-
Odp: Komputer dla fotografa 2014
Przy zdjęciach procesor jakiegoś wielkiego znaczenia nie ma. RAM i SSD za to robią różnicę. :) Przejście z klasycznego Core i5-2540 na niskonapięciowe i5-4300 nie wprowadziło dla mnie jakichś odczuwalnych zmian, za to przeskok z 8GB na 16 oraz na wyraźnie szybsze SSD (stary Crucial vs. Samsung 840 PRO) uprzyjemniły pracę. Samego laptopa (HP EliteBook 840 z FHD IPS) polecam, matryca nadspodziewanie dobrze radzi sobie z prawidłowym odwzorowaniem kolorów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kecaj
Przejście z klasycznego Core i5-2540 na niskonapięciowe i5-4300 nie wprowadziło dla mnie jakichś odczuwalnych zmian
Cud, że się nie pogorszyło -_- uważasz procesory niskonapięciowe za bardziej wydajne?
-
840 nie są najgorsze, matryce tego rodzaju także nie. Ale jakbyś zobaczył Dreamcolor w dawnych seriach W albo nowych Zbook... inny poziom. Mają tylko jeden mankament i do tego jeszcze metkę z ceną, poza tym można je zaliczyć do grona najlepszych na świecie.
Co do procesorów to niskonapięciowe raczej nie sa lepsze (zależy w jakim aspekcie), chociaż procesy technologiczne poszły na tyle do przodu, że różnica pomiędzy modelami nie jest już tak przepastna.
-
Testowałem rożne matryce ( rożnych producentów ), wszystkie miały podobne odwzorowanie kolorów - czyli totalna tragedia. Kupiłem zewnętrzny monitor i jest ok.
Mówię o standardowych matrycach 17 cali Led.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Cud, że się nie pogorszyło -_- uważasz procesory niskonapięciowe za bardziej wydajne?
Nie. Uważam, że dla użytkownika którego granie (raz na miesiąc) zatrzymało się na 4 części cywilizacji nic więcej nie potrzeba. LR procesora tak bardzo nie męczy, więc z zasobożernych programów to właściwie wszystko. Zdaje sobie sprawę, że jest słabszy o jakieś 20% od poprzedniego, ale totalnie mi to nie przeszkadza. To był sens mojej wypowiedzi. :)
Widziałem matryce DreamColor zarówno w EB jak i nowych Zbookach, ale to już są komputery do czegoś więcej niż amatorska obróbka zdjęć. Do tego dochodzi wyraźnie większa waga i prądożerność, która tutaj była istotna (nie przeciąża plecaka z aparatem i słoikami na jakiś wyjazd). Świadomy wybór, zacny kompromis który mi wystarcza całkowicie. 97% odwzorowania palety sRGB z tego co pamiętam ma ten laptop, co jak na mobilny sprzęt jest dobrym wynikiem.
Jasne, monitor będzie lepszy, ale co Ty porównujesz? To tak jak powiedzieć komuś kto się ledwo zapakował na wakacje do swojego kombi, żeby kupił ciężarówkę to będzie lepiej miał. :) 17 cali... HP 8770w z DC albo nawet Dell 6600 z matrycą PremierColor (czy jak to u nich się nazywa) pominąłeś pewnie. :)
-
Testować u mnie znaczy, rozebrać ramkę i wykręcić starą i wsadzić inną matrycę. Nie testowałem matryc IPS bo maja inne złącze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Testować u mnie znaczy, rozebrać ramkę i wykręcić starą i wsadzić inną matrycę. Nie testowałem matryc IPS bo maja inne złącze :)
To zmienia postać rzeczy. ;) Trochę roboty jednak z tym, nie do każdego da się coś lepszego dopasować. Gdyby się dało, to poprzedniego 8460p bym się nie pozbywał...
-
Czy zna ktoś kontroler PCI-E (rew. 1.0) z wyjściem USB 3.0?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Takie coś ?
