Tak mi przychodzi do głowy taka myśl czy ten obiektyw nie powinien dostać czerwonej obwódki na korpusie.... :)
Wersja do druku
Tak mi przychodzi do głowy taka myśl czy ten obiektyw nie powinien dostać czerwonej obwódki na korpusie.... :)
od plastika za 400zl nic nie odpada a od 24-105 ostatnio odlazla mi polowa czerwonego paska... nawet nie wiem kiedy i dlaczemu
wtedy by pisali;
"jest taki obiektyw 24-105 f4 prawie L(czarna L)" jak teraz piszą o 70-210;D
Ja się nabrałem na te opinie o 70-210 3.5-4.5 i muszę powiedzieć, że jakość adekwatna do ceny - ok 600zł.
ja z okazji wejścia 1.8 STM zakupiłem znów 50 1.4 :)
Ktoś zauważył, że nie ma możliwości manualnego ostrzenia bez włączonego body ? :D
Czyli jak padnie silnik STM to już lipa ...
tak działa STM - w nalesniku 40mm jest tak samo
No ja się o tym przekonałem na zdjęciach nocnych kiedy chciałem manualnie podostrzyć w ciemnościach.
Po za tym szkiełko fajnie rysuje na ff.
Za lepszy uważa się powszechnie 3.5-4.5.
Prawdopodobnie sa praktycznie "prawie" równie ostre w środku jak dzisiejsze, ale znacznie gorsze w rogach i na długim końcu.
Gdyby porównać z 70-200 L IS na tablicach i wykresach to by była tragedia, ale zdjęcia zdecydowanie da się robić.
Ciekawe, że w sasiadujacych postach ktoś się martwi co będzie jak silnik w 50/1.8 się zepsuje, a kto inny zaleca nabycie obiektywu, który może mieć ćwierć wieku. I o ile wiem, nie ma plagi zepsutych silników w tych szkłach.
bo i tych szkiel za duzo nie ma na rynku
Słuchajcie, mam pytanie bo nie zdążyłem tego porównać: w tym STM jest inna średnica filtru bo 49mm w stosunku do wersji II gdzie było 52mm. Czy to tylko inna średnica gwintu czy też same szkło tzn zewnętrzna soczewka ma też mniejszą średnicę?
Można sobie pooglądać:
1) 50mm 1.8 STM vs 50mm 1.8 II: https://www.youtube.com/watch?v=tg6bLSSxmq4
2) Canon 50mm 1.4 vs Canon 50mm 1.8 STM: https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk
Mam to szkło podpięte do 6D ,wczesniej używałem z 7D 50mm mark II moge powiedzieć ,że soczewka jest taka sama tylko gwint mniejszy. Poza tym celność af w zestawieniu z mark II nieporównywalna na korzyść STM mikrorególacja na 0 trafia w punkt. Pozdrawiam.
Soczewki maja tę sama średnicę ok. 30 mm. Niby ta sama optyka, ale niektóre testy pokazuja lepsze wyniki dla stm i to znacznie.
Np. test Popular Photography twierdzi, że dystorsja jest kilka razy mniejsza niż w wersji II i winieta też.
Nie wiem, czy można w to wierzyć, ale na oko bardziej mi się obrazek podoba w stm.
Nie wiem jak z winieta w mark II bo używalem go z 7D było ok. Natomiast stm mam podpięty do 6D więc pełna klatka. Na 1.8 winieta jest dość duża. Wydaje mi się jedynie że mark II był odrobine lepszy pod ostre światlo. Reszta na korzyść stm szczególnie celność af. Pozdrawiam.
Szkoda czasu i migawki na testy. Ślepy gołym okiem dostrzeże, ze STM od II dzielą ze 2 klasy na korzyść tego pierwszego :)
Pozdrawiam
Jak już ktoś wcześniej wspomniał pojawił się na eBay zamiennik oryginalnej osłony przeciwsłonecznej od znanej i lubianej firmy JJC:
jjc LH-68 in Camera Lens Hoods | eBay
Ja przerobiłem zamówienie oryginału z amerykańskiego sklepu B&H bo nie chciałem zamawiać na eBay od jakichś nieznanych mi sprzedawców z Japonii po zawyżonych cenach. Osłona $26,95 + najtańsza wysyłka $4,86 = $31,81 Jaki bank taki kurs, mój przeliczył $31,81 na 125,07zł. Cło oraz podatek VAT nie są naliczane i pobierane. Zamówienie składałem 15 lipca 2015 a przyszło dzisiaj czyli 27 lipca 2015.
