest proste, NIGDY!
Fizyka jest ścianą, a plastik to nie szkło.
W dodatku sensory się rozwijają, oprogramowanie też. PS, LR to już nie ta sama bajka. AI tam też jest implementowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1.
nic nie wiedziałem o technologii optyki obliczeniowej ale postanowiłem sie doumieć.
Mnie się wydaje, że niczego się nie dowiedziałeś, ponieważ mylisz nagminnie pojęcia.
Jest coś takiego jak optyka obliczeniowa, ale ona nie ma zastosowania w smartfonach.
Tu możemy mówić o fotografii obliczeniowej.
To, że smartfon pobiera informacje o odległości z drugiego obiektywu, nie definiuje tego jako optyki obliczeniowej,
to jest nadal optyka geometryczna.
Cytat:
To (w italic) jest oficjalny komunikat Zeiss
Tak, rozumiem. Ale komunikaty są tworzone na potrzeby zleceniodawcy.
W marketingu i polityce rzadko pokrywają się z prawdą.
Zaiss dostał po pupie, bo nie został dopuszczony do nowych bagnetów Canona i Nikona.
-
Smartfonowy wątek i wypowiedzi Jana P. można porównać do kucharskiego bloga w którym kucharz amator w każdym swoim wpisie zanudza czytelników opisami potraw wprost przeklejonymi z reklam producentów zupek instant z torebki. Jednocześnie nie potrafi żadnej zupki instant samemu przygotować, bo nie potrafi ze zrozumieniem przeczytać przepisu na opakowaniu torebki.
Odpowiadając na wpisy JP dajecie mu "paliwo" na kolejne bezsensowne wykminy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Odpowiadając na wpisy JP dajecie mu "paliwo" na kolejne bezsensowne wykminy.
Nie stać mnie na dragi, to czytam wątek Jana i paski w Info.
Czymś trzeba poprawiać sobie humor.
-
Nie szkodzi jak dragi, ale trzeba przyznać, że uzależnia. Nawoływania "nie piszcie, to wygaśnie" nie przynoszą skutku.
-
Żadna ilość dowodów nie przekona idioty.
M.Twain
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
https://www.dpreview.com/news/030851...photo-industry
Zeiss zaprzeczył sugestii, że opuścił przemysł fotograficzny.
Zeiss nie wycofał się z rynku obiektywów fotograficznych.
Proste spojrzenie na https://www.zeiss.com/consumer-produ...otography.html lub amazon.com pokazuje, że nadal promujemy i sprzedajemy nasze obiektywy fotograficzne.
Ale musimy spojrzeć prawdzie w oczy. W pierwszych miesiącach pandemii światowy rynek znacznie i nieodwracalnie spadł. A firmy muszą się dostosować.
I oczywiście wnosimy naszą unikalną wiedzę do obrazowania mobilnego. Ponieważ jasne jest również, że konsumenci, a także ambitni i profesjonalni fotografowie, coraz częściej preferują swoje smartfony do fotografii całodziennej.
Czyli nie wycofują się bo sprzedają to co mają ale rozwój obiektywów przenoszą do smartfoto.
jp
Janie ale nie róbmy ladacznicy z logiki ;)...
Nie wycofują się z obiektywów ale już ich nie będą robić do aparatów....
...czekaj...
to mi zupełnie przypomniało: "oni hymn znają ale nie umieją" /CK. Dezerterzy/ :lol:....
To czysty marketing - trudno żeby firma ogłosiła, że nie będzie już produkować obiektywów mając ich jeszcze tysiące na półkach w magazynach i sklepach. Przecież zarząd zje na surowo tych co wypuścili takiego bąka. To dementi jest i tak żałosnym przyznaniem się do porażki i nie ma bata żeby nie wpłynęło negatywnie na sprzedaż.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
Żadna ilość dowodów nie przekona idioty.
M.Twain
Ale to tak piszesz że niby o tych paskach? :)....
-
1 załącznik(ów)
Ze strony podlinkowanej przez Dpreview/Jana.
Pokaz "Brand Partnerships" Zeiss/Sony
Cytat:
What is the "ZEISS Look" in Smartphones?
Narazie poczekam, jak dokończą tę autostradę, bo puszczenie pociągu przed jej ukończeniem, nie wróży nic dobrego.
Załącznik 13322
-
trzeba kupować cajsy bo tak szybko odchodzą - taki cajs to lokata kapitału, wszystkie będą kultowe
-
Co to jest ZEISS look? Mam 3 ZEISSy, w tym jeden NRDowski, ale kultowy, jednak ciągle nie wiem co to jest ten look.
https://www.youtube.com/watch?v=ftV9vEgLUss
-
Myślę, że chyba raczej prawdopodobnie na pewno chodzi o tak zwaną " zeissowską plastykę". Cokolwiek to oznacza...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Ze strony podlinkowanej przez Dpreview/Jana.
