Podejrzewam że to będzie dopiero w następnej wersji.
Powyższe zdjęcia robią wrażenie. Czyli działa nie tylko na szkła Canona :cool:.
Wersja do druku
Dane korygujące do szkieł są on-line a nie częścią instalki.
Widać że przy droższych szkłach różnica jest dużo mniejsza. Ale np. przy 17-40 w narożniku jest poprawa - Akustyk - może nie będziesz musiał kupować następcy ;):lol:.
Z obiektywem 50 1.4 działa dosyć fajnie, usuwa różowe przebarwienia na kontrastowych krawędziach. Chyba spadnie sprzedaż LR :mrgreen:
Efekty DLO lepiej porównywać z podostrzonym materiałem bez zastosowania DLO. Po prostu DLO między innymi ostrzy.
Jeśli chodzi o wielkość pliku - rozmiar rośnie bo oprócz oryginalnego RAWa zapisywany jest drugi obrazek RAW będący wynikiem konwersji przez DLO. Ten drugi obrazek można usunąć z wynikowego pliku i powrócić do pierwotnej postaci RAWa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Moim zdaniem DLO stosowane jest przed korekcją geometrii i winietowania. Załączenie DLO automatycznie wyłącza korekcję aberracji chromatycznej.
Jeśli koenicznie potrzebne jest doostrzenie obrazu po DLO, to suwaczek ostrości i typ ostrzenia można przesunąć już wcześniej (tyle, że wtedy ustalając intensywność DLO musimy pamiętać, że preview zawiera też dodatkowe ostrzenie).
Podsumowując - dla wynikowego obrazka (TIFa lub JPG) nie ma znaczenia w jakiej kolejności przesuwamy suwaczki i klikamy opcje.
Przynajmniej takie są moje (być może mylne) spostrzeżenia.
Witam,
Przede wszystkim stara się usuwać wady obiektywu, np. spadek rozdzielczości na brzegach. Dla gorszego optycznie obiektywu daje to efekt "wyostrzania" (dokładniej: usunięcia "mydła"), dla świetnego optycznie obiektywu to (prawie) nic nie zmienia (i na pierwszy "rzut oka" nie widać tu wyostrzania).Cytat:
Zamieszczone przez tezmarek
Tak, bo DPP przetwarza obraz z RAWa według ustawionych suwaczków w sobie tylko znanej kolejności :), tzn. jeśli np. ustawimy suwaczek na 9, oglądniemy obrazek, potem na 0, znowu oglądniemy obrazek (już inaczej wyglądający), a potem wrócimy do ustawienia 9, to otrzymamy pierwszy obrazek - te ustawienia są jakby "bezstratne" i zawsze przetwarzany jest pierwotny RAW według ustawień wszystkich suwaczków...Cytat:
(...) dla wynikowego obrazka (TIFa lub JPG) nie ma znaczenia w jakiej kolejności przesuwamy suwaczki i klikamy opcje.(...)
Pozdrawiam, Alex
O ile się nie mylę to w menu Tools (DPP 3.11.26.0) doszło też HDR tool i narzędzie do składania wielokrotnych ekspozycji Compositing tool (z różnymi blend mode albo też, jak nazywa je Canon: composite method)
TAk, wiem, że wielokrotną ekspozycję w PS Elements czy też GIMP'ie - z jednym ale - mianowicie w DPP możemy pracować bezpośrednio na RAW-ach.
Dzieki koledze chasm poradzilem sobie z rejestrowaniem wlasnego WB ( musialem stworzyc katalog i sciezke do niego ktora sobie wymyslil nie wiedziec czemu DPP) za co mu jeszcze raz dziekuje :)
Zauwazylem ze DLO nie "widzi" 24/1.4 II na zdjeciach wykonanych 5D, nie mam problemu z 5D MkII czy tez MkIII.
Z racji iz juz problem z DPP mialem , moze to przypadlosc tylko mojej wersji dotyczaca aczkolwiek jakby ktos mial zdjecie wykonane takim zestawem i raczyl sprawdzic jak jest u niego bylo milo :)
Na bardzo wysokich kontrastach nie zawsze dobrze działa, ale generalnie jest ok :)
500D(15MPx) wycinek 1:1 z centrum 50mm 1.4 @ 1.4, pierwsze sharpen - 0, drugie sharpen - 0 DLO - 100 :
Na kratce można zauważyć, że "przybywa" detalu. Całkiem fajnie działa to na zdjęciach portretowych z jasnymi otwartymi szkłami.
