Co jest zmienione w stosunku do poprzednich w 2.3 ?
Wersja do druku
Nie pamiętam, bo wersję 2.2 miałem bardzo dawno temu :)
A tak to testowych używałem i zawsze w zapasie karta bez ML jakby coś nawaliło :grin:
W tej wersji wystarczy przy włączaniu aparatu przytrzymać przycisk SET i ML zostanie pominięty.
W miejscu gdzie mieszkam, nocą ustawiam ISO 100, przysłonę 4-5.6, czas naświetlania na 30sekund a zdjęcia co minutę, właśnie ze względu na "darki". Gdy nie ma błyskawicy, zdjęcie jest i tak potężnie niedoświetlone i trafia do kosza. Gdy złapię piorun, to naświetlenie jest użyteczne, z ewentualnym niewielkim podciągnięciem o 1EV. Zależy jak daleko błyśnie.
50d ostatnia wersja na firmware 108, z 10-go kwietnia br.
Ponieważ wersja pod 109 zawiesiła mi aparat tak, że konieczne stało się wyciągnięcie małej baterii podtrzymującej, żeby dało się coś z nim zrobić, to nie eksperymentuję już z nim.
nie wiem po co to stosowac ML do tych blyskawic. wyzwalacz na przewodzie kosztuje ok 40-50zl.
ja ustawiam na tryb bulb, iso 100, f5,6-8 czasem nawet f11 otwieram migawke i czekam na blyskawice. dopiero blysk doswietla kadr i w ten sposob zadna blyskawica mi nie umyka(oczywiscie darki mam wylaczone)
zgadzam sie, ale w tym przypadku nie ma to sensu bo nie jestesmy w stanie obliczyc ekspozycji(bo w szystko zalezy od ilosci blyskawic) fajnie bylo by gdyby w ml dali funkcje ze jedno wcisniecie otwiera migawke a kolejne zamyka.
Wersja 2.3 dostępna będzie 23 lipca dla tych którzy wpłacili co najmniej 10 EUR.
Dla wszystkich planowo ma być dostępna od 13 sierpnia.
Aktualna RC2 działa bardzo fajnie.
Wiadomo coś czy będzie ML dla 5dII z firmware 2.1.2 ?
ML 2.3 jest właśnie na wersje firmware 2.1.2.
po wgraniu gwarancje tracimy ? :D
Przy odrobinie szczęścia, nie :roll:
Tak w ramach upewnia się. Mam ML na karcie, niechcący sformatuję, aparat automatycznie będzie działać na ori sofcie?
Dokładnie tak.
A mnie ciekawi czy Canon nie ma gdzieś w pamięci zapisanych instalacji firmware, np w jakimś menu serwisowym.
Jeśli takie coś mają to mogą wygrzebać w historii instalacji co kto instalował :D
No i mamy stabilną wersję ML 2.3 :D
Mogłby ktoś wrzucić linka? Na razie jest time-exclusive dla tych co mają Paypal i coś wpłacą, ja tego nie używam a bardzo chciałbym sprawdzić go na najbliższej sesji. Nie jest to piractwo ponieważ program jest na otwartej licencji i można go kopiować, chodzi to tylko o jakieś dziwne ograniczenie.
Wiem ale chciałem sprawdzić na wyjeździe.
Twórcy potrzebują 5D III, wtedy dobiorą się do nowego digica, który może mieć nowe możliwości ale tego jeszcze nie wiemy.
Udostępnianie wcześniejszej wersji za free to czyste oszustwo, jeśli to "dziwne ograniczenie" jest wymyślone przez autorów tego programu, to powinniśmy się do tego stosować.
"If you are not afraid of compiling it yourself, head to development area and give it a try! If you succeed, make some improvements and share them with the entire community. Otherwise, August 13, 2012 is the big day for you."
Wystarczy wpłacić 5 EURO i można ściągnąć teraz, to chyba nie jest jakaś wielka suma..
A tego przypadkiem już w poprzedniej wersji nie było?
Był zwykły Time Lapse na zdjęciach które trzeba było złożyć w programie...
W 2.3 dodatkowo jest interwał w filmach video, zmiana ostrości co krok, zmiana parametrów ekspozycji np. podczas zmierzchu.
O wersji 22Dec możemy zapomnieć, cokolwiek tam było, to było zabawką...
Teraz jest naprawdę profesjonalnie.
Testowałeś może już tą funkcję ?
Dodałem w menu dane pomocne w tworzeniu panoram. ;)
ML TEST - YouTube
Panorama help - Magic Lantern Panorama Help 500D test - YouTube
Teraz zlicza liczbę zdjęć ;)
Witam
Mam problem z wersją 2.3 w EOS50D.
- Wczytuję ML w wersji 2.3.
- EOS50D z ML działa ( chyba ) poprawnie - nie zauważyłem niczego nie normalnego.
- Wyłączam aparat i ponownie włączam i jest O.K.
- Problem się pojawia gdy otworzę klapkę od komory karty pamięci, oczywiście uprzednio aparat wyłączony ( nie muszę nawet wymieniać karty pamięci, wystarczy otworzyć klapkę).