Nie chodzi o zdjęcie kontrolera, bo wiem jak on wygląda.
Szukam kontrolera PCI- E obsługiwanego przez płytę główną Asus A8V-X. Zgodnego ze standardem PCI-E x 1 (rew.1.0).
--- Kolejny post ---
No i najważniejsze. Kontroler musi mieć sterowniki pod Win XP 64-bit EN.
-
Ja wiem, że raczej zdjęcie Ci potrzebne nie jest :) Ale czy to jest to urządzenie ? Jak tak to firma Pentagram sprzedaje 4 porotowy kontroler usb 3.0 ze sterownikami do xp 64 bit.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Ja wiem, że raczej zdjęcie Ci potrzebne nie jest :) Ale czy to jest to urządzenie ? Jak tak to firma Pentagram sprzedaje 4 porotowy kontroler usb 3.0 ze sterownikami do xp 64 bit.
Odpada z powodu PCI-E 2.0.
Potrzebuję PCI-E 1.0.
-
czy to bedzie pci 1.0 czy 2.0 obie będą pasowaly
-
A co doradzicie do takiej konfiguracji:
-intel i7-4790k 4GHz
-corsair vengeance 2x8GB 16000MHz
- GEFORCE GTX 650Ti 2GB
-GoodRam 120GB 2,5'' SATA SSD C100
Potrzebuję zasilacza, wnioskuję że ok 600W i płyty głównej. Możecie coś doradzić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
antek76
czy to bedzie pci 1.0 czy 2.0 obie będą pasowaly
Żaden na PCI-E 2.0 nie pasuje przetestowałem 2 w pracy i 2 w serwisie. Niestety kontroler nie jest rozpoznawany przez system i nie można go dodać przez panel sterowania z ręki.
-
Dziwne bo wszystkie karty 2.0 pracuja wtedy w trybie 1.1 i sa kompatybilne wstecz...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piter07
A co doradzicie do takiej konfiguracji:
-intel i7-4790k 4GHz
-corsair vengeance 2x8GB 16000MHz
- GEFORCE GTX 650Ti 2GB
-GoodRam 120GB 2,5'' SATA SSD C100
Potrzebuję zasilacza, wnioskuję że ok 600W i płyty głównej. Możecie coś doradzić?
Zobacz sobie płyty MSI. Tańsze od Asusa i lepiej wyposażone w tej samej cenie. Sprawdź MSI z chipsetem Z.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
antek76
Dziwne bo wszystkie karty 2.0 pracuja wtedy w trybie 1.1 i sa kompatybilne wstecz...
Mylisz USB 1.1 i 2.0 z PCI-E 1.0 i 2.0.
-
-
Poczytaj opisik mistrzu i opisiki interfejsow bo chyba ty sie tutaj myslisz ..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
antek76
Poczytaj opisik mistrzu i opisiki interfejsow bo chyba ty sie tutaj myslisz ..
Opis ładny, bo internet wszystko przyjmie. Tak jak napisałem podłączyłem 4 z podobnymi opisami i żaden nie działa. Zadziałał tylko stary kontroler PCI-E z wyjściem SATA i USB 3.0, ale on był produkowany specjalnie pod PCI-E 1.0 i pod kątem SATA, a USB 3.0 jest dodatkiem.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
antek76
Musze szukać właśnie czegoś w ten deseń.
Ale tu mam podane tylko PCI-E x1 (czyli długość złącza). Nie ma nic na temat rewizji standardu. Obawiam się, że może być już 2.0. Jak w Pentagramie - post 212 - patrz zdjęcie.
Tym bardziej, że sprzedający na eBay mówi o transferze 5Gb/s.
-
Zadzwon na hp customer service lub im maila poslij, uk bo z polakami sie nie dogadasz wcisna wszystko heheh, podaj im pl glowna i ci odpowiedza, wiem ze tez maja liste kompatybilnych urzadzen z usb 3.0 do tej karty wiec warto im podac tez te dyski ktore masz.