Witam po zainstalowaniu nowej wersji DPP z dlo w zakładce lens w wyborze dlo przycisk tune jest nieaktywny (szary), próbuje wybrać update dla lens date ale nie może połączyć się z serwerem. Dlaczego tak mam? Instalowałem kilka razy , zawsze tak samo. Co zrobić? Pozdrawiam.
Przycisk jest nieaktywny, bo nie ma zainstalowanego profilu obiektywu - to chyba oczywiste.
Rozumiem, że wciskasz update, odszukujesz na liście obiektywu, którego symbol jest wytłuszczony, zaznaczasz przy nim ptaszek i dajesz "Start"?
Jeśli tak i to nie działa, to może masz jakiś problem z połączeniem internetowym? Firewall może blokować DPP na przykład.
Względnie mogą to być chwilowe problemy z serwerem Canona, ale mnie się to jeszcze nie zdarzyło.
Czy ktoś łaskawie mógłby mi pomóc z uruchomieniem narzędzia HDR?
U mnie jest tak: uruchamiam HDR'y, wczytuję obrazki (od jednego do trzech - na każdy mam okienko do podglądu, przycisk "browse"), mam jeszcze krateczkę na ptaszek "autoalign" i... koniec. Nic więcej, żadnych przycisków!!!??? Jak to się dalej procesuje???
Pozdrawia Leopold
PS. Jestem tym bardziej zdziwiony, że w Helpie jest cała masa dalszych kroków, tylko ja nie mam jak ich uruchomić ???
Ktokolwiek wie czy lista obiektywów się poszerzy? Bardzo brakuje mi tu 70-200 2.8 bez IS. Szukałem i nic w temacie. Jedyna opcja na dziś to może jakaś zmiana exiftoolem (ewg) lecz nie znam się (co by tam wpisać itd...).
leopold: a nie masz pod spodem przycisków Start HDR i Close ? hhmmmm okno masz przesunięte na dół ........ ;)
Jeśli faktycznie to może nie odpisuj by uniknąć powiedzmy kompromitacji :)
Może ktoś poda namiary na jakiś program z czytelnym, prostym interfejsem "okienkowym" do edycji exifów w rawach. Informatykiem raczej już nie będę i trochę przeraża mnie edytowanie w trybie konsoli (próbowałem z Exiftoolem). Googlałem trochę ale nie mając doświadczenia w temacie cieżko mi coś wybrać. Chciałbym pobawić się DLO na innych szkłach niż canonowskie :)
Sprawdź, czy w 5D masz oprogramowanie w wersji 1.1.1: http://web.canon.jp/imaging/eos5d/eos5d_firmware-e.html
Instrukcja obsługi DPP, strona 69.: http://gdlp01.c-wss.com/gds/7/030000...p311w-c-en.pdf
Czy gdzieś mogę znaleźć, albo ktoś mógłby podać owe wartości - lenstype dla obiektywów - 35/1.4L , 50/1.4 i 85/1.2L ?
Mam budżetowe stałki 32/2, wydmuszkę 50/1.8 i 85/1.8, po podmianie na obsługiwane przez DLO obiektywy powinno działać, jak piszecie. Ciekaw jestem efektów.
Pozdrawiam
San
Silwuple:
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/...mes/Canon.html
Te profile dociągane przez program konieczne są właśnie do korekty CA. Na zdjęciu z 10-22 "przerobionym" na jakże odmienny 17-85 całkiem ładnie przybywa detalu, ale CA korygują się kiepsko.
Działa również z Sigmą 10-20 4-5.6 po zamianie na Canona 10-20. Muszę stwierdzić że jest o wiele lepiej na rogach, jest ostrzej a aberracja zmalała. Super.