- Aparat ponownie się już nie włącza (klapka karty pamięci oczywiście zamknięta) !!!
- Ponowne poprawne działanie EOS'a50D możliwe jest po wyjęciu i ponownym włożeniu akumulatora.
-Gdy nie wczytuję ML, otwieranie klapki komory pamięci nie powoduje wieszania się aparatu,
aparat daje się poprawnie włączyć, wszystko działa poprawnie.
Czy macie podobny problem ???
Pozdrawiam
Ale czytamy co piszą na stronie ML - po otwarciu klapki baterii grzecznie liczymy do 4 i dopiero wyciągamy kartę - aparat robi jakiś dostęp do karty, ale dioda nie miga i jak w tym czasie ją wyciągniemy, to robią się problemy :P
Ale tu nie chodzi i klapkę baterii tylko karty. Posiadam 50D i podobnie darzyło mi się mieć z wcześniejszym Ml-em. Pomogło zrobienie ponownego bota na karcie. Obecnie na nowym już tego problemu nie spotkałem. Fakt mam go od 2 dni i nie miałem czasu po testować. Jeśli problem się pojawi dam znać.
W 500D po otwarciu klapki karty trzeba zaczekać, aż mignie dioda, jeśli wyjmiemy wcześniej kartę to zwis.
Na siłę można też zrobić zwis wyciągając kartę i w tym samym momencie odpinając obiektyw lub zmieniając AF/MF ;)
Witam.
Mam pytanie do tych którzy uruchomili już wersję 2.3 zwłaszcza na 500D.
Otóż miałem wcześniej wersję 2.2, ściągnąłem dziś 2.3 sformatowałem kartę, zrobiłem ją bootowalną, wgrałem pliki ML 2.3, uruchomiłem i działa. Jednak po pierwszych próbach wychodzi problem, mianowicie, gdy przełączam w tryb filmowania, wszystko ustawia się automatycznie, nic oprócz ISO nie mogę zmienić, a zmiana iso nie zmienia nic w jasności filmu po prostu FULL AUTOMAT.
Czy ma ktoś pomysł co zrobić/ustawić, abym mógł ustawiać parametry ręcznie?
600D też się wiesza jeśli za szybko wyjmiemy kartę, trzeba poczekać aż zgaśnie dioda, inaczej trzeba wyciągać baterię
Nie wyciągałem karty w czasie działania wersji 3.2. Po prostu od początku nie działa. Próbowałem na nowo wgrać pliki - nie pomogło. Teraz robię pełny format karty (wcześniej robiłem szybki) spróbuję jeszcze raz od nowa.
--- Kolejny post ---
Niestety format i ponowne wgranie ML-a nic nie pomogło. Nadal nagrywanie filmów działa w pełnej automatyce. Dodatkowo coś świruje tzn. gdy próbuję zmienić parametry i wcisnę SET wyskakuje Menu ML i ciągle bardzo szybko przebiega przez wszystkie funkcje tak jakbym ciągle trzymał wciśnięty jakiś przycisk, dopiero przyciśnięcie kosza przerywa i wychodzi z menu.
Czy ma ktoś pomysł co teraz :(
- - - Updated - - -
Na razie wgrałem znów wersję 2.2 - przynajmniej działa poprawnie.
zresetuj ustawienia aparatu (przywróć do fabrycznych) razem z c.fn, odepnij gripa lub inne dodatki -> spróbuj ponownie
Wszyscy piszą o zrobieniu karty bootowalnej i wgraniu ML...
Ja po prostu rozpakowałem pliki, umieściłem je na karcie, zrobiłem format z poziomu aparatu i zrobiłem aktualizację do ML2.3 i cieszę się z dobrej pracy tego programu ;)
Efekty korzystania z ML 2.3 w Canon 550 są tu: True HDR-Beacon - YouTube
Wspaniała nakładka ( program ) i tego nam było trzeba ;)
Już rozgryzłem :) Należało zmienić Exp.Override: z OFF na ON.
Dzięki za zainteresowanie :)
- - - Updated - - -
A miałeś wcześniej wersję 2.2. Bo gdy ja ją po prostu usunąłem i wrzuciłem 2.3 to aparat się nie uruchomił. Musiałem sformatować w czytniku, zrobiłem bootowalną itd., ale może jest też krótsza droga jak piszesz.
Próbowałem zrobić HSS dla wszystkich lamp błyskowych, ale coś nie działa :p
Mój pomysł wyglądał tak postawić lampę obok aparatu w aparacie wyzwalanie dźwiękowe, w lampie ustawiony błysk stroboskopowy na 2 błyski częstotliwość 4Hz. W ML dodałem sobie funkcję opóźnienia wyzwolenia migawki od pierwszego błysku, gdy udało mi się złapać naświetloną 1/1000s to za drugim razem i każdym następnym już nie. Widać procesor robi w tym czasie wiele innych rzeczy i za każdym razem jest inne opóźnienie. Trzeba do tego podejść jakoś inaczej ;)