-
Mam tez gdzies na dysku pdfka z hpz tym urzadzeniem tam bylo wiecej info ale to bym musial sie do mojego kompa dostac moze po 10 am ci podesle jak znajde
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Zobacz sobie płyty MSI. Tańsze od Asusa i lepiej wyposażone w tej samej cenie. Sprawdź MSI z chipsetem Z.
Ale czy warto inwestować ok 500zł na płytę główną, raczej nie planuję przez najbliższe parę lat nic więcej zmieniać, a nie chcę wydawać pieniędzy bez sensu. Może doradzisz jakiś konkretny model z MSI. Osobiści myślałem nad Asusem i Gigabyte, ale jest tyle rożnych modeli że się pogubiłem..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piter07
Ale czy warto inwestować ok 500zł na płytę główną, raczej nie planuję przez najbliższe parę lat nic więcej zmieniać, a nie chcę wydawać pieniędzy bez sensu. Może doradzisz jakiś konkretny model z MSI. Osobiści myślałem nad Asusem i Gigabyte, ale jest tyle rożnych modeli że się pogubiłem..
Przymierzam się do składania nowego PC i chyba będę zamawiał zestaw na MSI Z87 MPOWER (LGA) - cena około 525zł: MSI Z87 MPOWER s1150 Z87 4DDR3 RAID/USB3 ATX - Alsen
Test: MSI Z87 MPOWER :: PCLab.pl same zalety, żadnych wad :).
-
Fajna, dac tam ze dwa ssd w raidzie na sam systemik o bedzie chodzic jak tralala
-
Czy można zrobić taką konfigurację dysków : system ssd + 2 dyski talerzowe w raid ?
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Czy można zrobić taką konfigurację dysków : system ssd + 2 dyski talerzowe w raid ?
Tylko jeśli płyta nie pozwoli na równoczesne używanie trybów ahci dla dysku ssd i raid dla macierzy to najlepiej mieć ssd na kontrolerze Marvel bo może spaść ogólna wydajność ssd w trybie raid (działającego pojedynczo)...
Jeśli kogoś to interesuje to nareszcie skończyłem kompletowanie i budowanie swojej nowej jednostki stricte pod Lightroom'a. Miało być tanio i wydajnie bez zbędnych wodotrysków których ani ja ani Lightroom nie wykorzystamy ;)
Wybór padł na:
Intel i5 4460
Płyta MSI H97M-G43
SSD Sandisk
2 x Seagate Barracuda 1TB w RAID
Zasilacz beQuiet 300W
Praca zauważalnie przyśpieszyła ale nie jest to zaskoczenie w porównaniu z chyba 6 letnim gruchotem. Nareszcie stempel działa bez kilku-sekundowych opóźnień a eksport przyśpieszył z 10krotnie (eksport 50 raw do jpg z moimi typowymi ustawieniami to teraz 2 minuty a nie 20)... Ktoś pytał też o Import raw z 6D - 10 zdjęć to 30 sekund z preview 1:1.
Problemy: to co pisałem wyżej - w tej płycie głównej można ustawić tryb albo ahci albo raid dla wszystkich portów sata jednocześnie (6 letni gruchot na płycie Asusa nie miał z tym problemów). Musiałem więc dwa razy instalować system bo raz zainstalowany w ahci po zmianie na raid już nie odpalał. Po drugie, zbyt blisko umiejscowiony radiator sekcji zasilania, musiałem spiłować chłodzenie do procesora żeby dało się je zamontować (oczywiście nie mówie o boxowym). Po 3 na dzień dobry nie działa jeden z dwóch portów usb 2.0 ale nie chce mi sie już tego rozbierać i reklamować. MSI pierwszy i ostatni raz...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Zasilacz beQuiet 300W
To chyba pomyłka?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
... MSI pierwszy i ostatni raz...
