a teraz supełnie serio...
czy te kolory (czerwień z mk3) tylko u mnie jakoś tak blado i wpadająco w buraczki wyglądają?
Wersja do druku
Chyba sobie kupię jednak drugie 5d2 + 35L w gratisie :)
proszę potraktuj moje pytanie odnośnie kolorów naprawde serio (pytam jako potencjalny kupiec mk3, a nie żeby się czepiać;) ), nie widzisz czy widzisz różnice?
bo jak nie... to zaraz napiszę, że mk1 to dopiero miał kolory i wtedy się zacznie...:-)
Cichy, No raczej nie masz wyjścia. Ten czerwony buraczek jest nie do przyjęcia ;)
Sa subtelne róznice, ale jak dla mnie sa takie ze wole III, jest "ziarniscie" a nie ciapowato jak w mark II.
i białe po czerwonym od lewej jest z mniejszym zafarbem w III.
OK Kuba to jest 6400, nie wierze ze nie pocisnałes z wyzszymi ISO, bo tam chyba II juz bardzoije blado wyglada
Ciekawe,oglądając testy Cichego, Czachy i nakładając na to jeszcze sample z Dprewiew
odnoszę wrażenie że oglądam foty z różnych modeli korpusów(?):shock:
powyżej 6400 nawet nie robiłem, bo dla mnie 6400 jest czułością mocno na wyrost, sam używam max 1600, 3200 sporadycznie.
Mam już swoje zdanie na temat RAW i DR w 5d3, wczoraj bardzo podobne wyniki jaki Cichy uzyskałem przy ISO 1600 i 3200 wołane z CR 6.7 beta. Do tego co fotografuję jak na razie spoko 5d2 daje radę :D.
Ach, żeby nie było, w słabym świetle na 6400 w mkII pojawia się lekki banding, w mkIII tego nie ma. Ale szum na porównywalnym poziomie.
Muszę się zastanowiść mocno, czy lepszy AF do reportażu ślubnego jest aż tak potrzebny, silent mode na pewno (ale czy trwałość migawki przez ten tryb nie ucierpi?) no i brak bandingu - czy to wszystko warte 70% ceny mk2 więcej.
z punkt widzenia posiadacza mkII czytając blog czachy chcę kupić ale zerkając na sample cichego pytam po co? i jak z tym żyć? ;)
Moim zdaniem to kwestia opanowania workflow. Poza tym nowa piątka pokazuje co potrafi w naprawdę trudnych warunkach.
Tu jeszcze opinia Nikoniarza na temat 5DmkIII:
http://www.ryanbrenizer.com/2012/03/...n-5d-mark-iii/
Wnioski są jednoznaczne - da się nim robić zdjęcia :cool:.
Konkluzja tego Pana którego trudno posądzać o stronniczość ;):
Cytat:
Conclusion:
Right now, Canon is primarily competing with the Nikon D800. At $500 cheaper and with a high-resolution, high dynamic range sensor, the D800 will be a tempting option for most users. For someone like me who takes more than a quarter million photos a year, the idea of a sensor that only shoots 36MP is a non-starter.
More importantly, Canon has built a near-perfect wedding camera. Great at high ISOs, accurate and customizable autofocus, speedy and quiet operation and with versatile RAW resolution, this camera is finally a worthy companion to Canon’s huge array of lenses. On either the Nikon or Canon side, you can’t use the camera as an excuse anymore.
Przy okazji prawdziwa uczta dla oczu, a nie fotografie butelek czy cegieł ;).
Przy okazji poczyściłem OT - bardzo proszę nie dodawać nam roboty śmieciowymi wpisami :roll:.
ma bo jeżeli oszczędza to można dojechać do 250 tyś.
według mnie tryb cichy używany cały czas może zużyć elementy do amortyzacji klapnięć lustra
Ale macie dylematy. Ile w całym waszym doświadczeniu z lustrzankami musieliście wymieniać migawkę?
Pytanie, jaki % zdjęć ślubnych jest w kościele / USC? Przecież to marginalna kwestia, nawet jeśli żywotność migawki spada to tak jak wszystko czego się używa.
Zawsze można kupić i nie używać wcale, wtedy na pewno nic się nie zepsuje ;-)
Tak sobie oglądam te foty i oglądam U mnie wygląda to tak:
- nie wiem, jak z balansem bieli, ale na pewno tutaj są różnice pomiędzy tymi piąteczkami; bardziej mi odpowiada mk3; obraz jest lokalnie bardziej kontrastowy;
- u mnie widać różnicę przy krawędziach tych literek, lepiej jest w mk3;
- poziom szumu, cóż po szumnych zapowiedziach myślałem, że będzie znacząca różnica, ale tak jakoś nie chce mi to wyjść z tych fotek.
Dzięki za te fotki, oby więcej takich porównawczych.
