A nie zgodzę się, że yn622 jest poprzednikiem yn622-tx. Powiedziałbym raczej, że 622-tx jest dodatkiem do yn-622, ponieważ jest to nadajnik do tych urządzeń.
Wersja do druku
A nie zgodzę się, że yn622 jest poprzednikiem yn622-tx. Powiedziałbym raczej, że 622-tx jest dodatkiem do yn-622, ponieważ jest to nadajnik do tych urządzeń.
Jak to zwal, tak zwal, poprzednik/nastepnik/dodatek. Wazne ze YN622C-TX bedzie kopatybilny ze starymi YN622C. Wersja N juz jest, to chyba pierwszy raz, Nikon jest pierwszy, czyzby zmiana lidera :)
A czy cokolwiek wiadomo o wersji pod canona i kiedy ewentualnie się może ukazać? Będę potrzebował 4-go wyzwalacza i nie wiem czy kupić kolejny 622c czy poczekać na tx. Trochę kusi funkcjonalnością.
Ja czekam. Pisałem w tej sprawie do Yongnuo, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Pewnie wkrótce się pojawi.
Ja słyszałem, że do Canona nie będzie ponieważ Canon ma sterowanie w menu... ?
A gdzie to słyszałeś? Możesz podać źródło?
Pozdrawiam
Grabus
Funkcje wyzwalacza YN-622N:
pełne wsparcie iTTL dla systemu Nikon,
praca w trybach TTL, Multi, manualnym,
możliwość bezprzewodowego sterowania lampami za pomocą transmitera lub lampy błyskowej w trybie master umieszczonej na sankach wyzwalacza,
możliwość zarządzania wieloma lampami z podziałem na grupy (A, B, C) i kanały (3 grupy, 7 kanałów),
współpraca z lampami systemowymi oraz studyjnymi (bądź kombinacjami tych dwóch typów lamp),
możliwość synchronizacji lamp dla bardzo krótkich czasów (do 1/8000s) w trybie HSS,
możliwość synchronizacji na 1, 2 kurtynę,
wparcie funkcji FEC, FVL (kompensacja ekspozycji), zoom, błyski modelujące, redukcja czerwonych oczu,
wyzwalanie przez złącze PC,
automatyczne zapisywanie ustawień,
dioda wspomagająca pracę autofocusa.
Sprawdzał ktoś to z Nikonem ? Bo jestem zainteresowana kupnem ale nie wiem czy będzie wszystko działać jak należy ?
Tak, sprawdzało wielu użytkowników, tylko znajdziesz ich prędzej na Lampy błyskowe - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne niż na tym forum ;)
Ostatnio duże zainteresowanie budzi 622-tx, w Canonie jest menu sterowania lampami, dla Nikona wygodny jest ten nowy nadajnik.
Witam,
W innym wątku dostałem rekomendacje aby kupić YN-622c. zauważyłem, że w sprzedaży niedługo będzie/jest wersja TX . Chciałbym rozwinąć moje wątpliwości.
Powiedzmy, że na początek zakupie 2x 622c jednego będę używał jako nadajnik drugi jako odbiornik. powiedzmy ze później dokupię wersji TX. zacznę go traktować jako nadajnik z LCD aby wygodnie sterować lampami podpiętymi do 2 urządzeń 622c. Czy w ten sposób będę mógł cieszyć się pełna funkcjonalnością systemu czy lepiej wstrzymać się i kupić 3 sztuki z LCD ? czy w czymś to by mi ułatwiło prace ??
Wersja z LCD przychodzi tylko na aparat, do lamp powinieneś dokupić zwykłe YN-622c.
A po co Ci 3 LCD skoro tylko jednym (ten na aparacie) sterujesz? Reszta to odbiorniki i po ustawienia kanału i grupy o nich zapominasz.
Zresztą nie wiadomo czy w ogóle będzie wersja TX dla canona. Zawsze wychodziły szybciej a tu do nikona jest od jakiegoś czasu a o canonie cisza...
No i wyzwalacz YN-622C-TX, czyli wersja dla Canona, pojawił się w przedsprzedaży w sklepach zagranicznych. Źródło: FlashHavoc
jest jeden na ibeju YONGNUO YN 622C TX E TTL Wireless Flash Controller for Canon YN622C TX | eBay
chyba drożej jak dla N, jak ktoś będzie miał to niech powie jak sprawdza się z ustawieniem na 2 kurtynę, z poprzednimi mam problem.
Coś mi majaczy, że druga kurtyna działa tylko przy pewnych czasach i na programie Creative, zapewne napisane jest wszystko w manualu, ale ja jako prawdziwy twardziel nie czytam instrukcji.
Żeby działała druga kurtyna należy w menu aparatu wyłączyć tryb bezprzewodowy.
Też jestem twardziel i nie czytam instrukcji :D Creative? co to za dziwo?
Grabus jesteś wielki, dzięki.
Nie mogę dojść z kanałami.
Mam jeden aparat na którym jest lampa nr 1 z wyzwalaczem, drugi aparat na którym jest lampa nr 2 z wyzwalaczem i lampę nr 3 która sobie stoi w rogu z wyzwalaczem.