Pokaz "Brand Partnerships" Zeiss/Sony
Narazie poczekam, jak dokończą tę autostradę, bo puszczenie pociągu przed jej ukończeniem, nie wróży nic dobrego.
Załącznik 13322
Jak dla mnie zdjęcie od razu do kosza ze względu na brak ostrości na fotografowanej osobie, że już o sztucznych blikach oraz totalnie źle wygenerowanych nieostrościach źdźbeł trawy nie wspomnę. Ale zapewne zbierze się gremium, któremu takie skopanie jakości zdjęcia będzie odpowiadać ^^
-
Bo to jest myślący obiektyw. I oddaje rzeczywistość bardziej prawdziwie niż jest.
-
Dyskutujecie sam ze sobą! Jak aparaty zrobią te wszystkie zdjęcia, to "optyka obliczeniowa" je perfidnie zerżnie z internetu i zrobi ładny kolaż używając AI.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
brak ostrości na fotografowanej osobie, że już o sztucznych blikach
Nie znasz się. To jest look Zeissa, ma być ostro i jest to, że nie tu gdzie trzeba, to insza inszość.
Tak się tworzy kultowość!!!!
Jakby ostrość była na obiekcie, to by był look Sigmy, Canona, Nikona, Fuji..., czyli brak nawet cienia kultowości.
Zapewne o to chodziło prezesowi Sony twierdzącego, że w 2024 obrazowanie smartfonów prześcignie aparaty foto.
Cytat:
Na przykład ZEISS Biotar Style bokeh w smartfonach z serii vivo X60 i X70 pozwala użytkownikom robić zdjęcia portretowe w stylu podobnym do kultowego wyglądu obiektywu ZEISS Biotar (inspirowanego ZEISS Contax Biotar 1.5/75). Przedstawia wirujący, przyciągający wzrok, marzycielski nieostry bokeh, jednocześnie wyraźnie uchwyciwszy centralną postać.
Czyli kolejny dowód, że się nie znasz na obliczeniowym prezentowaniu rzeczywistości, nie ma być ostro, ma być marzycielsko.
To UFO na niebie to nie są prymitywne sztuczne bliki, to obliczeniowo-kultowo-zeissowo-lookowe bliki Biotara.
Ten pociąg już odjechał, pytanie tylko co ćpał maszynista i co czytał zawiadowca?
Mnie nurtuje inne pytanie, ilu pasażerów miało kontakt z dilerem maszynisty?
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dyskutujecie sam ze sobą! Jak aparaty zrobią te wszystkie zdjęcia, to "optyka obliczeniowa" je perfidnie zerżnie z internetu i zrobi ładny kolaż używając AI.
Ja wieszczę inną przyszłość. Ten kolaż będzie przesiąknięty jawną i ukrytą reklamą.
Będzie można ją wyłączyć opłacając abonament.
-
To chyba mam jakieś podróbki, bo te zdjęcia https://www.canon-board.info/threads...=1#post1446713 są robione Zeissem Planarem 1.4/85 i to przy maksymalnym rozwarciu, a nie widzę wirującego, przyciągającego wzrok, marzycielskiego oraz nieostrego bokehu.
-
Smartfoto, ostre 30s zdjęcie z ręki
W klasycznych aparatach nie do zrobienia
Aplikacja ReeHeld wykorzystuje sztuczną inteligencję do robienia ostrych zdjęć z długim czasem naświetlania na iPhonie
https://petapixel.com/2023/06/08/ree...tos-on-iphone/
Kiedy na Androida ?
jp
-
-
Nooo, super te zdjęcia. Już niektóre malunki, co je Chńczycy sprzedają na straganach nad morzem, są prawdziwsze...
-
Rozwój technologii obliczeniowej oraz rozwój AI w fotografii.
Dwa powiązane ale różne procesy o nieco różnych skutkach w fotografii.
Rozwój technologii obliczeniowej w smartfonie (aparat a smartfon) powoduje zanikanie potrzeby posiadania klasycznych aparatów, obiektywów do uzyskiwania poprawnych zdjęć.
Rozwój AI to dwa skutki :
1.
W smartfonach coraz silniejsze wspomaganie tworzenie poprawnych zdjęć wynikowych, znaczne przyspieszenie zaniku przewagi zastosowań aparatów/obiektywów
2.