Chce tylko zwrócić uwagę, że użycie DLO zmienia ustawienia W PLIKU RAW
(wygląda na to, że jest to operacja jednokierunkowa) i jednocześnie powiększa jego objętośc ~2 razy.:mrgreen:
Skoro Chuck Westfall z Canona mówi, że "[DLO] Adjustments are made for such aspects as spherical aberration, chromatic aberration, astigmatism, curvature of field, sagittal halo, chromatic aberration of magnification, axial chromatic aberration, diffraction, and the effects of a low-pass filter in front of the CMOS sensor", to znaczy że tak jest - Amen. 8-)
Ale z drugiej strony, skoro szczęśliwie się udało podstawić inne szkła pod zdawałoby się tak wyrafinowany i wyspecjalizowany algorytm obróbki, to wiele wskazuje na to, że być może nie docenialiśmy dotąd złego wplywu tego co łączy te różne układy optyczne czyli detektora... :confused:
Tym co dopiero eksperymentują polecam ExifToolGUI (http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/f...ic,2750.0.html), w którym właściwie nic nie trzeba pisać a można zbiorczo (zaznaczanie z Shiftem), bezpiecznie i prawie dowolnie zmieniać modele szkieł zapisanych w plikach surowych. Tylko gdy mamy w jedym folderze pliki z różnych szkieł, potrzebna może być (dla szybkości i wygody) klawiatura do wpisania stosownej funkcji "if" dla ich rozróżnienia. Przykład podałem wcześniej w tym wątku...
Takie pytanie - po zmianie obiektywu Tamrona w exifie na canonowski i obsługiwany przez DLO (przez exiftool gui) mogę skorzystać z DLO ale opcje ręcznych ustawień redukcji CA, winiety itd. są nieaktywne - tak ma być czy coś źle robię?
Tylko że ja w ogóle nie mam możliwości ręcznej korekty na niecanonowskich szkłach - przed uzyciem DLO również
No cóż nie mam szkieł innych marek i nie jestem w stanie tego sprawdzić?
Zrozumiałem, że problem pojawia sie po użyciu DLO.
U mnie w DPP przyciski aktywne oprócz DLO ale żadnej reakcji, może ktoś się orientuje w czym problem? Testuję na 50 1.2 i 24 1.4 II
http://imageshack.us/photo/my-images/849/48475817.jpg/
oczywiście :)
Miałem podobnie. Okazało się, że blokowała mi zapora W7.
tak można dalej pracować, nie mam już pomysłu na to:(
Sprawdź czy Twój OS spełnia warunki DPP (może brakuje mu Service Pack 3?).
System Requirements
OS Windows 7*1, Windows Vista*2
Windows XP Professional/Home Edition*3
Computer PC with one of the above OS preinstalled
*Upgraded machines not supported
CPU 1.3GHz Pentium or higher*4
RAM Minimum 1GB*5
Display Screen resolution: 1024 x 768 pixels or more
Color quality : Medium (16 bit) or more
*1Compatible with 32-bit/64-bit systems for all versions except Starter Edition
*2Compatible with 32-bit/64-bit systems for Service Pack 1 and Service Pack 2 except Starter Edition
*3Compatible with Service Pack 3
*4Core2 Duo or higher is recommended
*5For Windows 7 64-bit systems, minimum 2GB
Check the Canon website for the latest system requirements, including supported OS versions.
Jeżeli jest zgodny to proponuję:
1.Odinstaluj DPP.
2.Zrestartuj komputer.
3.Z dysku instalacyjnego korpusu zaintaluj DPP.
4.Skopiuj nowe DPP z tej strony:http://www.canon.pl/Support/Consumer...ownload&page=1
5.Zaintaluj upgrade DPP
6.Zrestartu komputer.
7.Podłącz aparat do kompa.
8.Otwórz DPP i spróbuj uruchomić DLO.
Jeżeli nie działa to chyba tylko help-desk Canon'a pomoże.:(
I spróbuj jeszcze w ustawieniach Twojego antyvirus'a zezwolić DPP na kontaktowanie się z internetem!
Na Win 7 i XP z Avastem i z wyłączonymi zaporami - bez problemu pobiera dane. Ale chyba tez nawet ze zwykłymi zaporami też. Także myślę że u Ciebie to nie problem standardowych zapór.
Co do dużych pików RAW po zrobieniu jpgów, wystarczy zaznaczyć wszystkie zdjęcia RAW w DPP z wyróżnionym tym gdzie było DLO i odhaczyć w Lens -> Tune -> Setting. Bardzo szybko wszystkie RAWY zostają odchudzone do standardowego rozmiaru.