Jak ustawić to zestawienie aby można było przy używaniu aparatu nr 1 wyzwolić lampę nr 1 i 3, z pominięciem lampy nr 2. Bo w tej chwili jak są 3 na jednym kanale to wyzwalane są wszystkie. Jak ustawię na lampie nr 3 c1+c2+c3 a na lampie nr 1 c1 to niestety wyzwalam tylko lampę nr 1. Jak zrobić aby wyzwalać dwie lampy na raz, z pominięciem jednej na aparacie.
Pojawiły się już na rynku Canon-owe wersje transmiterów Yongnuo YN-622C-TX oraz RX (nadajnik odbiornik) szkoda że nie na polskim... :/
Fajnie, bo zamierzałem kupić 4-ty wyzwalacz. Trochę poczekam i kupię TX do standardu :).
Ponawiam pytanie, ktoś używa wyzwalaczy na weselu, fotografując dwoma aparatami + lampy na nich + lampa dodatkowa w rogu sali ?
Tak 5d, 6d 540 580 i 430
Sent from my iPhone using Tapatalk
@lok Wiesz jak to poprawnie poustawiac ? Myslalem ze aparat 1 na ustawie na kanal A, aparat 2 na B, a dodatkowa lampa na AB a tu kiszka. Kanal AB nie oznacza ze bedzie czytac kanal A i B tylko to jest oddzielny kanal.
Robiłem 6d i 3 lampy. Jedna na aparacie kanał A druga kanał B i trzecia kanał C. Wszystko na manualu. Robiłem tez tak dwa body na nich wyzwalacze i oba wyzwalają jedna lampę. Tej opcji na której ci chyba zależy to nie robiłem. Dwa body na nich lampy i do tego trzecia lampa jako kontra. Może kanałami CH 1 spróbuj.
Sent from my iPhone using Tapatalk
YONGNUO – YN-622C-TX for Canon – Now Available! | FLASH HAVOC
ktoś już tego używał?
mam 5d1 i taki sterownik byłby super!
hej używam z 5d mark II ale z 5d mark I też działa bez żadnego problemu, zasadniczo świetne rozwiązanie w mark 2 dużo szybsza zmiana ustawień niż z menu aparatu
Kupowałeś w PL [nie mogę póki co namierzyć żadnego sklepu z tym ustrojstwem] czy w Chinach?
jeżeli kupuje coś Yongnuo z Chin to gwarancja w PL działa??
W Chinach nie wiem czy gwarancja działa , chyba nie
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Napisałem maila do firmy, ciekawe czy odpowiedzą :)
Do mnie już lecą z UK 3 sztuki YN-622C-TX + lampa YN-560II, będzie zabawa :D
Po co 3 sztuki yn-622c-tx? A tą lampę 560II masz czym wyzwalać?
Dla splendoru, albo na handel :)
Jak na handel to jeden dla mnie ;)
gdzie zamawiałeś?
chętnie 1 odkupię :)
To w UK taniej niż na aledrogo?
gdzie na allegro są YN-622C-TX ?
Zamówiłem 3 sztuki poniekąd z myślą o odsprzedaży ale nie wszystkich, ale to jeszcze się pomyśli ;)
EDIT: Na alledrogo też nie widziałem żadnej sztuki. Do Nikona są owszem.
ahhh na allegro są YN-622C rzeczywiście bez TX :) Rozumiem, że tu się rozchodzi o ten nieoceniony wyświetlacz?
Nie, to nie o to się rozchodzi.
Rozchodzi się o to, iż miast przestawiać w menu przestawiasz na pilocie. Szybciej i łatwiej.
czyli przy zakupie Yongnuo YN-622C-TX moge bezproblemowo mieć na canonie 30d ttl i hss?
Na alledrogo pojawiły się pierwsze sztuki YN-622C-TX :)
I nawet po taniości!
220pln to jak za miskę ryżu!
bierę!
odnośnie Yongnuo YN-622C-TX: rozumiem że można sterować lampami zarówno za pomocą nadajnika YN-622C-TX ale także z menu aparatu?
Tak, nadajnik czyta nastawy aparatu, w druga strone tez, to co nastawisz na nadajniku przenosi sie do aparatu (o ile aparat posiada taka funkcje). Generalnie bardzo wygodne urzadzenie, szczegolnie dla amatorskich puszek jak 6D, gdzie ergonomia to cos czego ta puszka nie ma :)Cytat:
odnośnie Yongnuo YN-622C-TX: rozumiem że można sterować lampami zarówno za pomocą nadajnika YN-622C-TX ale także z menu aparatu?
Przyslowiowa miska ryzu jest drozsza niz sie wydaje (a wyzwalacze tansze) ;)Cytat:
220pln to jak za miskę ryżu!
ponawiam pytanie. Czy jest ktoś w stanie sprawdzić czy ten nadajnik działa z trybem ttl na canonie 30d?
215 zł - jestem w mega pozytywnym szoku, zaraz siadam i zamawiam :)
No mam i ja, w sklepie za 199 zeta w dodatku stacjonarnym, pojechałem wczoraj po robocie na rowerku...w komplecie dwa kabelki jeden do lamp drugi do "weżykowania" zdalnego,
na moje krótkie zabawy to ergonomia super, możliwości też większe ale z czasem krucho na czym cierpi rodzina i oczywiście hobby, dlatego nic więcej nie mogę powiedzieć.
Prawdopodobnie pozbęde się jednego "starego" 622.