Mnie kolega namawia na MSI Z87 MPower s1150.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To chyba pomyłka?
Jeżeli nie ma w planach karty graficznej i żadnych innych dodatków... To powinno wystarczyć. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kecaj
Jeżeli nie ma w planach karty graficznej i żadnych innych dodatków... To powinno wystarczyć. :D
Zrobiłem sobie symulację na jakimś tam kalkulatorze i wyszło minimum 250W, więc 300 to nie jest za bogato...
Wychodzę z założenia, że powinno się przyjmować zapas 50%.
Ja właśnie ze względu na zdychający zasilacz wymieniam całą budę (już czas najwyższy, bo komputer na bazie C2Q już jest prawie "nieupgradowalny" (niby można dołożyć ramu, ale DDR2 kosztuje 2x tyle co DDR3), a dysk SSD to mogę sobie i przy nowszym sprzęcie sprawić.
Z kalkulatora wyszło mi 409W, więc 630W którą mam jest jak znalazł :-)
-
Nie no ok, to jest "niebezpiecznie" mały zapas, ale nie powinien komputer działać jakoś problematycznie. Będzie trzeba tylko pamiętać, że jak przyjdzie chęć pogrania np. w nowego Wiedźmina, to obok karty graficznej trzeba będzie zaopatrzyć się w nowy zasilacz... Mam podobną konfigurację do podanej, z tym że grafika to 750GTX, a zasilacz... 750W. :D Może kiedyś SLI... :)
-
Merde te kalkulatory pokazują jaki kupić zasilacz a nie pobór mocy który trzeba podwoić żeby wybrać zasilacz -_- Nowe komputery z kartą graficzną potrafią zużywać 100W w czasie grania. Zasilacz pracuje najlepiej w obciążeniu 50%. Mi kalkulator dobrał zasilacz 230W... a zresztą i tak najważniejsza jest moc linii 12V którą mój zasilacz ma podobną z niższej klasy zasilaczami 400W a więc w zasilaczach też jest dużo marketingu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Merde te kalkulatory pokazują jaki kupić zasilacz a nie pobór mocy który trzeba podwoić żeby wybrać zasilacz -_- Nowe komputery z kartą graficzną potrafią zużywać 100W w czasie grania.
Wiem, ale nie wiedząc czy przyjmowany jest jakiś zapas mocy (a jeśli jest - to jaki?) zakładam, że zapasu nie ma. W tym konkretnym kalkulatorze podają, że jest to minimalna moc zasilacza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Z kalkulatora wyszło mi 409W, więc 630W którą mam jest jak znalazł :-)
No jak planujesz jakiegoś gtx'a 970 to pewnie tak. Wszystko zależy od zastosowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
No jak planujesz jakiegoś gtx'a 970 to pewnie tak. Wszystko zależy od zastosowania.
Aż tak to nie, w budzie siedzi i7-4770 i GTX 660 Ti. Kręcić tego chyba nie będę, za stary już na to jestem :-)
Ale do tego dochodzą dwa (a być może trzy) HDD i planowany SDD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Aż tak to nie, w budzie siedzi i7-4770 i GTX 660 Ti. Kręcić tego chyba nie będę, za stary już na to jestem :-)
Na kręcenie nikt nie jest za stary, starszy... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale do tego dochodzą dwa (a być może trzy) HDD i planowany SDD.
Akurat dyski nie należą do prądożernych urządzeń. Moje HDD zużywają od 3 do 6 W. SSD jeszcze mniej.
-
-
Czesc, co myslicie o takiej konfiguracji:
Procesor Intel G3258, socket LGA1150, 64bit, 3.2 GHz, 53W, cache 3MB *(podkrecony do minimum 3.5GH, moze blizej 4)
Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3, H81, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, mATX (GA-H81M-HD3)
Pamiec dwie kosci po 4GB PC1600 CL9
do tego graty ktore mam w swoim kompie teraz czyli:
zasilacz: Corsair vx550w
grafika: NVIDIA GeForce 8600 GT 1GB
dysk: na razie jakis zwykly SATA
Chlodzenie jak podejdzie Asus Silent Knight, i win 7 64bity
?