Powoduje zanikanie potrzeby odpowiedniej specjalistycznej wiedzy, doświadczenia do uzyskiwania poprawnych zdjęć i to zarówno w obszarze klasycznej fotografii jak i w smartfoto.
jp
-
Warto dodać, że te wszystkie nowinki technologiczne w samrtfonach, fotografia obliczeniowa itp są dla plebsu i tumanów, którym będzie się wydawało, że są artystami a w rzeczywistości obrazy/grafiki, bo nie zdjęcia, będą tworzone przez sprzęt, a nie fotografa. Jeśli komuś to odpowiada, to krzyżyk na drogę. Prawdziwy fotograf użyje sprzętu, w którym to on będzie decydował w jaki sposób wykona zdjęcie, a nie maszyna. I będzie to zdjęcie, a nie stworzona w oparciu o ogólny obraz grafika. Jak już wielu pisało fizyki nie da się oszukać. W końcu za dobrą optykę płaci się krocie, a "optyka" smartfonów ni jak się ma do tej dedykowanej do aparatów fotograficznych. Wielkość sensorów pominę.
Wracając jeszcze do czasu ekspozycji z ręki. Bzdurą jest, że nie ma aparatu, który sobie poradzi z dłuższym naświetlaniem bez statywu. Jest taki, nazywa się OM System OM-1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maro66
Warto dodać, że te wszystkie nowinki technologiczne w samrtfonach, fotografia obliczeniowa itp są dla plebsu i tumanów, którym będzie się wydawało, że są artystami a w rzeczywistości obrazy/grafiki, bo nie zdjęcia, będą tworzone przez sprzęt, a nie fotografa. Jeśli komuś to odpowiada, to krzyżyk na drogę. Prawdziwy fotograf użyje sprzętu, w którym to on będzie decydował w jaki sposób wykona zdjęcie, a nie maszyna. I będzie to zdjęcie, a nie stworzona w oparciu o ogólny obraz grafika. Jak już wielu pisało fizyki nie da się oszukać. W końcu za dobrą optykę płaci się krocie, a "optyka" smartfonów ni jak się ma do tej dedykowanej do aparatów fotograficznych. Wielkość sensorów pominę.
Wracając jeszcze do czasu ekspozycji z ręki. Bzdurą jest, że nie ma aparatu, który sobie poradzi z dłuższym naświetlaniem bez statywu. Jest taki, nazywa się OM System OM-1
Technologia obliczeniowa (smartfoto) to nie jest wróg aparatów/obiektywów a jedynie rozszerzeniem możliwosci uprawiania hobby czy zarabiania.
Nikt nie zabrania Prawdziwy fotograf użyje sprzętu, w którym to on będzie decydował w jaki sposób wykona zdjęcie,
Ale sa też tacy których nie interesuje jak powstaje zdjęcie tylko co jest na zdjęciu.
To jest dla plebsu i tumanów ten rozwój technologii obliczeniowej czy rozwój AI ?
jp
-
Znów to samo w dwóch wątkach, bezmyślnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
[B]
Rozwój AI to dwa skutki :
2.
Powoduje zanikanie potrzeby odpowiedniej specjalistycznej wiedzy, doświadczenia do uzyskiwania poprawnych zdjęć i to zarówno w obszarze klasycznej fotografii jak i w smartfoto.
jp
Fakt niezaprzeczalny. Widząc zdjęcia wykonane i umieszczane tutaj przez autora wątku zgadzam się z każdym słowem wpisu JP: "Rozwój AI Powoduje zanikanie potrzeby odpowiedniej specjalistycznej wiedzy, doświadczenia do uzyskiwania poprawnych zdjęć i to zarówno w obszarze klasycznej fotografii jak i w smartfoto."
Na szczęście większość foto amatorów użytkujących aparaty foto i smartfony bardziej sobie ceni wiedzę na temat technikaliów fotograficznych niż polegania wyłącznie na algorytmach AI.
-
Skoro JP cytuje ten sam bełkot w obydwóch wątkach, to i ja powtórzę tutaj...
Na wszystkie pytania, które zadają "dyskutanci" (no bo to podobno dyskusja ma być), na prośby o rzeczowy argument, o przykłady, ewentualnie o jakieś zdjęcia, Jan P. odpowiada niezmiennie i uparcie - POMIDOR!
Jaki więc jest sens dyskusji? Przecież ten marketingowy bełkot, to każdy sobie sam może poczytać.
Jaki jest w ogóle sens istnienia, obydwóch tych wątków? Może stwórzmy trzeci? Żeby czasem fotografia nie zdominowała forum "fotograficznego". Chyba, że to cel statutowy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Rozwój technologii obliczeniowej w smartfonie (aparat a smartfon) powoduje zanikanie potrzeby posiadania klasycznych aparatów, obiektywów do uzyskiwania poprawnych zdjęć.
...
W smartfonach coraz silniejsze wspomaganie tworzenie poprawnych zdjęć wynikowych, znaczne przyspieszenie zaniku przewagi zastosowań aparatów/obiektywów
...
