Ja także posiadam Samsunga Wave z AMOLED - jego rewelacja polega na niskim poborze energii - obraz rzeczywiście jest lepszy (zwłaszcza czerń), ale wracając do pracy w słońcu to do ideału mu jeszcze daleko.
Wersja do druku
Ja także posiadam Samsunga Wave z AMOLED - jego rewelacja polega na niskim poborze energii - obraz rzeczywiście jest lepszy (zwłaszcza czerń), ale wracając do pracy w słońcu to do ideału mu jeszcze daleko.
ten link sporo wyjaśnia - http://www.engadget.com/2010/06/21/s...unlight-fight/
IMHO nie do końca. W przypadku Sony to nie jest zwykły LCD TFT jak piszą.
Sony już od dobrych kilku lat ma opatentowaną i zastrzeżoną technoloogię Black Matrix,
co sprawia, że wszelkie niby zwykłe LCD wyglądają o niebo lepiej niż u konkurencji.
Jakieś 4 lata temu gdy pojawiły się pierwsze laptopy VAIO z LCD Black Matrix... :shock:
pomyślałem - o rany, czyżby plazma w laptopach???
Potem doszedłem prawdy, co nie zmienia faktu że kupiłem jeden z nich.
Do dziś nie widzę równych w tej dziedzinie na półkach.
Pozdrówka!
I kto tu teoryzuje, Docent ;) ? (nooffence) Już nawet to wiki nieszczęsne przeze mnie cytowane podaje Szajsunga jako "chlubny wyjątek".
A najlepsze do działania na słońcu są wyświetlacze pasywne - LCD klasyczny (nie TFT) czy e-papier... oczywiście do poglądu zdjęć to one się nie nadają
zdRAWki
Na słońcu to najlepiej zwykły CRT działa :)
Ja nie rozumiem, czy 40D robiono z różnymi wyświetlaczami? Bo ja nie widziałem specjalnej różnicy pomiędzy wyświetlaczami 450D, 40D i 30D, poza tymi wynikającymi z mniejszych rozmiarów w 30D... Rozumiem narzekania na czterdziestkę - dali duży wyświetlacz z ciągle niską rozdzielczością, ale na Teutatesta - w 450D jest tak samo.
oczywiście miałem w rękach amoledy, EX1, WB650, WB1000 było ostre światło z halogena, blisko ze świetlówki i zachowywały się dobrze (EX1 zdecydowanie najlepiej), ale w ostrym słonku nie próbowałem.. tak czy inaczej niech Bóg błogosławi każdego, kto przyczyni się żeby wszystkie aparaty miały takie kąty widzenia, tak dobre jak amoled, nareszcie można w klika osób przeglądać zdjęcia bez przekręcania bez przerwy aparatem.. ;) taka mała zaleta.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mnie z kolei zaskakują nowe TV LCD Samsunga.. jakością, której w żadnym Soniaczu nie widziałem..