Nie potrzebuje tego do exportu 1tys zdjec na raz, generalnie to co mam w lapku (Intel Core 2 Duo P8700 2.53 GHz, ATI Mobility Radeon HD 4650 - 1GB, i 4GB RAMu DDR2-800 w dwoch kosciach), jest prawie ze wystarczajace.
-
Ale po co pytasz? Skoro laptop prawie wystarcza to zestaw ktory podales wystarczy na 100%. Gdybys zapragnal obrabiac filmy to grafika do wymiany ale do zdjec to wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Czesc, co myslicie o takiej konfiguracji:
Procesor Intel G3258, socket LGA1150, 64bit, 3.2 GHz, 53W, cache 3MB *(podkrecony do minimum 3.5GH, moze blizej 4)
Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3, H81, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, mATX (GA-H81M-HD3)
Pamiec dwie kosci po 4GB PC1600 CL9
do tego graty ktore mam w swoim kompie teraz czyli:
zasilacz: Corsair vx550w
grafika: NVIDIA GeForce 8600 GT 1GB
dysk: na razie jakis zwykly SATA
Chlodzenie jak podejdzie Asus Silent Knight, i win 7 64bity
Procesor ok w tej cenie, wiadomo najtańsza konstrukcja pod OC.
Płyta główna nie lepiej coś z chipsetem B85?
Chłodzenie z tego co widze nie pasuje pod 1150 ale można kupić zestaw montażowy za jakieś 30zł albo uszkodzony cooler pod 1150 na allegro jeśli trafi sie taniej.
Opcja do zastanowienia:
Procesor Intel Core i3-4160, LGA1150, 64bit, 3.6GHz
Jedna kość 4GB i za x czasu dokupić drugą kość 4GB. Łatwiej zrobić to niż wymienić procesor ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ale po co pytasz?
Bo nie wiem? Bo nie znam sie na kompach?
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Procesor ok w tej cenie, wiadomo najtańsza konstrukcja pod OC.
Płyta główna nie lepiej coś z chipsetem B85?
Chłodzenie z tego co widze nie pasuje pod 1150 ale można kupić zestaw montażowy za jakieś 30zł albo uszkodzony cooler pod 1150 na allegro jeśli trafi sie taniej.
Opcja do zastanowienia:
Procesor Intel Core i3-4160, LGA1150, 64bit, 3.6GHz
Jedna kość 4GB i za x czasu dokupić drugą kość 4GB. Łatwiej zrobić to niż wymienić procesor ;)
Co zmieni inny chipset na plycie? Nie chcialbym sobie odcinac drogi do ewentualnej rozbudowy za jakas krotsza czy dluzsza chwile.
I jaka (poza cena) jest faktyczna roznica? Same liczby , roznica w taktowaniu nic mi nie mowi. Maja ta sama podstawke, a ten G3258 ma odblokowany mnoznik, wiec teoertycznie moze miec takie samo taktowanie. Dobrze kombinuje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Nie chcialbym sobie odcinac drogi do ewentualnej rozbudowy za jakas krotsza czy dluzsza chwile.
No przecież już to zrobiłeś. Jeśli zależy Ci na rozbudowie to tylko płyty z H97 / Z97 obsłużą przyszłe procesory Intela (Broadwell) o ile w ogóle bedziesz potrzebował tego typu procesorów skoro zastanawiasz się nad Pentiumem.
Wracając do H81 / B85 to tu masz tabelkę:
http://www.ukgamingcomputers.co.uk/d...sets-a-33.html
-
Prawda jest taka, ze jak kolega dojrzeje do zmiany procesora to i tak juz bedzie nowa podstawka.