Niektorzy to chyba powinni sobie skaner kupić zamiast aparatu ... :o
cześć
ma ktoś porównanie AF z 30D? na pewno jest lepiej, ale czy bardzo?
nie no masz kolego porównanie w 5D mk3 masz AF z 1Dx więc sam sobie odpowiedz ;)
Sam czujnik z punktami będzie raczej ten sam. W 1D X jest jednak inny sensor pomiaru światła, również wykorzystywany w obliczeniach, oraz osobny procesor Digic sterujący tym całym ustrojstwem. To oznacza, że w One Shot precyzja powinna być podobna, natomiast przy AI Servo topowy 1D X będzie miał pewną przewagę. Niemniej w porównaniu do 30D to i tak niebo a ziemia.
filmowanie i iso http://www.digitalrev.com/article/ca.../MTQxNjI0OTY_A
Jak w III... 150 000.Cytat:
A jak to wygląda w m2 ? 100 000 cykli?
Z tego co mówił w tym programie przedstawiciel Canon'a to gwarancje na przebieg migawki dotyczą modeli 7D, 1Dx oraz 5DmkIII. Ja używam 7D i takiego wpisu czarno na białym nie mam. Jednak człowiek Canon'a przyciśnięty przrez dziennikarzy, czy to jest gwarancja czy tylko deklaracja wytrzymałości, utrzymywał, że jest to gwarancja(?). (na marginesie dla 1Dx jest to 400 000 cykli):shock:
Zdziwił tym nieco prowadzących ponieważ jakieś dwa tygodnie wcześniej w tym samym programie przy prezentacji Nikon'a D800, człowiec Nikon'a unikał słowa "gwarancja" na przebieg migawki i zostało jako deklaracja na podstawie testów przebiegu!
7D ma gwarancję na 150 tys. Sprawdzone w serwisie (moja pada przy 30- tys. korpus jest już po gwarancji, a wymiana migawki jest bezpłatnie). Pytałem, co by było, gdyby aparat miał np 5-6 lat, jeśli nie zrobił 150 tys. to nadal wymiana bezpłatnie i to jest OK.
Każdy Error 30 (czyli migawka) jest zapisywany w pamięci korpusu i nie musi akurat wystąpić przy oddawaniu aparatu do naprawy - serwis odczyta kiedy wystąpił i ile razy
Czy w 5DIII można ustawić wybieranie punktu AF joystickiem od razu, bez wcześniejszego wciskania przycisku zmiany punktów pod kciukiem?
Tutaj masz instrukcję obsługi!
http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/030000...ii-im-c-en.pdf
Oczywiście że tak. Można też ograniczyć ilość wybieralnych pól AF do samych krzyżowych (41), 15 pól lub 9. Da się też włączyć przechodzenie płynne ze skrajnej strony pol AF na 2ga - czyli np. przeskakując w prawą stronę gdy dojdziesz do końca punkt i nacisniesz jeszcze raz to przeskoczy na poczatek lewej. To samo góra/doł.
->
[] [] [] [] []
->
[] [] [] [] []
->
[] [] [] [] []
->
[] [] [] [] []
->
[] [] [] [] []
A jest jakiś sposób na szybkie przejście do czujników AF w mocnych punktach kadru? W 5DII to był jeden ruch joysticka, a tutaj jednak trzeba trochę poklikać :)
Jesli ograniczysz ilość czujników do 15 lub 9 to masz szanse poruszać się miedzy nimi szybciej, ale one nie sięgają mocnych punktów .. w 5D2 tez nie sięgały ;)
Za to jest fajny bajer z joystickiem - pierwsze wciśniecię go centruje, ale kolejne wraca na ostatni aktywny punkt AF i jesli był nim np. któryś ze skrajnych bocznych to wciskanie joy'a wyboru pól AF bedzie skutkowalo przeskakiwaniem z centralnego AF na ten skrajny.. i tak w kolko - swietnia sprawa, w 5D2 tak nie bylo ;)
Z tego, co widzę, to są w pobliżu mocnych punktów. Linijką mierzyć nie muszę ;)
Wydaje mi się, że w 5DII mimo wszystko te punkty są bardziej skupione w środku kadru.
To trochę ułatwi sprawę. Fajna jest też automatyczna zmiana punktu po zmianie orientacji aparatu z poziomej na pionową.
W poblizu tak ;)
W 5D2 punkty sa nieco wezej (o 1-2 skrajne rządki pól z 5D3) - tak mi sie wydaje przykladajac oba aparaty jednoczesnie do obu oczu ;) Ale ten skrajny boczny w 5D2 jest centralnie, zas punkty w 5D3 tworza prostokat (prawie, srodkowe sa wyzej) co jest kolosalna roznica. W 5D3 jest tez "szerzej w pionie" ;)
a tak patrze sobie na żywotność migawki, jak w 5dmk3 jest 150tyś cykli a 1Dx 400tyś cykli to normalnie odkładać kasę i brać 1Dx - w sumie dostajemy 100tyś cykli gratis ;)
Wymiana migawki kosztuje ok tysiaka ... przynajmniej tyle zaplacilem w 5D2. Nie wiem gdzie tam widzisz oszczednosc ;) Szkoda ze D1 X jest w takiej cenie, bo chetnie bym go przygarnal ;)
Czacha, a tak jeszcze się spytam, są w 5Dmk3 dwa sloty na karty, czy można zapisywać na dwa jednocześnie czy tylko jeden bądź drugi do wyboru?
.. i nawet pisałem o tym u siebie i tu na forum ;) Robisz co chcesz, konfiguracja dowolna stylem półklasycznym ;)