Ja kupiłem przez Amazon w Adoramie za dokładnie ta sama cenę, tylko, wysyłka za darmo i w 2 dni.8-)
Mam parę osłon kundli, ale akurat ten słoik tak mi się podoba, że zasługuje na oryginał. A w dodaku jest tak tani, że czułem się jakbym był Canonowi coś winien.:|
Również dostał rasowy filtr UV, co w sumie poprawiło cenę słoika o prawie 50%. Bo ja z tych co nie widza różnicy i dlatego nosza filtry na wszystkich szkłach. Wyznaję zasadę stanu Missouri "show me". Jak nie widzę różnicy na zdjęciu to nie widzę powodu żeby nie dopłacić.:p I tak UFO mi nie wychodzi, może za dobre powłoki, albo bo jestem zbyt sceptyczny.
Jak się mieszka gdzieś w Ameryce Północnej to taka opcja wchodzi w grę, przy wysyłce do Polski ten numer nie przejdzie http://i58.tinypic.com/1pchgm.jpg Dlatego zamawiałem w B&H.
A ja swój filtr (Hoya HMC UV-0) zdjąłem i przestałem go używać. Nie korzystając z mikroregulacji AF przy założonym filtrze na przysłonie f5.6 przy odległości do celu około 2,5m nastąpiło niewielkie ale widoczne przesunięcie ostrości do tyłu. A tak przy tej wartości przysłony nie powinno być. Jak go zdjąłem to zrobiło się wszędzie równiutko (sprawdzałem w zakresie od f5.6 do f1.8).
Widzisz, ja mam 5Ds i u mnie to działa. Jest to prawdopodobnie jak na razie jedyny aparat (plus zapewne również wersja R) gdzie korekcja aberracji tego obiektywu z poziomu aparatu działa.
Musisz mieć zainstalowany EOS Utility 2 albo 3 i EOS Lens Registration Tool. Podłączasz włączony aparat z zamontowanym EF 50mm f/1.8 STM pod kompa, odpala się EOS Utility. Spod niego wybierasz stosowną opcję (niestety nie pamiętam dokładnie jak się nazywa, w nazwie pewno będzie coś z "aberration") która odpali EOS Lens Registration Tool. Zaznaczasz "v" przy Canon EF 50 mm f/1.8 II i klikasz bodajże na OK. Odłączasz aparat od kompa i sprawdzasz czy masz aktywną korekcję aberracji tego obiektywu. Jeśli nie to nic na to nie poradzę.
Czy coś to daje? Jest lepiej czy może gorzej? Niech każdy sam sobie oceni.
Po lewej stronie zdjęcie bez korekcji, po prawej z korekcją. Pliki JPEG prosto z aparatu.
1/200, f1.8, ISO 100
Witam, u mnie wszytko działa podobnie... do momentu włączenia Eos Utility, tam mam 2 zakładki :
Camera Control - nie ma opcji aberracji, i Opcja Accesories gdzie podświetlony mam tylko Picture Style Editor, mam jeszcze - WFT Utility, ODS Administrator i ODS Utility ale te opcje mam nieaktywne.
Chyba pozostanie czekać na aktualizację, profil pod STM.
W ramach ciekawostki napisałem do Canona, ci skierowali mnie do serwisu w Warszawie.... tradycyjna przepychanka, tam zakładam potwierdzą słowa Lutka: brak.
Dzięki i pozdrawiam.
Dariusz
Kupiłem i ja, zobaczymy co to za cudo, mam 3 body a żadnego szkła do ich przetestowania, jedno zostanie reszta dla ludu a ta 50 najtańsza jak nie podpasi to 14 dni na zwrot, oby nie była gorzej wykonana od 40 nalesnika. Docelowo i tak szukam 17-40. Jak w piątek przyjdzie to coś się napisze o tej 50 więcej.
Obiektyw ten kosztuje około 600 PLN czy Waszym zdaniem warto wymienić starą 50/1,8?
