ja tak to widze :( - trzy klikniecia w PS.
skoro tak ciężko o nowe fotki, a do pastwienia sie nad praca innych jest tylu chetnych (autor tego posta tez :) ) moze niech powstanie wątek "RAW-PSucie" - cos al'a Battle
Wersja do druku
ja tak to widze :( - trzy klikniecia w PS.
skoro tak ciężko o nowe fotki, a do pastwienia sie nad praca innych jest tylu chetnych (autor tego posta tez :) ) moze niech powstanie wątek "RAW-PSucie" - cos al'a Battle
No to żeby wątek pastwienia nad Młodą nie umarł...;-)
Kurcze, jak wszyscy to wszyscy :) Mam nadzieję, że będzie wyglądać jak na kompie.
I ja też. No ale najwyraźniej "trzy klikniecia w PS" to za mało :-(
Ciekawi mnie "podpieranie" się stwierdzeniem "ja tak to widzę" przy zamieszcznych zdjęciach.
Czy nie należałoby spróbować opanować warsztatu w sposób uniwersalny - dla wszystkich czytelny, a potem forsować s w o j e postrzeganie?
Króluje róż; plastik. Kolegom którzy pozbawili modelkę pieprzyków - gratuluję!
Nawet Pan Młody jej nie rozpozna!
A więc skoro temat jest "o kolorze skóry" to może - do rzeczy?
Ps. jesli ktoś umie (bo ja stary i jakoś mi mniej..) zamieścić te wszystkie zdjęcia na jednej stronie w postaci np. ogromnego postera - ale będzie j a z d a b e z t r z y m a n k i !!!!
Ja sobie to wydrukuję :-)
[QUOTE=hekselman;883972]
Ciekawi mnie "podpieranie" się stwierdzeniem "ja tak to widzę" przy zamieszcznych zdjęciach.
Czy nie należałoby spróbować opanować warsztatu w sposób uniwersalny - dla wszystkich czytelny, a potem forsować s w o j e postrzeganie?]
Pozwól, że zacytuję Micheala Freemana:
"Doprowadzenie obrazu do stanu, który zadowoli większość to strategia bezpieczna. Pamiętajcie jednak, że wasze dzieła nie staną się dzięki temu interesujące, osobiste czy wartościowe.
Większe znaczenie od faktu, że rezultat może się różnić zależnie od gustu, ma wszakże wiedza podpowiadająca, jak wydobyć z fotografii to, co chcemy osiągnąć."
I to są właśnie te poszukiwania.
[Króluje róż; plastik. Kolegom którzy pozbawili modelkę pieprzyków - gratuluję! Nawet Pan Młody jej nie rozpozna!]
Pozwól, że się nie zgodzę z tak radykalnym stwierdzeniem, które ma chyba na celu wykpienie i ośmieszenie. Retusz jest tak stary jak sama fotografia - ta tradycyjna też. Rozumiem - możesz być tradycjonalistą, ale dlaczego kpisz z innych?
Ten sam efekt (pieprzyki) można osiągnąć przy użyciu kosmetyków, np. korektorów w sztyfcie.
Rozumiem, że jak o zdjęcia poprosi mnie dziewczyna z doklejonymi rzęsami, mam ją odesłać do ciebie, żebyś wytłumaczył jej, że źle robi?
Moja propozycja (kompletny amator)
A czy ta pani wie, co robicie z jej fotką? Może niech ona wybierze najlepsze ;)
To może i ja wrzucę tutaj mojego RAW'a, nad którym możecie się znęcać do woli (mam na to zgodę osoby fotografowanej) :)
Chciałem uzyskać podobny kolor skóry jak na poniższym zdjęciu (znalezione w sieci, nie wykluczone, że na naszym forum):
Oto moja próba wywołania RAW'a przy użyciu ACR, Photoshop posłużył mi tylko do zmiany rozmiaru zdjęcia:
Link do zdjęcia
Proszę osoby wstawiające swoje wersje o krótki komentarz dotyczący obróbki.
