Ci którzy się zastanawiają pomiędzy 650D a 60D. Może pomoże. DigitalRev TV - YouTube
Wersja do druku
Ci którzy się zastanawiają pomiędzy 650D a 60D. Może pomoże. DigitalRev TV - YouTube
Ciekawe, że dpreview podaje, że dla EOS M dostępny jest cyfrowy zoom w video znany z 600d. Możliwe więc, że 650d otrzyma go na jesieni z nowym firmwarem?
A mógłbyś przesłać jakieś linki do fotek wykonanych normalnie i hdr. Ciekawe jestem jak to Canonowi wyszło.
Strzeliłem tylko żeby zobaczyć jak to działa więc nie oceniajcie proszę walorów artystycznych :)
Od tamtej pory nie włączyłem nawet tej funkcji
JPG
HDR
To z ręki?
Czy możesz pokazać jakiś detal - np. liny (wanty) mostu?
Thnx!
Z ręki, oparłem łokcie na poręczy mostu.
Mogę cyknąć jakąś konkretną scenkę jak jest zapotrzebowanie na tego typu sample ale specjalnie się nie wyrywam :)
Dziękuję - na moje oko - worek z grochem dobrze jest nadal taszczyć ;)
PS
Bo to bez IS?
24-70 bez IS :)
Więcej o tym co przedstawia ten wykres można przeczytać tutaj: LensRentals.com - Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras
Czyżby wynik 650d (T4i) lepszy niż 60d i 50d (7d - wstyd, ale on ma inny układ AF i pewnie algorytm nastawiony bardziej na szybkość niż dokładność) to efekt zastosowania lepszych algorytmów i DiGIC'a V?
Wygląda nawet na to, że wynik lepszy niż 5D II... Coraz mocniej intryguje mnie ta puszka.
Ciekawe. Tak głośno myślę:
- Skoro lustro główne jest półprzepuszczalne, pomocnicze lustro AF nie zasłania całej matrycy, a migawka otwarta, to czy hybrydowy AF nie mógłby korzystać z tej części światła, która do niego dociera?
- Skoro obraz z obiektywu jest okrągły, a matryca weń wpisana, to czy nie można by umieścić hybrydowego AF nad/pod/po bokach matrycy?
Ludzie. Co wy z tym hdr-em ?? Po co wam to w puszce ? Statyw w rękę, zdjęcia robić, jest porządny soft do tego.
To też niczego większego nie kupuję. Małolaty skupiają się na duperelach, a nie potrafią opanować podstawowego warsztatu. Następstwem tego jest łatanie własnych błędów protezami tego typu. Co do camera obscura masz rację. Od 150 lat aparat fotograficzny to ciągle tylko dziura, migawka i materiał światłoczuły.
No i asfalt - bez asfaltu ani rusz!
Inżynierowie i odkrywcy - to chyba do Was od Kwapiszona:
Rozumiem, że Kolega konsekwentnie:
do pracy bieży konno,
a do prania bierze jeno tarę i kijankę? ;)
No właśnie po to, żeby nie bujać się z tym wszystkim i ułatwić sobie życie korzystając z dobrodziejstw techniki. Skoro jest możliwość to czemu nie spróbować.
Co prawda ani ze mnie inżynier, tym bardziej wynalazca, ale jak Perfect gra to zawsze chętnie posłucham :)
Jeśli te pomiary przeprowadzono prawidłowo, to wygląda, że matryca 18Mpix została istotnie poprawiona w obszarach największych słabości:
No to i w "eMce" powinno być tak jak tutaj?!
Raczej w ogóle ćwiczenie dla lubiących testy i porównania. W praktyce pomijalne.
Patrząc na sample (rawy) z dpreview, to albo mieli inną puszkę albo robili ten test w trybie HDR :-P papka w cieniu jest bardzo podobna do tej z 600D ja tam różnic nie widzę, widzę dopiero u nikona ;)
Jakościowo fotki są chyba praktycznie identyczne jak te z 600d :)
Tak oficjalnie to jeszcze nie było: Canon Recalls for Repair EOS Rebel T4i Digital Cameras Due to Risk of Allergic Reaction
Cytat:
FOR IMMEDIATE RELEASE
August 14, 2012
Release #12-246
Consumers should stop using recalled products immediately unless otherwise instructed. It is illegal to resell or attempt to resell a recalled consumer product.
Hazard: A chemical used in the camera's rubber grips can result in a reaction that changes the grips from black to white and poses a risk of skin irritation to the consumer.
Czy ktoś może sprawdzał czy i jaka jest różnica w jakości obrazka między 550D a 650D?
Dobrze, że chociaż CANON Polska nie zabronił używać aparatów 650D. :lol:
Nad Wisłą można dalej strzelać fotki tym aparatem, bo Sarmaci nie muszą wiedzieć o problemach CANONA USA.