Dotarł i jest ok, wygląda całkiem znośnie, działa wolno ale celnie na 5D czarne rogi i to bardzo na 1.8 na 50D już przejdzie, tak czy inaczej jestem zadowolony, a czy warto wymienić starą 50 na stm to powiem warto o ile ktoś często sięga po tą ogniskową
Dodam że mam do niego filterek Hoya sky 1B i fajnie to razem chodzi, podkręca kolorki a ostrości nie psuje, pozostaje tylko zakup osłony by mu nadać powagi:)i zabezpieczyć ten wychodzący element bo lekkie pukniecie i pewnie po stm by było.
witam
Potrzebuję porady .
Chciałem kupić ten obiektyw ale w jednym sklepie mieli tylko 2 szt. albo tak mówili i obie mi nie pasowały.
Pierwsza totalne mydło na 1.8 dopiero 2.8 znośne ,a druga dopiero po mikrokalibracji na -7 zaczęła celnie trafiać.
I tu mam pytanie czy trzeba było kupić tę drugą czy szukać lepszej sztuki.
Pan sprzedawca był bardzo zdziwiony że nie chcę kupić obiektywu po kalibracji na -7.
Chyba że to wina mojego body 50D , ale mam jeszcze to co w stopce i nie ma żadnych problemów i nie trzeba nic kalibrować.
Jak myślicie szukać lepszej sztuki czy brać i kalibrować .
pozdrawiam Wojtek
Szukać. Zbyt wiele osób zachwyca sie jakością optyczną tego szkła. Zbyt mało narzeka na konieczność kalibracji. Ja mam pierwszy lepszy z brzegu egzemplarz i jestem zadowolony.
Zobacz gdzies inne egzemplarze, jesli każdy jest na Twojej puszce do kitu, to cos byłoby niepokojącego.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Szukaj innej sztuki. Chociaż u mnie ta 50ka na 6D śmiga idealnie, ale już na 50D trafia w cały świat (próbowałem kalibrować, ale nie mam do tego cierpliwości, bo tej puszki i tak nie używam).
też brałem pierwszą lepszą sztuke i z 6d 0 problemów
Szukaj. Ja teraz kupowałem dla szwagierki te szkło, żeby miała coś do portretów dziecka zamiast kita do 60D 15-85mm z 5.6. W sklepie w Monachium mieli 3 sztuki, na dwóch był BF, a ta jedna z półki z zatłuszczonymi soczewkami była dobra (wcześniejsza seria z numeracji wynikała). Sprzedawca nie był zdziwiony, to normalka że trzeba sprawdzić. Ten z półki miał niby 2 miesiące. Wytarłem soczewki czy nie ma rys. Wytargowałem z 119e na 113e - więcej się nie dało i kupiłem. Fotki dziecka super wyszły - ostrzy jak należy. Dobrze że zabrałem aparat ze sobą bo chciałem kupić w ciemno. Myślałem, że z STM nie ma problemów.
witam
Ok jeszcze poszukam ...nie jest to taka pilna sprawa , ale jasny obiektyw w zestawie zawsze się przyda.
moja też była ok, zakup przez internet bez sprawdzania ale odesłałem i pewnie kupię Yongnuo z chin bo śmieszna cena a ja często nie sięgam po takie obiektywy 50mm
Cena nowej 50 to koszt kalibracju wersji 1.4.
Przynajmniej w uk.
Witam
Niestety chyba AF mojego 50D nie chce za bardzo współpracować z takimi obiektywami.
Dziś po kolejnych testach wybrałem jedną sztukę , jednak i tu musiałem kalibrować na -2.
W domu na spokojnie wynik się powtórzył , więc tak zostanie.
W porównaniu do poprzedniej wersji jest i tak Wielki postęp . W końcu mogę robić zdjęcia a nie martwić się czy trafi AF.
Mam nadzieję ,że w dalszej eksploatacji utrzyma się jakość tego obiektywu.
Trzymając go w ręku nie ma się już wrażenia że za chwilę się rozleci.
Cóż cena jest taka ,jaka wartość zielonego banknotu , ale da się przeżyć.
pozdrawiam Wojtek
Witam
Ma ktoś namiar na osłonę do tego obiektywu.
Szukam cały dzień ,ale nawet zamiennika dostępnego nie znalazłem.
Swoją drogą to do tego ,że canon nic nie dodaje do swoich tańszych i średnich wyrobów już się przyzwyczaiłem.
Jednak wypuszczając dany wyrób na rynek szanująca się firma powinna zadbać o dostępność dodatków choćby za opłatą ....wstyd Canonie..........
^^
ES-68
Tutaj:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/oslona...non-es-68.html