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Technologia obliczeniowa (smartfoto) to nie jest wróg aparatów/obiektywów a jedynie rozszerzeniem możliwosci uprawiania hobby czy zarabiania.
Jest jeden problem którego Ty nie zauważasz, nie chcesz lub nie potrafisz zrozumieć,
potwierdzając to swoimi przykładami zamieszczonych prac. .
Technologia obliczeniowa, czy też obliczeniowe obrazowanie, to nie jest coś zarezerwowane dla smartfonów.
Od dawna jest to zaimplementowane w aparatach cyfrowych.
-HDR
-buforowanie rejestrowanego obrazu
-cyfrowa stabilizacja
-cyfrowy zoom
-profile zwane przez Ciebie widokami.
Problem polega na tym, że użytkownicy dzielą się na mniej i bardziej wymagających.
Jeden zadowoli się pasztetową, drugi szynką, obaj po spożyciu będą syci i jak w życiu koneserzy obu frykasów nie pojmą logiki drugiej strony.
Technologia obliczeniowa dokonuje dużych postępów, ale czym bardziej produkt wyjściowy jest ułomny, tym bardziej technika obliczeniowa dochodzi do ściany.
Technologia w aparatach pod względem jakości bez tych wodotrysków obliczeniowych przewyższa to co prezentują smartfony.
Świadomi użytkownicy nie potrzebują takiego surogatu w swoich aparatach (inaczej niż użytkownicy smartfonów),
to po co coś takiego implementować?
Większość z tych dobrodziejstw to protezy, które inwalidzie pomogą a osobie sprawnej przeszkodzą w funkcjonowaniu.
Cytat:
Ale sa też tacy których nie interesuje jak powstaje zdjęcie tylko co jest na zdjęciu.
Też jestem taką osobą! Mało mnie interesuje technika, ale efekt chcę mieć jak najlepszy.
Niestety smartfon jest tak ułomny, że jakiekolwiek wyzwanie wykraczające poza wycieczkowe zapamiętanie miejsca dyskwalifikuje to narzędzie.
Nie da się zarejestrować smartfonem czegokolwiek co nie jest statyczne.
Jak patrzę na swoje ostatnie wypociny, to 80-90% w ogóle by nie powstało mając tylko smartfona.
Pozostałe procenty często mocno by odbiegały jakością od klasycznego aparatu.
Próby obliczeniowej-imitacji optyki fotograficznej wywołują najczęściej efekt frustracji niż akceptacji.
-
#Mamrot
To o czym piszesz (w swym znaczeniu) przeżyłem już kilka razy.
Gdy jako jeden z pierwszych przeszedłem w życiu prywatnym z aparatu analogowego na test aparatu cyfrowego, potem z lustrzanki na bezlustro a było tez pierwsze zapisy cyfrowe dżwięku itd. Było też w życiu zawodowym przy dyskusjach z użytkownikami systemów w starej technolofii przy projektowaniu i wprowadzaniu nowej technologii
Nie wmawiam nikomu co ma myśleć, nie piszę że nie potrafi czegoś zrozumieć.
Piszę o moich poglądach wynikłych z doświadczenia i wiedzy.
To wszystko.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Gdy jako jeden z pierwszych przeszedłem w życiu prywatnym na test aparatu cyfrowego, potem z lustrzanki na bezlustro a było tez pierwsze zapisy cyfrowe dżwięku itd.
jp
Brawo! Nasz osobisty pierwszy tester aparatów cyfrowych w Polsce, jedyny taki i unikalny.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Piszę o moich poglądach wynikłych z doświadczenia i wiedzy.
jp
@jan pawlak A ta Twoja "wiedza i doświadczenie" to konkretnie z czego się wzięła? Z udziału w testach aparatów cyfrowych przeprowadzanych na prezentacjach o których napisałeś powyżej, czy też z jakiś innych bardziej wiarygodnych źródeł? Pytam serio i chciałbym dostać odpowiedź!
BTW - @jan pawlak - idź koniecznie na test/prezentację okularów wirtualnej rzeczywistości Apple Vision Pro
Mam tylko jedną prośbę. Nie zdawaj relacji z tego wielkiego wydarzenia oraz nie cytuj sloganów reklamowych producenta podobnie jak to czynisz cały czas w wątkach smartfonowych.
https://www.youtube.com/watch?v=11Bv...l=TechnoStrefa
-
https://www.dpreview.com/forums/post/66959382
Porównałem mojego małego iPhone'a SE (3. generacji) z czterema aparatami z czterech różnych epok, przeskakując o 10 lat, 2022, 2012, 2002, 1992
warto zajrzeć
jp