68,200 aparatów do naprawy !!!
Obiektyw EF 40 tez nawala, jakoś pod górkę ma ostatnio nasza ulubiona firma. :p
Pozdrówka
Czy ja wiem. Poprzednio też co chwilę coś było. Najgorsza wpadka jaką zaliczyli to z AF-em w marku III - dobrze że się czegoś nauczyli i nie zamiatają teraz sprawy pod dywan.
BTW: u innych też nieróżowo - poczytaj co się dzieje u Nikoniarzy - już nie tylko gumy się odklejają. Niestety mam wrażenie że z kontrolą jakości to się podziało coś dziwnego - chyba producenci uznali że lepiej (i taniej) jak to zrobią użytkownicy :roll:.
Video tests of the Canon EOS 650D / Rebel T4i's Hybrid autofocus system: Digital Photography Review - porównanie nowego, hybrydowego AF, ze standardowym PD AF (Quick AF) i z kontrastowym w Panasie G5.
PS
A tu opis hybrydowego AF w wersji Sony: IMAGING ELEMENT AND IMAGING DEVICE
Na moje oko to 500D ostrzy bardzo podobnie.
Wiesz "wrażenia" to każdy ma inne.
Ano właśnie - jedni na przykład takie:
Canon EOS 650D/Rebel T4i In-Depth Review: Digital Photography Review - DPR's Silver Award.
Jako, że już chyba podjąłem decyzję o zmianie puszki, mam jeszcze kilka pytań, może pomożecie.
Obecnie mam 550d i myślę o zmianie na 650d lub 60d :)
Moje pytania / wątpliwości są takie – może pomożecie.
Po przewertowaniu instrukcji obsługi obu aparatów oraz organoleptycznych oględzinach w sklepie:
1. Zasadnicza wątpliwość jest taka (w oderwaniu od AF w trybie LV, bo to dla mnie nie jest aż tak ważne, rzadko i tak z LV korzystam w 550d) – czy 650d ma ten sam AF co w 60d? Oprócz różnych linków, które tu są zapodane z testów, wyczytałem z instrukcji obsługi 650d (str. 99) o niedziałaniu innych niż środkowy punkt AF z niektórymi obiektywami Canona w trybie krzyżowym – w instrukcji 60d nic na ten temat nie ma :confused:. Nie mam co prawda żadnego z obiektywów tam wymienionych, ale mam 2 szkła niesystemowe, tzn. Tamrony 17-50/2.8 oraz 70-300 VC USD i zastanawiam się , czy nie będzie tu „problemów” opisanych w instrukcji ze szkłami niesystemowymi. Czyli czy z Tamronami AF będzie działał w trybie krzyżowym w każdym punkcie? Wie coś ktoś na ten temat lub się spotkał???
2. Czy ktoś z użytkowników 650d ma Tamrona 17-50/2.8? Jeśli tak, proszę o info odnośnie osławionych problemów FF/BF.
A na koniec sonda :roll: Co byście wybrali?
Obecnie mam 550d z gripem + dwie zapasowe baterie. Myślę sobie tak, że jak sprzedam 550d to grip z tymi bateriami zostaje i będzie do 650d (nie wyobrażam sobie życia bez gripa – poza szpanem ;) jest wygoda). 60d oczywiście ma inną ergonomię, ale i tak grip i baterie będę chciał dokupić, a przecież różnicy w obrazku raczej na moim poziomie potrzeb nie zobaczę. Nie przeszkadza mi kompaktowy wymiar serii xxxd, szczególnie jak mam grip.
Wydaje mi się, że 650d chyba będzie lepszym wyborem w moim przypadku?
Wiem, że to pytanie jakich wiele, ale może coś przeoczyłem, a co Wy widzicie?
Z racji używania 60D i 650D, powiem Ci tak, jeżeli puszka ma Ci służyć do robienia zdjęć, to którą wybierzesz - będziesz zadowolony.
Różnica w cenie jest stosunkowo mała, rozważ zakup 60D jednak to półeczka wyżej.
Jeśli zależy Ci na filmowaniu, to zdecydowanie 650ka.
Wolisz sprzęt lżejszy - 650ka.
A nie prościej zmienić obiektyw? Z 24-105L na przykład, mój 500d zaczął ostrzyć jak 1d niemalże :-)
Powiem tak – nie narzekam jakoś szczególnie na AF mojej 550d ale chciałbym jednak w tej kwestii jakiś upgrade :)
24-150 L – myślałem o tym już kiedyś, ale jednak dla mnie to za wąsko, a nie chcę kupować jeszcze szkła szerokiego – tu świadomie wybieram T 17-50 z wszelkimi jego wadami i zaletami :)
Bardzo mnie ciekawi czym to poprzesz? ;)Cytat:
Jeśli zależy Ci na filmowaniu, to zdecydowanie 650ka