Pozdrawiam.
... :) a pokazałeś tej kobiecie cały ten wątek?
i się zgodziła?
:twisted:
Generalnie co byście wszyscy nie robili to i tak niewiele z tego wyjdzie.
Młodą trzeba po prostu dokarmić. Widać od razu, że jakaś wygłodzona i blada a do tego pewnie jeszcze pali.
Proponuje młodą od-uczyć palić i wreszcie niech dziewczyna coś zje, bo photoshop niewiele tu pomoże.
Kotleta jej jakiegoś czy cuś...
M>S>:-D
aro84, moja propozycja:
To moja wersja.
...może niech każdy pokaże jakieś swoje zdjęcie, które upodobnił do tego co miał autor wątku na myśli.
Zginie monotonia i temat nabierze świeżości. Myślę, że to lepsze niż robienie mielonego z jednego zdjęcia.
ACR + w CS4:
zmiana rozdzielczości: najlepsza do powiększeń (żeby nieco rozmyć) ostrzenie selektywne tylko w centrum kadru - żeby ostra była tylko twarz.
A to moja wersja :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. tutaj jest sam ACR + wyostrzanie w PS
Wg mnie takiego koloru skóry w rzeczywistości nie ma.
Moim zdaniem (na oko) to pani na zdjęciu "do znęcania" na bardzo podobny kolor skóry do te ze wzroca tylko kontrast tego zdjęcia jest mniejszy. Jak wrócę do domu to może się poznęcam :)
A to moja wersja:
I jeszcze moje pytanie odnośnie kalibracji monitorów. U mnie zdjęcia użytkowników: dangorka i b300 są wręcz fioletowe czy różowawe. Czy ja mam coś nie tak z monitorem czy tak te zdjęcia mają wyglądać? Pytam się ponieważ jakiś czas temu kalibrowałem monitor i zastanawiam się czy jest ok ;)
ja tydzień temu także kalibrowałem monitor. jak robiłem to zdjęcie to ustawiłem balans na jaknajbardziej neutralny. Nie chciałem mieć na zdjęciu zadnego zafarbu ;P
niet ;p tzn monitor laptopa też, ale głównie kalibrowałem gateway'a, moze nie najlepszej jakosci matryca spva ale zawsze cos :)
b300 - myślę, że przesadziłeś z bladością. Pani wygląda jakby pomalowała się wapnem.
ja zrobiłem tak
No to ja też wezmę po raz pierwszy udział w takiej zabawie :D
To ja powiem tak - chyba muszę pozbyć się monitora, a kalibracja to był zbędny wydatek gdyż:
dongorka - przepurpurowione
sluzalekmichal - zielone
b300 - fiolet
Tigger69 - zieleń
i już nie wiem czy to dobrze, że najbardziej podoba mi się MCNO ?
A najlepsze, że autor prosił o najbardziej zbliżony do przedstawionego przez niego wzoru kolor skóry.
p.s.
wiem, wiem najłatwiej krytykować ;)
Wywalmy razem - u mnie dokładnie to samo i tak samo. I po "głębokich analizach porównawczych" winner jest ten sam! Wygrał - widocznymi włosami spod czapki! Też :-)
A z resztą co mi zależny :) Moja propozycja (na szybko), taka trochę bardziej "miękka" - trochę ACR:
choć z kolorem skóry podobnym do wzorca to też nie ma wiele wspólnego, tam jest sporo wygładzania - a do takiej roboty to trzeba trochę więcej chęci :)
Moja próba
No nie wiem, nie wiem:
LR+PS
coś nie pykło
.. to i ja dorzucę moje trzy grosze:
A co tam, też dam obrobioną na wszystkie sposoby "niedojedzoną Pannę Młodą"
Szału nie ma... :lol: